Avatar foto Door Josine Droogendijk

Waarom koning Willem-Alexander op witte stoelen zit

Zijn werkkamer op Paleis Noordeinde ademt geschiedenis, met mahoniehout uit de tijd van koning Willem l en een portret van Willem van Oranje aan de wand. Waarom staan er dan van die grote, witte stoelen in? In deze blog lees je het antwoord op deze vraag.

PPE

Toen koningin Beatrix in de jaren ’80 Paleis Noordeinde ging gebruiken als werkpaleis, werd ook haar werkkamer opnieuw ingericht. Wim Quist werd aangetrokken, want net als de koningin wilde hij traditie en vernieuwing hand in hand laten gaan. Voor het ontwerpen van het zithoekje liet de architect zich inspireren door vroeg 19e-eeuwse empire fauteuils. Voor de bekleding werd er gekozen voor witte, IJslandse wol. Dat had een reden, want door deze keuze voor wit zou de kleurige kleding van de koningin beter uitkomen. (Bron: Koninklijk Huisarchief)

Omdat koning Willem-Alexander de voormalige werkkamer van zijn moeder grotendeels intact heeft gehouden, staan de stoelen er nog steeds. Smetteloos wit, dus dat is wel een complimentje waard.

PPE

Bron: Koninklijk Huisarchief

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
11 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Nog altijd dezelfde meubels die k. Beatrix aanschafte begin jaren 80. Zelfs het vaste tapijt is onveranderd en nog steeds een fraaie inrichting. Veel mooier dan de kakafonie van kleuren zoals na de renovatie in Huis ten Bosch te vinden is.

Volgens mij hebben we het over de stoel en niet over de politici.
Mooie stoelen overigens. Maar mijn drankje zou, zeker weten, over de bekleding gaan. Las ik net dat het wol is? Dan dringt het niet direct door in de stof en ik mag aannemen dat een lakei met een doekje! in de buurt is.

Prachtige stoelen en nog steeds mooi wit. Als bezoeker zou ik mij daar erg bewust van zijn en dan gaat het vaak fout🫣.

Hoi Birchwood71,
Weet niet of je het kent: in Nederland verschenen als “Schone Schijn” of in GB “Keeping up Appearances” met Hyacint Bucket? De buurvrouw, zo dus 😉😂

Wat een mooie stoelen, en wat komen ze mooi tot hun recht in deze inrichting. Klassiek maar rustig..

Ik hou hiervan, schitterend strak ontwerp, tijdloos en trekt niet onnodig veel aandacht zodat die uitgaat naar de mooie kamer en vooral de personen die er verblijven, en zelfs iemand als Baudet doet in een democratie gewoon mee. (Hoop alleen dat ze geen rode wijn schenken in deze ruimte🤣🤣).

Het geheel komt zowel klassiek als strak gemeubileerd op mij over, terwijl het toch in balans is.
Heel stijlvol.
De witte stoelen ogen wat steriel, en toch door de entourage weer warm.
Knap bedacht en uitgevoerd.
Alleen oh…., je zult als gast maar een onverhoedse beweging maken met een kop koffie in je handen.🙈

Een iets neutralere politicus in het eerste plaatje zou wel fijner zijn geweest.
Maar de kleur van de stoelen is dus wel heel bewust gekozen, zo zie je maar weer overal wordt over nagedacht.

Hm, wat is een neutrale politicus. Aannemend dat je Baudet bedoeld; met Timmermans heb ik ook helemaal niets, maar laten we ons hier aan die discussie maar niet wagen ;). Maar als Josine een SGPer had gekozen was het ook niet neutraal geweest, en eigenlijk ben je dat dan nooit… ;). Oftewel, het gaat slechts om de stoel, ‘gelukkig’ niet om wie er op zit.

Last edited 19 dagen geleden by Moderator Petra

Mooi, ik hou er wel van, van die stijl.