Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 25 okt 36 reacties

Waarom draagt Máxima een rood-wit touwtje om haar pols?

Het is vaste prik in augustus: na een lange vakantie in Griekenland draagt Máxima altijd weer iets nieuws om haar pols. De oogst van dit jaar is opvallend. Geen diamanten, maar een rood-wit touwtje.

Sinds het debuut in augustus is het armbandje niet meer afgegaan.

Zelfs niet op Prinsjesdag.

Het betreft een zogeheten martaki ofwel martis. Dit rood-witte armband wordt tradtioneel in maart gedragen. In deze maand is het weer wisselvallig en daar is de traditie rondom de martaki dan ook op geinspireerd. Volgens de een biedt het armbandje bescherming tegen de felle lentezon (en daarmee het verbranden van je gezicht), volgens de ander kleurt het witte draadje roze als de drager ervan een griepje heeft opgelopen. Volgens een derde verhaal biedt het bescherming tegen gezondheid. Kortom: een armbandje vol bijgeloof, maar tegenwoordig vooral ook een souvenir die het goed doet in Griekenland.

Zou Máxima ook in de verhalen geloven? Gezien haar grote voorkeur voor sieraden met de nazar (boze oog/geluksoogje) zou het me niet verbazen. Het zou ook goed kunnen dat de Griekse symboliek haar gewoon een vakantiegevoel geeft óf dat een van haar dierbaren het rood-witte armbandje ook heeft. Rond de tijd van de inhuldiging droegen Máxima en haar moeder ook allebei eenzelfde knooparmbandje, die rond het overlijden van Ines Zorreguieta opnieuw opdook.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
36 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Het hele touwtje is mij niet eerder opgevallen, dus maakt mij niet uit dat ze het draagt. Blijkbaar heeft het betekenis voor Maxima. Welke dat precies is, dat blijft gissen waarschijnlijk.

Ik snap niet dat iemand waarde hecht aan het dragen van een touwtje of wat dan ook. Het past zéker niet bij design kleding.

Superleuk om te zien dat Hare Majesteit ondanks titel/ geld/ design kleding/ sieraden evengoed hecht aan betekenisvolle kleine dingen die in materiële zin weinig waarde hebben. Prachtige foto; die laatste. En inderdaad: het is privé en ze blijft ook gewoon een vrouw met eigen persoonlijk overtuigingen; dit doet niets tekort aan haar taak/ functie die ze elegant vervult.

Ooit, heeeeel lang geleden werkte ik in de schoolvakantie bij een keurslager. Dit is gewoon een rollade-touwtje! 🤭, Ik herken het meteen! Hele klossen stonden er achter de toonbank, vooral tegen de kerst gingen de klossen touw gauw op. Dit heel gewoon en rollade touwtje waar een paar kraaltjes tussen zijn geknoopt 🤷‍♀️.

Deze “touwtjes” worden ook door de kerk in Spanje gebruikt. Ik heb meegemaakt dat een Spaanse vriendin voor mij zo een armbandje kocht, dit bij me omknoopte en ik in gedachten bij elke knoop een wens mocht doen. Misschien heeft de Koningin deze ook tijdens een Spaanse trip gekregen, en is de kleur niet wit maar geel…..

Even verder gelezen….het zal waarschijnlijk toch een Marti armbandje zijn. Grieks, rood met wit. Ter bescherming tegen zonnebrand.

Ik herinner me dat Madonna er ook 1 droeg maar dat de betekenis anders was. Iets met vrede, maar ik kan het niet zo snel terug vinden. Wat mij betreft juist leuk dat ze dit draagt. Juist mooi dat zij aan zoiets waarde hecht , daar gaan wij toch niet over. Eerst de mens dan de koningin wat mij betreft.

Ik vind het touwtje meer iets voor haar privésfeer.

Ik had haar werkelijk wijzer gedacht dan met zo’n stukje rollade c.q. rookworsttouwtje om haar pols te lopen. Geen gezicht.

Mijn mening over dat touwtje, het gaat niemand ene malle m**r aan wanneer en hoe lang ze dat draagt dan alleen Máxima 😉

Helemaal eens!

Ik ben het vaak met je eens, maar hier denk ik toch iets anders over.

Maxima is koningin, en daardoor is ze ook in de gelegendhrid om de kostbaarste en mooiste juwelen te ( mogen) dragen en of kopen.
Ik hoop ook dat ze dit zo ziet en waardeert.
Maar draag dan in functie niet zo.n raar touwtje erbij.
Maar dit is mijn persoonlijke mening hoor.

Daar denken we dan inderdaad heel anders over 😄

Zolang Máxima geen kleding draagt waar je haar voorgevel half bloot ziet, geen rok die maar net over haar billen valt, en dat soort dingen, vind ik dat anderen daar verder niet veel over te zeggen hebben wat ze draagt en zo’n touwtje is wel het onbelangrijkste wat ik kan bedenken.
”wij” kunnen alleen maar zeggen of we iets wel of niet leuk vinden, ergens schande van spreken 😉 maar toch blijft alles haar beslissing.

Hier ben ik het weer helemaal met je eens. Ha ha .
Dat is juist zo leuk van deze site, elkaar respecteren ook al deel je niet altijd dezelfde mening

😁

Wat een gedimdam om een touwtje met waarschijnlijk een diepere betekenis voor Maxima, ze draagt het op een van de foto’s met twee diamanten armbanden met het zgn boze oog, ze hecht blijkbaar aan symboliek. Heb er totaal geen moeite mee en vind het wel bij haar passen.

Heerlijk begrip, ‘gedimdam’, dank je wel @Catherine 👍🏼 voor je post.

Hopelijk neemt ze snel afscheid van dit soort dingen, Maxima had verschillende sierraden met het boze oog, gelukkig zien we die ook niet meer .

Ik zie er ook een slagerstouwtje in (om een rollade). Naast een armband vind ik het eigenlijk geen mooie combi.

Het geheim van het rood-witte touwtje….leuke titel voor een verhaal.😀
Zolang onze vorstin geen sieraden draagt met provocerende of kwetsende betekenis/uitstraling zou ik zeggen dat dit toch bij haar privacy behoort.
Nee, mooi vind ik het niet wanneer ze iets dergelijks draagt tijdens officiële momenten, maar als het voor haar belangrijk is, dan is dat maar zo.
Vermoedelijk verdwijnt het na verloop van tijd wel weer.

👌🏼

Ik denk dat het met Ariaan te maken heeft. Uitgevlogen, de jongste.

Mooie verhalen !!! Leuk om eens te dragen maar moet geen constante worden !!

this little twisted string bears a tiny evil eye too

Ja, dat lijkt inderdaad wel als je naar de Prinsjesdagfoto kijkt,

Het kan leuk zijn als souvenirtje, of om samen met een dierbare te dragen inderdaad. Maar om het overal te dragen gaat wel ver. Bij werkbezoeken en privé prima. Ik bedoel dan niet bij gala, prinsjesdag, staatsbezoek en VN.

Last edited 5 maanden geleden by Oranjefan

Het rollade touwtje is hier te bestellen 🤪 https://www.hetkookeiland.nl/rollade-touw.html

Je kan ze ook bij de Action, hobbywinkels en dat soort winkels kopen hoor..

Hahaha daar moest ik ook gelijk aan denken. Ik bind er mijn gebraad mee namelijk!

Dit was ook het eerste wat ik dacht toen ik dit zag.
Ze moet wel echt een bijzondere reden hebben om dit te dragen.
Maar doe het dan iig alleen privé.

Volledig mee eens. Ik vind het niet passen bij haar functie als staatshoofd.

Oeiiii…ze is géén staatshoofd hoor; Ze heeft deze titel alleen omdat ze de vrouw van de koning is geworden. Niets meer of minder. Dus dan kan ze wat mij betreft dat bandje best dragen. Ze zal er een (goede?) reden voor hebben neem ik aan..

Thanks! Heb ik als beginneling ook weer wat geleerd.😊 Alleen koning Willem Alexander is dus staatshoofd, Maxima ‘gewoon’ koningin.

Wat ik eens van die draadjes gehoord heb is dat je ze dan moet dragen totdat ze vanzelf afvallen door slijtage. Of dat de knoop loslaat ofzo 😄

Heb het ook ooit gedragen … het mijne ging niet stuk .. heb het dan maar doorgesneden … het werkte zo al genoeg op mijn systeem…

Heb ik ook ooit gedaan, als 13-jarige. Wanneer je het kwijt bent door slijtage komt je droom uit … zeiden we toen 🙂