Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 20 jun 0 reacties

Waarom Amalia vrijdag aan de arm van de Spaanse koning liep

Waarom liep prinses Amalia naast koning Felipe vrijdagavond? Die vraag kreeg ik via het reactieformulier. Hier lees je het antwoord. 

Aan het hof geschiedt weinig bij toeval, als dat uberhaüpt al bestaat. De gastenlijst, de tafelschikking en het menu worden nauwkeurig besproken, want je wilt als gastheer en gastvrouw niemand beledigen. Aangezien de hoogste in functie/rang niet hoeft te wachten op ondergeschikten, liepen de Grieken voorop. Zij dragen immers wel een koninklijke titel, maar de Griekse monarchie is verleden tijd. 

Na team Pavlos kwamen prinses Astrid en prinses Martha Louise in beeld. De Noorse prinsessen dragen weliswaar een titel, maar zijn geen beoogd troonopvolgers. 

Erna was het de beurt aan de erfgroothertog van Luxemburg en zijn vrouw. Guillaume is sinds 2000 eerste in lijn van troonsopvolging en deze getallen tellen nu eenmaal. 

Erna kwamen de Zweden, met Estelle en Oscar voorop. Victoria is sinds 1 januari 1980 troonopvolger. 

Aangezien Frederik van Denemarken al voor Victoria's geboorte troonsopvolger was, mocht hij ná haar. Want: hoe langer je troonopvolger bent, hoe hoger je positie.

Toen bleven er nog drie landen over: België, Spanje en Nederland. Aangezien de Belgische koning thuis bleef en alleen 'de vrouw van' en de toekomstige troonopvolger (prinses Elisabeth) aanwezig waren, konden zij voorop. 

Toen bleven Nederland en Spanje nog over. Aangezien koning Felipe korter op de troon zit dan zijn Nederlandse collega, moest hij vóór koning Willem-Alexander de ruimte betreden. Aangezien Letizia thuis was gebleven en Amalia anders alleen moest lopen, liepen de Spaanse koning en onze troonopvolgster dus naast elkaar. Willem-Alexander mocht als langstzittende vorst de parade sluiten. 

PS. Ik krijg veel vragen over Amalia's "puntschoenen". Ze droeg deze, van Gianvito Rossi:

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments