Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 26 sep 24 reacties

Waar komen Amalia’s oorbellen nu écht vandaan?

Zet je duikbril maar op, want we duiken vandaag diep in de koninklijke kluis voor een inspectie van de historische smaragden. Aanleiding: Amalia’s oorbellen van Prinsjesdag 2022.

De afgelopen dagen zag ik op verschillende plekken de vraag oprijzen of Amalia’s oorbellen nu van Wilhelmina of Máxima afkomstig zijn. Voor een antwoord op deze vraag hebben we héle scherpe foto’s nodig, maar gelukkig heeft PPE die ook.

Kijk, dit zijn Amalia’s oorbellen.

Foto’s PPE

Volgens mijn bewering (en ook die van juwelenkenners Edwin, Renske en Gert-Jan) zijn de oorbellen gedemonteerd van het smaragden diadeem. Tegenwoordig draagt Máxima het diadeem met 1 opstaande peervormige smaragd (steen 1) en twee ronde smaragden (steen 2 en 3). Maar……

….het smaragden diadeem heeft verschillende metamorfoses ondergaan. In de tijd van koningin Wilhelmina stonden de stenen 4 en 5, hierboven gedragen als onderdeel van diamanten oorhangers, bovenop het diadeem. Kijk maar.

Ik vermoed dat het diadeem deze metamorfose heeft ondergaan om zo oorhangers aan de collectie te kunnen toevoegen. Aangezien koningin Wilhelmina geen gaatjes had en ook geen clips droeg, konden de Oranjes wel wat moois voor in het oor gebruiken. Uit een devant de corsage van Emma’s familie werden vervolgens twee ronde smaragden gehaald (stenen 2 en 3 van hierboven) en in het frame gemonteerd. Zo kreeg je toch een geheel.

Niet veel later was het alweer tijd voor een update, ik vermoed vanwege het getoupeerde kapsel van Beatrix. De twee ronde smaragden verdwenen namelijk volledig in haar haar. Na een bezoek aan de juwelier stonden de smaragden nu op het diamanten frame.

En dan is er ook nog een versie waarbij het diadeem in het midden is voorzien van een smaragden broche.

Goed, er zijn dus verschillende versies (geweest) van het smaragden diadeem en we hebben ook gezien dat de twee opstaande smaragden aan weerszijden gedragen kunnen worden als (deel van) oorhangers (Stenen 4 en 5 van hierboven). Maar droeg Amalia dan ook deze historische stenen op Prinsjesdag of droeg zij toch een onderdeel van de oorhangers die Máxima in haar privékluis heet liggen (foto links)?

Voor een antwoord op deze vraag moeten we gaan tellen. Amalia’s smaragden zijn voorzien van een chantonzetting/klauwtjeszetting. Tel je de klauwtjes (pootjes) waarmee de stenen omhuld zijn, dan tel ik er een stuk of zestien. Dat komt overeen met de historische smaragden. Tel ik de pootjes bij Máxima’s oorhanger, dan kom ik uit op vier. Tel daar de materialen van de zetting bij op (goud versus platina) en de kleur van de steen en we kunnen het met zekerheid zeggen: Amalia droeg op Prinsjesdag de historische smaragden.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Renske. Waarvoor dank!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
24 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Een pràchtige foto van Amalia : chic, rijk, vorstelijk : de ‘stuff’ waaruit Koninginnen worden gemaakt : dat belooft, voor deze mooie Troonopvolgster !

Wat een leuke uitzoekklus, dank hiervoor!
Mooie gedachte dat ze de historische oorbellen gekozen heeft. Ik vind ze haar heel mooi staan.

De juwelen zijn echt prachtig, wat een intense kleur. Staat mooi bij alle vrouwen denk ik zo. De foto van Koningin Wilhelmina is echt bijzonder, geen hoog gekapt haar, ze draagt het diadeem bijna als een haarband, plat op het hoofd, andere tijden….

Je maakt ons heel nieuwsgierig Josine.

Ieder z’n ding. Ik vind de smaragden ketting, oorbellen en ring Amalia prachtig staan en ik vind t zeer zeker niet over de top. Juwelen zijn er om gedragen te worden en niet om in de kluis te liggen. Voor haar eerste Prinsjesdag een geweldige binnenkomer, well done Amalia.

Last edited 1 jaar geleden by Tantie

Ik sluit me bij uw mening aan.

Wat leuk dat het de historische smaragden zijn. Het blijkt maar weer dat je oog voor detail moet hebben. Fijn dat jullie er in gedoken zijn!

De juwelen -oud of vernieuwd – zijn erg mooi.
Ik blijf de juwelen in hun totale set te ” zwaar en te pompeus” vinden voor een 18 jarige in de nmd. Mi zijn 3 stukken juwelen – zeker van die omvang – nl oorbellen, hanger en een ring voldoende voor een jonge vrouw. Ze mag dan wel van juwelen houden,maar het kan toch niet de bedoeling zijn om de lachspieren te activeren. Niemand van haar (koninklijke) generatiegenoten loopt er zo overladen bij. De meeste houden het zelfs bij gouden juwelen of parels en dit oogt ook jeugdiger.
Als de diamanten dan perse aan bod moeten komen dan denk ik dat voor amalia wrschl de lange oorbellen met het lange losse haar een beter combi geweest zou zijn. De hanger zou mooi gepast hebben in het decollete. Nu is het collier veel te dicht tegen haar gezicht. En de ring … ja wie ziet nu niet graag een ring ..
Verder zou ik amalia zeggen : het is niet omdat uw moeder altijd zwaar gedecoreerd rondloopt dat u dat ook hoeft te doen. Het is niet omdat er veel juwelen gedragen worden dat het ook mooi is. Doe gerust inspiratie op bij oma beatrix die er altijd zo tot in de puntjes uitzag.

Last edited 1 jaar geleden by maribrune

Ik bedoelde niet gelijk de hele parure hè en ook geen tiara in de namiddag (ik neem aan dat je Prinsjesdag bedoelde). Ik dacht meer aan Amalia’s tiaradebuut in Oslo en een zeker volgend tiaramoment. Ik vind deze smaragden eigenlijk minder heftig dan het huwelijksdiadeem met de sterren wat ze in Oslo droeg. En dat was toen mooi gebalanceerd met een rustig collier en zonder hele heftige oorbellen toch? Ik denk dat groen Amalia gewoon heel mooi staat. En zo zie ik de kleine saffieren in de toekomst zomaar op Alexia’s rode haren terecht komen.

De smaragden staan haar zeker goed. Het zijn ook super mooie juwelen. Groen gaat sowieso goed met haar bruine ogen. En idd ik had het over prinsjesdag waar de smaragden voor het eerst werden gedragen. De groene jurk had ze ook in oslo kunnen dragen want dit is een luchtige jurk met luchtige zwierige mouwen. Erg elegant.
De jurk in oslo -dat ik daar nu op terug kom – is beslist een mooie jurk en zou in haar huidig model met de zware stoffen mouwen gekund hebben voor prinsjesdag.

Maribrune, ik erger me al langere tijd aan verschillende reacties op deze website. Ook aan deze bijdrage van uw hand. Natuurlijk hoeft u deze combinatie van sieraden niet mooi te vinden voor/bij Amalia. Maar een aantal zinsdelen die u gebruikt vind ik erg onaardig en ook onnodig. Ik denk hierbij aan: lachspieren activeren, er overdadig bijlopen en zwaar gedecoreerd rondlopen. Er komen twee quotes in mij op: ‘Je mag zeggen wat je vindt maar het hoeft niet natuurlijk.’ En ‘Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn.’ Ik zou het fijn vinden wanneer u uw toon zou willen aanpassen. Met vriendelijke groet, Marinde

Ik sluit me helemaal bij jou aan Marinde.

Hierbij dan graag enige verduidelijking :
Ik heb het over de lachspieren omdat ik de vergelijking die normaal gebruikt wordt niet wou gebruiken. Dus ik dacht hier nu echt respectvol te zijn.
Als ik dit schrijf naar de kroonprinses toe dan is het eigenlijk uit zorg. Ik ga ervan uit dat u ook weet hoe scherp jongeren onder mekaar kunnen zijn en zeker op sociale media. Zij mag dan de kroonprinses zijn maar ik vind dat zij ernstig voor nu en zeker voor de toekomst moet genomen worden en dit omdat zij dit -zoals ieder mens -verdient. Zij is nog jong en kan zich niet verweren zoals een doorwinterde volwassene. En bij een interview onder jongeren bij de aanvang van het academiejaar september 2022 in a dam was ik werkelijk gechoqueerd te horen hoe negatief er nu al over haar gedacht wordt en hoe lacherig het eraan toe ging. In triest vond ik dat, echt gemeend. Bovenop is het zo al moeilijk genoeg om te integreren nu zij niet in het studentenhuis kan zijn.
De boodschap die ik heb neergeschreven is er een die ik van mijn moeder gekregen heb en die ik ook aan mijn dochter zou meegeven als ik er een had.
Weet u, het kan overkomen als dat ik haar niets zou gunnen, maar nogmaals ik ben eerder bezorgd. Zij moet niet scoren bij onze generatie maar zij moet zich binnen haar leeftijdsgroep profileren. Als ik verwijs naar oma beatrix dan is dat omdat ik naar aanleiding van laatste prinsjesdag de foto s van beatrix bekeken heb , dit omdat beatrix ik dacht in 2005 ook een soortgelijke mooie groene jurk gedragen heeft. Ik wou weten welk hoofddeksel zij toen droeg. Maar ik heb in mijn zoektocht wel vastgesteld dat ivm juwelen beatrix de ” engelse gewoontes” had over genomen nl geen overdreven diamanten voor 18 h. Beatrix had altijd juwelen aan maar nooit overdone.
Ik hoop dat u begrip kan opbrengen voor mijn motivatie. U moet ook weten dat ik niet zomaar zaken neerschrijf. En als dit niet kan, ja dan is dat maar zo.

Zo verschillen smaken én karakters en commentaren.
Uw keuze om u te verontschuldigen.
Voor mij was dat niet nodig geweest.

Dank u wel voor de verduidelijking. Echter: na het lezen hiervan is mijn mening over uw eerste reactie niet veranderd. Wat mij betreft laten we het hierbij!

Helemaal mee eens.
Verder maakt het toch helemaal niet uit wat de leeftijdsgenoten van Amalia doen qua juwelen? Amalia moet het mooi vinden, zij moet het tenslotte dragen. Daar komt bij, zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen heeft een eigen smaak. Dat u vindt dat Maxima er te zwaar gedecoreerd bij loopt en dat Beatrix het beter doet, dat is uw mening en idee. Ik ben dol op sieraden, hoe meer hoe beter. Als een ander dat niet wil, prima, even goede vrienden. Juist leuk die verscheidenheid.

Last edited 1 jaar geleden by Luna

Mee eens.

Hulde aan Josine en Renske!
Dit is speurwerk à la Sherlock Holmes!
Heel leuk om te lezen en bekijken hoor. En super voor Amalia om op deze voor haar gedenkwaardige dag de échte historische smaragden te dragen.

Het diadeem zou er naar mijn mening op vooruit gaan indien de historische smaragden weer teruggemonteerd werden. Ik krijg toch altijd het idee dat er iets mist wanneer ik het diadeem zie. Dat er oorbellen nodig waren na Wilhelmina kan ik begrijpen, maar met Maxima’s oorbellen is dat probleem er niet meer.

Last edited 1 jaar geleden by GekroondEi

‘Briljant’ idee, het diadeem is nu inderdaad een beetje uit balans. Jij mag meespelen aan de grote tafel vol met glimmende stenen! De oorbellen op de oude plek en dan de ronde stenen op hun nieuwe verhoogde setting. En dan rápido op het hoofd van Amalia por favor!

Wow, wat leuk om te weten!! Heel bijzonder ook dat Amalia de historische stenen droeg, geeft het toch wat extra lading!!! En ja, ik zie ook zo’n grote tafel voor me met een heel zacht tafelkleed waar Maxima en Amalia en de rest die toegang heeft tot de koninklijke juwelenkluis naar hartelust kunnen mixen en matchen met al dat moois in hun collectie: wou dat ik mee mocht spelen😇😇

Ben ik de enige die nu een soort van grote tafel vol met glimmende gekleurde stenen voor zich ziet waaraan Máxima en Amalia als een soort legomasters nieuwe creaties bedenken? Wat een heerlijke bezigheid zal dat zijn zeg!

Wow wat een uitzoekerij. Bravo!

Maar de ‘historische’ herkomst lag voor de hand.