Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 11 okt 77 reacties

Waar is koningin Máxima?

“I have to be seen to be believed.” Wijze woorden van koningin Elizabeth ll (1926-2022), maar het lijkt erop dat koningin Máxima daar heel anders over denkt….

In het Algemeen Dagblad valt vandaag een interessant verhaal te lezen over de dalende populariteit van de Oranjes. Voor wie het gemist heeft: in 2020 was bijna 75 procent van de Nederlanders voor de monarchie, nu tikt de teller de 51 procent aan. Een hele krappe meerderheid, dus.

De vraag is natuurlijk hoe het zover heeft kunnen komen. Volgens het AD balanceert de koning op een dun draadje vanwege de wens van de Oranjes om zo gewoon mogelijk over te komen en tegelijkertijd ook terug te kunnen vallen op een voorkeurspositie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vakantie naar Griekenland. Ook de economische verslechtering wordt aangehaald, maar mijns inziens is iets anders dé reden van de dalende populariteit: de onzichtbaarheid van de Oranjes.

Ik zal het toelichten. Toen de koning in 2013 op de troon kwam, stond er een hele rits aan kennismakingsbezoeken in zijn agenda. Alle provincies, grote steden en buurlanden werden bezocht. Keer op keer werd het een Oranjefeestje.

Foto: PPE/Nieboer

Ook in de jaren die volgden, werden er mijns inziens goede keuzes gemaakt qua zichtbaarheid. Zo gingen de koning en koningin bowlen met daklozen, woonden ze Burendagen bij en vonden er veel werkbezoeken ín ons land plaats. Dat leverde leuke beelden op, die ook gretig werden geplaatst door de media.

Foto: PPE/Pool

Maar toen kwam corona…. In eerste instantie werd de koning nog bejubeld vanwege zijn indrukwekkende speech op de lege Dam, maar vervolgens ging het helemaal mis. Volgens mij hoef ik op die gebeurtenissen niet al te diep in te gaan, want over de Griekenlandreis ben ik nu wel uitgepraat. Maar wat mij enorm verbaast is de radiostilte die daarna volgde. Voor een staatshoofd geldt immers: I have to be seen to be believed. Onbekend maakt daarnaast ook nog onbemind. Maar waar waren de koning en koningin dan de afgelopen twee, drie jaar?

Foto: PPE/Swift/Sibos

Laat ik voorop stellen dat ik absoluut niet wil beweren dat ze weinig gewerkt hebben aan het Nederlandse hof. Maar je kunt nog zo hard werken als koning of koningin: als het volk dat niet ziet, is het heel moeilijk om te bewijzen dat je als royal het geld waard bent. En dat brengt mij ook tot mijn punt: ik heb de koning en vooral ook de koningin veel te weinig gezien. Laat ik Máxima’s agenda van het afgelopen kwartaal er maar eens bij pakken.

Van 11 juli tot 10 augustus kregen we haar helemaal niet te zien vanwege vakantie.

Van 11 augustus tot 10 september was ze bij de volgende afspraken:
– Onaangekondigde werkbezoeken (geen contact met publiek mogelijk): 1
– Buitenlandse reis als VN-gezant: 1
– Buitenlandse reis als koningin: 1

Van 11 september tot 11 oktober was ze bij de volgende afspraken:
– Aangekondigde bezoeken in eigen land: 2
– Onaangekondigde bezoeken in eigen land: 2
– Buitenlandse reizen als koningin: 2 (staatsbezoek Zweden + begrafenis Queen)
– Prinsjesdag
– Buitenlandse reis als VN-gezant: 2
– Binnenlandse afspraak ihkv VN-werk: 1
– Videoboodschap ihkv VN-werk: 1

Als ik bovenstaande gelegenheden bij elkaar op tel, hebben we in Nederland dus maar vier keer de kans gekregen om onze koningin te ontmoeten. Drie gelegenheden vonden ook nog eens plaats in de grote steden, alleen voor het streekbezoek ging de koningin echt het land in. En ook toen werden er bijna geen mededelingen gedaan over locaties en tijden. Ter vergelijking: In 2019 kregen we Máxima in diezelfde periode 21 keer te zien.

Als de koningin, en de koning met haar, wil werken aan haar populariteit, denk ik dat hier de sleutel ligt. Zichtbaarheid, zichtbaarheid, zichtbaarheid. Bij de inhuldiging werd verbinding genoemd als de belangrijkste taak van de monarchie. Dat gaat lastig als er geen ontmoetingen plaatsvinden, niet waar? Daarom hoop ik dat de koningin de komende maanden meer het land intrekt, dat meer mensen de kans krijgen haar te ontmoeten en dat de vonk weer overslaat. Twee kanttekeningen: haar agenda is op enkele buitenlandse reizen na helemaal leeg én corona zit haar op de hielen…

Foto: PPE/Nieboer

Wat ik ook graag nog wil benoemen, is dat er bij zichtbaarheid ook nog sprake is van een voorwaarde en een kans. Laat ik beginnen met de voorwaarde. Voor een foto gepubliceerd wordt, moet hij óf heel mooi óf heel nieuwswaardig zijn. Een foto van een koningin die een rondetafelgesprek voert, komt niet op de cover van Point de Vue terecht, om maar iets te noemen. Even mooi poseren bij aankomst én goed nadenken over het plaatje dat een bezoek oplevert, kan hier enorm bij helpen.

Dan de kans: voor zichtbaarheid hoef je niet altijd ergens fysiek te verschijnen en het hele land door te reizen. Vandaag is het koningspaar in Zweden en tijdens het fotomoment verscheen de tienjarige prinses Estelle, de Zweedse koningin in de dop, heel even in beeld. Het kostte haar nog geen vijf minuten, maar het effect zal vele malen langer doorwerken. Nu gun ik Amalia van harte een rustige jeugd, maar deze manier van denken hoop ik wel meer terug te zien bij de koning en koningin. Een kleine moeite kan soms een groots effect hebben. Op dierendag werd er bijvoorbeeld een foto vrijgegeven van de twee labradors van de koning. Hartstikke leuk, maar als je onzichtbaar bent als koningspaar, kun je ook tien minuten een fotograaf langs laten komen en vervolgens wat kiekjes vrijgeven van jezelf met de viervoeters. Succes gegarandeerd. Ander voorbeeld: op 2 februari 2022 was het koningspaar twintig jaar getrouwd. Dat er door corona geen feest werd gevierd, is begrijpelijk. Maar waarom werden er niet wat onbekende foto’s van de trouwdag vrijgegeven? Of een nieuwe serie portretten van de koning en koningin? Máxima kregen we die maand in het totaal slechts zeven keer te zien, dus zo’n overbodige luxe zou het niet zijn geweest…

Je leest het wel: vragen, vragen, vragen. Ik stel ze omdat ik geloof in de monarchie, omdat ik het beste voor heb met onze koningin, en ook omdat ik Amalia op haar tijd een vliegende start gunt. Dat gaat moeilijk als de monarchie op omvallen staan. Heb jij zelf nog ideeën, adviezen, tips voor het Nederlandse hof? Plaats ze in een reactie, ik ben heel benieuwd!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
77 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Als ik dat hier mag zeggen, zie dat discussie oplaait en WA wellicht TOCH naar Qatar gaat voor WK, zogenaamd ivm economische belang, lijkt me voor z’n toch al bedenkelijke populariteit niet slim, bovendien, z’n schoonvader mocht om bedenkelijke mensenrechtenreputatie niet bij z’n dochter zijn, Qatar heeft ook nogal een lekkere reputatie, maar niet heus! Hoop dat daar aan gedacht wordt!

Dat het koningspaar niet meer zo populair is komt gewoon door verkeerde beslissingen in coronatijd, te weinig zichtbaar in eigen land terwijl Máxima wel van alles doet voor de VN. We kennen ze niet meer genoeg omdat ze heel erg gesteld zijn op hun privacy en we nergens foto’s van te zien krijgen. Dat snap ik,maar,mensen hebben niks met een koningshuis wat ze bijna niet zien en wat niet erg laat zien dat ze meeleven met het volk. En dan Máxima die met de mode die ze draagt niet eens Nederlandse ontwerpers steunt maar met kleding uit België loopt,dure buitenlandse merk tassen koopt(wel erg veel) ontzettend dure sieraden koopt alsof het niks is en op de meest dure schoenen loopt die ook weer van buitenlandse merken zijn. Ze promoot veel en veel te weinig van Nederlandse ontwerpers. En mensen merken dat. Ze moeten een compleet nieuwe manier bedenken om zich aan de Nederlanders te laten zien en ook offers gaan brengen net zoals de Nederlandse bevolking nu moet. Ze staan te ver van de gewone mensen af die hun niet meer snappen . En op alles reageren met mooi en geen kritische geluiden laten horen helpt het koningshuis ook niet echt. Omdat ze dan niet de echte meningen te horen krijgen. En het is gewoon een feit dat ze veel minder populair zijn geworden.Een goede stap zou zijn om nu Koningsdag anders te gaan inkleden en dat zelf betalen als koningspaar. Het kost een stad erg veel geld en dat kan Rotterdam ook wel beter gebruiken.Hoe Koningsdag dan zou moeten weet ik ook even niet maar het zou een stap kunnen zijn. Of het defilé weer invoeren maar dan op een iets andere manier. En wees nu eerlijk we hebben een koning maar die zien we nauwelijks en Máxima is koningin en die zien we veel in het buitenland voor de VN.

Last edited 1 jaar geleden by richter

We hebben hier met Prinsjesdag de online video voor G20 in India gezien, ze heeft er zeker nog een gedaan, https://youtu.be/_V-XhXXzZ-Q weet niet of t aan mij ligt, maar als ik naar FB pagina ModekoninginMaxima kijk zie ik daar toch overwegend minder kritische uitlatingen dan hier! Laten we het Koningspaar de komende tijd toch vooral de tijd geven en gunnen om Amalia in deze moeilijke tijd bij te staan! Ze doet/doen wat in de agenda staat, zonder haar zorgen te laten blijken, maar die zullen er van binnen zeker wel zijn!

En als we kijken naar hoe WA en M het de afgelopen tien jaar het koningschap hebben ingevuld vergeleken bij hun voorgangers?

Ik kijk hier regelmatig, maar dat wat zalvende toontje van verheerlijking m.n. in de commentaren stoort me gewoonlijk. Dit is echter een verfrissend stuk Josine en ook de commentaren zijn prima.
Een kritische opstelling tov het koningshuis is de enige kans om de monarchie te behouden. Zonder vernieuwing is het ten dode opgeschreven.

Ik wil toch ook nog even wat toevoegen, allereerst volledig eens met Luna beneden, we zijn nu 2 jaar na de gewraakte Griekenland vakantie, en er wordt nog steeds over gezeurd, als ze er in Coronatijd zichtbaar vaak op uit waren geweest, was t waarschijnlijk ook niet goed, dan was t commentaar vast “wij moeten binnen blijven/thuis werken, en zei zijn iedere dag buiten”, zo is t toch nooit goed?
daarnaast gaat t telkens maar weer over hun inkomen, ik vraag me oprecht af of er bij omringende Koningshuizen ook altijd zo gezeurd wordt om hun toelage cq residentie, die toch in vele landen, zie bijv Zweden, Denemarken, Engeland opmerkelijk groter zijn. Ja, als ik t goed gezien heb krijgen ze 2milj extra toelage, maar daar moet wel personeel van betaald worden, die hebben ook te maken met stijgende prijzen en willen vast ook graag loonsverhoging! Tussen 2 haakjes Huis ten Bosch is van de Staat, niet van t Koningspaar, voor zover ik weet huren ze t van de Staat, waren ze liever op hun geliefde Eikenhorst gebleven, maar ja, dat is een Villa, geen Paleis!

Last edited 1 jaar geleden by P J Hoogeveen

Huis Ten Bosch is van de Nederlandse staat en worden ter beschikking gesteld aan het koninklijk huis als residentie voor de regerend vorst.

Last edited 1 jaar geleden by Catherine

Húren? Geloof daar niets van.

Ik heb er een dagje over nagedacht….vergeleken met sommige andere koningshuizen heb ik niet het gevoel dat Maxima veel minder zichtbaar is. ( behalve dan Letizia, die zie ik vaker). En ik ben juist trots dat ze haar werk voor de VN niet alleen voor het decorum doet maar ook echt stappen weet te zetten. Ik denk wel dat meer bezoeken in het land zouden kunnen helpen aan haar zichtbaarheid. En dan vooral het bezoeken van mooie initiatieven. Ik gun hen de 6 weken zomervakantie. Ik moet er niet aan denken altijd maar onder een vergrootglas te liggen.

Interessant stuk. Ik ben voor een monarchie en ik denk ook dat dit prima werkt. Het hele gedoe over corona en Griekenland. Ik begrijp dat men er over gevallen is maar come on. Alsof we zelf allemaal zo heilig zijn geweest. Eerlijk gezegd vind ik dat toch wel zeuren om het zeuren. Ja het was niet handig maar zs zijn terug gekomen, wat wil je nog meer.

Het zou ook kunnen dat ze er zelf gewoon klaar mee zijn. Door corona zijn voor hun ook dingen rn anders gegaan. Het is ook voor hun zoeken wat wel/niet werkt. Een goed moment om nu dingen aan te pakken.

Nog een ding over het jetset gedrag. Ik vind het afgunstig klinken. Ze hebben geld en geven het uit. Prima zolang ze hun werk doen. En dat doen ze. Wel/niet in het zicht. Dus suggereren dat ze misschien nog wel veel vaker vakantie hebben dan we weten, doe maar niet.

Edit: oh en sinds wanneer is er zoveel aan te merken op Maxima? Oa niet authentiek genoeg en steelt de spotlights van Amalia. Ik begrijp er niets van. Ze doet niets anders dan eerder.

Last edited 1 jaar geleden by Luna

Ik ben niet gevallen over hun reis naar Griekenland. Wel over hun toneelvoorstelling in het maken van excuses 🤮

Houdt toch op over jaloezie, dat is bij velen, totáál niet aan de orde.
Veel van wat geschreven en gezegd wordt, hebben ze toch echt aan hun gedrag te danken.
Daar zijn verifieerbare bewijzen genoeg van.

Ik vind het van grote klasse getuigen dat Josine dit heeft geplaatst.
Ze verwoordt wat bij velen van ons leeft, misschien niet altijd in woorden , maar wel in gedachten.
We hoeven en mogen ons koningshuis niet verheerlijken of dingen door de vingers zien en alles maar met de mantel der liefde bedekken , ze horen een voorbeeld te zijn. voor ons allen
Wat ik hoop van dit artikel is dat het koningshuis dit leest, en er zijn voordeel mee doet Dat hun populariteit weer gaat stijgen en wij weer met respect en met plezier ze kunnen volgen.
Maar vooral dat ze zich meer weten te binden aan hun landgenoten .

Meer toelichting is blijkbaar nodig:
Het gaat er niet om of dit wel of niet verwoord mag worden. En wat een ieder vindt van het koningshuis moet een ieder zelf weten, maakt mij echt niet uit. Maar deze site gaat over mode en is geen opinie site. Ik ben van mening dat dit dus niet op deze site (plek) thuishoort en vind het ook niet handig. Werkt botte, ongenuanceerde, etc. reacties in de hand die soms best kwetsend kunnen overkomen.
Ik kijk en lees hier over de mode en dat vind ik interessant. Niets meer en niets minder.

Ik wil verder geen discussie op gang brengen, maar juist op deze site wordt altijd eerst uitgebreid geschreven door de moderator wat het betreffende bezoek of de bijeenkomst inhoud , en en daarna wordt de mode besproken.
En dat geeft nu juist dat beetje extra ,aan deze site en het volgen van ons koningspaar .

Maakt de site interessant. Maar…. ik moet zeggen dat dit stuk wel veel meer een opinie-stuk was dan allerlei andere artikelen die achtergrond geven. Vandaar dat ik ook schreef dat het – voor zover ik me realiseerde – de eerste keer was dat je een dergelijk artikel geplaatst had. En dat nog wel midden tijdens een staatsbezoek.

Ik ben het hier helemaal mee eens. Onbegrijpelijk voor mij waarom dit artikel geplaatst is op een site over mode.

Als eerste een groot compliment voor dit artikel! Het getuigt van lef dat je naast fan, ook kritisch durft te zijn. Dat vind ik mooi om te lezen en respect daarvoor.
De royals, er is al veel gezegd en geschreven… Het echte koninklijke (en wat is echt koninklijk?) is naar mijn smaak al lang verleden tijd. Persoonlijk is voor mij het koninklijke in de jaren 60 een beetje gestopt. Koninklijk accosieer ik met trouwen onder elkaar, Noblesse oblige, niet klagen maar dragen, couture kleding maar zonder merken en logo’s en dat soort ouderwetse gedachtes. Natuurlijk waren er in het verleden ook zat Royals die niet deugden (al wil ik zeker niet beweren dat ons koningspaar niet deugt hoor) Ik ben een monarchist en blijf dat ook. Maar wat me “stoort” is toch wel het jetset gedrag, klinische ingrepen, toch niet echt feeling met de gewone man, dat krampachtige gedoe met de privacy (en ik hoef echt niet te zien als ze in bad liggen hoor) dat geklaag over dat het koningschap zo’n last is waarvan wel zichtbaar de uiterlijke glans maar niet de last en zelfbeperking zonder onderbreken. Tel je zegeningen denk ik dan en besef dat je enorme (werkelijk enorme ) privilages geniet.
De gulden middenweg is lastig te vinden denk ik, zeker in de moderne tijd met alle social media en wat er meer bij komt kijken. Uiteindelijk denk ik dat de monarchie ooit een keer stopt, al zal ik dat waarschijnlijk niet meer meemaken.
De tijd zal het leren en tot die tijd hoop ik toch nog te kunnen genieten van mooie fotos en mooie beelden van ons koninklijk huis! Want de wereld is op het moment al koud en kil genoeg.

U kan het ook anders zien :
niet klagen, couture zonder logo enz … ik vind dit helemaal geen ” ouderwetse” gedachten. Ik zie dit eerder als teken van duurzaamheid en dat is toch wat een monarchie is : een instituut dat verondersteld wordt de tand des tijds te doorstaan en aldus ” duurzaam” is
Meer zelfs ivm niet klagen : mi maakt deze houding iemand ” weerbaarder” en meer gewapend om de grilligheden die ” het leven in petto heeft voor elk van ons” de baas te kunnen.
Ik heb – en dat is zeer persoonlijk – het zeer moeilijk met het idee dat alles ” leuk” moet zijn , dat het leven een groot feest is, dat we er zullen komen met ” eindeloos geknuffel en oppervlakkigheid” ipv echte betrokkenheid.
-ivm kleding : de ” alles is couture ” tijd -al was couture nog in mijn jeugd zeer actueel – is voorbij en werd vervangen door “logo’s” maar dat wil niet zeggen dat er moet gekocht worden tegen de sterren op, passend of niet of gewoon uit hebberigheid. Voor een koningin vind ik het primordiaal dat ze steeds verzorgd voor de dag komt in letterlijk en figuurlijk “passende” en niet noodzakelijk dure kledij niet zoals gisteren dus want dit was “dure” kledij die het niet doet en dus weggegooid geld is en – in de huidige tijden – vooral onbegrip oproept.
De monarchie moet niet noodzakelijk afstevenen op een vernietiging maar zij moet mss meer staan voor deze mi ” waarden van duurzaamheid” . Monarchie is mi niet “meelopen met de massa” maar is mi de vertegenwoordiging van “hogere” maatschappelijke waarden . En dit is mogelijks een opgave die niet iedereen gegeven is.

Mooi verwoord Maribrune. Ik begrijp het koopgedrag van met name Maxima ook niet. Er wordt veel geld uitgegeven aan overbodige aankopen. Dit is feitelijk belastinggeld dat over de balk wordt gesmeten. Zeker in een tijd waarin velen het zwaar hebben mag toch van de vrouw van het staatshoofd verwacht worden dat zij verantwoorde uitgaven doet. In mijn ogen zou verantwoord zijn: het kopen van passende, functionele kleding die met elkaar gecombineerd kan worden en kan worden herdragen. Koop liever enkele eenvoudige kledingstukken die letterlijk duurzaam zijn, in plaats van de zoveelste slecht zittende Natan.

U heeft dat heel mooi verwoord Maribrune. Ben overigens ook fan van uw bijdragen hier. U weet vaak de spijker op zijn kop te slaan.

Laat ik er van een afstandje maar niet teveel over zeggen, maar als er het goede voorbeeld gegeven moet worden, zou meneer Rutte ook best n’s wat vaker een lijnvlucht ipv het regeringstoestel mogen gebruiken, als je zijn afspraken en flighthistory nakijkt zie je dat hij t toestel laatste weken zeker 3x gebruikt heeft heen en weer naar Paramaribo, om “even” de VN vergadering in NY toe te spreken(in 20u heen en weer!), en vorige week naar Praag! Lijnvluchten lijken me toch duidelijk goedkoper, ook al zou t business class zijn!

Onze minister-president vind ik toch een ander verhaal: hij werkt 80 uur per week en is gekozen door het volk. Laat hem z’n tijd alsjeblieft nuttig en efficient gebruiken. Daarvoor is een keer extra vliegen met het regeringstoestel noodzakelijk. Misschien kan de koninklijke familie een keer extra met een lijnvlucht naar hun vakantiebestemming?

Daar ben ik het dus totaal niet mee eens, het Koningspaar werkt ook hard, en wil hun tijd efficient gebruiken, toch gebruikt Maxima in ieder geval voor haar (VN)eigen werk altijd een lijnvlucht! Iedereen moet t zuinig aan doen, dan mag meneer de premier daar ook wel wat meer aan denken! Lijkt wel of hij denkt, mijn aankomst ergens is toch niet zo in beeld als dat van t Koningspaar, valt t niet op t dure regeringstoestel te pakken!

Ja joh laat de minister president commercial vliegen naar Suriname of New York, kan hij uren achter elkaar geen telefoongesprek voeren, alleen mailen. Goed plan!

Stel je voor dat ze voor haar werk het regeringsvliegtuig de lucht in zou laten gaan 😆
Ze wordt voor dat werk betaald.

Ik heb bij de NOS gelezen dat ze het symbolische bedrag van $1 krijgt als ‘salaris’ voor haar VN werk.

Dus toch geen betaalde baan .
Vond het al vreemd

Ze krijgt een salaris van anderhalve ton. Van onze regering. Dat gebruikt ze voor huisvesting e.d.

Nee hoor, hier klopt niets van. Haar werk voor de VN is onbezoldigd. Bovendien is reizen in VN verband aan strenge vereisten verbonden qua kosten. En ze gebruikt het regeringsvliegtuig niet voor VN reizen.
Ik snap persoonlijk niet dat mensen er moeilijk over doen als de Koning en Koningin gebruik maken van het regeringsvliegtuig voor officiële verplichtingen. De Koning is nota bene lid van de regering.

Haar werk is onbezoldigd, inderdaad. Daar heb ik verwarring over laten ontstaan. Dat spijt me.
Haar onkostenvergoeding is ruim. Waarom zou ze die nou toch krijgen en aannemen?
Als ik vrijwilligerswerk doe, zijn de onkosten die ik maak, voor mezelf. Heel normaal.

Volgens mij betaalt de Nederlandse staat al vele jaren een aanzienlijk bedrag voor het werk van Maxima in VN verband. Verder vind ik het ook heel normaal dat het regeringsvliegtuig er is voor zowel de koning en koningin als voor de minister president, die heel sober leeft en naar het schijnt nooit enig bonnetje declareert, omdat hij van mening is dat hij genoeg verdient.

Last edited 1 jaar geleden by Catherine

Ja, en dat bedrag ontvangt zij persoonlijk.

Alsjeblieft laten we zeker Rutte niet gaan verheerlijken.

Waar wordt Rutte verheerlijkt dan? Gewoon constateringen dat die man heel hard werkt en verder heel sober leeft? ‘Zeker Rutte niet gaan verheerlijken’ verklaar het woord “zeker” eens nader?

Ik vind het nogal een contrast hoe er over Rutte gepraat wordt en zijn vliegreizen en hoe er over de Oranjes gepraat wordt. Aan Rutte valt genoeg op te merken. Denk alleen even aan geen actieve herinnering. Dus nee sorry meten met twee maten dit.

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat het ook iets van eer is dat ze hiervoor werd gevraagd en met haar status als koningin veel kan betekenen in deze rol.
En dat de onkosten werden vergoed .
Maar hoe dom van mij, onze koningin heeft dus echt een BETAALDE baan erbij.. …. .
Ik moet dit echt even verwerken…….

Het is inderdaad een ruime onkostenvergoeding.
Waarom zou ze die aannemen?
Het is ” haar” ding.
Waarom moet onze regering daar aan bijdragen?
Ze heeft voldoende middelen om dat zélf te bekostigen.
Als ik in haar plaats was zou ik dat zeker doen.
Nederland betaald genoeg aan ontwikkelingswerk.

Ik ben het met Josine en veel anderen eens.
Het zou me spijten als de Monarchie zou verdwijnen.
Daarom…..werk aan de winkel!!!
Belasting gaan betalen
Minder Jetset gedrag
Authentiek zijn en niet zo ” gemaakt” als Maxima
Inmiddels zie ik Willem Alexander het liefst alleen een bezoek afleggen.

Wat prinses Beatrix betreft, zij is schatrijk, húp, ook bij haar blauwe brieven door de bus.

Ach ik val in herhaling, het is allemaal al genoemd.
Het geeft wel weer, dat er ergernissen zijn bij de Nederlanders.
En heus, geloof me, ze mogen luxe hebben, maar er zijn grenzen.

Wow, Josine, ik kan me niet herinneren ooit een dergelijke post van je gezien te hebben – die toch wel (constructief) kritisch is. En dat nog wel midden tijdens een staatsbezoek.
Ik ben het helemaal met je eens. Veel mensen ‘haken’ af, om het zo maar te zeggen, door PR-technisch gezien onhandigheden en schandalen en inderdaad omdat ze te weinig zichtbaar zijn. Ik ben absoluut voor de monarchie, en ik denk zeker dat Willem-Alexander en Maxima er beide geschikt voor zijn. Maar het komt inderdaad te veel over als ‘wel de lusten, niet de lasten’.
Heb veel bewondering voor hoe Maxima het thema mentale gezondheid heeft opgepakt sinds de dood van haar zus, en ik denk ook dat ze heel capabel is als VN gezant en op dat gebied veel weet te bereiken. Dit werk houdt haar zelf ook gezond! (ook heel belangrijk – kijk maar hoe moeilijk Prins Claus het had omdat hij niet echt iets mocht doen waar hij zijn ziel en zaligheid in kwijt kon).
Maar de communicatie-afdeling van het Koninklijk Huis zou echt eens heel goed moeten bekijken wat er verbeterd kan worden – mijn handen jeuken soms om daar aan de slag te gaan. Eens met andere commentaren dat *minimaal* van alle bijeenkomsten waar ze in hun officiële capaciteit aanwezig zijn iets gepubliceerd dient te worden. Hoe suf is het toch dat we ieder jaar van de Nieuwjaarsreceptie alleen maar rare foto’s te zien krijgen waarbij ze half omgedraaid voor een deur staan net voordat ze naar binnen gaan? Hoe oninteressant zijn de (half)jaarlijkse foto-sessie geworden, omdat ze zo stijf en ongemakkelijk zijn? Andere koningshuizen publiceren een nieuwe foto voor ieder verjaardag – kleine moeite. Hoe weinig video-materiaal is er beschikbaar? Hoeveel goodwill zou het kweken als ze wat vaker spontaan iets publiceren (ik denk aan toen Maxima het speciale dessert had gemaakt, toen ze een foto voor het Songfestival publiceerden, etc.) – dat zijn de leuke en betrokken dingen. Zelfs bij zoiets als Burendag begint het over te komen alsof dat alleen maar een verplichting voor ze is.
Josine, je post is me toch wel uit het hart gegrepen. En met name juist omdat ik graag wil dat het koningshuis slaagt. Jammer dat ze een mindere periode doormaken. Koningin Beatrix zei altijd dat ze zich liever niet om populariteitsonderzoeken druk maakte en dat het om de lange termijn gaat. Is ook zo, maar om die lange termijn te bereiken moet de korte en middellange termijn niet vergeten worden.

Ik persoonlijk heb niet t gevoel dat ik de koning en of koningin minder zie. Wat ik wel graag zou zien durf ook andere keuzes te maken, kies ook eens voor een andere formule. Verlies de menselijkheid niet uit het oog. Ik snap dat t soms lastig is spontane bezoeken af te leggen ivm beveiliging etc. Maar dat is wel waar mensen behoefte aan hebben. Geen in de puntjes voorbereid bezoek met een tijdlijn van 5 minuten spreektijd voor deze of gene maar voer een echt gesprek met iemand over zijn problemen of successen. Kijk wat t verrassingsbezoek deed van het koningpaar aan Zuid-Limburg afgelopen zomer. Of Amalia die te paard mee reed om te oefenen voor Prinsjesdag, Maxima die een middag mee borduurt aan de gordijnen voor t paleis. Ik ben er van overtuigd dat de koning en koningin achter de schermen hard werken en veel doen wat goed is voor t Koninkrijk, maar idd zoals Josine schrijft het is niet zichtbaar. Daar ligt winst voor het team van ons koningspaar om te werken aan meer zichtbaarheid en wat meer openheid af en toe.

Ik vind het een erg goed stuk en merk ook aan mezelf dat ik sinds de start van de coronapandemie steeds minder enthousiast word van het koningshuis. Het ligt wat mij betreft niet alleen de zichtbaarheid. Ik merk dat steeds meer dingen mij storen bij het Nederlandse koningshuis, waaronder het jetset gedrag wat door meerdere mensen wordt genoemd. Ik denk echter wel dat dit in ze zit, vooral in Maxima, en dat dit dus lastig te verbloemen is. Wat betreft Amalia vind ik het een beetje sneu dat haar ouders zo krampachtig met hun kinderen en de spotlights zijn omgegaan, natuurlijk weet je er niks van als buitenstaander, maar als je kijkt naar Estelle en hoe ze alles leuk lijkt te vinden, is het denk ik fijner dat je als ouder meegeeft dat het royale leven een lust is in plaats van een last. Als je er van jongs af aan elke keer (kort) bij bent, wordt het ook niet zo’n ding zoals nu bij Amalia.

Last edited 1 jaar geleden by Linda

Helemaal met je eens , ik heb ook met een glimlach naar Estelle gekeken, wat geniet ze van alles en hoe makkelijk gaat ze er mee om, zo wordt ze op een leuke manier steeds een beetje voorbereid .
Ook in Engeland en Spanje en België gaan ze er goed mee om, niet dat krampachtige zoals bij ons.

Wat een interessant stuk heb je geschreven, Josine, je hebt het heel goed en eerlijk verwoord, ze zijn idd. veel te onzichtbaar, en dan daalt de populariteit.
Ik merk dat bij mezelf en bij familie en kennissen.
Onze opvoeding was zeer koninsgezind,
God,Nederland en Oranje, dat hebben wij meegekregen, maar dat gevoel is de laatste jaren wel veranderd.
Tijdens de periode van het overlijden van koningin Elizabeth kwam sterk naar voren hoe zij in haar ambt heeft gestaan.
Dat was zeer duidelijk, dienstbaar zijn aan haar land en volk, en dat heeft ze gedaan, tot haar dood toe.
En wat ik nu al zie bij Charles, en William proberen zij ook deze lijn te volgen.
En dat mis ik bij ons koningspaar, bij hen krijg ik meer de indruk hoe ze zo makkelijk mogelijk hun taak kunnen uitvoeren, en dan het liefst zo onzichtbaar mogelijk.
Dat hun privé leven echt het aller belangrijkste is, en ik gun ze een heel goed en fijn privéleven, maar ze beseffen niet hoe belangrijk hun taak is, wat ze kunnen betekenen voor ons land, en bevolking, gewoon door er te zijn, betrokken , meelevend, luisterend,, in blijde, maar ook moeilijke of droevige gebeurtenissen
Ik hoop zo dat ze het gaan veranderen, want ook voor Amalia is dit niet het goede voorbeeld.

Mooi genuanceerde mening. Zichtbaarheid speelt volgens mij inderdaad een grote rol. Het valt op dat het koningspaar amper de provincie in komt. De meeste bezoeken zijn dichtbij huis (lees: de Randstad) en slechts een enkele maal daarbuiten. In uithoeken als de Waddeneilanden, Zeeuws-Vlaanderen maar ook de Achterhoek, Drenthe, Friesland, Overijssel, Flevoland en de kop van Noord-Holland zie je hen zelden tot nooit. Daarnaast is er weinig belangstelling voor de ‘gewone Nederlander’. Werkbezoeken aan maatschappelijke organisaties beperken zich veelal tot aan het Oranjefonds gelieerde en bezoeken aan gewone mensen doen ze niet. Niet alleen de agenda van de koningin is minimaal gevuld, ook die van de koning. Samen gaan ze, behalve tijdens een streekbezoek, amper op pad. Nederland heeft een ceremoniële koning maar Willem-Alexander voert nog niet als dusdanig zijn ambt uit. Veel gebeurt achter gesloten deuren: het jaarlijkse diner voor het corps diplomatique, het jaarlijkse diner voor de Raad van State, de nieuwjaarsontvangsten: we zien er niets van. De agenda op de website van het Koninklijk Huis is vrijwel nooit actueel. Sowieso is de website tamelijk oubollig. Sociale media worden slecht gebruikt.
Wat ook meespeelt is dat er weinig openheid is over de financiën. Dat de koning opnieuw meer geld krijgt valt evenmin nog goed uit te leggen. In combinatie met een lege agenda, de 3 maanden vakantie op jaarbasis en samen met de onzichtbaarheid krijg je een koningshuis wat veel geld kost maar wat weinig waar voor zijn geld biedt. Niet alles is in geld te vatten maar in dit geval moet de koning echt op z’n tellen passen. Het tij kan gekeerd worden (denk ik), maar ze moeten alles op alles zetten. Misschien helpt het als Maxima haar VN-taken opgeeft en in de crisis waarin de monarchie verkeert meehelpt om deze op te lossen. En het koningspaar zou eens goed moeten kijken hoe de koningshuizen van Denemarken, Noorwegen, Zweden en Engeland letterlijk de deuren openen voor de camera’s tijdens koninklijke bezigheden. Het zou ondenkbaar zijn dat in die landen een diner als voor de Raad van State achter gesloten deuren zou plaatsvinden.

”3 maanden vakantie” dat zijn de 3 maanden waarvan wij, het volk weten dat zij inderdaad vakantie hebben, van hoeveel “vakanties, korte buitenlandse shopping weekendjes etc hebben wij eigenlijk geen weet van?

Van heel veel niet, heb ik het vermoeden.

Helemaal met je eens Elisah.

Ongelooflijk dat hier bijna niet gesproken wordt over de inhaligheid en decadentie van WA en Maxima. Er zijn heel veel royals die bepaalde toelages of verhoging niet aanvaarden of terugbetalen wegens de huidige situatie in de wereld. Maar ons koningspaar niet hoor, altijd maar meer meer meer. Maxima is echt niet geschikt als een loyale koningin en haar focus ligt helemaal op haar zogenaamde werk voor de VN. Het terugstorten van de toelage van Amalia is gewoon voor de bühne, betekent helemaal niks alleen dat ze op deze manier minder zichtbaar hoopt te kunnen zijn. Ook het feit dat ze enige weken geleden zei dat ze heel blij was dat ze toch nog een studentenkamer had kunnen vinden!!! Hoe dom denken ze dat het volk is???? Er moesten zelfs mensen verhuizen uit hun kamer zodat mademe riant kan wonen tijdens haar studentijd. Ik heb echt helemaal genoeg ons koningspaar. ik had goede hoop op Amalia maar die laat zich helemaal beïnvloeden.

Een president kost sowieso ook (veel) geld. Maar er inderdaad niets mis met matigheid. Er zijn nog mensen in NL met meer dan genoeg geld maar er niet mee te koop lopen. Dat kan ik wel waarderen. Als ze het geld in de economie terug stoppen is het echter ook niet gek. Als ik WA zou zijn zou ik net als elke Nederlander belasting willen betalen. Vroeger zeiden ze over dienende rol als moeder: eerst je kinderen, dan je man, zelf kom je altijd achteran. Misschien iets te dienend maar heeft wel iets moois als je dit doortrekt naar de koning.

Op zich heb ik er nog niet eens moeite mee dat het veel geld kostmaar het is maar hoe je met dat geld omgaat of wat je er voor doet. Belasting betalen inderdaad, heel goed plan.

Goed stuk Josine. Ik ben groot voorstander van een monarchie zoals onder Beatrix. Al vond ik het jammer dat ze ons ‘als supporter langs de kant van de weg’ niet altijd leek te zien. WA en M deden het wat mij betreft goed tot aan corona. Hun reisje naar Griekenland en niet goede voorbeeld geven hebben mij echt verdriet gedaan.
Ik mag ze graag, heb beiden langs de kant van een route de hand geschut maar dat reisje etc. deed mij echt verdriet. Wij zaten als verplegend personeel volop in de corona ellende. Alleen werken, me alles ontzeggen om cliënten niet te kunnen besmetten en dan, terwijl niemand mocht, wel op vakantie gaan. Samen één zijn is dan zo nodig.
Hoop op (veel) meer ontmoetingen. Met mensen die het nodig hebben. Van zorgvragers en zorgpersoneel wat alweer in coronagolf beland tot boeren, van … eigenlijk alles wat niet BN’er is.
En zou ook heel fijn zijn als ze in hun agenda tijd en plaats vermelden. Misschien doen ze dat niet uit veiligheid maar als ik ze ergens wil zien heb ik geen idee hoe ik aan tijd en plaats moet komen.
Doe mij maar een goed draaiende monarchie. Wat is er nou aan een premier. Kijk naar Duitsland. Zijn naar mijn idee vaak politiek gekleurde oude mannen. Nee hoor, doe mij dan maar Beatrix, WA en M en hopelijk later Amalia in de hoop dat ze net zo’n fijne
man treft als haar oma!

Last edited 1 jaar geleden by Mary

Als die hard liefhebber van het Nederlandse koningshuis mijn top 5 voor een hogere publieke score:
1.     Visitekaartje. Wees meer in Nederland present. Neem ruim de tijd bij een bezoek wat vaak intensief en hard wordt voorbereid en beloon dat met een klasse verschijning.
2.     Teamwork. Koningspaar presenteert u zich meer als team, zoals uw Belgische collega’s dat doen; een sterk koppelt dat elkaar geruisloos aanvult en elkaar de bloemen gunt.
3.     Onpartijdig. Zorg dat elke Nederlander zich door u gezien en gehoord voelt. The Queen zou zich bijvoorbeeld never publiek uitlaten over zaken die bij minderheden gevoelig liggen. Geldt idem dito voor oud-koningin Beatrix. Laat dat fijn aan de politiek over!
4.     Noblesse oblige. Verwar privileges niet met rechten. U bent er allereerst voor de burgers van Nederland. Steun minder ‘sexy’ onderwerpen die misschien langdurige aandacht vragen zoals bijvoorbeeld kindermishandeling en Alzheimer. Dienstbaarheid is een oude en beproefde waarde.
5.     Hofnar. Voel aan wat er leeft in Nederland en doe daar wat mee. Zorg voor een hofhouding of adviseurs die u scherp houden (ook al gaat dat soms tegen uw zin in), of neem gewoon een hofnar in dienst. Wat me opviel, is dat u zich zo ontzettend laat bij de boeren liet zien. Waarom gewoon niet even eerder uw meeleven getoond? Had mogelijk de demonstraties op Prinsjesdag voorkomen.
Naam en contactgegevens bij de redactie bekend 🙂

Wat denk ik ook meespeelt is het feit dat Maxima erg overheersend is ten opzichte van haar man, die daardoor niet uit de verf komt. Het is waarschijnlijk heel goed bedoeld en ze is een fantastische echtgenote voor hem en een hele leuke spontane vrouw, maar PR technisch zou het heel goed zijn om de koning eens wat meer naar voren te schuiven. Verder denk ik dat het een grote geste zou zijn geweest om van de salarisverhoging dit jaar af te zien, nu worden ze weer bestempeld als inhalige jetset en dat is toch reuze jammer. Het delen van veel meer beelden op welke manier dan ook is in deze tijd zo vanzelfsprekend, daar hebben ze een heleboel laten liggen.

Ik vraag me af of Willem-Alexander dit nou echt een probleem vindt. Sowieso sinds wanneer storen we ons aan Maxima? Ze was altijd al aanwezig en daardoor een mooie aanvulling op Willem die echt het volk helemaal niet aan leek te voelen. Maxima is een sterke vrouw die goed weet wat ze wil. Fantastisch juist! Moeten we stimuleren als vrouwen onder elkaar ipv afzeiken. En zeker voor de jonge meiden van nu is ze een goed voorbeeld. Laat van je horen, laat je zien. Je bent net zoveel waard als mannen en je kunt zeker elke functie wel invullen.

Last edited 1 jaar geleden by Luna

Heel goed verwoord Josine.

Ook ik sluit mij graag aan bij deze korte maar heldere opmerking van Birchwood71

Zichtbaarheid van staatsbezoeken in eigen land: laat de entree en de eerste speeches zien! De Scandinavische landen doen het, maar ook in het VK geven ze die beelden vrij. De speeches van de koning worden altijd online geplaatst, waarom dan ook niet op video? En dat geldt ook voor bv de Nieuwjaarsontvangsten en het Diner met Corps Diplomatique

Ik ben al jaren meer een lezer dan een typer/commentaar-gever. Ik kan me ergeren aan ongenuanceerde uitspraken of kwetsende opmerkingen over mensen via social media. Dat gezegd hebbend, schaar ik me echt achter deze post. Waar is ons koningspaar en is de privacy/mediacode niet veel te ver doorgeschoten? Vinden de Oranjes echt dat ze voor Nederland staan en vinden wij dat ze er voor ons zijn? Het is ‘leven in een glazen huis’, hoewel dat in Nederland, in vergelijking met andere landen dan ook weer meevalt en er staan enorme privileges tegenover. Want het gaat toch om Nederland, niet? Niet om de VN of om buitenlandse bevriende royals, dat is mooi, maar als het erop aankomt, bijzaak. Dus ook, hoe presenteer ik me in Nederland en hoe ontmoet ik zoveel mogelijk Nederlanders, in Nederland. Niet alleen de paar bevoorrechte Nederlanders die op een receptie bij een staatsbezoek in het buitenland mogen komen. Het Britse koningshuis heeft heel wat te stellen met familieleden die niet ‘in de pas lopen’ (zullen we maar zeggen). Maar kijk even wat de familie daar plichtsgetrouw de geledingen sluit en er, bijvoorbeeld nu in een tijd van groot persoonlijk verdriet, ook voor de Britse bevolking is. Ons koninklijk gezin hoeft helemaal niet zo gewoon mogelijk te zijn. Ze mogen best bijzonder, een beetje afstandelijk en koninklijk zijn maar er mag wel van ze verwacht worden dat ze zo hard mogelijk werken voor de Nederlanders. Daar krijgen ze echt een heel groot salaris voor, naar ik las ook Amalia. Die, als ik goed ben geinformeerd, wel haar onkostenvergoeding terugstort maar niet haar salaris? Enfin, als ik dit laatste mis mis heb, mijn welgemeende excuses.
Was getekend, een twijfelende royalty-fan.

Tja.. ik heb t idee dat alle koningshuizen in een populariteitscrisis zitten….
En dat t ook de nieuwe generatie veel minder aanspreekt.
Mn zoon vond die geinige Willy filmpjes super leuk. ..maar zal niet wakker liggen of ze wel of niet belasting betalen of een jurk herdraagt.
Wel als de 3 prinsessen meer in beeld zouden zijn…

Ten eerste volg ik deze site al jaren, pas later ben ik begonnen met reageren. Ik ben al van jongs af geïnteresseerd in koningshuizen, en nog steeds wel, maar toch ben ik het er helemaal mee eens, Josine, uit het oog is immers uit het hart, dat is nu gaande denk ik. Meer foto’s bij leuke gelegenheden, zeker ook met Amalia, zoals pas met dat diner voor de Raad van State, ze hadden een groepsfoto kunnen laten uitgaan en ook een foto van WA en Maxima met hun dochter. Dit is slechts 1 voorbeeld. Zoals jij ook noemt, bij jubilea en verjaardagen, die momenten. Waarom ze niet meer bezoeken in het land doen is ook erg jammer. Als er iets ergs gebeurd, zoals pas dat ongeluk met die vrachtwagen: ga erheen, praat met mensen, alleen een persberichtje sturen uit meeleven is aardig, maar niet genoeg.

Last edited 1 jaar geleden by Oranjefan

Josine, volledig mee eens !!! Mi juiste analyse !!!

Mag ik nog een ander aspect benoemen: de bedreiging van Amalia. Er wordt verder niets over gezegd maar wij hebben geen idee hoe groot die dreiging wellicht is.

Last edited 1 jaar geleden by Krielie

Krielie ik vermoed dat hier bewust zo weinig mogelijk over gezegd wordt ivm dreiging en beveiliging. Reken maar dat t serieus genoeg is, wat ik heel erg vind. Niet alleen voor Amalia, maar voor iedereen die hiermee te maken heeft.

Hm, daar heb je wel een punt voor wat betreft haar agenda na de zomer. Althans, dat zou een punt kunnen zijn.

Queen Mary de grootmoeder van Queen Elizabeth 2 bedacht dat zichtbaarheid essentieel is voor het voortbestaan van een monarchie. Zij zei; Wij worden gezien en houden van ziekenhuizen”.
Vorsten dachten toen nog in bevelen. In dit geval aan de eigen familie.

Inderdaad Josine
Ik was ook altyd erg voor het koninklijk huis. Maar de manier waarop ze nu bezig zijn maakt dat de koninklijke gezindheid veel minder is. Maxima is fruk met de VN??? Maar in Nederland veel minder zichtbaar net als de koning. Prins Claus mocht niks tov buitenland. Dus dit stemt tot nadenken. Alleen zichtbaar op prinsjesdag en koningsdag en enkel bezoek is weinig.

Ik ben het van harte met je eens, Josine!

En dan nu 4 mio voor een Koningsdag in Rotterdam. Het is niet van deze tijd!

Misschien heb ik het mis en het is maar een gokje… zou het zo kunnen zijn dat het koningspaar wat minder gevraagd wordt omdat het tegenwoordig gepaard kan gaan met demonstraties? Dat is nou niet iets waar een organisatie op zit te wachten. Joelende boeren ipv enthousiaste volgelingen

Last edited 1 jaar geleden by Doro

Leuk om ‘ns op deze manier naar Maxima te kijken! Er geloven steeds minder mensen in de monarchie. Vooral onder jongeren is de steun nog minder dan 51%. En deze groep ziet hun toekomstige koningin (Amalia) ook nooit. Ik denk dat het Koningshuis daar veel te winnen heeft; laat Amalia meer zien aan haar toekomstige ‘onderdanen’. Daarnaast zou het instituut moeten worden gemoderniseerd. Ga b.v. belasting betalen, want dat is iets wat volgens mij veel mensen zouden willen.

Je hebt het prachtig verwoord J́osine. Ze hebben wel de lusten(financiële) maar niet de lasten, wat geen last hoeft te zijn. Het is namelijk hun werk en daar hoort zichtbaarheid bij. 2 fotomomentjes per jaar van een half uurtje. Het is echt zo jammer en het kan zoveel beter. Kijk naar Groot-Brittanië, Zweden, Noorwegen. Ik ben erg voor het koningshuis, maar begrijp ook heel goed dat de populariteit van ons koningshuis daalt. Ook nu het zoveel slechter gaat in NL met de economie, dan begrijp ik dat er weerstand is dat er meer geld gaat naar het Koninklijk huis. Dat is voor veel Nederlanders niet te begrijpen.

Het was mij eerlijk gezegd nog helemaal niet opgevallen, dat we ze weinig gezien hadden. Maar daar heeft Josine zeker een punt. En qua zichtbaarheid, ze lieten zich bij de Oekrainers wel zien, in het begin van de corona tijd zagen we ze ook, nu zouden ze eigenlijk iets moeten gaan doen met de mensen die het moeilijk hebben op financieel gebied. En dat zijn er zo veel. Het zal wel lastig zijn, omdat ze het zelf absoluut niet zwaar zullen hebben. Maar het toont wel aan de ze interesse hebben in wat er leeft onder de bevolking. En misschien wat vaker naar de boeren toe. Of naar mensen met andere actuele problemen. Laat je zien idd…

I couldn’t agree more….

De meeste mensen in Nederland werken meer uren voor veel minder geld en betalen gewoon belasting. Ik denk dat er een omslag gaande is in het denken over het Koningshuis. (On-)zichtbaarheid, coronacrisis, een paar blunders aan de ene kant, maar de tijden veranderen ook en steeds meer mensen vragen zich af, waarom het Koningshuis bijvoorbeeld geen belasting zou moeten betalen. Het bestaan van het Koningshuis zal in de toekomst niet meer zo vanzelfsprekend zijn.