Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 13 jan 0 reacties

Vaarwel Gouden Koets?

We zullen het de komende Prinsjesdagen zonder Gouden Koets moeten doen. Volgens de koning kan het rijtuig pas weer dienst doen als we de weg van verzoening samen hebben afgelegd. 

In een video van ruim twee minuten licht de koning zijn besluit toe. 

Ik vind de manier van communiceren -via een videoboodschap- goed gekozen. Zo krijg ik het idee dat het zijn eigen keuze is, alhoewel de koning vast uitgebreid heeft overlegd met zijn adviseurs. Ben ik het dan ook eens met zijn keuze? Mwah, dat niet direct. De koets is een geschenk van Amsterdam aan koningin Wilhelmina. Het zit vol met beeldtaal uit die tijd. Vanuit dat perspectief kijk ik ook naar de panelen. Overschilderen is not done, de geschiedenis kun je niet herschrijven, maar het betekent evenmin dat de koning voor slavernij is als hij zich laat rondrijden in een koets met deze beeldtenissen. Aan de andere kant is hij wel de koning van iedereen, ook van de mensen die worstelen met het slavernijverleden van Nederland. Ik begrijp zijn keuze dus wel, maar ik zou het enorm zonde vinden als we de Gouden Koets werkloos in de stal laten staan. Of de Boreo-juwelen niet meer dragen, want waar eindigt dit? 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments