We zullen het de komende Prinsjesdagen zonder Gouden Koets moeten doen. Volgens de koning kan het rijtuig pas weer dienst doen als we de weg van verzoening samen hebben afgelegd. 

In een video van ruim twee minuten licht de koning zijn besluit toe. 

Ik vind de manier van communiceren -via een videoboodschap- goed gekozen. Zo krijg ik het idee dat het zijn eigen keuze is, alhoewel de koning vast uitgebreid heeft overlegd met zijn adviseurs. Ben ik het dan ook eens met zijn keuze? Mwah, dat niet direct. De koets is een geschenk van Amsterdam aan koningin Wilhelmina. Het zit vol met beeldtaal uit die tijd. Vanuit dat perspectief kijk ik ook naar de panelen. Overschilderen is not done, de geschiedenis kun je niet herschrijven, maar het betekent evenmin dat de koning voor slavernij is als hij zich laat rondrijden in een koets met deze beeldtenissen. Aan de andere kant is hij wel de koning van iedereen, ook van de mensen die worstelen met het slavernijverleden van Nederland. Ik begrijp zijn keuze dus wel, maar ik zou het enorm zonde vinden als we de Gouden Koets werkloos in de stal laten staan. Of de Boreo-juwelen niet meer dragen, want waar eindigt dit? 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Suus

Suus

zondag 16 jan 2022 - 09:06

Ik vind dit eigenlijk gewoon een goede keuze. Wellicht zijn er minder mensen tegen dan voor, maar het leed wat de generaties voor hen is aangedaan is groot en daar komt verdriet bij kijken. Het is denk ik voor hen die er geen slachtoffer van zijn dan wel heel makkelijk om te zeggen: stap erover heen. Dus wat mij betreft in het museum laten, of omsmelten tot een nieuwe koets. Overigens is de glazen koets ook geweldig voor de rijtour.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 14 jan 2022 - 22:48

Je kunt nu toch de koets bekijken bij t museum, ook al is t museum gesloten. En gratis.
Op de binnenplaats van het museum!
De poorten openen elke dag tussen 10.00 en 16.00 uur
https://t.co/yVPl8NMNKP

afbeelding van oranjefan

oranjefan

vrijdag 14 jan 2022 - 10:38

Mooi gezegd! We kunnen het verleden niet uitpoetsen en dat hoeft ook niet. We moeten en mogen leren van fouten uit het verleden, wat we nu zo zien, toen niet. Maar het gaat om nu en nu is nog niet iedereen er klaar voor.

afbeelding van oranjefan

oranjefan

donderdag 13 jan 2022 - 21:52

Mooie ketting voor deze gelegenheid, staat goed bij de jurk/blouse?

afbeelding van elisah.

elisah.

donderdag 13 jan 2022 - 19:04

Ik begrijp de keuze van de koning wel, en toch , als ik denk hoe de Amsterdamse bevolking deze koets met waarschijnlijk veel trots geschonken heeft aan Wilhelmina , vind ik het ook jammer.
Het is toch een stuk geschiedenis dat verdwijnt.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

donderdag 13 jan 2022 - 18:07

Vandaag een nieuwe jurk/blouse voor Maxima
En nieuwe hond vraagt aandacht in opname!

afbeelding van Ella

Ella

donderdag 13 jan 2022 - 17:58

Ik kan de expositie iedereen aanraden. Het stemde tot nadenken en we hadden daarna een mooi gesprek. Laat aub de koets voorlopig dasr staan zodat nog veel meer mensen vanuit de nuance dit gesprekkunnen voeren. Gouden vondst deze expositie en chapeau voor het Amsterdam museum.

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

donderdag 13 jan 2022 - 17:56

...jammer, dat toch een zeer kleine groep mensen, die zich storen aan historische panelen, maar deel van ons al dan niet grootse verleden, afhankelijk van de zienswijze zijn en die nu nauwelijks meer grotere betekenis hebben, in staat zijn, dit welliswaar wijze besluit, te hebben kunnen doorzetten. Hopelijk niet van al te lange duur. Men is blijkbaar niet werkelijk in staat dingen in die tijd terug te verplaatsen en niet met eigentijdse ogen te zien.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

donderdag 13 jan 2022 - 17:34

Goede video opname en gelet op de hoge toon waarop dit onderwerp/discussie wordt gevoerd kan t geen kwaad om even weer wat tijd te kopen. Juiste woorden van de koning.
Ook eens met Josine.
Ik probeer nog wel te gaan kijken ! Gaan de musea al open?

afbeelding van JokeGram

JokeGram

donderdag 13 jan 2022 - 17:10

Goed overdacht gezegd van de Koning….maar ook van jou Josine!

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

donderdag 13 jan 2022 - 14:30

Mooi gezegd Josien

afbeelding van Royal Ellen

Royal Ellen

donderdag 13 jan 2022 - 15:52

Eens!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?