Avatar foto Door Josine Droogendijk
Mode algemeen 22 feb 0 reacties

UPDATE: Uitvaart prins Henrik – Deense koninklijke familie in rouw

Vandaag, op 20 februari 2018, is een trieste dag voor de Deense koninklijke familie: het is de dag van de uitvaart van hun man, (schoon)vader en opa. Afscheid nemen voor de koninklijke familie én voor het publiek van een bijzonder man.

Om 11.00 uur begint de uitvaartdienst in de kapel van Slot Christiansborg. De dienst zal worden geleid door de Hofpredikant Erik Norman Svendsen, waarbij hij zal worden bijgestaan door de Proost van de Holmen Kirke, Ejgil Bank Olesen. Dat de Proost van de Holmen Kirke hiervoor is gekozen, is geen toeval. Het is een bijzondere kerk voor Margrethe en Henrik: in 1967 traden zij er namelijk in het huwelijk.

Aan de voorzijde van de Paleiskapel zal een erewacht worden opgesteld, bestaand uit drie militaire onderdelen: het leger (vertegenwoordigd door de Koninklijke Lijfwachten), de marine (vertegenwoordigd door militairen van het koninklijk jacht de Dannebrog) en de Luchtmacht. De erewacht zal bestaan uit 36 ​​lijfwachten van de het Muziekkorps van de Lijfwachten, 30 militairen van de Dannebrog en 30 luchtmachtsoldaten.

In verband met de uitvaart van de Prins, zullen in heel Denemarken klokken luiden ten tijde van de uitvaart. De klokken in de Deense kerken zullen een half uur voor aanvang van de dienst en een half uur erna luiden.

Na afloop van de uitvaartdienst zullen 10 officieren van de Koninklijke Lijfwacht de kist naar een klaarstaande rouwauto tillen. De koninklijke familie zal de kist volgen naar de auto en definitief afscheid nemen van de prins. Na de rouwauto met de kist met prins Henrik, zullen twee volgauto's meerijden met de prins. In de volgauto's nemen de 10 officieren van de Koninklijke Lijfwacht plaatsnemen. Zij zullen het lichaam van de prins tot het laatste moment volgen en beschermen.

Ook over de muziek is natuurlijk goed nagedacht: wanneer het lichaam van de prins de kerk uit wordt gedragen, zal de Hartmanns treurmars van Thorvaldsen gespeeld. Wanneer de rouwauto wegrijd, wordt -heel toepasselijk- Prins Hendrik's Eremars gespeeld. De Eremars voor prins Henrik is gecomponeerd door Preben Beyerin in 1967. Prins Henrik kreeg zijn Eremars als huwelijkscadeau. Daarin zijn duidelijke verwijzingen opgenomen naar de marstraditie uit het vaderland van Prins Henrik: Frankrijk.

Of het mogelijk is om de uitvaart live vanuit het buitenland te bekijken, is me mop dit moment niet duidelijk. Het zou kunnen dat het via deze link mogelijk is.

Het hof heeft in ieder geval laten weten dat de uitvaart klein, privé en besloten zal zijn. Er zullen dan ook géén buitenlandse koninklijke gasten aanwezig zijn bij de uitvaartdienst, met uitzondering van de familie van de prins en koningin. Ik verwacht de zussen van Margrethe en (een deel van) hun kinderen wel. Dat houdt in dat voormalig koningin Anne-Marie van Griekenland, zusje van Margrethe, en haar man Koning Constantijn van Griekenland neem ik aan bij zijn. Ook prinses Benedikte, middelste zus van Margrethe, getrouwd met de inmiddels overleden Duitse prins van Sayn-Wittgenstein-Berleburg, en haar oudste zoon en zijn vriendin verwacht ik ook eigenlijk wel. Of dit ook daadwerkelijk zo is, zal ik zo snel mogelijk laten weten en updaten. UPDATE: koning Constantijn, die er erg verzwakt uutzag en ondersteund moest worden, koningin Anne-Marie en prinses Benedikte zijn zoals verwacht aanwezig. Op de officiële gastenlijst worden géén van hun kinderen genoemd. De enige bekende, koninklijke aanweizigen -naast de directe familie van de Prins, zijn gravin Alexandra af Frederiksborg, ex-vrouw van prins Joachim, prinses Elisabeth van Denemarken, graaf Ingolf en gravin Sussie af Rosenborg. Ingolf en Elisabeth zijn broer en zus, de kinderen van Margrethes oom, prins Knud. Sussie is hun schoonzus/vrouw. Ingolf is geboren als ZH prins Ingolf van Denemarken maar moest bij zijn trouwen zijn titel opgeven.

De bloemstukken in de Kapel van Slot Christiansborg tijdens de uitvaart zullen bestaan uit tulpen in de kleuren rood, roze, oranje, geel en paars. Er is gebruik gemaakt van papegaaitulpen, enkele en dubbele tulpen.

Via de website van de koninklijke familie is -in het Deens- het programma, dr liturgie van de dienst te bekijken: http://kongehuset.dk/nyheder/program-for-bisaettelsen

Koningin Margrethe, met sluier.

Kronprins Frederik en kroonprinses Mary. Mary draagt twee parelcolliers. Een ervan was een verlovingsgeschenk van Henrik aan zijn schoondochter.

Gravin Alexandra

De koninklijke familie kijkt toe hoe de kist met het lichaam van prins Henrik in de rouwauto word gedragen. De lijfwachten zullen hem volgen naar het crematorium. De familie heeft het -logischerwijs- zichtbaar moeilijk.

Zo, helaas lukte het niet eerder, maar ik wil jullie graag nog even updaten over wat laatste nieuwtjes rondom de uitvaart van prins Henrik. Er zijn namelijk nog mooie dingen te vertellen over de persoonlijke uitvaartdienst:

In de dagen na het overlijden van de prins, zijn er door vele Denen bloemen gelegd bij Slot Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot en Gråsten Slot. Deze bloemen zijn gisteren 21 februari allemaal weggehaald bij de paleizen. De bloemen die gelegd waren bij Amalienborg, Fredensborg en Christiansborg zijn verplaatst naar het Kastellet, een vesting in Kopenhagen, en geplaatst bij het Monument van de internationele inspanningen van Denemarken sinds 1948, een oorlogsmonument voor omgekomen soldaten. De bloemen die bij het Kasteel van Marselisborg waren gelegd, zijn verplaatst naar het Herrinneringspark bij het slot. De bloemen die zijn gelegd bij Slot Gråsten zijn verplaatst naar het F.B. Paludan-Müller Memorial. Ook de kransen van de Deense koninklijke familie en buitenlandse royals zijn geplaatst bij het oorlogsmonument op het Kastellet, het Kastellet ligt in het centrum van Kopenhagen, vlak bij de Kleine Zeemeermin bijvoorbeeld. Af en toe worden er door het Hof foto’s vrijgegeven van Mary of Frederik die daar hardloopt of met de hond wandeld bijvoorbeeld.

Prins Henrik was ridder in de orde van de Serafijnen in Zweden. Van alle ridders hangt er een bord met naam en wapen in het koninklijk paleis. Wanneer er een lid van de orde overleden is, wordt het bord door middel van een speciale ceremonie overgebracht naar de Riddarholm Kerk, op de dag dat de begrafenis plaats vindt. Ter ere van de prins luidden de klokken van de kerk daar een uur lang.


Tijdens de uitvaart gooide de predikant aarde op de kist. Bij een begrafenis wordt dit op de begraafplaats gedaan, maar omdat Henrik gecremeerd wilde worden kon dit natuurlijk niet. De aarde die voor deze ceremonie gebruikt werd, was een speciaal mengsel afkomstig van twee plekken: een deel van de aarde is afkomstig van het wijnslot van Henrik uit zijn vaderland Frankrijk, van Chateau de Cayx. Het andere deel is afkomstig van Slot Marselisborg. Slot Marselisborg is de zomerresidentie van Henrik en Margrethe, Margrethe kreeg het Slot cadeau van haar vader koning Frederik IX in het jaar dat ze trouwde met Henrik, wie het dáárvoor ook van zijn ouders kreeg. Margrethe en Henrik brachten ieder jaar een deel van de zomer door op het slot.

De prins wilde niet naast zijn vrouw begraven worden en daar was veel ophef over het laatste jaar in de media. De predikant vertelde daar -indirect- het volgende over in zijn toespraak: de koningin liep eens door Slot Fredensborg voor een tv-programma en zag daar tot haar grote verrassing ergens het volgende in een van de ramen gekrast, in het Frans: Les enfants des hommes se séparent, les enfants de Dieu ne se séparent jamais. De koningin vertaalde het zelf als volgt: “De mensenkinderen moeten scheiden, maar Gods kinderen zijn altijd samen.”

Wellicht is het je opgevallen toen je de foto’s en video’s zag van de uitvaart. Er waren veel bloemen kransen in de kerk aanwezig. Logisch, want onder andere koninklijke familie’s stuurden een krans naar Margrethe. Dat de kransen op zo’n bijzondere wijze zijn neergelegd, als een soort bloemenzee, daarvoor is Henrik zelf verantwoordelijk. Ik vind het een bijzonder mooi verhaal: de predikant refereerde aan de bloemen in zijn preek. Prins Henrik gaff na zijn huwelijk in 1967 een toespraak, daarin sprak hij de volgende woorden: “Ik kom vanuit een bloemenland terecht in een bloementuin: lila en gouden regen, elder & bonderose, bloemen in parken, in velden en parken,… Maar het meisje, was het meest mooie in de tuin.” Om zijn vrouw nog één keer te verrassen, was het een laatste wens van de prins dat de koningin -als verrassing- in de kerk begroet zou worden door een tuin van bloemen, zoals hij in zijn huwelijkstoespraak zei. Wat een mooi gebaar van de prins!

Na alle ceremonies, de preek en gezangen, was het echt tijd om afscheid te nemen voor de familie: de kist werd onder de klanken van Prins Henriks Eremars in de rouwauto weggereden, terwijl de familie toekeek. Na afloop van de ceremonie, gingen de koningin en de andere gasten terug naar slot Amalienborg. Het Hof heeft een rouwperiode afgekondigd tot 14 maart, een maand na het overlijden. De koninklijke familie zullen we amper in het openbaar zien tot die tijd, maar voor Margrethe staan er wel enkele ontvangsten op het programma, zo ontvangt ze morgen nieuwe ambassadeurs. Ook het koninklijke leven gaat tóch een beetje door, ook al lijkt het leven soms stil te staan in zulke tijden. De koninklijke familie heeft in ieder geval nog drie weken de tijd om te rouwen en tijd samen door te brengen voor het openbare leven weer opgepakt moet worden…

Gisteren, een dag na de uitvaart, heeft koningin Margrethe een bedankbrief laten publiceren. Ze zegt er onder andere in: “Voor alle mooie all berichten van devotie en compassie, willen ik en mijn familie onze oprechte dank uitspreken naar het Deense volk”.

(C) Torben Eskerod

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments