Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 18 apr 0 reacties

Unieke jurken van Máxima te zien in het Centraal Museum in Utrecht

Vanaf aanstaande zaterdag is in het Centraal Museum in Utrecht een unieke expositie te zien over het werk van Jan Taminiau. Kaartjes heb ik gelukkig al bemachtigd, en dankzij de website Fashion United kan ik jullie ook alvast een voorproefje geven van enkele bijzondere creaties die worden tentoongesteld.

Mijn hart ging sneller kloppen toen ik de eerste beelden te zien kreeg van Máxima's lila avondjapon met 3D-borduurwerk van Jan Taminiau. Het was altijd al een droom van mij om deze creatie nog eens in het echt te zien en zaterdag is het ein-de-lijk zover. In mijn nieuwe boek 'De Magie van Máxima' schreef ik het volgende over de japon: 

"Samen met 150 medejarigen en koningin Máxima geniet koning Willem-Alexander op 28 april van een diner in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Voor de bijzondere gelegenheid bestelt Máxima een nieuwe avondjurk bij Jan Taminiau. Tijdens het maakproces van de japon laat de ontwerper zich voor de tweede keer inspireren door het behang in de Japanse Zaal van Paleis Huis ten Bosch. Op het paneel dat dit keer als inspiratiebron dient, is onder andere bamboe en kersenbloesem zichtbaar. Toepasselijke symbolieke, want kersenbloesem staat binnen de Japanse beeldtaal symbool voor de maand april, terwijl bamboe staat voor levenskracht: het buigt, maar breekt nooit.

Een mooie close-up van de bamboestengels is zichtbaar op de cover van het boek ‘The Brocadian Paradise’ van Nicole Ex. Het 3D-effect van het behang  is van dichtbij heel indrukwekkend en datzelfde kan ook gezegd worden van het borduurwerk op Máxima’s japon. Op ingenieuze wijze heeft Taminiau de zijde bamboestengels iets opgevuld voor het creëren van eenzelfde 3D-effect, terwijl het dwarrelende kersenbloesem het toonbeeld is van exquise handwerk."

Máxima met de japon:

Links een close-up van het behang in de Japanse Zaal van Paleis Noordeinde en rechts een close-up van Máxima's japon. 

Ook de jurk van Prinsjesdag 2015 is te zien op de expositie (midden). 

~~Advertentie~~


~~Advertentie ~~

Wie kijkt naar Máxima’s jurk ziet naast de nodige borduurtechnieken en kraalsoorten ook rotsblokken, fazanten, kraanvogels en bloemen. Via een persbericht laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat het tafereel op de japon is geïnspireerd op de Japanse Zaal in Paleis Huis ten Bosch. In het boek ‘Het Brokaten Paradijs’ beschrijft Nicole Ex de zijden wandbespanningen tot in detail. “De acht panelen die het Japanse behangsel in Huis ten Bosch telt, worden bevolkt door een rijke schakering van tot in detail uitgewerkte planten en dieren. Al deze honderden textielfiguren, de appliqués, zijn opgeplakt en met steekjes vastgezet op een ecrukleurige zijden ondergrond, het fond. De pioenrozen en chrysanten, de pauwen en hanen komen van hun ondergrond los omdat ze met een katoenpluis zijn opgevuld of zijn opgebouw uit verschillende laagjes papier, die vaak dakpansgewijs over elkaar heen zijn gelegd. Op de gladde ondergrond ligt zo een glooiend heuvellandschap van beesten, planten en bloemen, die gemaakt zijn van prachtig fluweel, satijn en brokaat.”

Wie de acht panelen in de Japanse Zaal aandachtig in zich opneemt, ziet een mix van Oosterse tradities en Dutch Design. Tijdens restauratiewerkzaamheden in de jaren negentig komt men namelijk Hollandse speelkaarten tegen en papier met Japanse tekens. Ook de compositie van de acht panelen verraadt invloeden uit eigen land. Nicole Ex: “In de Oosterse traditie wordt de ruimte van het vlak gezocht, elementen worden erover uitgestrooid, de leegte gelaten. Van symmetrie is nooit sprake. De planten en dieren op de vier grote panelen zijn daarentegen in een U-vorm gerangschikt, waardoor de voorstelling een duidelijk rechts en links en een onder en boven heeft gekregen.”

Links: een close-up van het behang van de Japanse Zaal, rechts een close-up van Máxima's japon: 

Op de video kwam ook een jurk voorbij die sterk lijkt op een avondjurk van koningin Mathilde en het bekende postzakjasje. De expositie oogt op onderstaande video veelbelovend. Ik kan niet wachten tot zaterdag! 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments