Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 13 sep 0 reacties

Terugblik: Máxima's mode op Prinsjesdag 2013-2019

Bij Prinsjesdag horen hoeden, jurken en juwelen. In deze blog blik ik terug op de looks van koningin Máxima. 

Voor haar eerste Prinsjesdag als koningin, laat Máxima een goudkleurige japon maken bij Jan Taminiau. Het kledingstuk is van onder tot boven bezet met ruitvorming borduurwerk, dat uitloopt van klein naar groot. Een sterk staaltje ambacht, want het patroon loopt bij de naden keurig door. Meer informatie over de werkwijze en het materiaal, vind je hier

Hate it or love it. Zo kan de look van 2014 wel omschreven worden. Van hoed tot peeptoes is de koningin gehuld in het rood, en de meningen daarover blijken behoorlijk uiteen te lopen. Zo vindt de een dat de koningin veel te prominent aanwezig is, terwijl een ander de look hartstikke hip vindt en wijst op de rood-op-rood-trend. Ik ben heel benieuwd hoe jullie er vandaag de dag tegenaan kijken. En voor we doorgaan naar 2015, wil ik nog even wijzen op het feit dat de jurk – van Valentino- gewoon gekocht is via het web. Geinig, niet waar? 

Voor Prinsjesdag 2015 neemt Máxima opnieuw contact op met Jan Taminiau. De samenwerking tussen de koningin en de ontwerper resulteert in een waar kunstwerk, met verschillende borduurtechnieken en handgeschilderde bloemen en dieren. Meer weten over de werkwijze en materialen? Klik dan hier. 

 

In 2016 wijkt Máxima voor het eerst uit naar Claes Iversen, een Nederlandse ontwerper met een Deense achtergrond. De samenwerking tussen de twee levert een tweedelige combinatie op met een blouse van nachtblauwe zijde en een lange rok van goudkleurige zijde en donkerblauw guipure kant. De hoed, van Fabiene Delvigne, is Máxima’s favoriete hoofddeksel en dook vorige week ook nog op. 

Normaal gesproken levert Máxima’s favoriete couturier, Edouard Vermeulen, alleen dagkleding aan de koningin, maar voor Prinsjesdag 2017 wordt een uitzondering gemaakt. Máxima vindt een lichtgrijze stof met geëtste bloemen namelijk érg mooi, en als een koningin iets vraagt, dan zeg je als ontwerper natuurlijk geen nee. Wie de bijpassende turban heeft geleverd, is helaas onbekend. Fabienne Delvigne in ieder geval niet. 

Na twee keer couture, kiest de koningin in 2018 weer voor prêt-à-porter. Dit keer van Luisa Beccaria, een Italiaanse ontwerpster. Wie het brein is achter de enorme schotelhoed met bloemen en fazantenveer is nog steeds onbekend. 

Na een wolk van pasteltinten zien we in 2019 een robijnrode jurk opduiken. Het ontwerp van Jan Taminiau levert wat mopperpunten op vanwege het decolleté, maar oogt vooral lof vanwege de kleur, het borduurwerk op de pelerine, de hippe hoed van Philip Treacy en de aansluitende pasvorm. 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments