Avatar foto Door Josine Droogendijk
Beatrix 30 apr 2 reacties

Terugblik: de abdicatie- en inhuldigingsjaponnen van Koningin Beatrix (40 jaar!)

Vandaag is het 40 jaar geleden dat Koningin Juliana abdiceerde, ten gunste van haar dochter, Prinses Beatrix. Na de ondertekening van de akte van abdicatie, werd Prinses Beatrix Koningin Beatrix. Tijdens de abdicatie van haar moeder, droeg Prinses Beatrix een ochtendjapon (een knielange japon) van blauw gebloemde organza met opvallende witte volants langs de halslijn. Een ontwerp van Theresia Vreugdenhil, die meer dan 40 jaar haar vaste couturier zou zijn.

Foto

Foto

Foto

Foto

Tijdens de inhuldiging in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, droeg Koningin Beatrix een lange ivoorkleurige japon van dubbel zijde crêpe. De A-lijn japon was slank in de taille en liep naar onder toe wijder uit. Langs de zoom waren plooien gestikt, evenals bij de wijdvallende mouwen. Op haar schouders droeg Koningin Beatrix de kroningsmantel. De ivoorkleurige japon paste daar perfect bij. De japon was een ontwerp van Theresia en Hugo Vreugdenhil van Theresia Couture. Theresia Vreugdenhil was ook degene die de kroningsmantel herstelde, wat geen eenvoudige klus was. De pumps van Koningin Beatrix waren bekleed met dezelfde stof als haar japon. Haar kapsel werd verzorgd door kapper Van der Velden uit Bussum. Beatrix droeg de versierselen van het Groot Kruis van de Militaire Willemsorde. In haar kapsel droeg ze de parelknoop tiara. 

Foto

Foto

 

Foto

Foto

Meer info over de inhuldigingsmantel kun je ook vinden in deze log.

Tip: NPO besteedt vandaag aandacht aan deze historische gebeurtenis. 

 

 

Informatie met dank aan Dieuwke Grijpma (1980).

Noot van de redactie: Dit artikel is geschreven door de beheerder van The World of Royals en  Royal Fashion Blog, die op deze website schrijft over de mode van prinses Laurentien en over de mode van andere prinsessen en Koninginnen. Inhoudelijke vragen over het artikel kun je kwijt via een reactie en algemene vragen over de website kun je stellen via het contactformulier. Informatie en afbeeldingen mogen niet worden overgenomen zonder toestemming van de beheerster van The World of Royals – [email protected].

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
2 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

De inhuldigingsjapon is werkelijk prachtig. Uitmuntend in zijn eenvoud, en zeer elegant. De abdicatiejapon ietwat gedateerd, maar passend bij de gelegenheid.
Wie zijn de mensen met mondkapjes op de twee foto’s er tussenin?

Iconisch gekleed op een van de belangrijkste dagen van haar leven! Ik heb in de volants van de kraag van de ochtendjapon, altijd een verwijzing willen zien naar haar verre voorouder Willem van Oranje, veelal geportretteerd met molensteenkraag; Het door Theresia Vreugdenhil gemaakte inhuldigingsgewaad was – uiteraard! zou ik willen zeggen- ivoorkleurig, in de traditie van de hofjaponnen voor vorstinnen; Je zou de japon een vereenvoudigde versie van de inhuldigingsjapon van koningin Wilhelmina kunnen noemen, want die was zeer fraai, rijkelijk geborduurd met gouddraad, en versierd met tule en parels. Dat was in de moeilijke economische jaren vanaf 1980 wellicht niet passend geweest. Maar bovendien zag je ook een duidelijke, bijna zakelijke koningin, met weinig opsmuk. In haar tiara werd dit eveneens weerspiegeld, veel minder frivool dan die bij haar huwelijk 14 jaar eerder.