Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 29 feb 41 reacties

Stopt Máxima met haar VN-werk?

Tijdens een gesprek met AD-journalist Jeroen Schmale heeft koningin Máxima aangegeven dat ze twijfelt over het wel of niet voortzetten van het VN-werk.

Schmale sprak de koningin in Colombia, waar ze van zondag tot woensdag het onderwerp financiële inclusie onder de aandacht bracht. Gevraagd naar de voortzetting van haar mandaat (in september loopt dat af), zei ze het volgende: “Toen ik met dit werk begon had zo’n 40 procent van de wereldbevolking toegang tot financiële diensten, in 2021 bleek uit onafhankelijke data dat het percentage op 76 procent ligt. En dit jaar verwacht ik dat 80 procent van de mensen kan betalen, sparen, lenen en een verzekering kan afsluiten. We hebben ongelooflijk veel progressie geboekt, maar dat betekent niet dat het werk gedaan is. Want in sommige fragiele staten gebeurt nog niets op dit vlak.’’

,,Het is wel de vraag wat mijn toegevoegde waarde is, daar ben ik over aan het nadenken. Ook nu er veel organisaties zijn die dit werk kunnen voortzetten. En er andere zaken zijn die misschien meer mijn aandacht nodig hebben.’’

PPE/Patrick van Katwijk

Dilemma
Máxima’s dilemma komt voor mij niet als een verrassing. De afgelopen jaren spitste ze zich in haar taak als VN-pleitbezorger steeds meer toe op onderwerpen als digitaal geld en digitale ID-bewijzen. Deze zaken zijn in bepaalde landen hard nodig om financiële inclusie te kunnen realiseren. Tegelijkertijd leven er in Nederland veel zorgen en vragen over deze onderwerpen. Hoewel er geen grote onderzoeken naar zijn gedaan, leek het draagvlak voor Máxima’s VN-werk -mede door allerlei uit de context gehaalde video’s- af te nemen. Vooral haar lidmaatschap van Lid van het ‘Stewardship Board of the World Economic Forum System Initiative on Shaping the Future of Financial and Monetary Systems’ was voor criticasters een doorn in het oog.

Nu een groot deel van het goede werk (want dat is het bevorderen van financiele inclusie!) erop zit, ziet het ernaar uit dat de koningin een carrieremove gaat maken. Reken maar dat als er een koninklijke twijfel wordt uitgesproken, dat er dan achter de schermen al van alles besproken en geregeld is.

Wordt vervolgd!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
41 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Leuk interview! https://www.ad.nl/video/productie/in-het-spoor-van-koningin-maxima-in-colombia-429753
Als ik haar zo hoor, is er toch nog genoeg te doen. Ze is erg gepassioneerd over haar werk voor de VN, dus als er nog toegevoegde waarde is hoop ik dat ze doorgaat.

Het zou goed zijn als ze haar werk bij het WEF stopt want ze heeft er niets te zoeken met uitspraken over digitale munt en vaccinatie bewijzen. Ze is echtgenote van de koning en in die positie past het m.i. niet om zo leidend te zijn w.b. digitale geldzaken. Ze neemt er best een voortrekkers rol in met soms een soort ‘dat het zou moeten’.gehalte, en ik vraag mij inderdaad af waar ze dat mandaat aan ontleend. Daarbij: of je nu zo blij moet zijn met een UN functie gezien de gebeurtenissen van de laatste weken met UN personeel, daar kun je ook vraagtekens bij plaatsen.

Hallo Nel123, ze werkt niet voor het WEF maar voor de VN..

Ze doet het allebei inderdaad.

Wat mij zo verbaasd is het vergelijk met andere koningshuizen. Als je mensen hoort die onze koning en koningin ontmoet hebben hoor je alleen maar lovende woorden dat zij warme persoonlijkheden zijn en weten waar ze over praten. Andere koningshuizen zien we alleen beelden van en we hebben met z’n allen een oordeel. Zij doen het beter enz. Laten we ons koningshuis in ere houden en niet op deze manier naar beneden halen. De toon wordt dan zo negatief en dat kan niet de bedoeling zijn!

Ik weet van iemand die aan mocht schuiven bij de Uitblinkerslunch. Het verbaasde hem, hoe Maxima steeds liet blijken, dat zíj toch wel de Koningin was. Subtiel, maar toch opvallend.

Dat is het juist : voor een beeldvorming is de perceptie uiterst belangrijk zoniet het belangrijkste en daar knelt mi het schoentje bij de nl royals !!

Naar mijn idee heeft Maxima keurig verwoord dat we ons voor kunnen bereiden op de mededeling dat zij in het najaar als VN gezant het stokje op dit terrein gaat overdragen.
Veel respect voor wat ze in de afgelopen jaren in deze functie tot stand heeft gebracht.
Heel benieuwd wat haar volgende taak zal worden en waar ze zich, naast haar werk als koningin, dan weer voor in zal gaan zetten.
Want zij lijkt mij nu nog niet de persoon om zich uitsluitend bezig te gaan houden met vorstelijke taken.
We laten ons verrassen.

Eens, en ik ben ook nieuwsgierig…!

Ze lijkt altijd zo te genieten van haar werk voor de VN dus ik hoop niet dat ze gedwongen wordt ermee te stoppen omdat vanuit meerdere hoeken kritiek komt, je doet het namelijk nooit goed in haar positie en we weten allemaal hoe het met Claus is afgelopen omdat hij zich niet met zijn interesses mocht bezighouden.

Het uiteindelijke doel van het werk dat de VN doet is jezelf overbodig maken. Dus als blijkt dat dat voor Máxima geldt dan alleen maar chapeau dat ze dit erkent. Het kan natuurlijk nog steeds zo zijn dat er voor haar toegevoegde waarde is in het realiseren van de overige 20%, maar een kritische blik en jezelf iets afvragen getuigen alleen maar van kracht!
En wat die outfits betreft: misschien niet altijd het mooiste dat we op mode gebied zien, maar een veldbezoek vraagt om praktische kleding. En zij moet ook nog regelmatig met hoogwaardigheidsbekleders praten, dus dan past een zakelijke look.

Zo mee eens AnnekeM👏

Vanuit mode-oogpunt (want daar is deze blog voor 😀 ) vind ik t niet een verlies. Van de veldbezoeken-outfits was ik nooit onder de indruk. En helaas veel outfit-herhaling bij aanbieden rapporten.
(Wel onder de indruk van haar inzet; ik wens haar een nieuwe uitdaging toe)

Volgens mij twijfelt zij helemaal niet of ze het zal voortzetten of niet.
Haar mandaat loopt af, wat er nog moet gebeuren kan ze aan anderen overlaten, en voor haar is de spanningsboog er ook wel af.
Er valt niet veel meer te bereiken.
Ze weet heel goed wat ze wil/kan en níet wil.
Ze laat ons nog even in de waan van haar twijfelen. Volgens mij weet zij niet eens wat dat is. (Positief) bedoelt hoor.
Twijfelen is iets heel anders dan ergens uitgebreidt over nadenken en belangen afwegen. Dat heeft ze allang gedaan.
Ik ben reuze benieuwd wat ze gaat doen. Ze gaat zeker niet stilzitten, en dat is goed. Laat ze haar capaciteiten fijn inzetten!

Dit is ‘een open deurtje’, als je zoiets zegt ben je eigenlijk al een beetje vertrokken. Ik denk dat het heel goed is om te stoppen, ze heeft haar doel grotendeels bereikt en anderen kunnen haar werk voortzetten. Het is tijd voor een nieuwe invulling van haar positie, daar is denk ik in besloten kring al lang over nagedacht. Er is zoveel te doen in het land, ook veel meer samen naar buiten te treden, bijvoorbeeld een interview zou super goed zijn en dan niet weer de ‘ouwe koeien’, maar over het hier en nu, waar staan ze op dit moment als gezin en als koningspaar.

Het voor mij ‘interview der interviews’ is onderdeel van deze prachtige documentaire – een maxi interview eigenlijk – van Hella Haasse met koningin Beatrix 👌🏼👏🏼
#betrokken #echt #betekenisvol #klasse

💻 https://youtu.be/wSSN_EacIHM?si=iXKe2eNY5dtMrkAV

Mee eens. Een nieuwe invulling van haar positie zal haar en het koningshuis goed doen, ik denk dat ook een koningin soms toe is aan verandering in haar taken. Ook denk ik dat het goed zou zijn als ze meer samen met de koning naar buiten zou treden, het Spaanse koningspaar is daar een goed voorbeeld in.

Laten we het hopen die zelfreflectie, want mijn idee is dat de instituten denken dat polarisatie een probleem is van anderen ipv dat ze naar hun eigen schadelijke rol kijken in verleden en heden. Pakken ze de handschoen niet op, rest er alleen nog totale ineenstorting. We weten inmiddels zoveel, wat is de meerwaarde nog van een koningshuis? Ze zijn in decennia afgegleden tot lintenknippende ‘burgers’…. tsja dan is Maxima niks anders dan een Linda de Mol geworden. Alleen kunnen ze in het strakke corset wel een nieuwe rol vinden… het is natuurlijk een globaal probleem. Misschien redden ze het wel nooit in deze tijdsgeest of een oorlog is wat ze nodig hebben….

Toch even reageren op alle reacties.
Ik snap dat deze baan na 15 jaar op is en Maxima toe is aan een andere invulling. Mogelijk is dat ook ingegeven door de huidige beoordeling van het koningshuis én veranderende posities gerelateerd aan deze VN baan (waardoor deze baan controversiëler kan worden). Er wordt gewezen naar andere koninginnen, maar die hebben ook een VN baan. Of die meer / minder tijd besteden aan zaken in eigen land, weet ik niet. En ook die hebben “miljonairsvrienden”. Laten we wat minder vergelijken.
Maar ik ben het eens; zelfreflectie is altijd verstandig. Ze kunnen zeker nog een verbindende rol spelen. Maar dan moet hun jetset-imago (ik voel dat ook wel ergens) worden aangepakt en hun maatschappelijke taken zichtbaarder worden.

Ik was het met je eens Josine maar ons jetset koningshuis ervaar ik door hun levensstijl niet meer als ‘neutraal’ overkomend helaas. En wat bedoel ik hiermee? Ze leven hun rijke leven met verve, dat is m.i. het instituut koningshuis onwaardig.
Misschien is mijn associatie met ‘neutraal’ qua begrip / woordbetekenis niet helemaal “juist” en toch ervaar ik het de afgelopen jaren zo, steeds meer en meer zoals zo vaak hierro gedeeld op MKM. De ‘magische’ verbinding met Nederland lijkt verbroken cq (onherstelbaar? ) veranderd?

Koningin Margrethe, daar noem je iemand met statuur, eigenheid en klasse 👏🏼👏🏼

Goed omschreven. En dat was geen pose.

Dit is niet zomaar een geuitte “twijfel” van maxima. . Ik ben er ook quasi zeker van dat zij haar mandaat niet zal verlengen. Maar ik heb er mijn twijfels bij of de vrijgekomen tijd in nl zal besteed worden. Als ik de stijl van maxima en wa vergelijk met mary en frederik, felipe en letizia , philippe en mathilde dan vind ik deze 3 laatsten toch toch anders, gewoner, socialer, oprechter, minder “onaantastbaar” … al kan het ook daar schijn zijn ….
Ik hoop echt dat wa en maxima het evenwicht vinden en hoop dat de vrijgekomen tijd niet enkel met de “onzichtbare” dochters en de “miljardairsvrienden” zal ingevuld worden.

Ja eens! Maar aan de andere kant wordt ze ook een dagje ouder en al dat gevlieg?? Ze heeft ook nog een moeder in Argentinië wonen en nog broers en halfzussen …. Mijn gevoel zegt dat daar zeker veel meer tijd naar toe zal gaan. Ze is ontzettend vaak van huis geweest zeker toen de prinsessen nog klein waren. Ik kan mij nog herinneren dat daar destijds al een beetje maatschappelijke onrust over kwam, ze zat of ze ging weer naar NY of een of ander ver land, was eigenlijk niet of weinig “ thuis”.

Nou, dat weinig thuis is volgens mij nog steeds zo. Is ze niet daar, dan is ze wel ergens anders gespot.Moet ze ergens zelf weten, maar het maakt wel dat ze krediet verspeeld. Niet iedereen is zo positief meer over haar als in het begin..

Sorry: krediet verspeelt. Met een T.

👏

🗣️ Hear hear…

Goed idee, een interview!

Maar in hoeverre is een interview nog spontaan en eerlijk, direct uit het hart?
Leren wij ze dan echt beter kennen?
Ik vraag het me af.

Inderdaad zal deze opmerking van Maxima niet zomaar uit de lucht komen vallen en zal vast over overlegd zijn. Goed om haar aandacht op andere dingen te gaan richten en misschien een andere mooie taak voor haar ergens waar ze haar persoonlijke talenten in kan zetten.

Ik vind dat ze ongelofelijk veel én goed werk heeft verricht op dit vlak.
Mogelijk dat al het commentaar en de afnemende populariteit van het koningshuis meespelen om haar aandacht op andere zaken te gaan richten.
Het lijkt mij niet dat ze zich nu alleen gaat bezighouden met “kopjes koffie drinken in het land” gezellige streekbezoekjes en lintjes knippen.
Benieuwd wat ze zelf denkt over wat bij haar past, waar ze voldoening uit kan halen en recht doet aan haar intelligentie.

Ik denk ook dat ze zeker gaat stoppen en dit een voorzet is.
Ze kan terugzien op een mooie tijd waarin ze veel heeft bereikt, en van grote waarde is geweest.
Ook in ons land kan ze nog veel betekenen, dus ze hoeft niet in een gat te vallen.
Maar ik denk dat daar al over nagedacht is en er waarschijnlijk al nieuwe aandachtspunten op de rol staan .
Ik ben benieuwd . .

Ja eens, zo openlijk de twijfel uiten gaat wel tot een switch leiden. Veel bereikt met intensieve inzet.

Ze heeft waarschijnlijk de meeste impact die ze kon maken wel behaald. [NB: Wat een onflatteuze foto aan de kop van deze blog……]

Alhoewel ik het persoonlijk erg kan waarderen dat ze zich hiervoor in VN-verband in zet! Maar 15 jaar is ook een mooie periode, en inderdaad een ijkmoment.