Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 15 jun 0 reacties

Staatsbezoeken Letland, Estland en Litouwen

Koning Willem-Alexander heeft deze week drie staatsbezoeken gebracht. In deze blog lees je meer over 12,13 en 14 juni. De tekst komt rechtstreeks van de website van de RVD, de foto's van www.monarchypress.com. 

Dinsdag 12 juni – Letland
Koning Willem-Alexander bezocht 12 juni in de ochtend de gelegenheidstentoonstelling ‘Latvia’s Century’ in het National History Museum. Deze tentoonstelling toont honderd jaar geschiedenis van Letland en is samengesteld uit bijdragen van achtenzestig Letse musea. Het staatsbezoek aan Letland werd afgesloten met een ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap in The Great Guild Hall. Het gildehuis van de Duitse koopmannen uit de veertiende eeuw bevat verwijzingen naar Nederlandse Hanzesteden. 

Dinsdag 12 juni – Estland
Het staatsbezoek aan Estland start 12 juni in Tallinn met een welkomstceremonie op het presidentieel paleis in het Kadriorg park.

Na een ontmoeting met president Kaljulaid, plantte de koning een eikenboom in het Kadriorg park als tastbare herinnering aan het herdenkingsjaar. Na een kranslegging bij het monument voor de gevallenen in de Estse onafhankelijkheidsoorlog, ontmoette de Koning vervolgens minister-president Jüri Ratas in het Stenbockhuis. Aansluitend bezocht koning Willem-Alexander ook nog het parlementsgebouw voor een gesprek met de voorzitter van het parlement, Eiki Nestor. Dag eerste dag van het staatsbezoek eindigde 's avonds met een staatsbanket op kasteel Keila-Joa.

Woensdag 13 juni – Estland
De tweede dag van het staatsbezoek begon 13 juni met een programma over de digitale samenleving, privacy en cyber security in de e-Estonia Showroom. Estland heeft veel expertise en ervaring op het gebied van digitalisering. Tijdens het bezoek werden demonstraties gegeven van onder andere het toepassen van de digitale handtekening, het beschermen van de digitale identiteit en internetstemmen. Naast de koning waren ook minister Blok, minister Schouten en staatssecretaris Knops aanwezig.

Na een bezoek aan de e-Estonia Showroom volgde een gesprek met de directeur van het NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE). Deze in Tallinn gevestigde internationale militaire organisatie richt zich op technologie, strategie, operaties en wetgeving. Na een korte wandeling door het historische centrum van Tallinn onder begeleiding van president Kaljulaid, bezocht de koning vervolgens een themasessie over Agro-innovatie. Doel van die bijeenkomst is het opzetten van structurele samenwerking op het terrein van (digitale) innovatie en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen in de landbouw. Minister Schouten tekent een MoU over structurele bilaterale samenwerking tussen overheden op het terrein van (digitale) innovatie in de landbouw.

Na de traditionele ontvangst van de Nederlandse gemeenschap bezocht de koning het Kumu Art Museum voor een overzichtstentoonstelling van de Estse schilder Michel Sittow. De tentoonstelling ‘Michel Sittow: Estonian Painter at the Courts of Renaissance Europe’, georganiseerd in het kader van 100 jaar Estland, bevat twee stukken uit Nederlandse collecties, waaronder die van het Mauritshuis. Met een afscheidsceremonie op het presidentieel paleis wordt het staatsbezoek aan Estland afgesloten. 

Woensdag 13 juni – Litouwen
Het staatsbezoek aan Litouwen begon 13 juni met een welkomstceremonie op het presidentieel paleis. Daarna had koning Willem-Alexander een gesprek met president Dalia Grybauskaitė. ’s Avonds vond op uitnodiging van de president van Litouwen een staatsdiner plaats.

Vrijdag 15 juni – Litouwen
De tweede dag van het staatsbezoek begon vanmorgen met een kranslegging op de Antakalnis begraafplaats, ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vielen in de Onafhankelijkheidsstrijd. Vervolgens was de koning aanwezig bij de opening van het ‘Bilateral Forum on Sustainable Energy’ op het Vilnius Tech Park. Tijdens dit forum delen Nederlandse en Litouwse bedrijven en overheden hun kennis op het gebied van LNG, biomassa, windenergie en energie startups en onderzoeken zij samenwerkingsmogelijkheden. Minister Kaag en de Litouwse minister Žygimantas Vaičiūnas van Energie houden beiden een toespraak. Aansluitend heeft de koning gesprekken gevoerd met de voorzitter van het Parlement, Viktoras Pranckietis, en met minister-president Saulius Skvernelis.

Na een ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap vertrrok de koning naar Kaunas. Samen met president Grybauskaitė woonde hij de onthulling bij van het lichtmonument ter nagedachtenis aan de Nederlandse oud-diplomaat Jan Zwartendijk die daar in de zomer van 1940 duizenden Joden hielp te vluchten. De koning sprak na de onthulling met enkele nabestaanden en met de (klein)kinderen van Jan Zwartendijk. Het lichtmonument is ontworpen door de Nederlandse kunstenares Giny Vos. Het staatsbezoek eindigt in Rukla, waar de koning samen met president Grybauskaitė een bezoek bracht aan de Enhanced Forward Presence (eFP) Battle Group van de NAVO. Met hun bijdragen aan de NAVO-troepenmacht onder leiding van Duitsland tonen lidstaten hun onderlinge solidariteit met het bondgenootschap en de collectieve verdedigingstaak. Koning Willem-Alexander ontmoette de 270 Nederlandse militairen die sinds maart 2017 deel uitmaken van deze troepenmacht en spreken met enkele van hen over hun werkzaamheden.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments