Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 10 dec 0 reacties

Staatsbezoek president Kaapverdië – staatsbanket

Op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning brengt de president van de Republiek Kaapverdië, Jorge Carlos de Almeida Fonseca, maandag 10 en dinsdag 11 december 2018 een staatsbezoek aan Nederland. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn echtgenote, Lígia Dias Fonseca.

Het staatsbezoek bevestigt de historische relatie tussen Nederland en Kaapverdië en biedt een goede gelegenheid om de samenwerking verder te verbreden en te verdiepen, met name op het terrein van veiligheid en de maritieme economie. Kaapverdië is naast een populaire toeristische bestemming voor Nederland een partner in het bestrijden van georganiseerde misdaad. Daarnaast kent Nederland al vele jaren een bloeiende en ondernemende Kaapverdiaanse gemeenschap.

Maandag 10 december 
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima heten president Fonseca en zijn echtgenote officieel welkom op de Dam in Amsterdam. Na de inspectie van de erewacht vindt in het Koninklijk Paleis Amsterdam een ontvangst plaats met Nederlandse en meegereisde Kaapverdische autoriteiten. Na de ontvangst legt de president een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Aansluitend op de kranslegging bezoeken president Fonseca en zijn echtgenote het Van Gogh-museum in Amsterdam. Zij krijgen een rondleiding door de directeur, Axel Rüger, en Willem van Gogh, achterkleinzoon van Vincent’s broer, Theo van Gogh. In de middag brengt de president een bezoek aan de Universiteit van Amsterdam. President Fonseca houdt een toespraak voor internationale studenten over de economische ontwikkeling van Kaapverdië. Aan het einde van de middag wonen president Fonseca en de Koning een Blue Economy Round Table bij in het Scheepvaartmuseum. Bij deze bijeenkomst spreekt minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, maken Nederlandse en Kaapverdiaanse kennisinstellingen en bedrijven kennis met elkaar en wisselen zij van gedachten over maritieme ontwikkeling, duurzame energie en duurzaam toerisme. De eerste dag wordt afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Outfit: asymmetrische japon met broderie d'art van Claes Iversen. 


Foto: PPE/Nieboer 


Foto: PPE/Nieboer 

Bekende japon van Claes Iversen:

Edwin Fellner, onze juwelenkenner, licht de geschiedenis van de juwelen van vanavond toe: "In 1879 ontving Koningin Emma een grote Devant de Corsage (borstsieraad) en een rivière cadeau van de Nederlandse bevolking als Nationaal geschenk. Hofjuwelier Josephus Jitta ontwierp en creëerde deze juwelen. De grote "broche" werd gemaakt in de "Neo Grecque" stijl. De Devant de corsage bestaat uit 214 briljant geslepen diamanten en een (waarschijnlijk) 30 karaat grote gele diamant, die tevens demontabel is en draagbaar als een separate broche of hanger. Het prachtige juweel heeft drie peervormige pendanten omringd met diamanten. Koningin Wilhelmina erfde haar moeders juwelenset na haar overlijden. Zij liet de rivíère met grote stenen omvormen in een bandeau. Maxima droeg vanavond dus de gehele set. De laatste keer dat deze Devant de Corsage werd gezien was begin jaren 80, toe gedragen door de toenmalige Prinses Juliana."

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments