Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 10 mrt 0 reacties

Staatsbezoek Indonesië – dag 1

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Joko Widodo een staatsbezoek aan de Republiek Indonesië. Het bezoek vindt plaats van dinsdag 10 tot en met vrijdag 13 maart. Het Koninklijk Paar bezoekt de steden Jakarta en Yogyakarta op Java en de eilanden Kalimantan en Sumatra.

Het staatsbezoek is een bevestiging van de brede en hechte relatie tussen beide landen en staat in het teken van toekomstige samenwerking. Er wordt onder meer aandacht besteed aan economie, natuurbehoud, cultuur en wetenschap en de vele banden die, onder meer op basis van het gedeelde verleden, bestaan tussen Indonesiërs en Nederlanders. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden bij hun bezoek begeleid door minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, minister Bruins voor Medische Zorg en Sport en minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit leiden gelijktijdig een brede economische missie naar Indonesië om het potentieel voor economische samenwerking op het gebied van landbouw, gezondheid, maritieme industrie en kustbescherming, circulaire economie en watertechnologie te benutten. In totaal nemen 130 bedrijven deel aan de diverse economische missies.

Dinsdag 10 maart – Jakarta
Het staatsbezoek begint in Jakarta met een kranslegging op het Indonesisch ereveld Kalibata ter nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlogen en in het bijzonder de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945 – 1949). Daarna volgt de officiële welkomstceremonie op het presidentieel Paleis in Bogor, waar president Joko Widodo en zijn echtgenote Iriana Widodo het Koninklijk Paar ontvangen. Na de audiëntie volgt een breder delegatie-overleg. Aansluitend biedt president Widodo een staatslunch aan, voorafgegaan door een gezamenlijke persverklaring.

In de middag leggen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een krans op het Nederlands ereveld Menteng Pulo. Dit ereveld telt bijna 4.300 graven van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog om het leven zijn gekomen.

Vervolgens bezoekt het Koninklijk Paar chocoladefabriek Pipiltin Cocoa. Dit bedrijf werkt samen met boeren uit diverse streken van Indonesië. De boeren krijgen een opleidingstraject aangeboden waarin zij leren hoe ze op duurzame wijze cacao kunnen produceren en hoe zij de kwaliteit van hun product kunnen verbeteren.

In de avond ontmoeten de Koning en Koningin de deelnemers van de economische missie en zijn zij aanwezig bij de ondertekening van diverse samenwerkingsovereenkomsten tussen Indonesische en Nederlandse bedrijven. Aansluitend bekijkt het Koninklijk Paar in het Erasmus Huis, dat dit jaar 50 jaar bestaat, de fototentoonstelling ‘Innovation’, onderdeel van een wedstrijd voor jonge Indonesische fotografen. De dag wordt afgesloten met een ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap.

Mode

De koning draagt net als gisteren een das in de kleuren van de Indonesische vlag. 

Das van Ferragamo:

Mode Máxima 
Outfit: zachtgroene japon met bloemprint en cape
Ontwerper: Edouard Vermeulen van Natan
Materiaal: zijden georgette
Accessoires: cognackleurige clutch, pumps en een ceintuur van Natan.
Hoofddeksel: cognackleurige calotte. 
Juwelen: aquamarijnen collier/armband/oorhangers uit de nalatenschap van koningin Juliana.
Diamanten gezinsarmband, huwelijksarmband en een horloge van Patek Philippe. 

Mede dankzij het kapsel, de cape, de calotte en de lengte van de rok doet het plaatje me denken aan de jaren twintig van de vorige eeuw. 

Meer foto's volgen zo spoedig mogelijk. 

De zijden georgette werd ook gebruikt voor de huidige couturecollectie van Natan: 

Máxima's cognackleurige hoed, die de contouren van haar hoofd volgt, noem je ook wel een calotte. Onlangs schreef ik een blog over dit hoedenmodel, dat Máxima in veel verschillende kleuren heeft. 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments