Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 25 sep 0 reacties

Máxima's hoeden: de calotte

Tijdens de inhuldiging in 1948 droeg Juliana als kersverse koningin geen diadeem, maar een capje met diamanten, saffieren en robijnen. De kleuren van de edelstenen stonden natuurlijk voor onze nationale driekleur en bovendien paste de hoofdbedekking goed bij de stijl van Juliana. Bij gala's kon de koningin goed uitpakken, maar qua accessoires was ze overdag over het algemeen vrij ingetogen. In deze log gaan we echter niet kijken naar Juliana's calottes (Franse benaming voor dit type capjes), maar naar die van Máxima. 

Volgens de populaire hoedenwebsite Royalhats brengt de calot teons terug naar de zestiende eeuw. In die tijd waren calottes vaak opengeweven capjes die waren versierd met edelstenen, goud en ander kostbaar materiaal. De calottes werden Juliettes genoemd tot ze in 1920 weer in de mode kwamen. Dit keer als nauwsluitende hoedjes die de lijn van het hoofd volgden en de contouren van het hoofd benadrukten. In de jaren 30 kwamen de romantische en uitbundige hoeden weer in beeld en het duurde tot de jaren zeventig tot er sprake was van een revival. Aangezien de hoed nu grotendeels uit het straatbeeld is verdwenen, zal de calotte niet snel een nieuwe hype worden, maar in koninklijke kringen zijn ze het model niet vergeten. Máxima heeft bijvoorbeeld een poederroze variant van Fabienne Delvigne. Het hoedje is gemaakt van bananenvezel en versierd met kraaltjes in dezelfde tint. 

Een hoedje die er sterk op lijkt maar niet is gemaakt door Fabienne Delvigne, zagen we tijdens het staatsbezoek aan Zuid-Korea. De calot is gemaakt van dezelfde stof als Máxima's jurk van Mattijs van Bergen en ook de koperverf komt er in terug. 

Fabienne Delvigne is wel de maker van het rode hoedje dat Máxima in 2009 droeg in New York. 

Blijkbaar past dit model goed bij de stijl van Fabienne Delvigne, want we zagen hem onlangs in het zwart….

… en in het groen.

~Advertentie~


~einde advertentie~

Ook bij de mantel en japon die Jan Taminiau maakte voor Koningsdag 2017 kwam de calotte weer in beeld. Ditmaal een hoed van donkerblauwe ribbanden, die zijn afgezet met smalle metalen kettingen. 

Op onze Instagram is een overzicht te zijn en natuurlijk veel meer modenieuws. Dus kun je geen genoeg krijgen van Máxima's garderobe? Volg ons dan op Instagram. Lotte en ik (Josine) houden hem bij. 

 

Natuurlijk zijn er in Máxima's hoedenkamer veel meer calottes te vinden. Ik heb besloten het bij deze beelden te laten, omdat ik heel benieuwd ben hoe jullie over dit type calot denken. Flatteert het Máxima? Staan de kapsels erbij en naar welke hoed gaat jullie voorkeur uit? 

Foto's met dank aan Monarchypress.com

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments