Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 05 apr 0 reacties

Staatsbezoek India – staatsbanket

Op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning brengt de president van de republiek India, Ram Nath Kovind van dinsdag 5 april tot en met donderdag 7 april 2022 een staatsbezoek aan Nederland. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn echtgenote Savita Kovind.

Met de komst van de Indiase president naar Nederland worden de goede bilaterale relaties tussen Nederland en India herbevestigd. Het bezoek is een vervolg op het staatsbezoek van de Koning en Koningin Máxima aan India in 2019. De komst van de president vindt plaats in het jaar dat Nederland en India stilstaan bij 75 jaar diplomatieke betrekkingen.

Het staatsbezoek biedt de gelegenheid om de samenwerking tussen beide landen verder te verbreden en te verdiepen, onder andere op het terrein van water en landbouw en de innovatie samenwerking op deze terreinen. De regering vindt het, gezien de huidige veiligheidssituatie in Europa, juist nu van belang dat beide landen ook op het hoogste niveau een brede dialoog hebben over de uitdagingen waar de wereld voor staat.

Programma 5 april 
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima heten president Ram Nath Kovind en zijn echtgenote officieel welkom op de Dam in Amsterdam. Na de inspectie van de erewacht vindt in het Koninklijk Paleis Amsterdam een ontvangst plaats met Nederlandse en meegereisde Indiase autoriteiten. Na de ontvangst legt de president een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. De eerste dag wordt afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Mode: 
Outfit: Japon met pofmouwen en kleurverloop in pasteltinten.
Ontwerper: Luisa Beccaria 
Eerder gedragen: Prinsjesdag 2018 
Juwelen: Aquamarijnen diadeem, twee aquamarijnen broches, vier diamanten armbanden en oorhangers van aquamarijn en diamant. 

Máxima met de japon op Prinsjesdag 2018: 

Creatie van Luisa Beccaria: 

 

Juwelen-kenner Edwin Fellner: "Koningin Màxima droeg vanavond tijdens het staatsbanket het aquamarijnen diadeem van wijlen Koningin Juliana, de aquamarijnen oorbellen en twee aquamarijnen broches. Strikt genomen is dit geen parure, maar eerder een verzameling van min of meer bijpassende aquamarijn juwelen die aan koningin Juliana werden geschonken. Het begon allemaal met een diadeem in art-decostijl, gemaakt door de Nederlandse juwelier Kempen, Begeer & Vos met diamanten en Braziliaanse aquamarijnen. Het diadeem was een verjaardagscadeau voor de 18-jarige prinses Juliana van haar ouders (1927). De tiara heeft een zeer uitgesproken jaren 20-design. De bandeaubasis is gemaakt uit platina en heeft een geometrisch design pavé gezet met vierkant geslepen diamanten en aquamarijnen en is bekroond met zeven grote briolette geslepen Aquamarijnen van uitstekende kwaliteit. Deze tiara's in bandeau-stijl werden vaak op het voorhoofd gedragen, zoals prinses Irene deed in de jaren '60. Pas na de Tweede Wereldoorlog begon koningin Juliana deze juwelen samen in het openbaar te dragen.

De edelsteen Aquamarijn kwam in het begin van de 20e eeuw flink in de belangstelling, door de prachtige ontwerpen van de grote en beroemde juweliers. De edelsteen wordt in grote stukken van hoge kwaliteit gedolven (vaak in Brazilië) en is zeer betaalbaar.

Juliana kreeg in bovengenoemde tijd van haar schoonmoeder Prinses Armgard een prachtige set briolette geslepen aquamarijnen cadeau. Deze kwamen hoogstwaarschijnlijk uit haar eigen collectie. De briolette geslepen aquamarijnen kunnen aan verschillende hangers worden bevestigd.

De vierkante broche in Edwardian stijl, gepind op Maxima’s ordelint schonk Prins Berhard zijn vrouw bij hun 25-jarige huwelijksfeest in 1962. Deze broche, Juliana’s favoriet, wordt nog zeer regelmatig gedragen door verschillende vrouwelijke leden van het koningshuis."

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments