Avatar foto Door Josine Droogendijk
Mode algemeen 13 jan 0 reacties

Snuffelen in de kast van prinses Beatrix – deel 12

Op 31 januari viert prinses Beatrix haar 79ste verjaardag. Een mooie reden om de komende tijd de prinses even extra in het zonnetje te zetten. In de log van vandaag blikken we terug op de kleding die zij droeg tijdens de defilés in de jaren zestig. 

1960: bont werd in de jaren zestig veel gedragen door dames, en dus ook aan het hof. Beatrix heeft deze mantel nog lange tijd doorgedragen. 
1961: De dames Van Oranje staan -met uitzondering van Irene- niet bekend als stijlicoon. Ik denk dat dit alles te maken heeft met hun voorkomen in de jaren '50 en beginjaren '60. Vormeloze en tuttige mantelpakjes waren voor de dames even gewoon als diamanten en parels. 
1963: In 1962 was er vanwege het zilveren huwelijksjubileum van Juliana en Bernhard geen defilé op 30 april, maar in 1963 werd de traditie gewoon weer doorgezet. Door het ontbreken van kleurenbeeld weet ik niet of Beatrix hier het ensemble draagt van 1962, maar het lijkt er in ieder geval sterk op. 
1964: Als ik naar onderstaande collage kijk, zie ik Beatrix per jaar iets transformeren.Qua gewicht, kapsel en stijl. In 1964 oogt ze weer beduidend hipper dan in 1963. 


Foto's: Nationaal Archief/Anefo/Onbekend/Onbekend/Jac. de Nijs/Jac. de Nijs

1965: In 1965 verloofde de prinses zich met prins Claus. Liefde gaat door de maag zegt men, maar bij Beatrix niet. De prinses is duidelijk weer heel wat kilo's kwijtgeraakt en ook haar kledingstijl heeft een jongere uitstraling dan voorheen. 
1966: Een paar dagen voor het defilé kwam het pasgetrouwde paar terug van huwelijksreis. Beatrix droeg tijdens het defilé een deux pieces met een interessant lijnenspel. Ook draagt ze twee wilde rozen van diamant: een geschenk van koning Willem lll aan koningin Emma. De broches maken deel uit van een set van 5 wilde rozen, die als broche, oorstekers of pendant gebruikt kunnen worden. Niet zomaar de eerste de beste juweeltjes, want ze komen van juwelier Mellerio. 
1968: In 1967 lag prinses Beatrix nog in het kraambed, maar in 1968 was ze er weer bij. De prinses droeg een mantel van Theresia Vreugenhil. Blijkbaar een geliefd kledingstuk, want we hebben de mantel in de loop der jaren heel vaak gezien. 
1969: In 1969 zien we de stijl die Beatrix in de jaren zeventig heeft doorgezet: lange mantels, die perfect gecombineerd kunnen worden met koninklijke juwelen en een hoed. 


Foto's: Nationaal Archief/Anefo/Joop van Bilsen/Ron Kroon/Eric Koch/Eric Koch 

Zoals ik al schreef is de mantel van 1968 door de jaren heen vaak gedragen. Hieronder een overzichtje. 


Foto's: Nationaal Archief/Anefo/Max Koot/Eric Koch/Eric Koch/Ron Kroon/ Eric Koch/Joost Evers 

Benieuwd naar de defilé-kleding van de jaren zeventig? Klik dan hier.  

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments