Avatar foto Door Moderator Petra
Overige royals 03 okt 23 reacties

Royal van de maand – Letizia!

In de serie Royal van de maand kijken we een maand lang naar de kleding van een (buitenlandse) Royal. Met deze keer: Koningin Letizia.

Laten we bij het begin beginnen. Bij de verloving van prins Felipe en Letizia Ortiz Rocasolano kregen we gelijk een stijlvolle dame te zien. De prinses in spe droeg een wit, modern broekpak. Als journaliste en tv-presentatrice moest ze zich ook altijd al stijlvol kleden, dus Letizia was al wel een en ander gewend op dat gebied.

Koningin Letizia droeg op haar trouwdag een bruidsjapon die werd ontworpen door de Spaanse ontwerper Manuel Pertegaz (1917 – 2014). De trouwjurk werd gemaakt van wit satijn, geweven met Valencia zijde. Qua model zien we een open opstaande halslijn in de vorm van een bloemkroon, lange mouwen een uitlopende rok en een sleep van maar liefst 4 meter lang. Op de japon is bloemen borduursel te zien, dat is geborduurd met gouddraad. 

Letizia’s stijl varieert van keurige mantelpakjes en mooie broekpakken tot vlotte jurkjes. Haar lengte zou wat betreft de keuze voor bepaalde kledingstukken lastiger kunnen maken, maar met haar budget heeft ze vast een adresje waar ze kledingstukken (indien nodig) op maat kan laten maken.

Bij de doop van prinses Leonor in januari 2006 droeg de toenmalige prinses Letizia een robe manteau van tweed stof. De japon is ontworpen door Felipe Varela. Leuk detail: in mei 2021 droeg ze de robe manteau opnieuw, na maar liefst ruim 15 jaar! Dit is gelijk een bewijs dat Letizia stijlvast is, door de jaren heen is haar kledingstijl niet erg veranderd.

De toenmalige prinses Letizia bij de doop van oudste dochter prinses Leonor in januari 2006. Foto ©PPE/Nieboer

Bij de doop van tweede dochter prinses Sofia, zagen we de toenmalige prinses Letizia in een witte mouwloze japon, met een witte kanten mantel er over heen. Ze zag er feestelijk uit!

Foto ©PPE/Nieboer

Tijdens de jaarlijkse paasmis, kiest koningin Letizia over het algemeen voor netjes, maar comfortabel. Toen de meisjes klein waren, moesten zij er natuurlijk wel als echte prinsesjes uitzien! Geregeld zagen we de dametjes in dezelfde jurkjes van Pili Carrera of Nanos, overduidelijk een favoriet kledingmerk van mama Letizia.

April 2009 – Foto ©PPE/Nieboer

Jaarlijks brengen de Spaanse royals ook hun zomervakantie door op Mallorca. Hier zien we het gezin altijd tijdens een fotoshoot. Natuurlijk zijn ze dan gekleed in vrijetijdskleding.

Foto ©PPE/Nieboer

Letizia is dol op kleding met accenten met kant en borduursel. Het borduursel zagen we ook al bij haar trouwjurk. Maar nog steeds zien we haar geregeld bij galajaponnen en bij officiële gelegenheden in kleding met kant of borduursel.

Koningin Letizia laat bij bepaalde gelegenheden kleding ontwerpen. Zoals bijvoorbeeld voor de gelegenheid dat haar echtgenoot Felipe werd geïnstalleerd als koning. Een elegante, meer eenvoudige witte japon met een witte mantel. De mantel werd rond de halslijn versierd met veel kraaltjes.

Ook bij Letizia zien we natuurlijk geregeld galajurken. De toppers bewaren we voor de volgende blog (toppers en missers), maar hier alvast een voorproefje. Bij een concert in Zweden, voorafgaand aan het huwelijk van kroonprinses Victoria en prins Daniël, zagen we Letizia in deze rode galajapon. In de japon valt extra goed op hoe slank ze is.

Foto ©PPE/Nieboer

Ook voor het feest ter ere van de 50e verjaardag van koning Willem-Alexander koos Letizia voor een rode galajapon. Grappig, omdat ze ook best vaak voor pasteltinten kiest qua galakleding. Wie weet heeft het te maken met de kleuren van de Spaanse vlag. Geel is nu eenmaal een kleur die niet iedereen ligt, dus dan maar rood?

Foto ©PPE/Nieboer

Rood zien we overigens wel vaker bij Letizia. Tijdens het kennismakingsbezoek aan Nederland (2014) koos ze -net als bij de foto hierboven- voor een matchende lipstick. Let ook op het bijzondere borduurwerk, links op de mouw, rechts op het rokgedeelte.

Foto ©PPE/Nieboer

Letizia in een donkerblauwe stijlvolle jurk, bij de Girona foundation award ceremonie in juli 2022.

Foto ©PPE/Nieboer

Koningin Letizia met hoed zien we maar zelden. Maar voor bepaalde buitenlandse gelegenheden waar het bij de dresscode hoort, schaft ze er uiteraard wel een aan. Zoals voor de herdenkingsdienst van de Britse prins Philip vorig jaar.

Kijken jullie deze maand mee naar de stijl van koningin Letizia?

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
23 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Net als onder al gezegd, ben ik niet zo’n fan van Letizia, foto uit 2014 met Max(voor zover ik weet puur natuur, niks operaties)is wel leuk, Letizia kan nog wel wat leren van haar collega wat aangaande hartelijkheid/spontanieteit

Oei, een desillusie voor u denk ik, maar ook Maxima heeft de verleiding niet kunnen weerstaan. Kijk maar eens goed naar foto’s uit het verleden en nu, dan zult u ook de verschillen zien. Verder vind ik het kort door de bocht om karakters te vergelijken het ene mens is nu eenmaal introverter dan de ander en dat houdt de boel in evenwicht.

Ik weet niet of dat wel aan te leren is, een oud gezegde luidt, Wat er niet in zit, komt er ook niet uit!
En misschien zou ze graag spontaner willen zijn, maar kan ze het niet?
Karakters kunnen zo verschillend zijn .

Vrijwel altijd stijlvol en mooi gekleed (op een enkel te kort zomerjurkje na😜) een hele mooie dame die weet wat haar staat!

Ik vind der nooit zo sympathiek over komen 😬 daardoor kijk ik ook anders naar de kleding die ze draagt. Herkennen mensen dit ?

Dat heb ik bij Laurentien🙈

Ja dat heb ik ook. Haar kleding is mooi en stijlvol. Maar op mij komt ze ook hard en onsympathiek over.

Zeker, daarom vond ik de foto van Letizia zo mooi in haar zomers jurkje op Mallorca. Ze had plezier, straalde en haar lach was echt. Dat heb ik lang niet meer bij haar gezien. Ze is wel erg tanig geworden een paar extra kilootjes erbij zouden haar niet misstaan.

Last edited 1 jaar geleden by Tantie

Snap wel wat je bedoelt. Ik heb het idee dat ze letterlijk en figuurlijk te strak staat. Letterlijk door alle chirurgie en ingrepen die er wat mij betreft wat onnatuurlijk uit begint te zien (ze begint soms op Koningin Rania en Sheikha Mozah te lijken). En figuurlijk door alle druk en spanning rondom het Spaanse koningshuis. Ze komt daardoor wat verkrampt op mij over, bang om de regie te verliezen.

Last edited 1 jaar geleden by Mijtje

Nu je het zegt, ze lijkt inderdaad op Rania. Ik vond haar zonder ingrepen mooier, echter. Ik hoop maar dat ze gelukkig is.

Ze heeft geen warme, en spontane uitstraling , maar haar kleding vind ik wel mooi, bijna perfectionistisch, en dat is denk ik haat valkuil, alles moet zo goed en perfect zijn dat dat ten koste gaat van spontaniteit en warmte.
Ik vind het een mooi gezin , en hoop dat ze privé heeeeeel anders is , dat ze daar heel erg van kan genieten, dat gun ik haar .

Wat hebt u in enkele zinnen een rake typering neergezet, Elisah, van koningin Letizia! Precies ook mijn gedachten!
Ik sluit mij graag aan bij uw slotzin en ga deze maand met veel belangstelling de stijl van de Spaanse koningin volgen.

Wat leuk, mijn tweede favoriete koningin in de spotlight. Al wordt ze in Spanje verhuisd, ik vind haar echt een verassende verschijning. Vond het ook super dat ze haar haar afknipte en nu een grijze lok heeft. Haar kleding keuze is vaak klassiek Spaans met alle mooie borduursels, maar ik vind het leuk dat ze dit ook vaak afwisselt met een outfit van Zara of leren kleding. Heel fijn dat we haar deze maand veel te zien gaan krijgen op dit blog!

De stijl van Letizia past perfect bij haar frêle postuur, is ingetogen, eigentijds en elegant. Krijg altijd de indruk dat ze niet zo nodig in de spotlights hoeft te staan, haar enigszins gereserveerde houding is toch ook heel charmant.

Ze doet me in haar stijl en voorkomen wel denken aan koningin Rania. Stijlvol, elegant.

Ze lijkt ook op Rania en dat komt.toch echt door de plastische chirurgie! Ze heeft net als Rania een heel ander gezicht dan toen ze trouwde. Ze heeft een poos ook best een neus lippenplooi gehad. Die is nu weg terwijl ze ouder is. Als je zo dun bent en tegen de 50 is het bijkans onmogelijk om geen lijnen in het gezicht te hebben. Ik snap het ook wel want je wordt zo vaak gefotografeerd, de kritiek kan zo heftig zijn dat ik het misschien ook zou doen. Probleem is echter wanneer stop je?
Maar goed haar kleding stijl is mooi maar niet zo verrassend

Als je foto’s van haar in close-up bekijkt, heeft ze wel lijnen in haar gezicht hoor. Vooral rond de ogen en een beetje rond de lippen. Ik woon in Spanje en hier zien we uiteraard meer foto’s van haar. Dat ze wat gereserveerder is, ok, maar ze kan ook heel spontaan uit de hoek komen. en ja, ze is perfectionistisch, maar ook bijzonder intelligent en met een enorme dossierkennis.

Ik vind t erg dat onze maatschappij zo geworden is dat vrouwen en ook mannen van alles door cosmetische chirurgie aan zich laten verbouwen, kleine ingrepen daar gelaten(hangende oogleden bijv.). Om er volgens de maatstaven van iemand anders strak uit te zien. Waanzin m.i. wat is er mis met mooi en waardig ouder worden incl. rimpels. Thats life!

Mooi, mooi, mooi !!!
Sober , rustig, evenwichtig, niet overdreven, en veel spaanse mode !! Ben grote fan van letizia haar stijl !!!
En … precies door haar verschijningen ben ik ook de spaanse couturehuizen ( mi in onze contreien te weinig gekende) gaan apprecieren. Wat een oog voor detail, wat een ontwerpen !!! Schitterend wat dit land te bieden heeft op modevlak.

Vroeger wilde ik net zo’n trouwjurk als Letizia. Een mantel waaruit een sleep ontstaat. Dat kwam vast ook doordat mijn juf ook zo’n jurk droeg op haar grote dag. Het werd bij mij uiteindelijk wel iets anders, maar ik vind Letizia nog steeds een prachtige bruid.

Prachtige jurk.. net als de jurk van Mathilde die lijkt er qua model wel iets op. Ik vind Letizia er wel wat in ‘ verzuipen’. Eigenlijk net te veel jurk voor zo’n frele dame

Zeer stijlvol, perfect verzorgd. Goed gekozen kleuren. Dit rijtje is zo mooi!
(Ze had een andere neus bij haar verloving. Later gecorrigeerd. Nu heeft haar dochter zo n zelfde neus… )

Ik kijk zeker mee naar de stijl van Letizia.
Ik vind haar stijl ( meestal) mooi en uiterst verzorgd.
Zonder veel toeters en bellen weet ze zich smaakvol te kleden..