Vandaag zijn prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven alweer vijftig jaar getrouwd. Een mooi moment om eens terug te blikken op de bruidsjurk van de prinses.

Wie prinses Margriet zegt, zegt margrieten. De prinses is namelijk dol op symboliek en verwerkt haar naam op subtiele of juist nadrukkelijke wijze in haar kleding en juwelen. Op 10 januari 1967 was dat niet anders. De bruidsjurk van de prinses werd ontworpen door Lien Bergé-Farwick, die een japon bedacht van witte cloquézijde met een ingeweven margrietmotief. Voor de stof werd uitgeweken naar Parijs, waar zijdefabriek Bianchini-Férier is gehuisvest. Niet zomaar de eerste de beste naam. Ook modehuizen Chanel, Dior en YSL laten hier stoffen vervaardigen. 

Op het bovenste deel van het lijfje prijken bovendien 67 margrieten van pailletten, pareltjes en strass. Het getal 67 is een verwijzing naar het huwelijksjaar van het paar. Een deel van de margrieten werd kant en klaar aangeleverd door Hubert uit Parijs, maar in Nederland hebben twee modistes -onder leiding van coupeuse Riek van Lieshout- urenlang zitten borduren. 

En wie denkt dat het daar bij bleef, heeft het mis. Op de sleep van 5 meter prijken maar liefst 876 geborduurde margrieten van pareltjes, strass en pailletten. Het is niet moeilijk voor te stellen dat de sleep -die bij de schouders begon- topzwaar moet zijn geweest. Daarom werd er een tuigje in de jurk bevestigd, zodat Margriet niet door het gewicht van de sleep naar achter zou worden getrokken. Aan de sleep werden bovendien drie lusjes bevestigd, zodat de bruidsmeisjes de sleep de baas konden. 

Naast de jurk bekijken we in deze serie ook altijd even de juwelen. Op haar trouwdag droeg prinses Margriet parels en dat is zeker geen verrassing. Het Griekse woord margarites betekent immers parels, dus wat kun je dan beter dragen dan pareljuwelen? 

Het diadeem van de prinses valt op door de vijf ornamenten, die ook weer verwijzen naar margrieten. 

En last but not least was er ook nog sprake van een andere, heel oude, traditie:

Something old
something new
something borrowed
something blue

Het is op de foto's niet te zien, maar dankzij Paleis het Loo weten we dat aan de binnenzijde van de japon een blauw strikje is bevestigd. De japon is natuurlijk nieuw en de juwelen vallen zowel onder de categorie 'old' als 'borrowed'. 

Foto's van een recente expositie:

Foto's met dank aan: RVD/Max Koot/ Nationaal Archief /Josée Zwaga 
Informatie met dank aan: Paleis het Loo https://www.modemuze.nl/blog/de-bruidsjurk-van-prinses-margriet

Eerdere logs uit de serie Koninklijke bruidsjurken vind je hier:

Deel 1: Letizia Ortiz Rocasolano

Deel 2: Camilla Parker Bowles

Deel 3: Catherine Middleton

Deel 4: Kroonprinses Victoria van Zweden

Deel 5: Tatiana Blatnik

Deel 6: Maria Teresa Mestre y Batista

Deel 7: Grace Kelly

Deel 8: Gravin Stephanie de Lannoy

Deel 9: Jonkvrouw Mathilde d'Udeckem d'Acoz

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Trixedo

Trixedo

dinsdag 10 jan 2017 - 23:49

Wat een echt u i t e r s t verfijnde, schitterende bruidsjurk !! Wat een genot ook, die ingezoomde details te mogen bekijken en te bewonderen - hartelijk dank, Josine ! Een ware streling voor het oog !! Lien Bergé-Farwick van "Maison Linette" uit Den Bosch, die voor Juliana en haar dochters al bijzonder fraaie avondtoiletten had ontworpen, stond nog maar eens borg voor een superprachtige japon !!

afbeelding van Anne-Roos

Anne-Roos

dinsdag 10 jan 2017 - 21:00

Ik vind de jurk voor toen heel mooi, zeker zo met alle details en symboliek. Maar op de bovenste foto is het ook prachtig plaatje. En wat zit haar haar mooi hoog opgestoken.
Altijd zo'n leuk stel samen!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

dinsdag 10 jan 2017 - 19:30

Echt een sixties trouwjurk. Wat ik het mooiste vind is de prachtige geborduurde stof. Ik twijfel of ik de jurk zelf heel mooi vind, maar wat straalt Margriet!

afbeelding van Magda

Magda

dinsdag 10 jan 2017 - 16:35

Prachtige bruidsjurk en een zeer sympathiek paar. Wat was ze een mooie bruid.
Dank voor de leuke foto's en informatie.

afbeelding van karpathos

karpathos

dinsdag 10 jan 2017 - 16:22

Josine, wat ben ik blij dat je dit laat zien. Zelf ben ik niet bij de tentoonstelling geweest en kan op deze manier meekijken. Margriet droeg echt een schitterende trouwjurk.

afbeelding van jeanine68

jeanine68

dinsdag 10 jan 2017 - 15:59

Wat een prachtig bruidspaar!
Wat een leuk filmpje. Mooi en lief gebaar hoe Pieter de sluier van Margriet terug doet!
Ik wens het bruidspaar nog vele mooie, gezonde en gelukkige jaren toe!!

afbeelding van Els

Els

dinsdag 10 jan 2017 - 15:36

Ik heb ooit op het Loo een tentoonstelling gezien van de bruidsjaponnen van Margriet en haar vier schoondochters. Allemaal even prachtig. Vooral de japon van Annette Sekrève was bijzonder, gemaakt door Frans Molenaar. Deze bestond namelijk uit top en lange rok voor overdag, die 's avonds verwijderd werd om een hippe korte rok te showen voor het feest. Erg vooruitstrevend toen.
Ook de tentoonstelling van de bruidsjaponnen van Emma tot Maxima (Emma-Wilhelmina-Juliana-Beatrix-Maxima) was prachtig en de moeite van een bezoekje waard.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

dinsdag 10 jan 2017 - 17:03

Wat leuk dat je daar geweest bent Els, bij die tentoonstelling! Heb jij daar toevallig foto's van? Of heeft iemand anders daar foto's van? Lijkt me leuk om daar een terugblik-log over te schrijven! Mail dan gerust naar theworldofroyals@hotmail.nl!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

dinsdag 10 jan 2017 - 15:17

Leuke foto's en mooi filmpje!
Margriet is op de eerste foto nog wat onzeker, onwennig, waar haar twee oudere zussen geen last van hadden. Pas later wordt ze een stralende bruid. Het moment dat Pieter de sluier omhoog doet is onbetaalbaar!
De bont(rand)muts van Irene is erg mooi.

afbeelding van orchidee

orchidee

dinsdag 10 jan 2017 - 13:35

Wat is de jurk prachtig en eigenlijk veel mooier geworden door de tijd.
Wat TWoR al aangeeft, de kralen zijn donkerder geworden. Het moeten dus z.g. zilverkern kralen zijn geweest die er op gezet zijn. Die verkleuren inderdaad in de loop der tijd onder invloed van het weer. Hoe goed je ze ook opbergt, ze doen dat altijd na een jaar of 10. Het lijkt wel of de kern gaat roesten.
Toch doet dat niets af van de schoonheid van het borduurwerk, in mijn ogen is het zelfs mooier, zichtbaarder geworden.
En wat had ze een heerlijke, volle bos haar, prachtig hoog opgestoken.
En natuurlijk margrieten in haar boeket. Eigenlijk is zij, wat haar moeder zo graag wilde, heel "gewoon" gebleven.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

dinsdag 10 jan 2017 - 13:28

Prachtige log, Josine! Wat mij opvalt, is dat het kralenborduursel veel donkerder is dan 50 jaar geleden. Zou het verkleurd zijn in de loop van de tijd?

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?