De prinsjesdagjurken van koningin Máxima kunnen we allemaal wel dromen, maar over de robes van koningin Juliana is maar weinig bekend. Jammer, want er zitten zeker mooie exemplaren bij. De komende tijd zullen er wat vaker logs verschijnen over de kleding van Juliana en we beginnen met een log over de prinsjesdagjurken van de jaren zeventig. 

1970-1972: Beatrix wordt vaak omschreven als dé hoedenliefhebber van Nederland, maar ook Juliana kon er wat van. Op Prinsjesdag droeg zij bijna zonder uitzondering prachtige kunstwerkjes op haar hoofd. Passend bij het modebeeld van destijds droeg Juliana in de jaren zeventig veel baretten of hoeden met een brede omgeslagen rand. 

De jurk van 1971 heeft Juliana nog meermaals gedragen: 

De jurk van 1972 was ook te zien op de portretten die de RVD in datzelfde jaar vrijgaf. 

1973: de prinsjesdagjurken bleven slechts zelden lang in de kast hangen. Zo droeg Juliana de jurk van Prinsjesdag 1973 een maand later opnieuw tijdens het staatsbezoek van de Italiaanse president. Rechts zie je de kleur van de jurk. 

1974: In 1974 vond er een gijzeling plaats in Den Haag. Juliana vond een lange jurk ongepast in deze gespannen situatie en daarom verscheen zij in een eenvoudig mantelpakje in de Ridderzaal. 

1975-1977: Naast opvallende hoeden draagt Juliana op Prinsjesdag ook vaak een parelcollier. 

De jurk van 1975 zagen we dat jaar vaker. Bijvoorbeeld met een overmantel tijdens het huwelijk van prinses Christina. 

1978-1979: Ik moet altijd weer glimlachen als ik kijk naar de schoenen van Juliana. Koningin Beatrix liet haar elegante pumps altijd bekleden of verven in exact dezelfde kleur en ook koningin Máxima verschijnt altijd hooggehakt in de Ridderzaal. Juliana heeft op haar beurt altijd gekeuzen voor praktische zwarte pumps. Verschil moet er wezen ;-)

Foto's met dank aan: 

Nationaal Archief/Anefo/Koen Suyk/Bert Verhoeff/Rob Mieremet/RVD

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Henny

Henny

zondag 30 okt 2016 - 17:16

"Zij is historica, en daarom denkt men dat dit een wetenschappelijk boek is, dat berust op waarheid", aldus Irene. "Om dan te gaan interpreteren wat mensen denken, terwijl je er niet bij bent geweest, is gevaarlijk."

Hier moet ik haar wel gelijk in geven. Net als TWOR kan ik haar gekwetste gevoelens goed begrijpen.

afbeelding van Maria

Maria

zondag 30 okt 2016 - 14:26

Gekwetst door wat er in het verleden is gebeurd? Door het oprakelen van hoe Irene dat zelf ervaren heeft? Door wat ervan naar buiten is gekomen - denk aan het hebben van een aantal halfzusters (en de gevolgen van dat naar buiten komen - denk aan Lockheed)? Door hoe het huwelijk van haar ouders en hoe ze door hen wel/niet is opgevoed gevolgen heeft gehad in haar eigen leven? Door wat er over wordt gepubliceerd? Door wat er over wordt gedacht?

Dit was toch allemaal niets nieuws? Alleen wordt wat vermoed werd zwart op wit gezet. Ik hoef dat boek niet te lezen (en te onderscheiden wat waar en wat ingevuld is) om aan te voelen dat het een verdrietige situatie was voor Juliana (en in het verlengde ook voor haar dochters). Maar ook dat wisten we al.

Over de kleding van Juliana: het meeste vind ik heel erg lelijk en vormloos, vooral de hoeden. Daar dan juwelen bij dragen maakt het nog erger. Helaas is dat hoe ik dat ervaar. Ik kan er niets meer van maken.

afbeelding van Janna

Janna

zaterdag 29 okt 2016 - 19:38

Hoge bomen............... Ook over politieke personen die nog in het leven zijn wordt tegenwoordig van alles en nog wat verteld. Zoals ze in de US zeggen: "If you can't stand the heat, get out of the kitchen!"

afbeelding van orchidee

orchidee

zaterdag 29 okt 2016 - 19:53

Helaas kunnen zij zich niet "uit de keuken terugtrekken".
Prinses Irene heeft groot gelijk wanneer zij zegt dat bepaalde zaken prive zijn.
Hoe kan een mens een oordeel vellen, wanneer deze mens er nooit echt bij geweest is en het moet stellen met brieven van anderen.
Ik blijf het heel verdrietig vinden, dat dit boek geschreven is.

afbeelding van Janna

Janna

zaterdag 29 okt 2016 - 21:44

@Orchidee - zolang dergelijke boeken verkopen zullen er altijd auteurs zijn die boeken over Royalty blijven schrijven en "nieuwe gegevens" ontdekt hebben. Dat zijn nu eenmaal de lasten die samen met de lusten voor Royals komen. Overigens is er genoeg Europese Royalty die vrijwillig of anderszins uit de keuken is verdwenen. Een heel bekende is b.v. ex King Edward the VIII, oom van Queen Elizabeth.

afbeelding van orchidee

orchidee

zondag 30 okt 2016 - 12:20

En zolang wij het kopen, zullen ze geschreven worden.
Maar zolang er nog levende familie is, zul je er ook mensen mee blijven kwetsen. En "uit de keuken gaan" vrijwaart je niet van deze soort lectuur.

afbeelding van orchidee

orchidee

zaterdag 29 okt 2016 - 12:33

Zou dat "gewoon" vinden ook niet komen omdat ze zelf zo vaak zei dat ze "gewoon" wou zijn. Ze wist waarschijnlijk niet eens wat dat volgens de gemiddelde Nederlander inhield. Maar als je iets vaak genoeg zegt, ga je er vanzelf wel in geloven.

afbeelding van zara

zara

zaterdag 29 okt 2016 - 13:08

Ja, mee eens. Het was ook een heel andere tijd. Op Koninginnedag was er in de jaren '60 altijd het defilé op paleis Soestdijk dat vanaf het bordes werd afgenomen. De mensen moesten dan één voor één de trap op om hun geschenken aan te bieden (geknutselde molens en peperkoeken, voor achter de rodondendrons) en moesten dan achterstevoren de trap weer af lopen uit respect voor de vorstin. Aan het eind mengde koningin Juliana zich dan ook nog even onder de mensen op het gazon. Dat was het toppunt van 'gewoonheid', dat ze dan zomaar tussen de onderdanen liep!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 28 okt 2016 - 22:25

Of door deze sieraden :)

afbeelding van Trixedo

Trixedo

zaterdag 29 okt 2016 - 12:00

Klopt ! Het 'gewone' van Juliana is in de eerste plaats te zoeken in haar karakter en haar omgang met haar landgenoten die ze geenzins als 'onderdanen' beschouwde noch behandelde; en ook in haar geloofsovertuiging . Maar ze hield kennelijk óók heel veel van luxe - dat hoefde geen tegenstelling te betekenen, want die pracht was óók bedoeld om er haar medeburgers (die ze in het buitenland in haar persoon ook vertegenwoordigde) mee van te laten genieten (zo zie ik dat toch).
Bij de verfijnde accessoires van die tijd behoorden o.a. (zie vele van de foto's) ook de chique (vaak lange) handschoenen, niet het minst bij galakleding !

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 28 okt 2016 - 18:11

Wat leuk die foto's van Juliana. De mode in de jaren '70 is niet mijn favoriet, dus ik verheug me op de kleding uit de jaren 40, 50 en '60. Maar prachtige jurken voor een bezoek aan de ridderzaal en die hoge ronde hoeden zij echt helemaal Juliana!

afbeelding van Paula

Paula

vrijdag 28 okt 2016 - 12:04

Die hoge, ronde hoeden vond ik kenmerkend voor haar. Die de Queen Mum van Engeland ook graag droeg.

afbeelding van Gerdien

Gerdien

vrijdag 28 okt 2016 - 11:11

Leuk dat Juliana's kleding ook onder de aandacht wordt gebracht. Helaas zijn de foto's niet zo duidelijk en komt de kleur niet goed toen zijn recht.
Zover ik kan zien zijn het prachtige jurken. De hoeden uit die tijd vind ik echt afgrijselijk. Maarja als ik toen had geleefd, zou ik ze mooi gevonden hebben ;-).

afbeelding van Siobhan

Siobhan

donderdag 27 okt 2016 - 23:18

De bordeaurode jurk is werkelijk een plaatje. Koninklijk.
Doet me ook denken aan de bordeaurode jurk (hoewel eenvoudiger) van Maxima van t staatsieportret.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

donderdag 27 okt 2016 - 22:47

Schitterend idee, Josine ! Juliana wordt wellicht onderschat op het gebied van (gala)kleding, maar die was heel rijk en prachtig, en ze droeg ook zulke fantastische juwelen ! "Deel 1" - ja, dat belooft dus wat aan nostalgische beelden - ook dit wordt genieten !!

afbeelding van Sandramaartje

Sandramaartje

donderdag 27 okt 2016 - 22:04

Wat een goed idee Josine, onwijs blij met deze log over Koningin Juliana! Ik kan mij de jurken van '78 en '79 herinneren, in ieder geval dat ik ze met mijn moeder heb besproken, leuke jeugdherinneringen.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

donderdag 27 okt 2016 - 20:44

De donkerrode op de portretfoto vind ik mooi. En ergens heeft hij wel iets weg van de groene Missoni-Hardies prinsjesdag jurk van Laurentien.

afbeelding van Eftichia

Eftichia

donderdag 27 okt 2016 - 20:23

Wat goed van je, Josine dat je Juliana in het zonnetje zet!! Tijdens haar koningschap zagen we veel meer pracht en praal, ik heb goede herinneringen aan Juliana! Ik bedank je hartelijk voor deze mooie blog, ik geniet zo van dit soort nostalgische foto's!

afbeelding van Magda

Magda

donderdag 27 okt 2016 - 19:54

Wat een mooie log, Josine. Fijn dat je ook aan koningin Juliana aandacht wil schenken.
Met name de lichtblauwe japon vind ik heel mooi.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?