Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overig 24 nov 3 reacties

Prinses Beatrix: “We moeten niet Sinterklaas spelen.”

In de vele archieven die ons land rijk is, zijn heel wat Oranjepareltjes te vinden. Vandaag stuitte ik op een openhartig interview met prinses Beatrix. Het thema: contact met de burger.

In de postkamer van Paleis Noordeinde komen dagelijks brieven binnen met de meest schrijnende verzoeken. Als royal sta je dan voor een lastig dilemma. Wanneer schiet je te hulp? Wanneer niet? En waarom dan niet? In 1980 geeft prinses Beatrix samen met prins Claus antwoord op deze vragen. Zo zegt ze: “Als mensen ons schrijven, dan schrijven ze ons meestal omdat ze een écht probleem voorleggen. Wij proberen in ieder geval iedereen antwoord te geven en er ook echt serieus naar te kijken. Je kan helaas niet iedereen helpen. Maar we proberen wel, als het enigszins kan, de weg te wijzen.”

Het gesprek gaat de diepte in en op een gegeven moment geeft de prinses aan wat volgens haar de koninklijke weg is. En die blijkt niet over de daken en via schoorstenen te gaan. Prinses Beatrix: “Wij moeten er ontzettend voor oppassen, en ik geloof ook dat wij dat in navolging van mijn moeder doen, om niet Sinterklaas te spelen. Het kan niet dat wij een aantal mensen die toevallig wel aan ons schrijven (…) wel apart kunnen helpen of beter kunnen helpen dan anderen geholpen kunnen worden. Waar wij ons op richten is om de wegen die er zijn in de maatschappij, om daar op te wijzen.”

Benieuwd naar de rest van het gesprek of naar heerlijke beelden van een boetserende prinses Beatrix? Kijk dan even naar onderstaande video.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
3 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ohhh, mijn zus lijkt nú niet alleen een copie van Beatrix ( zonder rimpels ) ik zie nu ook, dat dat in hun jonge jaren al zo was. Verbluffend.
Een enig filmpje.

Bedankt voor de tip!!