Avatar foto Door Josine Droogendijk
Beatrix 04 apr 23 reacties

Prinses Beatrix terug op Soestdijk

Prinses Beatrix was vandaag op Paleis Soestdijk en dat was niet zonder reden. In het park onthulde ze de bronzen beeldengroep ‘Het Koninklijk Gezin’.

Het groepsportret is in 1996 gemaakt door beeldhouwer Arthur Spronken en bestaat uit de portretten van toenmalig Koningin Beatrix, Prins Claus en hun drie zonen.

PPE

Het monument is door museum Beelden aan Zee langdurig  in bruikleen gegeven aan Paleis Soestdijk. Het groepsportret stond op de patio van het Haags Museum en werd in 1996 onthuld door toenmalig Koningin Beatrix.

PPE

De Prinses ging tijdens de feestelijke gelegenheid in gesprek met Caius Spronken, de zoon van Arthur Spronken. Ook had ze een ontmoeting met een afvaardiging van het museum Beelden aan Zee en Paleis Soestdijk.

04-04-2024 © PPE/Nieboer

De beeldhouwer Arthur Spronken is vooral bekend geworden door zijn beelden van paarden zonder benen, een uiting op het snijvlak van figuratieve en abstracte kunst. Zijn beelden zijn op verschillende locaties in de openbare ruimte  te bezichtigen.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
23 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik zag er nu ook iets over in BB, met wat nadere uitleg over de ‘gemengde gevoelens’ die Soestdijk bij de Prinses oproept; En ik begrijp dat dit BB-seizoen er al weer op zit – “tot na de zomer” : o, dat is alweer zó lang wachten… !

Altijd koninklijk en zó plichtsgetrouw, waarvoor bewondering. Fijn dat ze nog graag op pad gaat en zoveel losser is geworden. Tof dat ze lekker comfortabele broeken en schoenen draagt, ze heeft groot gelijk. Mooi boeketje met de lathyrus, die ruiken zo lekker….

Leuk om de voormalig vorstin weer te zien. Ik vind haar eerlijk gezegd wel veranderd in haar voordeel. Ze kon als vorstin nogal hooghartig zijn, neus in de lucht “ ik ben de majesteit”. Na haar aftreden vind ik haar veel meer benaderbaar geworden ; een vriendelijke oudere vrouw, wiens juk niet meer op haar schouders rust. Dat is echt een opmerkelijk verschil. Ze heeft natuurlijk ook wel een enorme klap te verduren gehad met het overlijden van haar zoon. Dat doet ook wel wat.

Wat ziet ze er weer stralend uit. Wat een mooie mens is het toch!

Eens, wat is dit toch een prachtige stijlvolle vrouw! De foto met het boeketje, zo’n mooie glimlach en zeer charmant. Tsja, het is al meer gezegd en we noemen haar prinses maar ze blijft voor mij vorstin, misschien niet in functie maar zeker in statuur.

Ik kijk liever naar de vriendelijk lachende prinses Beatrix en het mooie boeketje, dan naar de beeldengroep, die mij sterk doet denken aan een soort oorlogsmonument in donkere dagen….!

Wat een leuke en vlotte outfit vandaag! Beatrix ziet er nog steeds stijlvol en koninklijk uit, dat doet ze geweldig!

Wat is de prinses weer prachtig en stijlvol gekleed!

Arthur Spronken is overleden in 2018, hij was 88 jaar. Mooi dat zijn zoon kwam namens die familie. Beatrix ziet er goed uit, ik denk dat ze dit fijn vind om te doen, voor haar familie, als nagedachtenis, omdat ze zelf ook beeldhouwt. Ik heb even de foto’s van Robin bekeken en ik snap dat men vind dat de beelden geen exacte kopieën zijn van de echte hoofden, maar Arthur was dan ook een abstracte kunstenaar en niet figuratief.

Deze beelden zijn mi figuratief dus naar de werkelijkheid bedoeld. En lijken nauwelijks.Van belang daarbij is toch vooral dat Claus zich zo geschoffeerd voelde dat hij uitriep; Hier lijk ik toch niet op! Dat zal Beatrix zich ongetwijfeld herinneren.

Och dat lieve boeketje. Met hyacinten geloof ik.

Schattig boeketje, en als ik het goed zie, dan is er lathyrus in verwerkt.
Dit waren de lievelingsbloemen van haar moeder,

Wat ziet Beatrix er goed uit!

Ohhh, leuk om Beatrix weer te zien, kapsel, cape en met (schitterend) boeketje is dit helemaal Beatrix zoals we haar kennen. Verzorgd en met vriendelijke glimlach
Ik blijf het jamner vinden dat ze geen rokken/ jurken meer draagt, maar dat is haar persoonlijke keuze.
Voor mij zou een tape of (huidkleurig )enkel verband geen probleem zijn .

Met je eens, Elisah!
Vooral tijdens binnenactiviteiten zou ik Beatrix nog zo graag weer eens terugzien in een van haar prachtige jurken of pakjes, zoals we van haar gewend waren.
Huidkleurige zwachtel of tape onder een desnoods iets getinte panty zou geen enkel probleem zijn.

Ik weet niet of het een onverdeeld genoegen voor Beatrix is geweest. Bij een bezoek aan beelden aan Zee met Claus was hij geschokt bij het zien van het beeld dat van hem was gemaakt en vroeg of hij er wel op leek aan zijn familie.. Het is mi het minst gelijkende van die beelden.en oogt of hij de dood al in het gezicht heeft.
Waarom geen aparte en betere foto van die beeldengroep op MKM geplaatst?

Er is geen foto verkrijgbaar voor ons, waarop alle beelden goed ‘in het gezicht’ te zien zijn. De reden hiervoor is denk ik, omdat de beelden in een kring geplaatst zijn.

Op Royals by Robin staan de foto’s en daarop zijn die beelden goed van alle kanten te zien. Friso lijkt nog het meest. Zoals wij ons hem herinneren. Ook Beatrix is ongeloofwaardig afgebeeld met een omgekeerd bord op haar hoofd in plaats van een volumineuze hoed zoals ze die als vorstin droeg.
Mijn mening; ze beeldhouwde zelf prachtig en veel beter dan Spronken. Op een video is zij aan het werk aan een beeld van Constantijn. Prachtig..
Zelf is zij kritisch. Maar ze heeft ook tact. Als de kunstenaar aanwezig was dan had zij die tact wel nodig.

Och het zal best wel een beetje emotioneel zijn geweest om op Soestdijk terug te komen en dan ook nog een beeldengroep te zien van je gezin, waarvan er twee zijn weggevallen.
Alle lof voor onze voormalige koningin, die dat toch maar weer doet🙏🏻

Ja, dat lijkt mij ook best aangrijpend. Dat het gezin al zo lang niet meer compleet is, en ook nooit meer zal zijn. Wat is Beatrix toch ook een dappere vrouw. Net als zovelen die een verlies hebben meegemaakt, gaat ze ‘gewoon’ door, terwijl ze vanbinnen zeker hele moeilijke momenten zal kennen.

En wat zal het heerlijk ruiken met de hyacint en lathyrus. Ik zie ook nog knoppen van clematis erin verwerkt .Helemaal mooi dit.