Avatar foto Door Josine Droogendijk
Mode algemeen 30 jun 0 reacties

Prinses Beatrix opent de tentoonstelling 'European Stars: Miró & Cobra'

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent donderdagmiddag 30 juni de tentoonstelling European Stars: Miró & Cobra in het Danubiana Meulensteen Art Museum in Bratislava in de Republiek Slowakije.

De tentoonstelling toont de relatie in stijl en werkwijze tussen de werken van de Spaanse kunstenaar Joan Miró (1893-1983) en die van de kunstgroep CoBrA (Copenhagen-Brussels-Amsterdam). Zowel Miró als CoBrA (1948-1951) experimenteerden met diverse kunststijlen. Tot de CoBrA-groep behoorden onder andere de Nederlandse kunstenaars Karel Appel, Constant, Corneille en Lucebert.

European Stars is tot stand gekomen in samenwerking met het CoBrA Museum in Amstelveen en bevat ongeveer zestig werken van de kunstgroep. Daarnaast toont de expositie schilderijen, beelden en tapijten van Miró uit de private collectie van de familie van de Spaanse kunstenaar en uit het museum Successio Miró in Palma de Mallorca. Vele van deze werken zijn niet eerder in Centraal Europa vertoond. Ook is een replica te zien van Miró’s atelier op Majorca.

De tentoonstelling is van 2 juli tot 13 november 2016 in het museum te zien. De opening van de tentoonstelling symboliseert tevens het moment van overdracht van het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Op 1 juli neemt Slowakije dit halfjaarlijkse voorzitterschap over van Nederland. Voorafgaand aan de opening wordt Prinses Beatrix ontvangen op het paleis van de president van de Republiek Slowakije, de heer Andrej Kiska.

Outfit: Prinses Beatrix draagt een blouse van zijden mousseline met een orchideeprint. De mousseline is verwerkt op een basis van marronkleurige crepe satin. De lila rok is van een wollen crepe en matcht precies met de kleur van de hoed. De stof van het ensemble komt van Valentino, maar het ensemble is een ontwerp van Veronique van Groeningen. 

 

Nieuw is het ensemble niet. We zagen het in 2012 bij het staatsbezoek aan de VAE en Oman, maar ook in de daarop volgende jaren is het pakje meerdere malen gedragen. Bijvoorbeeld in Brunei. 

 

De hoed zagen we ook al eerder. Bijvoorbeeld tijdens het huwelijk van de erfgroothertog en erfgroothertogin van Luxemburg. Ik vind het een juweeltje! 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments