Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 21 apr 72 reacties

Paus Franciscus overleden. Wat betekent dit voor Koningsdag?

Het is je vast niet ontgaan: Paus Franciscus (88) is overleden. Wat betekent dit voor Koningsdag?

In een zojuist vrijgegeven verklaring spreken koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun waardering uit voor paus Franciscus.

“Wij zijn diep getroffen door het overlijden van Zijne Heiligheid Paus Franciscus. Met warmte herinneren wij ons de persoonlijke ontmoetingen met hem, onder andere tijdens ons staatsbezoek aan de Heilige Stoel in 2017. Paus Franciscus straalde in alles barmhartigheid uit. Vanuit een rotsvast geloof in Gods liefde pleitte hij voor mededogen en menselijkheid. Sober en eenvoudig levend koos hij steeds de kant van de kwetsbaren en behoeftigen. Hij was er diep van overtuigd dat God werkzaam is in nederigheid en compassie. Daarbij zocht hij actief de verbinding met andere geloofsgemeenschappen overal ter wereld. Hij belichaamde de luisterende en liefhebbende Kerk en wist daarmee de harten van velen – zowel binnen de Rooms-Katholieke Kerk als daarbuiten – te winnen. De herinnering aan hem koesteren wij in dankbaarheid.”

– Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima

22-06-2017 © PPE/Nieboer

Wat betekent overlijden van Paus Franciscus voor Koningsdag?

Dat vreugde en verdriet soms dwars door elkaar heen kunnen lopen, werd ook wel duidelijk in april 2005, toen paus Johannes Paulus ll overleed. Precies op de dag dat prins Charles en Camilla hun Jawoord zouden uitspreken, vond de de begrafenis plaats. Als toekomstig hoofd van de Anglicaanse Kerk besloot prins Charles de bruiloft te verplaatsen, zodat hij aanwezig kon zijn bij de begrafenis van de paus. Het is nu afwachten wanneer de begrafenis van paus Franciscus zal plaatsvinden en of dit van invloed zal zijn op het doorgaan van Koningsdag 2025. Aangezien religie en staat in Nederland gescheiden zijn, verwacht ik zelf dat het wel doorgaat. Ik heb de Rijksvoorlichtingsdienst benaderd. Hopelijk weten we snel meer.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
72 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Koningsdag gaat gewoon door, meldt de RVD. Alleen start de uitzending via NOS pas om 12 uur ipv 11 (of iets dergelijks). Eerst wordt er vanuit Vaticaanstad live gestreamd. Premier Schoof en de minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken gaan naar de begrafenis.

Tja gewoon zoals altijd bij begrafenissen van pausen, hier gaan Oranjes niet naar toe!

Eigenlijk had deze website wel wat dieper in de geschiedenis mogen graven, als je een ander thema onder de aandacht wilt brengen dan mode!

Dit heeft niets te maken met een ander thema dan mode, maar met het simpele feit of koningsdag wel of niet door ging. Persoonlijk zou ik het bijzonder hebben gevonden, als koningsdag hiervoor afgelast werd. Daar is gelukkig ook geen sprake van.

Last edited 7 dagen geleden by Moderator Petra

Gezien de geschiedenis van ons land is het heel logisch dat er niemand van het koningshuis naar de begrafenis van de paus gaat. Wie z’n geschiedenis vergeet…

Ik wil je er even op wijzen dat ik deze blog niet geschreven heb hoor. Maar het had me ook niet verbaasd als ze er wél iemand naar toe gestuurd hadden. Simpelweg omdat hij ‘in het harnas’ gestorven is. Er waren vandaag heel wat media die hierover schreven. Overigens: niet altijd gaat alles hetzelfde als in het verleden.

Last edited 7 dagen geleden by Moderator Petra

Prima hoor, aangezien er nooit een “Oranje” naar een begrafenis van een Paus is gegaan.
Uurtje uitgesteld zodat iedereen die dat wil “live” de ceremonie in Rome kan bekijken of even rustig kan herdenken.
Ik vind het een goede oplossing, deze Paus was ook een eenvoudig man, die ook na zijn dood met conventies blijft breken. Bijzonder.

Mijns inziens prima, en met respect opgelost, in de gegeven omstandigheden!

Precies. Iedereen die de begrafenis wil volgen, kan dat gewoon doen, en wie ook graag koningsdag wil volgen kan direct door kijken.

Het lijkt me in deze woelige tijden belangrijk om Koningsdag gewoon in de geplande vorm door te laten gaan vooral omdat een groot deel van de bevolking ‘niets’ met de Paus (of enig ander geloof) heeft. Ik weet niet wie ze zouden afvaardigen als de uitvaart van de Paus op een andere dag was geweest. Daar hebben ze ten paleize gezien de broze toestand van de Paus waarschijnlijk allang over nagedacht, en er moet toch een mouw aan te passen zijn om een afvaardiging met voldoende cachet te vinden? Ik zou er begrip voor hebben als Máxima zich ‘afsplitst’ en naar het Vaticaan afreist, maar jammer zou ik het wel vinden….

Vanuit Engeland gaat Prins William, begrijp ik

Maxima is Katholiek(gebleven), neem aan dat zei de uitvaart ook als landgenote, wel bij wil wonen, eventueel gegeven omstandigheden taken dan maar verdelen, wie er dan verder nog gaat zullen we zien.

Niemand van de Nederlandse royals. Alleen premier Schoof en min. Veldkamp.

Wat dachten jullie van Prinses Beatrix en Prinses Irene….

Beatrix is niet meer aanwezig bij Koningsdag, heeft dus de tijd, ondanks dat ze normaal de uitzending wel zal volgen. En kunnen we wel beschouwen als een delegatie met voldoende “zwaarte” als voormalig staatshoofd.

Irene als gezelschap voor Beatrix en die is Katholiek geworden ivm haar huwelijk.

Margriet en Pieter zou ook kunnen samen met Beatrix maar zie ik niet zo snel gebeuren ivm herstel van de armbreuk van Margriet en de aankomende reis begin mei.

Ariane is iid wel in Italië maar komt niet over voor Koningsdag ivm examens nu is Rome wel dichterbij maar toch.
Daarnaast als eerste “officiële taak” een uitvaart ookal is het samen met oma Beatrix verwacht ik niet. Laat haar eerst maar even wennen aankomende Prinsjesdag.

Ik geloof niet dat Beatrix gaat… die weigerde ( las ik vandaag – toen was ze nog wel koningin ) om naar de uitvaart van Johannes Paulus II te gaan. Irene zou kunnen maar is officieel geen lid meer van het koninklijk huis. Prins Jaime zou dan een logischere keuze zijn en anders Dick Schoof.

Staatshoofd van Vaticaanstad. Aantal inwoners 572 😌
Beatrix met oudste zoon van Irene, lijkt me een mooie vertegenwoordiging.
Als Beatrix zou willen uiteraard.

Ik ben ook van mening dat Koningsdag zaterdag moet doorgaan. Mij lijkt de beste oplossing dat Máxima als vorstin naar de uitvaart gaat. Amalia en Alexia vergezellen hun vader naar Doetinchem, zonder Máxima zijn zij nodig om de populariteit van het koningshuis te versterken en dan vooral de jeugd te bereiken.

Koningsdag moet doorgaan, je schort niet zo maar een nationale feestdag op.
Maar er moet wel een goede, senior delegatie naar Rome gaan. Het koningshuis hoort boven gelovigen / niet- gelovigen te staan. Dat mag geen invloed hebben. Een staatshoofd is overleden en veel staatshoofden zijn er.

De uitvaart is dus idd a.s. zaterdag om 10.00 uur.

Dan hoop ik dat ze Beatrix ‘sturen’ of Pieter en Margriet.

Even voor sommigen mensen de paus wordt niet na negen dagen begraven. Er is negen dagen rouw en daarna gaan ze een nieuwe paus kiezen. En voor begrafenis paus komen bijna alle staatshoofden uit de hele wereld. En dat is ook politiek van belang voor ieder land.

Last edited 7 dagen geleden by Jantje R

Oh Jantje, dan heb ik dat helemaal verkeerd geïnterpreteerd en dan staat het ook fout in bepaalde kranten.

Wat als? Helemaal niet want de pauselijke begrafenis is pas na 9 dagen en ons koninklijk huis zit echt niet op de 1e rij naast het Belgische koningshuis.

Dat viel te verwachten. Bijna niemand heeft grote verplichtingen op zaterdag, dus veel staatshoofden ed kunnen zonder al teveel agendagedoe.
Ik herhaal hier mijn suggestie: Maxima gaat met Ariane( die is toch in Italië) en koningsdag gaat door zonder Maxima.
Ik ben benieuwd.

Stuur Amalia leert ze van!

In dit artikel zie ik staan dat in de afgelopen 50 jaar niemand van ons koningshuis aanwezig was bij de uitvaarten van pausen.

Maar Maxima is katholiek,,,

ja… dus? het is geen familie en wij zijn geen katholiek land (zoals bijv. België of Spanje). Stuur prins Jaime of Dick Schoof naar Vaticaanstad. Dan kan het koningspaar gewoon naar Doetinchem. Uiteraard zal de koning in zijn speech nog wel stil staan bij dit overlijden gok ik.

Last edited 7 dagen geleden by RoyalPhotoNL

Prins Jaime is voormalig Ambassadeur bij de Heilige Stoel, maar ik vraag me af of hij ‘senior’ genoeg is als afvaardiging… We zullen het snel genoeg weten. Maxima zou wel de meest voor de hand liggende keuze zijn, maar ik ben bang dat ze haar ook nodig hebben als populair lid van de familie en publiekstrekker bij Koningsdag…

De man is 52 en heeft een lange staat van dienst bij buitenlandse zaken en een vurig aanhanger van het katholieke geloof!

Maar toch, bij eerdere uitvaarten van een paus de afgelopen vijftig jaar is nog nooit iemand van het koningshuis bij aanwezig geweest! Dus zo spannend lijkt mij dit niet….

Voor alles is een eerste keer! Ik vind het wel logisch klinken dat het nog beide kanten op kan gaan want het koningshuis is nu tov vroeger niet meer zo protestants en er is volgens mij ook minder kerkstrijd.

Last edited 7 dagen geleden by Luna

Nederland is geen katholiek land zoals België, Spanje of Italië. Ik zou het merkwaardig vinden.

Ik zou nederland ook niet als protestants omschrijven. Er zijn zoveel mensen die niets geloven, in iets geloven, protestants, katholiek, boeddhist, moslim (en dan alle varianten daar van), volgens mij is er geen religie op ons land te plakken. De paus is ook staatshoofd begreep ik dus dan is dat toch ook een belangrijke reden om heen te gaan? En als er in de geschiedenis gekozen werd om dat niet te doen want we zijn protestant, die gedachte lijkt me nu niet meer op te gaan omdat Maxima wel katholiek is. En je opmerking ‘volgens mij gelooft geen van allen’, van wat ik meekrijg denk ik dat ze wel gelovig zijn maar eerlijk ik zou het niet weten. ik denk dat alleen zij en God dat kunnen zeggen en is het niet aan ons
om daar over te speculeren.

Edit: oh ik snap ook volkomen dat het koningshuis hier geen uitspraken over wil doen.

Last edited 7 dagen geleden by Luna

Nou dat is nog eens een goed idee. Beatrix en Ariane. Eigenlijk de perfecte oplossing! Wat is hoger in rang dan een oud-vorstin en een dochter van het huidige staatshoofd?

Last edited 7 dagen geleden by Pieter

Maar we zijn toch een protestant vorstenhuis.
Dus denk ik niet dat ons koningspaar gaat.
Maar een ander lid van ons koningshuis laten gaan lijkt mij wel netjes en correct.
De oudste zoon van Irene misschien ?

Het is ook de begrafenis van een staatshoofd. Niet alleen het hoofd van een kerk. Ik zou het eigenlijk niet passend vinden als er niemand van het koningshuis zou gaan. Andere protestantse koningen,vorsten of presidenten en ook andere leiders die niet katholiek zijn gaan toch ook. Het is een eerbetoon aan de gestorvene.

Idd, kunnen we daar vraagtekens bij zetten, en ik denk ook dat onze koning de laatste koning ( in) is die duidelijk aan heeft gegeven protestant te zijn .
Maar zeker elke religie respecteert .

Volgens mij geloven ze geen van allen. Geeft niks als ze maar netjes leven en respect tonen voor iedereen ongeacht geloof, afkomst of sexuele voorkeur.

Nou, het is inderdaad zaterdag, de begrafenis.

Het Nederlandse koningshuis is van oudsher protestants dus het overlijden van de paus lijkt mij geen invloed te hebben om koningsdag. Koningin Beatrix is ook niet altijd aanwezig geweest bij zulke gelegenheden .

Last edited 7 dagen geleden by Mary-Ann

Vraag hoe kerkelijk, gelovig zijn WA en Max en haar kinderen eigenlijk? Doen ze er nog wat aan eigenlijk? Voor mij hoeft het niet hoor, maar hoor nooit dat ze privé naar een kerk gaan. En Beatrix lijkt mij op de een of anders manier ook niet zo’n kerkelijk type. Maar wie weet! Mathilde daarentegen komt op mij altijd zeer vroom (katholiek) over. Maar misschien ook maar voor de bühne als koningin van een katholiek land?

Last edited 7 dagen geleden by Paranassia

Het Belgisch koningshuis is zeer vroom en houden alle kerkelijke feestdagen aan. Ze behoren zelfs tot een speciale afdeling van de Katholieke kerk die uiterst behouden is.

Idd, Koning Boudewijn is destijds zelf even afgetreden omdat hij principiële bezwaren had tegen een abortuswet.

Best wel eng allemaal…

Waarom gaat iedereen er hier van uit dat de begrafenis zaterdag is? Volgens de Nederlandse wetgeving zou dat zijn ja, maar het is niet in Nederland en het gaat om een paus. Volgens de pauselijke protocollen vindt de begrafenis na 9 dagen plaats. Ik ga ervan uit dat deze protocollen nog steeds leidend zijn.

Het is meer dat we erover praten denk ik alszijnde: wat als het op zaterdag is.

En daarnaast werd paus johannes paulus 2 na 6 dagen begraven in 2005.

Dat zou best kunnen Pieter, ik kan me dat niet meer herinneren. Ik ben er voorlopig vanuit gegaan dat het volgens de protocollen zal gaan. Maar wellicht wijken ze daar van af, de overleden paus heeft zelf ook nogal wat gewijzigd. We wachten maar af. Maar ik denk zelf dat Koningsdag daar niet voor verzet wordt. Beatrix zou kunnen gaan of Constatijn.

Die mening dat koningsdag doorgaat deel ik juist ook met jou.

Toevallig had ik vandaag uit interesse wat gelezen over eerdere pauselijke begrafenissen. Vandaar, emeritus paus Benedictus werd bijvoorbeeld na 5 dagen begraven. Zul je zien, is het straks nog precies op zaterdag ook. Maar wat je zegt, we wachten het maar af.

Zaterdag dus Pieter.
Waarom die 9 dagen in dat protocol staan snap ik dan niet. Dat kunnen ze beter aanpassen dan.

Na 9 dagen rouw wordt de nieuwe paus gekozen.

ergens tussen 15 en 20 dagen na het overlijden moet het conclaaf bij elkaar komen voor de eerste ronde. Dus ook daar staat die 9 dagen niet.

Wat een mooie verklaring hebben ze uitgegeven over Paus Franciscus. Het was een bijzondere man en hij heeft, in mijn ogen, veel goeds gedaan.
We gaan zien of koningsdag eventueel verplaatst gaat worden. Ik kan me wel voorstellen dat ze naar zijn begrafenis willen gaan.

Ik ook, heel goed zelfs. Maxima is van geboorte katholiek. Ik kan mij voorstellen, als t idd zaterdag is, dat Maxima gaat met een van haar dochters. Kan koningsdag gewoon doorgaan.

Nederland kan gewoon de premier sturen met daarbij eventueel een ander lid van het Koninklijk Huis. Amalia of Constantijn. Beter nog Jaime, een van de zonen van Irene weliswaar geen lid van het Koninklijk huis, maar wel van de Koninklijke familie, en naar het schijnt vroom katholiek! Is ook ambassadeur bij de Heilige Stoel geweest van het Koninkrijk der Nederlanden het Vaticaan. Wel zo passend dan.

Last edited 8 dagen geleden by Paranassia

Koningsdag draait om de verjaardag van ons staatshoofd. Het zou wel heel raar zijn als Willem-Alexander zaterdag in Rome zou zijn en hier word Koningsdag gevierd.

Koningin Beatrix heeft weleens een begrafenis of inauguratie van een nieuwe paus ‘laten schieten’, waar destijds vanuit katholiek Nederland veel kritiek op was.

De oranjes zijn gestegen in de peilingen qua populariteit, die gaan echt niet koningsdag laten schieten hiervoor. En trouwens: er kan toch ook prima een andere delegatie vanuit Nederland aanwezig zijn? Prins Constantijn en Laurentien of de minister-president?

En Koningsdag verzetten is natuurlijk vrij onmogelijk qua organisatie met 4 en 5 mei een week later.

Koningsdag wordt denk ik niet afgelast, maar onzeker is nog wel of de koning naar Doetinchem komt. De paus is wel een staatshoofd en komt bovendien uit Argentinië, dus ik verwacht dat koningspaar wel naar de begrafenis zal gaan.

Ik begrijp je redenering maar toch durf ik bijna te wedden dat stel als het zaterdag is, de koning er gewoon zal zijn. Hoe vervelend ook voor Maxima misschien dan, maar het staatshoofd lijkt mij leidend hierin.

Als ik denk vanuit het belang van koningsdag en dan terugdenk aan Beatrix, kan ik mij niet voorstellen dat zij bijvoorbeeld naar de begrafenis gegaan was i.p.v. naar koninginnedag. Nu was Willem-Alexander nogal ‘close’ met de paus, maar toch, nee kan het mij niet voorstellen.

Daarnaast: pr technisch staat denk ik een deel van het land ‘op zijn kop’ wanneer dit gebeurt. Ik geloof dat, hoe vervelend misschien ook, de koninklijke familie zich daar niet de vingers aan gaat branden.

Ik vermoed dat vooral Maxima liet voorkomen dat ze close met hem was.

Koningsdag zelf zal niet worden afgelast, maar als de begrafenis op zaterdag plaatsvindt, verwacht ik dat de koninklijke familie niet naar Doetinchem zal komen. De begrafenis vindt binnen een week na overlijden plaats, dus grote kans dat de begrafenis zaterdag is.

In Nederland zijn kerk en staat gescheiden. Bovendien is Nederland geen katholiek land. Koningsdag zal echt niet afgelast worden!

Verdrietig nieuws, een goed mens met het hart op de juiste plaats.
Bijzonder dat hij gisteren nog zoveel gedaan heeft (Paaszegen, bezoeken van diverse hoogwaardigheidsbekleders).
Hopelijk komt er een nieuwe Paus die net zoveel of nog wat meer oog heeft voor de wereld en zijn problemen).

Als de begrafenis zaterdag is, kan ik goed begrijpen dat WA en Maxima daar dan heen zouden gaan en Koningsdag uitstellen. Maxima is ook zelf katholiek, maar ik weet niet of dit mee zou wegen in de beslissing.

De begrafenis is over 9 dagen, dus geen probleem voor Koningsdag.
Bovendien denk ik dat het sowieso geen probleem zou zijn geweest. Koningsdag is een nationaal feest i.t.t de trouwerij van Charles, dat was een min of meer privégebeuren en een persoonlijke beslissing van Charles om het een dag uit te stellen. Als de koning van België zou zijn overleden zouden we ook Koningsdag niet uitstellen mocht de begrafenis samenvallen met Koningsdag.
Maar we gaan het zien.

Verdrietig nieuws, ondanks de zeer hoge leeftijd. Ik was verbaasd dat hij gisteren nog in het openbaar verscheen. Hij kwam erg broos over. Hij was een Paus van verbinding…..

Ik verwacht niet dat WA en Máxima voor het overlijden van de Paus, de viering van koningsdag niet door laten gaan. Misschien tenzij de begrafenis dan is. En dát gebeurd in principe tussen de 4e en de 6e dag, dus dat zou nog kunnen. Alhoewel ik ergens anders 9 dagen lees. We wachten maar af.

Last edited 8 dagen geleden by Moderator Petra

Ja, inderdaad. Het ligt dan dus helemaal aan de dag waarop de begrafenis zal zijn. De bruiloft van Charles en Camilla is destijds ook een dag verplaatst voor de begrafenis van de Paus.