Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 12 mei 27 reacties

Oeps: royals in dezelfde kleding bij dezelfde gelegenheid

Ze hebben honderden, zo niet duizenden outfits in hun kast hangen. Als ze voor de tweede keer ergens op bezoek komen, zou je dus verwachten dat de royals dan wat anders dragen. Maar dat is niet altijd zo…

Laten we beginnen met de ster van deze website: koningin Máxima. Een jaar of vijf geleden bezocht zij tweemaal de Nederlandse Bank. Niet alleen de gastheer, Klaas Knot, was beide keren aanwezig; ook Máxima’s zalmroze jurk van Natan was tweemaal present.

(c)DNB

In juni en september 2018 bezocht Máxima twee keer een project in Enschede. Beide keren droeg ze haar lila jurk van Natan. Doordat er slechts drie maanden tussen zat, viel de herhaling gelijk op.

PPE/Nieboer

Twee keer Qatar, twee keer een lichtroze volantjurk met bijpassend vest van Natan.

Twee keer Dodenherdenking, twee keer deze zwarte robe manteau van Natan.

PPE

Als Máxima voor de VN aan het werk is, draagt ze met regelmaat haar rode broekpak van Claes Iversen. Hieronder zie je haar twee keer bij een VN-jaarvergadering in New York.

(c)Un Photo

Een doublure hoeft natuurlijk niet per se wat te maken te hebben met nonchalance of een slecht geheugen. Door dezelfde kleding bij dezelfde gelegenheid te dragen, kun je er ook voor zorgen dat er meer aandacht uitgaat naar de inhoud dan naar de vorm. Bij de VN-jaarvergaderingen van 2019 en 2021 droeg Máxima bijvoorbeeld ook dezelfde outfit.

Un Photo

En soms is het ook een bewuste knipoog. Zo droeg prinses Alexia op Koningsdag 2018 precies hetzelfde spijkerjasje als haar moeder op Koninginnedag 2004. De reden? Bij beide bezoeken was Groningen de locatie.

Máxima is geen uitzondering wat doublures betreft. Mary van Denemarken droeg twee keer dezelfde mantel van Claes Iversen bij de opening van het Deense parlement. Links 2017, rechts 2022.

Weet je nog meer voorbeelden? Laat het me weten, dan voeg ik ze -mits het lukt qua beeldrechten- toe.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
27 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Het spijkerjasje nog een keer gedragen door Alexia is gewoon leuk, en iets nog een keer dragen voor VN werk vind ik ook niet erg, wel als ze als koningin ergens weer op bezoek komt met dezelfde outfit, net of ze niet de moeite neemt voor iets anders.

Binnenlands zoals bv de Nederlandse bank lig ik niet wakker van. Maar van de VN momenten wel. Vooral die jurk, hoe kan die 2x bij zo n persmoment opduiken. Wie pakt de koffer? T briefje van t vorige jaar gebruikt?
Maar dat jaren-zestig kapsel: haha, dat maakt t weer goed!

Een jurk van Catharine ?

Ik had verwacht dat daar meer rekening mee gehouden zou worden. Ik zie ook een excel sheet voor mij dat bijgehouden wordt. Wat mij betreft vallen de zwarte robe manteau en het spijkerjasje hier buiten.

Moet er eigenlijk een beetje om grinniken, want ik denk dat Maxima echt wel weet wat ze naar een bepaald event heeft gedragen. Volgens mij is ze gewoon heel bijgelovig, tja zo zijn er massa’s mensen, met name sporters, haha, maar daar zit het ‘m vaak in de onzichtbare kledingstukken😁…..

Hoe erg is het als ze twee keer hetzelfde draagt? Als het een mooie jurk of broekpak is kan dat toch prima. Ik betrap me er zelf ook wel eens op dat ik regelmatig dezelfde kleding op dezelfde dag in de week draag. Juist kleding die veel gedragen wordt is duurzaam, dus ga er vooral mee door zou ik zeggen. Een andere kleur hoed, tas en/ of schoenen erbij en helemaal goed. En ook zonder aanpassingen heb ik er geen bezwaar tegen.

Denk dat het hier niet echt om het herdragen an sich gaat , dat is prima, maar het gaat om hetzelfde te dragen voor eenzelfde bezoek . …

Klopt. Maar ook dat kan wat mij betreft.
Ik vind het jammer dat het geassocieerd wordt met nonchalant. Ik heb ooit gelezen dat precies bijgehouden wordt wat ze wanneer draagt, Dus er zal vast een reden voor zijn.

Ja anders hè; dan is het juist wel weer passend.

Herdragen vind ik prima , maar herdragen naar dezelfde gelegenheid getuigt van onoplettendheid/gemak. Weer een reden voor een styliste😉 Het lijkt mij dat in het tegenwoordige tijdperk er wel een excell bestand is wat waar wanneer is gedragen. Zelfs naar de VN kan ze wisselen met de hoeveelheid broekpakken die Maxima heeft

Duidelijk voor mij is in ieder geval wel dat er een Excellsheet wordt bijgehouden van wát zij wáár draagt. Het is gewoon veels téveel “toeval” dat ze bij bijdrijven etc. exact hetzelfde aanheeft. Het heeft een hooggehalte van nonchalance, laksheid en ongeïnteresseerd zijn blijkbaar in waar je weer naar toegaat, noem het luiheid. “Even kijken … ben ik hier eerder geweest? Oh ja toen had ik dat aan, nou hupsakee doe het nog een keer aan hoor, geen zin en tijd om over na te denken hop hop kreukel hier kreukel daar aiijaijaii.. zit wel wat strak ….jammer dan”. Zoiets stel ik me dan voor.

Precies, het is met zo’n enorme kledingkast makkelijker om iets heel anders te pakken dan exact hetzelfde (alleen iets anders gestyled). Daar moet wel een gedachte achter zitten, dat kan gewoon niet anders.

Vindt je dat nou echt, Josine? Misschien maar goed ook hoor dat ze zich niet zo veel aantrekt wat iedereen zou kunnen vinden. Hoe ze haar functie op zich vervult blijft inderdaad belangrijker (je had het eerder over de aandacht naar de inhoud) en dat is natuurlijk buiten kijf hoe charmant ze dat steeds weer weet te doen, en ook nog altijd zeer goed op de hoogte is.

Helemaal niks mis mee. Ik kan me voorstellen dat iets ook gewoon lekker zit en je daar dan zin in hebt boeiend dat je dat dan al een keer eerder naar de locatie aan hebt gehad. Genoeg andere dingen waar je je mee bezig kunt houden. Is het ook wel eens voorgekomen met gala kleding/avondkleding hoe heet zoiets?

Dit is voor mij nonchalance, ik mag toch aannemen dat bijgehouden wordt waar en wanneer wat gedragen is bij officele gelegenheden ?
Spijkerjasje telt niet mee, vind ik.

Dit moet je toch niet willen, 2x zelfde bij zelfde gelegenheid ?

Maar als een gepassionneerde modeblogger hier niet over berichtte, zou iemand het dan gemerkt hebben? 🙂

Wij niet, maar wel de mensen waar ze voor komt, en de plaatselijke pers niet te vergeten.. …. !
Maar ik zou het zelf heel vervelend vinden, als de koningin komt zijn de verwachtingen groot , iedereen doet zijn best om alles perfect te laten verlopen.
En volgens mij pakt niemand die dag zomaar wat kleding uit de kast , maar zal er meer aandacht aan besteden dan op een gewone werkdag.
Ik ben absoluut voor herdragen, maar even checken hoeft toch niet veel tijd te kosten.

Idd , mee eens …. en als er zooooooooveeeeeeeeel op de inloopetage hangt moet het toch zonder veel nadenken kunnen om niet 2 x hetzelfde voor eenzelfde bezoek te dragen!!! Voor mezelf let ik daar trouwens op en heus ik heb geen inloopetage…
Maar eindeloos “combineren” geeft ook een goed gevoel… toch ?

Ik vind combineren juist super leuk, bedenk bij aanschaf al wat ik er mee kan en waar ik het mee kan combineren.

Herdragen: prima!
Maar wat mij betreft niet naar dezelfde officiële gelegenheid die al eerder bezocht werd.
Dat verdient meer aandacht.
Wanneer het als een hiaat in het geheugen voorgesteld wordt kan ik dat goed begrijpen, en valt dit voor mij ook onder een vorm van nonchalance.
Het idee dat er daardoor bewust meer aandacht voor de inhoud van het bezoek zou zijn vind ik niet steekhoudend.
Dat argument kan er wel toe leiden bewust te kiezen voor eenvoudige, stijlvolle kleding, zonder al te veel poespas die opvalt.

Ja mee eens. Het is nu eenmaal een (erg) representatieve functie. En Maxima lijkt daar doorgaans juist wel aardigheid in te hebben. Het lijkt me ook wat teleurstellend voor de ontvangende partij. Het lijkt me anders wanneer een royal of hoogwaardigheidsbekleder niet zo bekend staat om veel interesse in kleding en wel vaker hetzelfde herdraagt.

Helemaal mee eens! Het devalueert zelfs de aandacht voor de zaak – voor fotografen is het minder interessant als het ‘plaatje’ er exact hetzelfde uit ziet als bij een eerdere (zelfde) gelegenheid. Zelf vind ik het eigenlijk echt een faux pas.

Het spijkerjasje van Maxima gedragen door Alexia was overduidelijk een leuke geste en vingerwijzing naar koninginnedag 2004. Vond dat echt heel attent, tenslotte had (bijna) heel Nederland het er over gehad: een prinses die een spijkerjasje draagt (en rode baret).
De andere doublures vind ik wat minder, je zou denken dat het minder de aandacht op de persoon legt, maar m.i. doet het dat dus juist wel.
Vind het jammer, zeker 2018 zo kort na elkaar.

Ja Roos, de knipoog van het spijkerjasje ben ik met je eens hoor.
Dat was leuk!
Ik vergat dat even mee te nemen in mijn reactie, dus sluit graag bij je aan.