Avatar foto Door Moderator Petra
Koninginnenmode 18 mei 30 reacties

Noorse Royals bij Nationale Feestdag

Als extraatje was er in Noorwegen, na het staatsbezoek, ook nog de Nationale Feestdag. Ondanks de drukte na het staatsbezoek, was kroonprinses Mette-Marit er bij. Wat fijn dat dat qua gezondheid lukte.

Terug naar de Nationale Feestdag. Om 10.30 uur kwamen koning Harald, koningin Sonja, kroonprins Haakon, kroonprinses Mette-Marit en prinses Ingrid Alexandra op het balkon van het koninklijk paleis in Oslo, om te genieten van de kinderoptocht.

Foto ©PPE/Nieboer

Een saluerende Ingrid Alexandra.

Foto ©PPE/Nieboer

Kroonprins Haakon, Kroonprinses Mette-Marit en Prinses Ingrid Alexandra begonnen de dag vanochtend met het verwelkomen van de kinderoptocht in Asker, buiten Skaugum, waar het kroonprinselijk gezin woont.

Prins Sverre Magnus als Russ

Prins Sverre Magnus was er deze keer niet bij. De prins is afgestudeerd aan de Elvebakken High School in Oslo en viert feest met zijn studiegenoten. Hij heeft informatietechnologie en mediaproductie gevolgd. Met zijn eigen school viert hij nu Russ. Russ of Russfeiring is in Noorwegen de naam voor de feesten waarmee leerlingen uitbundig afscheid nemen van hun middelbareschooltijd, in Noorwegen de Videregående skole. De traditie van deze feesten is ontstaan in1905 in Kristiana. Het begrip Russ en de feesten stammen af van een oudere traditie in Denemarken, waar het echter een inwijdingsritueel was voor studenten, vergelijkbaar met de ontgroening. De Russetid eindigt in het algemeen op de nationale feestdag. De speciale Russkrant, die de leerlingen hebben gemaakt, wordt op deze dag verkocht. In veel plaatsen is er een aparte Russetog, een optocht waarbij de Russgangers springend en dansend door het dorp of de stad trekken. De 18-jarige prins is overigens geen lid van het Koninklijk Huis, maar gewoon lid van de koninklijke familie. Dat maakte koning Harald twee dagen na zijn geboorte in 2005 bekend.

Prins Sverre Magnus in zijn rode Russ overall. Foto ©Det Kongelige Hoff

Mode Sonja

Koningin Sonja draagt een cremekleurig jasje van Emilio Pucci, op een blauwe jurk met witte stipjes.

Foto ©PPE/Nieboer

Mode Mette-Marit

’s Ochtends droeg kroonprinses Mette-Marit een traditionele bunad. De jurk bestaat uit wol, gedetailleerd borduurwerk en broches. Elke regio heeft zijn eigen bunad met een uniek ontwerp. Er zijn daardoor maar liefst zo’n 450 soorten bunads. Mette-Marit heeft meerdere bunads. In 2023 (zie foto hier onder) droeg ze een bunad met prachtig borduursel op haar rok.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Mette-Marit op 17 mei 2023 op Skaugum. Archieffoto ©PPE/Nieboer

Voor de optocht bij de koninklijk paleis kleedde Mette-Marit zich om in gewone kleding. Daar draagt Mette-Marit een cremekleurige jurk van Valentino, met een rode hoofdband met strik, een ontwerp van Jane Taylor.

Foto ©PPE/Nieboer

Mode Ingrid Alexandra

Prinses Ingrid Alexandra droeg ’s ochtends haar Numedalsbunad. Dit was een cadeau voor haar 18e verjaardag. Ze kreeg het echter pas vorig jaar. De bunad lag al een jaar klaar te wachten op de prinses, maar het was wachten op het bericht van het paleis. Wat zal het een eer voor de makers zijn, dat ze de bunad dit jaar droeg!

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Ingrid Alexandra heeft namelijk nog een andere bunad. Deze droeg ze tijdens haar confirmatie en tijdens de nationale feestdag in 2022. Ingrid kreeg deze bunad ut 1880, die speciaal voor haar is gerenoveerd. Deze bunad heeft de symbolen van Ost-Telemark. Ingrid mocht zelf elementen kiezen die ze er in verwerkt wilde hebben. Dit project samen met haar oma, koningin Sonja.

Op het balkon van het koninklijk paleis gaat Ingrid Alexandra gekleed in haar uniform.

Foto ©PPE/Nieboer
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
30 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat fijn deze uitleg over de traditie van Noorwegen. Heerlijk zo’n eigen cultuur vieren. En ze zien er stralend uit!
Fijn ook dat MetteMarit erbij kon zijn.
Zij lijkt mij bescheiden en integer….niet zo nadrukkelijk aanwezig en op de voorgrond.

Wat een leuk en uitgebreid blog. Fijn dat Mette Marit genoeg energie heeft om mee te feesten. De traditionele kleding ziet er erg mooi uit. Echt prachtig handwerk. Ik ben. Iet zo van de uniformen merk ik, maar ook op het balkon shinen ze!

Dank jullie wel voor de uitleg, ook over de Russ! Wat een mooie traditionele klederdracht en wat leuk dat Ingrid Alexandra met haar oma haar bunad heeft samengesteld. Jaren geleden heb ik in Noorwegen de vele winkels gezien met deze prachtige klederdracht en deze klederdracht is overal te zien. Daar voelde ik de Noorse cultuur en hun gepaste trots daarop. In mijn ogen is het niet nodig een parallel te trekken met de Nederlandse klederdracht, want hier wordt deze nog maar in een paar plaatsen met overtuiging gedragen en de betekenis daarbuiten is er niet meer zo.

Mijn ouders gingen vaak met vakantie naar Noorwegen en kochten vaak mooie sieraden voor me die ik graag draag. Ook zo’n speld als Mette-Marit draagt om haar kraag dicht te houden. Leuk om te weten dat dat eigenlijk daar hoort.

Ik begrijp dus dat de traditionele kleding echt bijzonder is om te dragen in Noorwegen bij speciale gelegenheden. Ik zie Maxima en Willem Alexander dit niet zo snel doen bij een bezoek aan Volendam, Staphorst of Zeeland😉. De wollen jurk van MM vind ik mooi door de eenvoud. Het jasje van Sonja heel gaaf door de kleur blauw die er doorheen schijnt van de jurk

Ja lente-Tine, Sonja ziet er goed uit, ik zou wel foto’s van haar hele outfit willen zien, ik ga es googelen 🛜

Heur oor/halssieraden ogen qua ‘stevigheid’ / volume mooi ten opzichte van het ‘fijne’ jasje en hoed 💜

M.M….. uhmmmm… de crème kleurige Valentino – een favo ontwerper van mij – zal ik ook nog even googelen 🤔

De combi met witte handschoenen? uhmmmm… nee niet mooi, en draagt ze werkelijk een soortje van schaatscol? ⛸️

Wim-Lex & Máx zie ik idd niet in Nederlandse klederdracht lopen 😉 en ik wil ondanks mijn ‘Hobbit-associatie’ – of Plopsa-land’ 🤭 – nog graag kenbaar maken dat ik de Noorse klederdracht prachtig vind! 👌🏼

Last edited 23 dagen geleden by PK020

Mooie foto’s geweldige kledingdracht. Mooier dan de andere kleding van Mette Marit. Ze is een mooie vrouw maar op een of andere manier ziet haar kleding er vaak zo ‘ bij elkaar gekrauwd ‘ uit. 🫣

Echt genieten van deze fleurige en kleurrijke klederdracht met diverse variaties in de uitvoering.
En hoe mooi dat ook het koningshuis aldaar deze traditie in ere houdt en zich één weet met hun volk!
Zij stralen ook spontaniteit en hartelijkheid uit.

Tradities zijn bijzonder en rijk, zijn te koesteren zeker in de huidige snelle tijd 🧭
En toch vind ik het hier allemaal erg oubollig overkomen, letterlijk poppenkast in het kwadraat, een soortje van ‘Welkom in het land van de Hobbits’. 🙌🏼

Hahaha, ik zie Willem Alexander en Maxima dit nog niet doen bij een bezoek aan Volendam of Zeeland😳😂

Klederdracht kan prachtig zijn zo ook de Noorse variant, alleen in combi met het koningshuis komt het voor mij wat kabouter Plop-achtig over, “sorry” liefhebbers van deze 👆🏼combi-variant 🤷🏼‍♂️

Leuk die traditionele kleding en dat ze daar nog veel waarde aan hechten. De balkonkleding ook mooi, Ingrid-Alexandra in uniform! Waarom zou Mette-Marit een kolletje dragen? Die staat niet zo bij de rest van haar look.

Je blijft details aan de kleding ontdekken. Erg mooi zo’n traditie.

Wat een leuke foto’s! Zeker die in klederdracht. Echt erg leuk om te zien.

De Russ lopen ook altijd herkenbaar in rode overalls, en ze rijden met grote bussen rond met knoertharde muziek, dat zelfs mijn ramen staan te trillen in de sponningen, en ik heb drie-laags glas. Van de week mocht ik weer ervaren dat er een bus even (15-20 minuten ) om 03.30 stil ging staan op de parkeerplaats bij een hotel 300 meter van mijn huis, je hoort eigenlijk alleen maar knoertharde bassen, de hele straat wakker, niemand boos want… hoort gewoon bij de traditie. De politie gedoogd dit ook en het is 1 nacht per jaar. Wel moet er een speciale chauffeur achter het stuur zitten, dat is meestal een chauffeur van busbedrijf, dus absoluut voor hem of haar geen alcohol en de Russ dames en heren feesten er goed op los in de bus met heeeeel veeeel bier en wijn want dat kunnen ze hier! Sterke drank is hier verboden onder de 21 jaar en vanaf 18 jaar mogen ze kopen MET!! Legitimatiebewijs tot 20% in speciale Staatswinkels. wijn ect. Is absoluut niet te koop in de supermarkt. Ik ben gisteren ook even geweest, het is toch bij mij om de hoek, langs de familie gelopen en gezwaaid in de grote vlaggenparade.

Het blijft door mijn hoofd spoken dat ik u ken! De naam Cromwijk. Gaat er een 💡 branden? Die naam moet ons dan allebei iets zeggen 🤓

Nee sorry, oftewel beklager, maar die naam zegt mij niets.

Dan kennen wij elkaar dus niet 😃

Altijd leuk met veel enthousiaste kinderen en mensen. Wel heel erg veel vlaggen, dus enkelt en alleen Noorse (!) vlaggen 🇳🇴 waar echt iedereen van de babywagen tot oud mee loopt, hele grote vlaggen en kleine het is één grote rode, blauw-witte zee iets wat in Nederland echt niet meer zou kunnen/mogen. En niet alleen waar ik was maar het is in ieder dorp en stad. Alle scholen alle peuters, iedereen loopt mee en het liefst in klederdracht.

Last edited 22 dagen geleden by Jacqueline

Heerlijk, wat kan ik van dit soort foto,s genieten.
En allemaal zo enthousiast , wat een prachtige klederdracht hebben de Noren , en wat leuk dat ook de jeugd hier aan mee doet.

Mee eens, Elisah. In de Alpenregio waar ik woon, wordt bij feestelijke gelegenheden ook klederdracht gedragen door jong en oud; heerlijk dat beetje folklore. En wie er niet aan mee doet wordt er ook niet op aangekeken, zo krijg je een fijne, kleurrijke mix.

Leuk dat er in sommige landen nog klederdracht wordt gedragen, al moet ik zeggen dat wij nou niet bepaald flatteuze klederdracht hebben (over de “schoenen=klompen maar te zwijgen, al lopen ze verrassend lekker).
Een dirndl of bunad staat zoveel charmanter.
Maar ik vind het wel jammer dat je bij ons zo weinig klederdracht meer ziet.
Mijn man ik waren heel wat jaren geleden op 1 augustus op vakantie in een bergdorp in Zwitserland, de nationale feestdag.
De huizen waren versierd met vlaggen en bloemen en bijna iedereen liep in klederdracht. Daar loop je dan als toerist tussen 🫣
Heb ik kleine Zwitserse vlaggetjes gekocht en in mijn haar gestoken, zulke leuke en vrolijke reacties op gekregen👍

Volgens mij hebben de mensen op Urk één keer per jaar een feest dat ook veel inwoners klederdracht dragen.

Mee eens !!!! Mooi borduurwerk al of niet mechanisch !!
Witte jasje van sonia vind ik ook mooi en fris met het blauwe wat er door komt !!! Mooi afgestyled met de blauwe hals ketting !!!
De bunad doet mij ook denken aan de duits/ oostenrijkse dirndl.

Last edited 25 dagen geleden by maribrune

Wat houd ik van de traditionele kleding. De Scandinavische vorstenhuizen dragen deze kledij gelukkig nog. Doet me denken aan mn opleiding meer dan 40 jaar geleden toen heb ik een scriptie gemaakt over de Nederlandse klederdracht. Ik kon van tevoren niet bevroeden dat er in die kleding zoveel betekenis lag. Stilletjes vind ik het jammer dat het in Nederland zo weinig wordt gedragen

Moet een interessante scriptie zijn ….

Allereerst ontzettend fijn dat Mette Marit bij de nationale feestdag kon zijn. Na een druk staatsbezoek zal dat best energie kosten. Ik vind de traditionele kleding, de bunad, van Noorwegen echt heel erg mooi. En dat er zoveel soorten zijn. Ook de creme jurk van MM vind ik erg mooi, puur door de eenvoud. Leuk met de rode hoofdband.