Jan Taminiau is mijns inziens meer dan een mode-ontwerper. Dankzij ingenieus borduurwerk ontstaan er in zijn atelier namelijk de mooiste kunstwerken. Modieuze kunstwerken welteverstaan, en die hebben natuurlijk helemaal geen verdere poespas nodig. Tenzij de dresscode erom vraagt. En daarom hoop ik nog altijd op een herkansing voor Máxima's bijzondere blokkenjurk. 

Het zou maar zo kunnen dat het begrip 'blokkenjurk' je niks zegt, maar als ik vervolgens 'verjaardag Pavlos' zeg, weet je vast gelijk over welk kledingstuk het gaat. Juist ja, de geborduurde en zachtroze avondjurk die onze koningin droeg tijdens de gezamelijke verjaardag van de Griekse prins Pavlos en zijn dochter Olympia. Het thema voor die avond was Revolution 5021. Het getal 50 verwees hierbij naar de leeftijd van Pavlos, 21 naar die van Olympia.

Natuurlijk sloot het kledingvoorschrift helemaal aan bij het thema van de verjaardag: revolutioneer black tie. Oftewel: geef een vernieuwende draai aan de gebruikelijke dresscode black tie. Modeontwerper Valentino vulde dat creatief in door een paars jasje, een gilet met bloemen en een zwarte vlinderstrik te dragen en de jarige job koos eveneens voor een zwarte strikdas, maar dan gecombineerd met een zwart pak met kleurrijke bloemen. Een heel sober en ingetogen feest was het dus niet, en juist daarom past het kledingvoorschrift perfect bij het jetsetleven van prins Pavlos en prinses Marie-Chantal. 

Of royals een jetsetleven mogen leiden, is een hele terechte discussie. En uiteraard is die op deze website ook gevoerd. Daarom hoop ik dat we het onder deze blog vooral over Máxima's jurk van die avond kunnen hebben, want het zou jammer zijn als de creatie van Taminiau voor de tweede keer zou ondersneeuwen. Een japon met kunstig 3D-borduurwerk verdient mijns inziens namelijk meer dan een terloopse vermelding. Kijk maar eens naar onderstaande close-up. Wat een werk gaat er schuil achter deze creatie!  


Foto: Mirjam de Vriend

Hoe de japon van koningin Máxima tot stand is gekomen, werd in april 2018 duidelijk. Op de expositie over het werk van Jan Taminiau was namelijk het tweelingzusje van Máxima's jurk te zien, en tijdens de audiotour lichtte de ontwerper toe hoe deze jurk tot stand was gekomen. Taminiau: "We zijn begonnen met het basismateriaal (organza). Daarop hebben we het patroon getekend van de blokken. Je ziet dus blokmotieve die op elkaar gestapeld zijn. De grote blokken onder de kleine. Elk blokje bestaat uit drie vlakken. Eén deel is opgevuld met handsteken van zijdegaren, één deel met glazen kraaltjes en het laatste deel hebben we weggeknipt, waardoor de basisstof zichtbaar wordt en transparantie ontstaat. Je ziet de schaduwwerking als ware ontstaan."

Met deze toelichting in mijn achterhoofd, hoop ik dat we Máxima's japon binnenkort nog eens gaan zien zónder alle poespas. De oorspronkelijke toevoeging, een ceintuur van bordeauxrood leer, zou ik daarentegen wél weer willen zien, omdat het accessoire de jurk nog wat extra pit geeft. Nu alleen nog wachten op een geschikte gelegenheid. Het staatsbezoek aan India misschien? 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Mary

Mary

zaterdag 31 aug 2019 - 10:49

Wat een kunstwerk! Ben benieuwd hoe hij staat met opgestoken haar.

afbeelding van Stylingsecret

Stylingsecret

vrijdag 30 aug 2019 - 22:40

Deze fotos en jurk zijn prachtig!

afbeelding van JAusten

JAusten

vrijdag 30 aug 2019 - 13:43

I cannot clearly figure out the dress on Maxima. The pattern seems delicate but hard for me to tell if I like it or not. I would like to see it in another event, one day surely.

afbeelding van rosaflor

rosaflor

donderdag 29 aug 2019 - 16:49

Een moderne versie van maliënkolder. Daar zat ook veel werk in.

afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 29 aug 2019 - 14:31

31 augustus is wel heel erg fout. Tussen 31 augustus en 1 november was het in Zeeuws Vlaanderen de hel op aarde. Voor veel inwoners is de herdenking op 31 augustus een scherpe doorn in het oog. Zij doen er dan ook niet aan mee.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

donderdag 29 aug 2019 - 22:54

dank voor deze informatie Carolina. Ik denk dat de startdatum van de gevechten als herdenking is gekozen net als bij Dday? Ook al volgt daarna nog een heftige strijd. ik wist niet dat dat in Zeeland tot een soort boycot leidt. Geeft nog eens extra aan dat we als niet- zeelanders weinig weten van wat er is gebeurd. Ik werk regelmatig daar nu en volg het lokale nieuws intensiever. Dat er Noren zo heftig hebben meegevochten was bijvoorbeeld helemaal nieuw voor mij.

afbeelding van Jens

Jens

donderdag 29 aug 2019 - 07:55

Op Twitter staan foto’s van WA, Máxima, Amalia en Alexia bij een concert in een theater in Griekenland. Samen met koningin Anne Marie.
Ik krijg ze niet gekopieerd, Ze zijn gepost door ‘ the royal watcher’.

afbeelding van Molly

Molly

donderdag 29 aug 2019 - 17:31

Als je foto download op je telefoon en dan doorstuurt naar Josine. Misschien wil zij en mag zij ze plaatsen.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

donderdag 29 aug 2019 - 23:12

Josine heeft die foto's al. Ik kreeg ze nl doorgestuurd van haar. Ze mogen hier echter niet gepost worden in een log.

afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 29 aug 2019 - 17:38

Het zijn erg onduidelijke foto’s, ik zie alleen WA en Amalia.

afbeelding van Molly

Molly

donderdag 29 aug 2019 - 18:02

Op 1 foto zie je Willem Alexander, Amailia en Alexia. Op andere foto zie je Willem Alexander en achter hem zie je in het blauw Máxima.

afbeelding van Anne-Roos

Anne-Roos

woensdag 28 aug 2019 - 21:21

Ik vind het vooral leuk om de info te lezen over hoe de stof van de jurk is verwerkt. Wat een minuscuul werk is dat geweest! Ik durf er niet aan te denken wat er op het prijskaartje stond ;)
Verder vind ik de jurk bij deze gelegenheid niet goed tot zijn recht komen met al dat excentrieke gedoe er om heen.
Graag herdragen inderdaad! Met lange mouwen inderdaad chiquer.

afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

woensdag 28 aug 2019 - 21:08

Ik ben het helemaal met Linda van Deventer eens. Toen ik laatst een grapje maakte over het vierkante horloge van Maxima zat daar ook wel een kern van waarheid in, rond past beter dan vierkant bij haar. Echter het commentaar van Hennie 64 bracht mij weer aan het twijfelen ik denk dat de jurk als op het model haar fantastisch zou staan. En ik dacht ook nog even aan die groene wybertjes cocktail jurk (ook niet rond) die haar fantastisch staat. Dus zeker in de herkansing wat mij betreft zonder ceintuurtje.

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

woensdag 28 aug 2019 - 21:48

Haha, wat grappig ik stoor me ook altijd aan die Tank. Ze draagt hem al jaren, maar ik vind het dus zelf echt niet passen bij de rest van haar (allergaartjes)stijl. Alles is altijd los en vrij aan maxima haar stijl (vind ik dan), daar vind ik geen doodsaaie Tank bij passen. Schitterend horloge daar niet van, maar persoonlijk vind ik het meer iets voor bijvoorbeeld Victoria.

afbeelding van Luisje61

Luisje61

donderdag 29 aug 2019 - 07:46

Prima toch als ze zo,n duur en mooi horloge al jaren draagt! Daar ben ik dsn weer blij om......
Ze heeft ook een ander prachtig horloge die ze vaak draagt bij avondkleding of bij een sjiek pakje . Vlgs mij een van cleef en arpels. Prachtig

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 28 aug 2019 - 22:01

Ik vind het een prachtig horloge en zou het zelf graag willen hebben. Staat echt overal bij... maar smaken verschillen...

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 28 aug 2019 - 20:19

De jurk is veel glans. Misschien vond ze m ook iets te veel en daarom naar dit besloten feestje. India is meer van kleur denk ik. Ik zie dan graag een kleurige mooie nieuwe outfit.

Ben benieuwd hoe ze as zaterdag uitpakt en Mathilde. Ik neem aan dat ook t Britse koningshuis wordt vertegenwoordigd ook namens de Canadezen. De Noren hebben ook fors gevochten op de Schelde 75 jaar geleden dus mogelijk ook het Noorse koningshuis. Goed dat dit breed wordt gevierd want het is een vrij onbekend stukje van onze WW2 geschiedenis.

afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 29 aug 2019 - 14:32

Zie hierboven Siobhan, dat is in antwoord op jou.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

woensdag 28 aug 2019 - 19:36

De japonnen zijn sowieso prachtig, vind ik ook. En ja, bij een toch wel veeleisende job met heel veel protocol mag de Koningin zich toch wel ook een keertje amuseren, of niet ? Dat deed Beatrix toch ook op het Weense Operabal !?

afbeelding van Maria04

Maria04

woensdag 28 aug 2019 - 19:29

De jurk kan mij niet bekoren. en de hoofdtooi vind ik 3 keer niks.Een beetje op het randje, ik zou bijna zeggen de koningin onwaardig. Maar ook bij deze outfits kunnen smaken verschillen.

afbeelding van Birchwood

Birchwood

woensdag 28 aug 2019 - 18:52

Jan Tamineau is een ware kunstenaar! Ik bewonder zijn vakmanschap en wat een prachtige uitleg die bij deze stof hoort.
Graag wil ik de jurk in alle eenvoud nog een keer zien, dan kan ik deze ook beter beoordelen. Deze foto’s geven mij niet echt een goede indruk.

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

woensdag 28 aug 2019 - 17:30

Ik heb niet zoveel met deze jurk, ik vind hem te 'hoekig', weet niet hoe ik het anders kan zeggen. Toch zou ik hem nog wel een keertje willen zien, misschien komt ie goed afgestyled wel uit de verf. Op de hoofdtooi ben ik verliefd, die mag ze van mij elke dag op:D

afbeelding van Carolina

Carolina

woensdag 28 aug 2019 - 17:06

Het is een absoluut prachtige jurk, die het verdient op een goede manier gedragen te worden. Zonder veel juwelen, met fatsoenlijk haar en bij een goede gelegenheid. (Ik heb moeite gedaan om het afgrijselijke jetsetterige van de foto’s buiten beschouwing te laten. Waar was Alexander trouwens?)

afbeelding van elisah.

elisah.

woensdag 28 aug 2019 - 18:10

Ik denk ook dat ik daarom deze jurk niet zo mooi vind, ik zie alleen maar overdreven jetset gedrag.
Zou wel de jurk graag van heeeeeel dichtbij willen zien , want het is een kunstwerk .

afbeelding van Anouk

Anouk

woensdag 28 aug 2019 - 17:01

De kans lijkt mij groot dat in India misschien geen diadeem wordt gedragen, maar stel we gaan uit van deze jurk voor het staatsbezoek (en ik hooop het zo!) welke diadeem zou er dan bij passen? Mss de Borneoset?

En mouwen.. hm ja en nee. Maar zeker wel met riempje! Dan kan ook een ordelint mooi blijven zitten :D

afbeelding van zara

zara

woensdag 28 aug 2019 - 16:08

Het kunstige en gecompliceerde vakmanschap van de jurk is voor mij moeilijk te rijmen met een 'over the top' besloten jet-set party! Hopelijk wordt deze jurk nog eens in het openbaar gedragen (en ja! met ceintuurtje!). De "hoofdtooi" daarentegen mag voor mij 'achter de rododendrons'.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 28 aug 2019 - 19:23

Achter mijn rododendrons gaat niet meer lukken, want die hebben we zaterdag eindelijk uit de tuin gehaald. Wat een ondingen. Als ze bloeien zijn ze prachtig, maar na een paar weken is de mooiigheid er echt helemaal vanaf.

En wat mij betreft vallen beide aspecten ook niet te rijmen. En juist daarom hoop ik op een koninklijke herkansing. Zonder diadeem, wel met mooie oorbellen en opgestoken haar. Mouwloos kan, maar met mouw nóg mooier. Bijvoorbeeld tijdens de contraprestatie in India, als die er komt.

afbeelding van zara

zara

donderdag 29 aug 2019 - 08:39

:-)

Ja, dat zou mooi zijn! Misschien kan J.T. er nog 'een mouwtje aan passen'!

afbeelding van Luisje61

Luisje61

woensdag 28 aug 2019 - 15:19

Die jurk op de 4e foto re achter is ook prachtig! Heeft M deze ookal eens gedragen?

Net op radio 1 een leuke terugblik over M dat het nu 20 jr geleden is dat de romance bekend werd

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 28 aug 2019 - 19:27

Nee, helaas niet!

afbeelding van Daan01

Daan01

woensdag 28 aug 2019 - 14:54

Zeker een hele mooie jurk ! Welke sieraden zouden jullie hier graag bij zien ?

afbeelding van Luisje61

Luisje61

woensdag 28 aug 2019 - 15:16

Nou niet te veel bling bling hierbij.
Met lange mouwen idd heel mooi. Dan alleen oorbellen, zonder mouw wel een mooie armband, maar echt niet te veel
Glimmers

afbeelding van Luisje61

Luisje61

woensdag 28 aug 2019 - 19:08

Mijn favoriete tiara!!!!
Ja zou wel wat zijn Daan01

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 28 aug 2019 - 14:28

Wat een prachtige jurk. Die verdient het zeker nog eens gedragen te worden. Zou perfect zijn voor het staatsbezoek aan India. En misschien heeft Jan Taminiau nog wat van deze stof, want met mouwen is hij ook super

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 28 aug 2019 - 14:45

Ik vind hem met mouwen nog veel chiquer inderdaad. En aangezien Máxima wel vaker kleding van JT heeft laten vermaken, zou ik zeggen: hup, up, hup ;)

afbeelding van jeanine68

jeanine68

woensdag 28 aug 2019 - 15:06

Jaaa, met mouwen zou deze jurk zeer geschikt zijn voor Maxima in India! Geweldig mooi werk levert JT af! Ik ben zeer benieuwd wat we allemaal weer gaan zien tijdens het eerstvolgende staatsbezoek!

afbeelding van Hennie64

Hennie64

woensdag 28 aug 2019 - 15:26

Ja inderdaad mét mouwen én met de wat wijdere klokkende rok, eigenlijk de hele jurk van het model is mooier, chiquer dan het model van Maxima.

afbeelding van Babs74

Babs74

woensdag 28 aug 2019 - 13:34

Fantastische japonnen maakt JT. Niet alles is mijn smaak, maar het vakmanschap straalt er van af.

afbeelding van elisah.

elisah.

woensdag 28 aug 2019 - 13:02

De jurk is niet miin smaak, maar ik bewonder wel hun vakmanschap en creativiteit

afbeelding van Marleen Dreesens

Marleen Dreesens

woensdag 28 aug 2019 - 12:43

Een geweldig mooie jurk. Ik heb de tentoonstelling ook bezocht. Jan Taminiau is meer dan een modeontwerper. Hij is een kunstenaar. Ik heb daar zo veel mooie japonnen gezien. Het zijn echt kunstwerken.

afbeelding van Tineke

Tineke

woensdag 28 aug 2019 - 12:33

Prachtige jurk, wil ik zeker nog een keer zien.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?