Als je er tegenwoordig hip bij wilt lopen, dan moet je de mode wel heel goed in de gaten houden. Trends zijn zó vluchtig, zó snel, dat er vrijwel geen tijd overblijft om te wennen of te aarden. Daarom blikken we in de nieuwe serie 'Trends van Toen'  nog eens rustig terug op de modegrillen die we alweer bijna vergeten zijn én die Máxima ook gedragen heeft. Met vandaag aandacht voor: de peplum. 

De geschiedenis van de peplum brengt ons terug naar het Oude Griekenland, en dan vooral naar de Archaïsche, Klassieke en de Hellenistische periode. Van 500 tot 300 jaar voor Christus droegen de Griekse vrouwen over hun sierlijk gedrapeerde jurken namelijk een verticale laag stof, die bij de schouders werd bevestigd en vanaf daar losjes om hen heen hing. Hoewel de lijnen er heel anders uitzagen, werd in deze tijd wel het idee van de peplum geboren. De naam van de Griekse draperie is namelijk peplos, en de peplos draaide net als de peplum om het creeëren van wat extra volume en elegantie rond de taille en heupen.

Na een ritje met de tijdmachine komen we nu uit bij de jaren vijftig van de vorige eeuw. In dit decennium draaide de mode, mede dankzij Christian Dior, om wespentailles en wijde rokken. Om het zandlopereffect te versterken, werden de jasjes vaak  voorzien van een peplum, destijds ook wel schootje genoemd.


Foto met dank aan SpiritedMichelle

Nadat de peplum eind jaren vijftig uit het modebeeld verdween, dook hij dertig jaar later weer op. Ditmaal als onderdeel van een powersuit, en vaak net wat gewaagder en extremer dan de klassieke Diors. 

Weer dertig jaar later, in 2012, dook de trend opnieuw op. Ditmaal bij jong en oud, hippies en dames, en alles daar tussenin. Ook Máxima deed, als prinses en later als koningin, mee aan de trend. Kijk maar.

Deze outfits gaf Máxima een tweede leven | ModekoninginMaxima.nl

Een peplum met zakken van Dior. 

Oranje Boven. 

Kennen we deze nog?

Lady in red. 

Een asymmetrisch ontwerp van COS: 

Bij een peplum komt het begin én eindpunt best nauw. Een verkeerde keuze maakt je onnodig breed, zoals onderstaande foto ook wel bewijst. 

Een van mijn favoriete pakjes. Ik hoop zo dat ze hem dit jaar nog eens uit de kast haalt met een goed kapsel en een goede broche. 

Amalia aan de peplum: 

Een bescheiden peplum aan een heel mooi pak van Frans Hoogendoorn. 

Wil jij graag een bepaalde trend terugzien in deze rubriek? Laat het me dan weten via een reactie of het webformulier. 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Henny

Henny

maandag 11 jan 2021 - 18:55

.

afbeelding van Juffrouw Annie

Juffrouw Annie

vrijdag 08 jan 2021 - 13:53

Brrrrrr, peplums. Ze zijn alleen mooi als het eigenlijk geen peplum lijkt, zoals aan dat groene pakje of die asymmetrische uitloper van de COS top.
Zo'n stijve uitstaande extra kraag bij de heupen, ik vind het geen gezicht. Truttigheid ten top en de meeste vrouwen staat het niet (men ziet er onnodig breed uit), Maxima kan met bijna alles wegkomen, maar als ik zo'n mal blauw pakje aan had zou ik ook zo verschrikt kijken als op de foto.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 04 jan 2021 - 14:39

Zo mooi die peplums. Ze staan Máxima geweldig dus van mij mag ze ze heel snel weer uit de kast halen. De oranje, groene, witte (vooral de mouwloze) vind ik echt super. Maar ook de witte Dior jurk zie ik deze zomer graag weer eens terug. En het zwarte pakje is perfect voor een volgende doden herdenking.

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

maandag 04 jan 2021 - 12:01

Het groene pakje vind ik bij Maxima het mooist,alles van top tot teen klopt

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 04 jan 2021 - 11:39

Ik dat rood-witte pakje zo leuk staan. Word er gewoon vrolijk van. Hopelijk zien we de roklengte boven de knie snel weer.

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

maandag 04 jan 2021 - 13:59

...dat meent U toch niet werkelijk ?

afbeelding van Kaat Mossel

Kaat Mossel

maandag 04 jan 2021 - 17:45

Met je eens Johandfrederik. Ik vind de langere lengte veel en veel mooier bij iedereen.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 04 jan 2021 - 14:28

Zeker wel. De roklengte tot over de knie heb ik nu wel weer gezien. Ik ben wel weer toe aan wat meer pit en schwung. Roklengte van het groene pakje vind ik het mooiste voor officiële momenten, voor minder formele momenten heb ik wel weer zin in pakjes a la dat rode.

afbeelding van Margreet

Margreet

maandag 04 jan 2021 - 21:13

Helemaal met je eens, Josine, wat de schwung betreft. Dat mis ik ook, de laatste tijd, bij velen.
Elke rok-/jurklengte kan charmant en passend zijn. Of je voor een bepaalde lengte kiest, hangt af van je smaak en je lichaamsbouw, zeg ik maar.
In andere tijden droegen de dames strapless jurken, lage decolletés, enzovoorts, waarvan "men" nu zegt: dat kan toch niet?
Hoezo niet?
Ik val soms bijna van mijn stoel als ik sommige commentaren lees!
Ik ken heus wel mijn beperkingen, zogezegd, (ben nu 72 jaar) en draag om die reden bepaalde kleding niet meer. Maar in jongere jaren probeerde ik alles uit.
Vermoedelijk zijn de meeste lezers/lezeressen van deze site (aanzienlijk) jonger dan ik ben, wat bij mij de gedachte oproept dat men ook voor van alles "in" is....maar ik bespeur een toenemende truttigheid, helaas.
Dit is een mening hoor. Ik kan er naast zitten.
Wat ik wil zeggen: kom op, jonge generatie! Wees minder braaf! Jullie zijn zo mooi, dan gá je er toch voor! En de roklengte is geen graadmeter voor "ordinair" hoor..
Nog even dit: "jullie" zouden eens moeten kijken naar de prachtige, en niet bepaald lichaamsdelenbedekkende (leuk woord voor "galgje) kleding die Beatrix, Juliana, Gracia, Diana (en ga zo nog maar even door) koninklijke (enz.) vrouwen droegen, ooit. Noemde men hen toen ordinair? Dit woord, of een vergelijkbare uitdrukking, wordt steeds vaker genoemd op deze site.
Heel jammer.

afbeelding van Henny

Henny

zondag 10 jan 2021 - 12:01

Amen, Margreet.
Persoonlijk vind ik lengte knieholte het mooist. Kan voor iedere leeftijd. Ik ben zelf ook uitgekeken op het lange. Die lengte is trouwens niet voor iedereen geschikt. Als je een petitie bent dan is lang al helemaal niet fraai. Je lijkt dan meer op een theemuts. ;-)

afbeelding van Maria48

Maria48

maandag 04 jan 2021 - 09:39

Outfits met peplum blouse, mooi, maar alleen als de blouse of top van soepele stof is gemaakt, dan valt het mooier, vind ik, en vooral de rok niet boven de knie, dat staat te goedkoop. Dus rokje tot net over of op de knie.Het groene pakje vind prachtig, alles klopt!De foto daar boven blauwe top, mat rokje is belachelijk, het maakt haar onnodig breed.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 02 jan 2021 - 22:10

Ik was er niet zo n fan van maar als ik t nu weer terug zie: schitterend bij Diana en ook een aantal mooie (inderdaad die groene en zeker die van Dior) bij Máxima: best ok voor af en toe en stukken beter dan die rage die we erna kregen (en nog aanhoudt) met die wijde tops ( ook nog op wijde broeken). Peplum, graag weer nu en dan terug!

afbeelding van oranjefan

oranjefan

zaterdag 02 jan 2021 - 16:31

Ik vind de asymmetrische van Cos heel mooi ook een prachtige statement ketting!

afbeelding van Anniek

Anniek

zaterdag 02 jan 2021 - 12:56

zwart is en blijft voor mij een favoriete kleur. Ook bij Maxima zoals bovenstaande foto's aangeven. Jammer dat ze het niet vaker draagt, zeker in de zomer ook mooi met een bruin tintje, zoals een mouwloos jurkje, prachtig met haar mooie gespierde armen

afbeelding van Anniek

Anniek

zaterdag 02 jan 2021 - 12:56

zwart is en blijft voor mij een favoriete kleur. Ook bij Maxima zoals bovenstaande foto's aangeven. Jammer dat ze het niet vaker draagt, zeker in de zomer ook mooi met een bruin tintje, zoals een mouwloos jurkje, prachtig met haar mooie gespierde armen

afbeelding van Jens

Jens

zaterdag 02 jan 2021 - 12:45

Veel heil en zegen gewenst voor het nieuwe jaar allen en aan Josine veel dank voor het 'opleuken' van een naar jaar.
Dan over deze blog:
1. Ik was en ben geen fan van de peplum en zal dat ook nooit worden.
2. Wat heeft ze toch een bijzondere schoenensmaak.
Allen een fijne dag, geniet voor zover het kan van het heerlijke weer!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

zondag 03 jan 2021 - 18:05

Dank voor je wens, Jens ! Ik wens het van harte ook jou (en alle anderen) toe !!

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

zaterdag 02 jan 2021 - 11:01

...het is inderdaad moeilijk dit kledingdetail juist te beoordelen. slechts in enkele gevallen staat het werkelijk goed, zoals bij het
pak van Hoogendoorn. men moet wel heel slank zijn wil dit detail goed staan.

afbeelding van Maxfan

Maxfan

vrijdag 01 jan 2021 - 22:34

Wat leuk om ook een stuk geschiedenis te lezen. Het komt bij de peplum heel nauw. Sommige zijn mooi, anderen echt niet.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?