Koning Willem-Alexander heeft deze week drie staatsbezoeken gebracht. In deze blog lees je meer over 12,13 en 14 juni. De tekst komt rechtstreeks van de website van de RVD, de foto's van www.monarchypress.com. 

Dinsdag 12 juni - Letland
Koning Willem-Alexander bezocht 12 juni in de ochtend de gelegenheidstentoonstelling ‘Latvia’s Century’ in het National History Museum. Deze tentoonstelling toont honderd jaar geschiedenis van Letland en is samengesteld uit bijdragen van achtenzestig Letse musea. Het staatsbezoek aan Letland werd afgesloten met een ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap in The Great Guild Hall. Het gildehuis van de Duitse koopmannen uit de veertiende eeuw bevat verwijzingen naar Nederlandse Hanzesteden. 

Dinsdag 12 juni - Estland
Het staatsbezoek aan Estland start 12 juni in Tallinn met een welkomstceremonie op het presidentieel paleis in het Kadriorg park.

Na een ontmoeting met president Kaljulaid, plantte de koning een eikenboom in het Kadriorg park als tastbare herinnering aan het herdenkingsjaar. Na een kranslegging bij het monument voor de gevallenen in de Estse onafhankelijkheidsoorlog, ontmoette de Koning vervolgens minister-president Jüri Ratas in het Stenbockhuis. Aansluitend bezocht koning Willem-Alexander ook nog het parlementsgebouw voor een gesprek met de voorzitter van het parlement, Eiki Nestor. Dag eerste dag van het staatsbezoek eindigde 's avonds met een staatsbanket op kasteel Keila-Joa.

Woensdag 13 juni - Estland
De tweede dag van het staatsbezoek begon 13 juni met een programma over de digitale samenleving, privacy en cyber security in de e-Estonia Showroom. Estland heeft veel expertise en ervaring op het gebied van digitalisering. Tijdens het bezoek werden demonstraties gegeven van onder andere het toepassen van de digitale handtekening, het beschermen van de digitale identiteit en internetstemmen. Naast de koning waren ook minister Blok, minister Schouten en staatssecretaris Knops aanwezig.

Na een bezoek aan de e-Estonia Showroom volgde een gesprek met de directeur van het NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE). Deze in Tallinn gevestigde internationale militaire organisatie richt zich op technologie, strategie, operaties en wetgeving. Na een korte wandeling door het historische centrum van Tallinn onder begeleiding van president Kaljulaid, bezocht de koning vervolgens een themasessie over Agro-innovatie. Doel van die bijeenkomst is het opzetten van structurele samenwerking op het terrein van (digitale) innovatie en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen in de landbouw. Minister Schouten tekent een MoU over structurele bilaterale samenwerking tussen overheden op het terrein van (digitale) innovatie in de landbouw.

Na de traditionele ontvangst van de Nederlandse gemeenschap bezocht de koning het Kumu Art Museum voor een overzichtstentoonstelling van de Estse schilder Michel Sittow. De tentoonstelling ‘Michel Sittow: Estonian Painter at the Courts of Renaissance Europe’, georganiseerd in het kader van 100 jaar Estland, bevat twee stukken uit Nederlandse collecties, waaronder die van het Mauritshuis. Met een afscheidsceremonie op het presidentieel paleis wordt het staatsbezoek aan Estland afgesloten. 

Woensdag 13 juni - Litouwen
Het staatsbezoek aan Litouwen begon 13 juni met een welkomstceremonie op het presidentieel paleis. Daarna had koning Willem-Alexander een gesprek met president Dalia Grybauskaitė. ’s Avonds vond op uitnodiging van de president van Litouwen een staatsdiner plaats.

Vrijdag 15 juni - Litouwen
De tweede dag van het staatsbezoek begon vanmorgen met een kranslegging op de Antakalnis begraafplaats, ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vielen in de Onafhankelijkheidsstrijd. Vervolgens was de koning aanwezig bij de opening van het ‘Bilateral Forum on Sustainable Energy’ op het Vilnius Tech Park. Tijdens dit forum delen Nederlandse en Litouwse bedrijven en overheden hun kennis op het gebied van LNG, biomassa, windenergie en energie startups en onderzoeken zij samenwerkingsmogelijkheden. Minister Kaag en de Litouwse minister Žygimantas Vaičiūnas van Energie houden beiden een toespraak. Aansluitend heeft de koning gesprekken gevoerd met de voorzitter van het Parlement, Viktoras Pranckietis, en met minister-president Saulius Skvernelis.

Na een ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap vertrrok de koning naar Kaunas. Samen met president Grybauskaitė woonde hij de onthulling bij van het lichtmonument ter nagedachtenis aan de Nederlandse oud-diplomaat Jan Zwartendijk die daar in de zomer van 1940 duizenden Joden hielp te vluchten. De koning sprak na de onthulling met enkele nabestaanden en met de (klein)kinderen van Jan Zwartendijk. Het lichtmonument is ontworpen door de Nederlandse kunstenares Giny Vos. Het staatsbezoek eindigt in Rukla, waar de koning samen met president Grybauskaitė een bezoek bracht aan de Enhanced Forward Presence (eFP) Battle Group van de NAVO. Met hun bijdragen aan de NAVO-troepenmacht onder leiding van Duitsland tonen lidstaten hun onderlinge solidariteit met het bondgenootschap en de collectieve verdedigingstaak. Koning Willem-Alexander ontmoette de 270 Nederlandse militairen die sinds maart 2017 deel uitmaken van deze troepenmacht en spreken met enkele van hen over hun werkzaamheden.

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Els

Els

zondag 17 jun 2018 - 10:41

Als Maxima niet in Argentinië was achtergebleven, had ze mee gegaan op staatsbezoek. Ze had de kinderen sowieso dus niet kunnen bijstaan de eerste dagen. Je moet doen wat je hart je ingeeft en daar mogen wij niet over oordelen of commentaar op geven.
Laat de familie aub met rust en geef ze de tijd om te verwerken. In je hart blijft een dergelijk overlijden met zelfdoding nooit verwerkt, daar heb ik ervaring mee. Het is van mijn moeder ruim dertig jaar geleden en nog grijpt het me aan bij bepaalde situaties die de herinnering weer oproepen. Het gaat nooit meer weg.

afbeelding van Margriet76

Margriet76

zaterdag 16 jun 2018 - 20:38

Ik heb er diep respect voor hoe ze dit hebben aangepakt. Wat zal het eerste publieke optreden voor Máxima moeilijk zijn. Je staat dan weer middenin de schijnwerpers terwijl je een intens verdriet op de achtergrond hebt. Het gemis van een zusje en een moeder op afstand.

afbeelding van Maria M

Maria M

zaterdag 16 jun 2018 - 18:03

Hoewel ik deze site al jaren volg, heb ik nog nooit een reactie achter gelaten. Maar inmiddels heb ik een account :-) want ik wilde ook graag woorden geven aan mijn respect voor ons koningspaar. Zoals al eerder gezegd is hier, heel moedig dat WA toch zijn verplichtingen nakomt en daarbij zich ook kwetsbaar toont richting de media. Dat maakt hem mens. Want hoe de keus is ook genomen, dit zal de beste optie van een aantal kwaden geweest zijn. Hun situatie nu is super moeilijk, er is heel rauw verdriet, en Maxima heeft haar geliefden op grote afstand.. Lastig kiezen.. Vooral heel veel respect en sterkte voor hen!

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

zaterdag 16 jun 2018 - 20:30

Ha Maria M, dan alsnog welkom ;). Fijn dat je zo'n positieve reactie achter gelaten hebt!

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

zaterdag 16 jun 2018 - 16:16

We mogen natuurlijk best wel een mening hebben, we leven in een vrij land. En zo lang dingen niet respectloos gezegd worden, is het geen probleem om bepaalde gedachtes te uiten. Dat is niet direct veroordelen. Ik begrijp ook goed dat anderen daar liever niet aan mee doen. Maar het is denk ik goed om elkaar daar vrij in te laten.

Fijn dat we ook op een milde manier op elkaar reageren, dat wordt ook gezien en gewaardeerd door ons als moderators!

afbeelding van Helena

Helena

vrijdag 15 jun 2018 - 23:07

Ik vind dat we best hierover mogen oordelen, maar niet veroordelen. Hoe goed ze ook worden opgevangen, als ze een goede vertrouwensband hebben met hun ouders zijn zij diegene die het meest gemist worden om mee te kletsen en te knuffelen. Om een of andere reden gaf maxima de voorkeur aan haar moeder, denk ik. Het zal nodig geweest zijn. Moeilijke keuze.

afbeelding van Doro

Doro

maandag 18 jun 2018 - 13:21

Ik snap helemaal niets van deze reacties...Alexander is er voor zijn dochters, Maxima is er nu even voor haar familie in Argentinie. oordelen en veroordelen liggen bij dit onderwerp wel heel gevoelig dicht bij elkaar. ze doen het fantastisch en wat ze ook doen, ze doen het uit liefde en uit beste kunnen. laat hen met rust en oordeel niet en veroordeel niet

afbeelding van Jane

Jane

vrijdag 15 jun 2018 - 22:55

Is toch lastig om iets zinnigs te zeggen over kleding van WA.. hij ziet er goed uit. Jammer dat dit staatsbezoek minder aandacht heeft gekregen. Hoop dat het de koning wel een beetje gelukt is de aandacht erbij te houden en niet helemaal op de automatische piloot te gaan.

Wat een ontzettend moeilijke beslissing moet het voor de familie zijn geweest wat te doen deze week. Staatsbezoek afzeggen is geen optie, A3 nog wat langer in Argentinië ook niet zo aan t eind van schooljaar. Maxima zou graag op 3 plaatsen tegelijk zijn kan ik me zo voorstellen. Wie weet is dat haar met de huidige sociale media nog gelukt ook...

afbeelding van Maribrune

Maribrune

vrijdag 15 jun 2018 - 19:53

Aansluitend aan wat suus schrijft: nogmaals sorry, het is idd moeilijk te beoordelen voor het gezin... maar . vertrek vanuit mijn eigen ervaring:en herinner mij nog steeds levendig wat dit bij mij opriep toen een collega uit het leven stapte.... ik was toen al 22 en had er echt slapelozenachten van... ben ondertussen vele jaren ouder maar. ik krijg het nog steeds koud door eraan te denken .... wanneer iemand uit het leven stapt blijft de omgeving meestal erg verweesd achter met zoveel vragen ...

afbeelding van Suus

Suus

vrijdag 15 jun 2018 - 22:00

Ja, dat begrijp ik helemaal! Afschuwelijk om mee te maken en ook voor de prinsesjes een hele heftige tijd, waarbij ze denk ik liefst dichtbij een van hun ouders waren gebleven.

afbeelding van Merel123

Merel123

vrijdag 15 jun 2018 - 21:54

Ik snap je wel hoor.
Mijn eerste gedachte was ook dat ze juist nu bij de kinderen zou moeten zijn.
Maar het lijkt me, dat het een moeilijke beslissing voor haar moet zijn geweest.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 15 jun 2018 - 19:14

Wat een krachtig en warm mens is onze koning. Kan me voorstellen dat hij Máxima gemist heeft en hoe lastig is het in een situatie als deze dat je “keeping up appearances” doet voor het land terwijl je het allerliefste bij je dierbaren wil zijn. Ik hoop dat ze dat nu in kunnen halen, en hun verdriet en mooie herinneringen aan Inés kunnen delen. Wat liggen Argentinië en Nederland dan toch ver uit elkaar... Zoveel sterkte gewenst.

Jammer dat er door de afwezigheid van Máxima veel minder aandacht voor het staatsbezoek is dan normaal het geval is.

afbeelding van Maribrune

Maribrune

vrijdag 15 jun 2018 - 18:34

Mooi uitgedrukt van willem alexander dat maxima zijn maatje is, al kan ik niet begrijpen - weet niet of dit hier mag verwoord worden, - dat de.koningin mogelijks voor haar familie in argentinie gekozen heeft ipv van voor haar kwetsbare minderjarige kinderen die mogelijks nog in examen zitten.... ligt mss aan mij, sorry.

afbeelding van Babs74

Babs74

vrijdag 15 jun 2018 - 22:39

Ik denk niet dat wij daar over kunnen oordelen. Wij weten niet hoe het gegaan is, dus speculeren heeft wat mij betreft geen zin.

afbeelding van marinde

marinde

vrijdag 15 jun 2018 - 23:00

Ik ben het helemaal met je eens, Babs. Ik vind het erg vervelend om alle oordelen te lezen.
Er wordt zoveel gesuggereerd maar wij kunnen het gewoon niet weten. Laten we ons beperken tot het geven van een oordeel over kleding.

afbeelding van WA

WA

maandag 18 jun 2018 - 11:18

Volledig mee eens.
Wat een oordelen zeg!
Een mens kan maar op 1 plek tegelijk zijn.
Ik vind de keuze eigenlijk heel logisch. De koningin zou meegaan met de koning op staatsbezoek, haar afwezigheid in Nederland was dus al geregeld Het staatsbezoek is afgezegd, omdat ze in deze tragische omstandigheden bij haar familie wilde zijn.
Wat is hier nu eigenlijk vreemd aan?
Het lijkt me beter in dergelijke gevallen mee te leven met ons koninklijk gezin, dan te oordelen over hun doen en laten.....

afbeelding van Henny

Henny

maandag 18 jun 2018 - 14:41

Amen.

afbeelding van Snijders

Snijders

zaterdag 16 jun 2018 - 07:19

Ik denk dat het een heel moeilijke keuze voor Maxima is geweest. Haar moeder heeft een enorme klap gekregen. Het verlies van een kind en dan ook nog de manier waarop.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 15 jun 2018 - 20:07

Je hebt zo gelijk Suus. Wie zijn wij om hier ook maar iets over te vinden....

afbeelding van HendrikaB

HendrikaB

vrijdag 15 jun 2018 - 19:51

Nee hoor ligt niet aan jouw. Ik kan je heel goed volgen. Ze is al veel/vaak ver weg van huis, zelf persoonlijk vind ik het teveel geen andere royal met opgroeiende kinderen is zo vaak van huis als Maxima, maar goed. Ze schijnt het erg graag te doen dussss.... In dit geval is het ietwat gecompliceerd en wil ik niet veroordelen, de kinderen zijn er denk ik, wel aangewend.

afbeelding van Suus

Suus

vrijdag 15 jun 2018 - 19:27

Tsja, die gedachte is ook even door mij heengeschoten, en tegelijkertijd denk ik dat wij dat eigenlijk helemaal niet kunnen beoordelen. Wie weet hoe de situatie is, het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat haar moeder het echt heel zwaar heeft met dit overlijden zo snel na het verlies van haar man. En we weten ook niet wie er bij de kinderen was: een zeer vertrouwde oppas, familie of misschien wel oma Beatrix. Het is allemaal lastig te beoordelen voor buitenstaanders. Ik ga er daarom maar vanuit dat het koningspaar voor de minst slechte optie heeft gekozen. En je kunt jezelf nou eenmaal niet in meerdere stukjes knippen, zeg ik uit ervaring. Mijn moeder is ernstig ziek en de zorg voor haar combineren met de zorg voor twee jonge kinderen is een lastige puzzel, waarbij ik het liefst niemand tekort doe maar ook niet op twee plekken tegelijk kan zijn. Soms kun je gewoonweg niet alles perfect doen.

afbeelding van Suus

Suus

vrijdag 15 jun 2018 - 18:15

Wat een fantastische vent is het toch zo hè? (En ik bedoel vent totaal niet respectloos).

afbeelding van MrsDuck

MrsDuck

vrijdag 15 jun 2018 - 15:23

Kan iemand mij uitleggen waarom bij het ene staatsbanket hij en de president wel de sjerp en ordeversiereeksen draagt en bij de andere twee niet. Zover ik weet zijn het alledrie republieken dus dat kan het niet zijn.

afbeelding van AR1991

AR1991

vrijdag 15 jun 2018 - 16:54

Dit heeft te maken met de dresscode. Bij twee staatsbanketten deze week was de dresscode Black Tie. Hier worden geen versierselen in de vorm van sjerpen gedragen. Bij één staatsbanket was de dresscode White Tie. Bij dit kledingvoorschrift worden wel versierselen in de vorm van sjerpen en/of ketens gedragen. Je ziet bij de staatsbanketten waar WA Black Tie draagt dat hij wel het miniatuur van de ontvangen ridderorde opgespeld heeft. Daarnaast heeft hij een draaginsigne op zijn kostuum gespeld tijdens het dagprogramma.

Elke ridderorde kent specifieke aanwijzingen voor wat betreft het dragen van de versierselen. Bij zo'n onderscheiding krijg je meestal een heel boek met voorschriften... :)

afbeelding van Snijders

Snijders

vrijdag 15 jun 2018 - 14:21

Kleine correctie. Koning Willem Alexander ontmoet de militairen. Maxima is er niet bij.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?