Het is vandaag de dag van de Nationale Dodenherdenking. Een beladen dag, waarbij mode zeker niet de hoofdrol speelt. Toch heb ik deze log geopend. Voor de mensen die willen spreken over de dodenherdenking, maar ook voor de mensen die graag wat meer willen weten of zeggen over de mode. Ik roep op om elkaar hier ook vrij in te laten, zodat we op een dag als vandaag verbroedering ervaring en geen boosheid en frustratie. 

Herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk:

De Dodenherdenking op de Dam:

Advertentie

De mantel van Máxima zagen we eerder tijdens de Nationale Dodenherdenking 2012:

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Suzanne

Suzanne

donderdag 05 mei 2016 - 20:45

Dit jaar de dag voor dodenherdenking naar Auschwitz-Birkenau geweest. Dan is 4 mei nog intenser dan het al is. Wat wel raar is dat we om 20.00 uur stil waren op het terras in Krakau en verder niemand. Het is daar geen dodenherdenking. Maar dan komt er toch weer een mooi moment langs. Nadat de klok van de Mariakerk 20.00 uur sloeg speelt er iemand vanuit de toren trompet. Dit gaf voor ons zo'n speciale 2 minuten stilte. Ik denk daar heel emotioneel aan terug. Het koningspaar zag er stemmig uit. Dank Josine voor het vullen deze log. Ik kon zo toch even bij de Nederlandse dodenherdenking kijken.

afbeelding van Iris

Iris

donderdag 05 mei 2016 - 22:21

Dat is heftig Suzanne dat je naar Auschwitz bent geweest! Ik zou er ook graag naar toe willen maar ik durf eigenlijk niet. Mezelf kennende denk ik dat ik er jarenlang nachtmerries aan over houd. Respect dat je het gedaan hebt!

afbeelding van elisah.

elisah.

donderdag 05 mei 2016 - 18:17

Een zeer indrukwekkende herdenking, in de kerk en op de Dam, en wat goed om te zien dat er zoveel mensen en ook kinderen aanwezig zijn.
Wat mij altijd raakt is dat het echt 2 minuten muisstil is, het getuigt van respect en eerbied.
Ik denk dat ik de enige ben die de kleding van Maxima netjes vond, maar ook niet meer dan dat,althans niet voor een mooie voorjaarsavond, een pakje zie ik dan liever dan een jas ,maar het gaat om de herdenking, niet om de kleding !!

afbeelding van Jens

Jens

donderdag 05 mei 2016 - 10:09

Wat een mooie herdenking gisteravond, ik vond de nieuwe elementen heel passend. Inderdaad heel jammer dat er ook in Nederland minder beleving is bij de 4 en 5 mei viering. Steeds minder vlaggen, zowel gisteren als vandaag. Laten wij nooit vergeten dat anderen hun leven gaven voor onze vrijheid. Ook ik ben daar dankbaar voor.
Qua mode: Maxima zag er prachtig uit, die jas, die oorbellen. Heel mooi. In de kerk leek haar make-up erg oranje en glimmend maar misschien was het de lichtval. De hoed van Mw Verbeek vond ik haar niet zo goed staan.

afbeelding van Els

Els

maandag 16 mei 2016 - 13:55

Mw. Verbeek is zeer integer en hopelijk zal ze volgend jaar een jas aantrekken die wat minder openvalt tijdens het lopen. De te korte rok liet nu erg veel been zien. Jammer, kleine modemisser. Sorry, dit even terzijde.

afbeelding van Mary

Mary

donderdag 05 mei 2016 - 11:09

Het ligt er misschien aan hoe e.e.a. georganiseerd wordt. De groepen 8 van onze scholen doen elk jaar mee. Leggen kransen en doen een gedicht. Er was ook jeugd / jongelui. Terwijl het in de oorlog hier nog naar verhouding rustig is geweest en ´maar één´ dorpsgenoot is omgekomen. Ook stopten er vrachtwagens en auto´s die van de snelweg kwamen en plekje zochten op de parkeerplaats.

afbeelding van Yoeri1983

Yoeri1983

donderdag 05 mei 2016 - 08:33

Proficiat dat jullie in Nederland nog deze momenten inlassen. Ik lees hier dat zelfs bij privé-feestjes even de stilte invalt. Het is het blijvende teken dat de huidige generatie niet vergeet wat de vorige generaties hebben gedaan om ons de vrijheid te geven. Wij in België kennen dit niet, spijtig genoeg. Wij hebben op 8 mei steeds de viering van de Bevrijding, maar dit gaat zonder veel berichtgeving voorbij. Er komt zelfs met moeite de nationale vlag op de mast. In dat opzicht is België wat de ziel kwijt, spijtig genoeg.

afbeelding van Kuifje

Kuifje

donderdag 05 mei 2016 - 14:59

In België ligt de nadruk toch vooral op Wapenstilstand op 11 november ter herdenking van het einde van WO I. Het is ook op die dag dat de gesneuvelden van de beide wereldoorlogen herdacht worden evenals diegene die gesneuveld zijn tijdens andere oorlogen. Het einde van WO II was op zich niet zo leuk in België want het land stond bijna onmiddellijk op de rand van een burgeroorlog door de Koningskwestie. Prins Karel was gedurende 5 jaar Regent van het koninkrijk en werd op weinig fatsoenlijke manier aan de kant geschoven toen na het referendum en met een katholieke regering Leopold III naar België terugkeerde. De reactie van Karel was veelzeggend : "J'ai sauvé le brol " . WO I wordt ook nog altijd omschreven als "den Grooten Oorlog" terwijl over WO II toch met enige gêne gesproken wordt.

afbeelding van Iris

Iris

donderdag 05 mei 2016 - 17:01

Grappig dat ik deze reactie nu van je lees Kuifje. Ik had het gisteravond nog over je tegen mijn man ha ha. Vorig jaar maakt ik een opmerking over dat er in Belgie niet zo'n nationale herdenking was en toen verbeterde jij mij door te vertellen over de herdenkingen mbt de 1e wereldoorlog. Ik woon nu bijna 11 jaar in Antwerpen en uiteraard de wapenstilstand WO I wordt herdacht maar zoiets mbt tot de 2e wereldoorlog is er niet. Maar zoals je hierboven vertelde begrijp ik nu een beetje waarom dat zo is. Toch altijd allemaal erg ingewikkeld in Belgie dit soort dingen.

afbeelding van Kuifje

Kuifje

vrijdag 06 mei 2016 - 18:55

Oei dan val ik in herhaling. LOL
Mocht deze materie je interesseren dan moet je eens op Youtube kijken naar de reportage "De nacht van Laken (de Koningskwestie)". Het geeft ook voor een deel aan waarom België is zoals het vandaag is.

afbeelding van Iris

Iris

vrijdag 06 mei 2016 - 19:41

Bedankt voor de tip Kuifje!

afbeelding van orchidee

orchidee

donderdag 05 mei 2016 - 08:53

En toch is het al minder, dan het was. Ik herinner me uit mijn jeugd, dat mijn vader om 20 uur de auto midden op straat stilzette, omdat we toch niet op tijd thuis waren. Naast de auto werd gewacht tot de klokken weer stil waren en de fluiten van de textielfabrieken stil vielen. Dan was die kostbare minuut voorbij.
Mijn kinderen mochten jaren later na 18 uur die dag niet meer buiten spelen, en moesten op 20 uur bij ons in de kamer stil zijn. Onze zoon woont nog bij ons, maar gisteren kwam hij uit zichzelf naar de woonkamer om met ons dit moment te beleven.
Zo zal iedereen zijn of haar eigen herinneringen hebben.
Ik vind het belangrijk om 1 dag per jaar de vlag half stok te hangen, en de volgende dag de vlag fier in top.
Want hoeveel er ook aan te merken is op Nederland, we leven nog steeds in een vrij land en daar ben ik dankbaar voor

afbeelding van Els

Els

maandag 16 mei 2016 - 13:50

Aardig dat iemand zich ook herinnert dat het vroeger maar 1 minuut stil was. Nu twee minuten stilte. Hoop dat deze herdenking nog lang zal voortleven in de harten van de Nederlanders.
Sorry voor late reactie, maar ging 5 mei op vakantie, vandaar nu pas de site weer bekeken.

afbeelding van Carmen

Carmen

donderdag 05 mei 2016 - 12:50

Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf en mijn omgeving spreken, maar ik heb juist het idee dat we het de laatste jaren veel intensiever en bewuster beleven en er vooral ook veel meer bij stilstaan in de dagen rondom 4 en 5 mei. Bij ons in de straat wapperen er in ieder geval vandaag flink wat vlaggen vrolijk in de wind en ook mijn man is vanochtend vroeg uit bed gestapt om de vlag die gisteren halfstok hing vrolijk uit te hangen!
Ik wens jullie allemaal een fijne bevrijdingsdag /hemelvaartsdag toe!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

donderdag 05 mei 2016 - 12:35

Op de snelweg is het volgens mij nog steeds wel stil of rustig en zelfs schiphol houdt 2 minuten stilte.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

woensdag 04 mei 2016 - 22:49

Heb eerst thuis gekeken naar het gedeelte in de Nieuwe kerk, daarna gingen we naar een feestje, met behoorlijk wat mensen. Maar allemaal zijn we 2 minuten stil geweest om 8 uur, en dat is toch ook bijzonder, dat daar tijdens een feestje ook ruimte voor is. Vond dat echt 'fijn', ondanks de drukte in alle rust samen herdenken.

afbeelding van JoJo

JoJo

woensdag 04 mei 2016 - 21:52

Ik was dit jaar diep geraakt. Inderdaad net als jij Josine in spanning of er een aanslag zou gebeuren. Wat een indrukwekkende herdenking op de dam! Ik had het net als Maxima moeilijk, wat een wonder dat we in vrijheid leven!!! En wat mooi hoe de jongere generatie betrokken wordt, zoals de familieleden van de kransleggers aan het woord kwamen...
& wat zag onze Koningin er mooi, stemmig uit!

afbeelding van Mary

Mary

woensdag 04 mei 2016 - 21:17

Wat ziet onze koningspaar er netjes uit. Zelf net naar ´onze Dodenherdenking´ geweest. Dit jaar weer andere lading.. Vrijheid... je wordt het je weer extra bewust met onze nieuwe dorpsgenoten die rechtstreeks uit oorlogsgebied komen! Hoe mooi om met hen een bloem te leggen bij het monument.

afbeelding van Carmen

Carmen

woensdag 04 mei 2016 - 23:01

Wat mooi Mary. 'Samen' is altijd het codewoord!

afbeelding van Mary

Mary

woensdag 04 mei 2016 - 23:44

Zo is het...

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

woensdag 04 mei 2016 - 22:48

Bijzonder gevoel moet dat geven Mary, om samen met hen een bloem te leggen. En tegelijk komt ook van die kant de oorlog dichterbij in je gevoelswereld. Heel goed, dat bewustzijn!

afbeelding van Lowie1984

Lowie1984

woensdag 04 mei 2016 - 21:12

Was weer erg mooi en indrukwekkend..Maxima was emotioneel. Meer dan andere jaren..
Vond het mooi dat er ook na het Wilhelmus spontaan geklapt werd!

afbeelding van Merel

Merel

woensdag 04 mei 2016 - 20:47

Maxima zag er prachtig en ingetogen uit. Mooie jas zeg...
Elk jaar weer indrukwekkend. Zo goed dat we dit doen, en we doen het goed!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 04 mei 2016 - 20:42

Pffff, ben ik de enige die echt een half uur gespannen heeft zitten wachten. Was zo bang voor een aanslag. En Máxima had het zichtbaar moeilijk vanavond. Hopelijk krijgt ze zo een knuffel van d'r man. Dat zou het enige zijn dat ik zou willen hebben na zo'n moment tenminste.

afbeelding van Eftichia

Eftichia

donderdag 05 mei 2016 - 12:47

Josine@ Ik snap jouw gevoelens heel goed maar angst mag ons leven niet beheersen, helaas is het wel een feit dat wij meer op onze hoede/alerter moeten zijn! Ik heb niet met spanning naar de t.v. zitten kijken maar na afloop dacht ik wel opgelucht: "God-zij-dank, het is zonder incidenten verlopen" en dat dacht ik ook na de Koningsdag viering! Bij ieder groot evenement worden tegenwoordig steeds meer extra veiligheids maatregelen genomen in de hoop dat die voldoende zijn om incidenten te voorkomen!
Heel belangrijk om op 4 mei onze doden te herdenken opdat wij niet vergeten want vrijheid is onze grootste goed!

afbeelding van Lisanne Slotman

Lisanne Slotman

woensdag 04 mei 2016 - 23:44

Ja daar was ik ook bang voor! Elke seconde bijna eigenlijk, haha. Je zal maar net zo'n gek ertussen hebben die zoiets doet. Des te meer respect voor WA en Máxima dat ze er toch altijd weer staan. Ze had het idd moeilijk! Ik vraag me wel af, of het deels ook kwam door die mantel met dat "hakenkruis". En dat dat toen uitgerekend in Duitsland was. Zal ze vast wel moeilijk mee hebben gehad vandaag!! Dat doet echt wat met een mens...

afbeelding van Doro

Doro

donderdag 05 mei 2016 - 09:32

Met alle respect, maar ik kan me toch niet voorstellen dat ze het vanavond moeilijk had vanwege haar hakenkruis jas? Je stelt het zo stellig dat ze er vast moeite mee heeft gehad? Ik mag alleen maar hopen (en weet vast vrijwel zeker) dat onze koningin andere gedachtes had dan moeite met een jas...

afbeelding van Lisanne Slotman

Lisanne Slotman

donderdag 05 mei 2016 - 11:17

Ik denk wel dat het door haar gedachten is gegaan hoor. Je hebt ook wel gelijk, ik denk dat ze door andere dingen meer ontroerd was maar het schoot wel door mijn gedachten dat ze dat toen droeg. Tuurlijk dat mag ik ook hopen!!

afbeelding van jeanine68

jeanine68

woensdag 04 mei 2016 - 21:27

Ik had het ook,hoor, Josine!!
Elke keer weer blij als het goed gegaan is!!
Erg indrukwekkend altijd!!

afbeelding van Merel123

Merel123

woensdag 04 mei 2016 - 21:07

Nee, geen moment bang geweest. Heel raar, maar ik zou ook gewoon gaan winkelen in Brussel.
Misschien ben ik een beetje naïef, maar nee ik ben oprecht niet bang.

afbeelding van Merel

Merel

woensdag 04 mei 2016 - 20:51

Laat je niet bang maken. Ik vlieg vaak van Zaventem, ben veel in London, Berlijn, Brussel, familie ook. Pas je wel op? Zeggen mijn ouders soms. Maar waarop moet ik passen? Als het gebeurt gebeurt het. Doorgaan met leven en liefhebben, wat kan je anders.

afbeelding van Merel123

Merel123

woensdag 04 mei 2016 - 20:40

Mooi

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 04 mei 2016 - 20:14

Mooie plechtigheid. Zeer waardevol.

Goede outfit Maxima. Ontroerd.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 05 mei 2016 - 08:08

Wat heb je al snel foto's. Vandaag
denk ik aan mijn opa, de eerste keer na de oorlog dat hij er niet meer is... 20 was hij en vocht op de Grebbeberg. Daarna actief in het verzet. Op een dag als vandaag ben ik zo blij dat wij in vrijheid kunnen leven...
De outfit van Máxima is stijlvol, maar de hoed is niet mijn smaak. Leuk om te zien dat Gerdi Verbeet nu voorzitter van het comité 4-5 mei is.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

woensdag 04 mei 2016 - 19:18

Om 18:45 begon de livestream op Npo2, loopt nu nog, tot 20:30 uur: http://www.npo.nl/live/npo-2

Sterkte, die eerste keer zonder hem!

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

woensdag 04 mei 2016 - 19:07

Maxima zojuist duidelijk zichtbaar geëmotioneerd in beeld, na een aangrijpend verhaal van een man die zijn gezinsleden nagenoeg nooit gekend heeft, die de knuffels van zijn moeder gemist heeft, niet weet wat een knuffelende moeder is. Altijd weer aangrijpend, al die verhalen.

Maxima ziet er tussen haakjes keurig uit.

afbeelding van amaliaatje

amaliaatje

woensdag 04 mei 2016 - 19:36

Ja, dat was het verhaal van Zoni Weisz, zelf was ik er ook door geraakt.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

woensdag 04 mei 2016 - 22:45

Ik ook. Maar ook door het verhaal van Hella de Jonge. Ontroerend, altijd weer, zulke waargebeurde 'verhalen'.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?