Het is vandaag 02-02-2022 en daarmee is het alweer twintig jaar geleden dat prins Willem-Alexander zijn Jawoord gaf aan Máxima Zorreguieta. In deze blog blikken we terug op dé jurk. 

Al maanden voor het moment suprême beginnen de speculaties. Wie zou de jurk mogen maken? Welke kleur zou Máxima hebben gekozen? Welke stof? Welke belijning?
Diverse ontwerpers mogen hun ideeën tonen in kranten en tijdschriften, maar lang blijft geheim wie nou precies de eer heeft gekregen. Helaas voor Máxima komt het nieuws enkele weken voor de bruiloft toch naar buiten via een mol. En wie is de mol? Nou ja, in dit geval de vrouw van een beveiliger, die weekblad Privé tipt dat de toekomstige prinses een afspraak heeft met niemand minder dan Valentino. Als de Italiaanse ontwerper zich in de dagen voor het huwelijk meermaals meldt bij het paleis voor een pas- en oefensessie, worden de laatste twijfels weggenomen: De toekomstige prinses en koningin heeft haar keuze laten vallen op de meester van de verfijning. 

Het moment waarop Máxima aan de arm van prins Willem-Alexander uit het paleis uit komt schrijden, heeft wel wat weg van een sprookje. Daar is ze dan. Het Argentijnse burgermeisje dat het hart heeft veroverd van de toekomstige koning van Nederland. Passend bij haar bijzondere toekomst, draagt Máxima een japon van roomwitte mikado-zijde.


Foto: RVD

De belijning van de japon is zowel waardig als eenvoudig, waardoor de opstaande boothals en het kant bij  het rokgedeelte echte eyecatchers zijn. 

De sleep van de japon is gemaakt van zijde en tule en heeft een lengte van maar liefst vijf meter. De sluier van Máxima is met de hand versierd met motieven van bloemen en ranken van kant. Doordat de sluier net iets langer en breder is dan de sleep van de jurk, is het bovenaanzicht even indrukwekkend als het vooraanzicht.

Schets van Valentino:

Bij een koninklijke bruid horen natuurlijk ook bruidsmeisjes. Máxima's zusje, Máxima's vriendin en twee nichtjes van Willem-Alexander dragen een blouse van velours en een bijpassende rok van rode satin duchesse. Naar verluidt komt het ontwerp uit de koker van modehuis Pauw. Omdat de vriendin en het zusje van Máxima natuurlijk niet voor iedere passessie kunnen afreizen naar Nederland, wordt dat werk uitgevoerd door de Argentijnse ontwerpster Graciela Naum. Máxima is hier zoveel mogelijk bij aanwezig. 

Tijdens het kerkelijk huwelijk kwamen er ook nog zes bruidskinderen in beeld, die kleding droegen van Theresia Couture. De meisjes droegen rood fluwelen jurkjes met een witte kraag van poplin, terwijl de jongens een kniebroek en en jas van rood fluweel droegen. Hierbij droegen ze een witte blouse met een met een grote kraag van poplin en een witte maillot.


Foto: RVD 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

zondag 06 feb 2022 - 00:08

....dit is wel een heel persoonlijke zicht op de statige japon, van fijnste/kostbare mikadozijde en handgeborduurde kant, gemaakt voor een koninklijke bruid. door enkelen wordt het enorme kunsthandwerk blijkbaar onderschat.
Daarin moet worden gelopen, gezeten in/uit een koets/auto geklommen worden en zonder kreukels weer te voorschijn komen.
men kan zich wellicht aan Prinses Diana als bruid herinneren ? één rommeltje, door de enorme hoeveelheid slappe stof en veel te lange sleep.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

zondag 06 feb 2022 - 12:36

Nou als ik daar nog aan denk…. u heeft gelijk hoor maar er zijn tal van mogelijkheden tussen, ik vond bijvoorbeeld als bruid Meghan Markle ook prachtig met die sluier, die kwam heel echt heel mooi uit zonder stof eronder zo was het borduurwerk nog beter te zien, zij had ook geen kreukels in haar zijden jurk enz. Ach ook in de modebranche zijn er sinds 20 jaar tal van innovaties, gelukkig maar.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

zaterdag 05 feb 2022 - 18:13

Voor velen is hij prachtig en uiteraard is iedere bruid altijd mooi. Helaas,persoonlijk vind ik Máxima’s bruidsjurk niet mooi. Het zit hem in de stof, deze is veel te stijf en veels te glanzend! Nee, helaas, de kleur is wel goed gekozen gezien haar moeilijke natuurlijke teint. Het is niet spierwit. Het model vind ik wel mooi.
De boothals goed gekozen, maar de stof is too much ook voor de verfijnde sleep. Kant is altijd fragiel en zou veel mooier euitkomen op een soepele stof, de jurk had mijns inziens van een soepelere stof moeten zijn, hij oogt nu hard,stijf en te glanzend. Ik vind hem zeker niet romantisch, ook zou ik persoonlijk hebben gekozen voor een lagere sluier op het hoofd i.p.v. zo enorm hoog, ze is al zo lang van zich zelf.

afbeelding van Mijtje

Mijtje

zaterdag 05 feb 2022 - 18:46

We zullen je tips doorgeven aan meneer Valentino. Misschien leert hij er nog wat van.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

zondag 06 feb 2022 - 12:27

Nou graag en zeg hem er meteen dan bij dat een mens namelijk nooit te oud is om te leren en/of hierdoor eventueel tot andere inzichten kan komen, ja toch?! ;-))

afbeelding van Jens

Jens

zaterdag 05 feb 2022 - 21:39

LOL.
Ik vond de jurk en de bruid en de dag schitterend. Wel jammer dat hij zo knullig wordt tentoongesteld, zo zien de tiara en de bovenkant van de sluier er heel anders uit.
En dan nog iets anders: ik lees net dat er een docu komt ivm de 50 jarige leeftijd van Mary. Het zou toch leuk zijn als die hier met vertaling te zien zou zijn.
En, hebben jullie ook de docu Een Porseleinen Huwelijk gezien?

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zondag 06 feb 2022 - 13:49

Ik heb twee afleveringen gekeken van t Porseleinen Huwelijk. Ik vond t wat eenzijdig belicht. Ik had de vraag, 'had t anders gekund' interessanter gevonden in plaats van alleen maar de luitjes van toen die tegen t huwelijk waren, zoveel weer aan t woord te laten met de woede van toen.
Geen perspectief vanuit Maxima of vanuit Nederlanders die er minder hard instonden. Ik denk en dacht dat er andere varianten mogelijk waren geweest.
Maar dan hadden we minder hard meegehuild met Maxima haar traan :)
Wat vind jij?

afbeelding van Jens

Jens

zondag 06 feb 2022 - 15:24

Tja. Ten eerste vind ik dat een dochter niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de daden van haar vader. Denk aan de kinderen van Duitsers, collaborateurs etc. in WOII.
Maar daarnaast is het een feit dat er in Argentinië een bewind is gevoerd waardoor duizenden mensen gewoon verdwenen zijn. Ik heb vandaag nog eens een rapportage van de Dwaze Moeders bekeken, als je dat tot je door laat dringen dan snap ik dat een lid van die regering niet bij officiële momenten in Nederland aanwezig kon en kan zijn. Concluderend vind ik dat Wim Kok het goed heeft aangepakt.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

maandag 07 feb 2022 - 13:23

Ik heb de hele reeks gevolgd, mét de snoeiharde kritiek óók aan de toenmalige regering, die hier van een politiek 'handigheidje' werd beticht.. Ik ben het overigens met jou, Jens, volledig eens dat de fouten van een vader (of moeder) niet aan een dochter (of zoon) kunnen worden aangerekend ! Al bij al is Máxima wellicht het (aller)mooiste wat Nederland in dit jongste millennium is overkomen - en niet enkel qua mode !

afbeelding van Birchwood

Birchwood

donderdag 03 feb 2022 - 19:02

Wat een mooie bruid! Jurk is echt prachtig.
Ik herinner mij nog dat het engeltje een lente-achtige dag was, terwijl ik voor de tv zat te genieten.

afbeelding van Bea

Bea

donderdag 03 feb 2022 - 17:49

Was erbij in de Beurs van Berlage, leuk om na 20 jaar (time flies) deze foto's te zien :)

afbeelding van Royal Ellen

Royal Ellen

donderdag 03 feb 2022 - 11:55

Nog steeds een van de mooiste koninklijke bruidsjurken die ik ken!

Wat droeg Maxima tijdens het TV-interview over het Oranje Fonds? De pantalon van het broekpak van Claes Iversen?

afbeelding van Senna

Senna

donderdag 03 feb 2022 - 11:54

Weet het nog precies, heerlijk voor de tv en genieten!!!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

woensdag 02 feb 2022 - 19:25

... en op 2.2.2 zat ik aan het tv-scherm gekluisterd !! Die jurk is (nog altijd) ongemeen schitterend !!!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 02 feb 2022 - 18:41

Zo’n jurk en dag die je nooit vergeet. Ik wens hen nog heel veel geluk en mooie jaren samen!

Nog steeds is de jurk tijdloos mooi en ook de bruidsmeisjes met de rozen in hun kleding vond leg. Ik heb ademloos zitten kijken. Geroerd door de tango.
En wat gebeurde? Dezelfde avond ik naar het stadsbal, waar Carel Kraayenhof voor tango dansend Den Haag nogmaals Adios Noniño speelde. Zo bijzonder om op deze dag op deze muziek te dansen…

afbeelding van oranjefan

oranjefan

woensdag 02 feb 2022 - 12:41

Een mooie dag met een traan en een lach. Een prachtig paar en dat al 20 jaar!
Heel mooi, vooral de superlange sluier en de tranen tijdens het spelen van Carel Kraaijenhof vond ik heel indrukwekkend.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 02 feb 2022 - 11:57

Oh ik zie mn oude reactie uit 2017! Haha!

De trouwjurk is nu te zien in Nieuwe Kerk en WA zn mooie outfit in Museum Amsterdam.

Zouden we ooit nog de avondoutfit gaan zien of heeft ze met deze jurk ook gedanst?

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

donderdag 03 feb 2022 - 10:50

Waren ze niet rond het avondeten vertrokken? Op huwelijksreis?

afbeelding van Siobhan

Siobhan

donderdag 03 feb 2022 - 15:23

Oh ja. .dat zou ook kunnen ja. Om haar ouders te ontmoeten eerst, in Londen?
Hoe zat dat ook alweer.
De avond ervoor was t publieksfeest waar ze lang is gebleven.

afbeelding van elisah.

elisah.

donderdag 03 feb 2022 - 17:53

Had Willem Alexander niet als verrassing geregeld dat haar ouders ook daar op wintersport waren ?

afbeelding van Tony

Tony

woensdag 02 feb 2022 - 11:50

Schitterende jurk, nu na 20 jaar nog steeds heel erg mooi! Door de hoge sluiting heel ingetogen maar zo geraffineerd gemaakt, perfect passend voor een prinselijk huwelijk en toch zo bijzonder !

afbeelding van Sanne

Sanne

vrijdag 03 feb 2017 - 22:52

Oh wat leuk om weer terug te zien! Ik was 11 en weet vooral nog heel goed dat wij op die dag ons konijn gingen laten trouwen met het konijn van de buren, compleet met gasten en trouwfoto's. Tussendoor keek ik door het raam mee naar het koninklijke huwelijk op de televisie ;)

afbeelding van elise1

elise1

vrijdag 03 feb 2017 - 12:01

Ze zag er prachtig uit. Vond en vind alleen het boeket erg lelijk. Weinig verrassend, grof, niet verfijnd, Dat was jammer. Maar voor de rest niets dan lof hoor!

afbeelding van Gerdien

Gerdien

vrijdag 03 feb 2017 - 10:35

Wat een plaatje! Ik geniet hier nog steeds van! Ik was 7 toen en speelde de weken erna nog elke dag bruidje. Dus het heeft veel indruk bij mij gemaakt. De jurk zit schitterend in elkaar, prachtige pasvorm, indrukwekkende sluier, eigenlijk alles vind ik mooi eraan. De bruidsmeisjes zien er eveneens beeldig uit. Het prachtige rood met de mooie haarcorsage staat hen super leuk!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 02 feb 2017 - 20:02

Wat een prachtige jurk is dit toch. Echt een van de mooiste koninklijke trouwjurken! De kleur en het geraffineerde kant, ik vind het een plaatje.
Ook de mooie rode jurken met rozen van de bruidsmeisjes matchten geweldig.
En wat ik ook nooit kan vergeten: Adios Noniño prachtig gespeeld door Carel Krayenhof. En laat hij nu s avonds op het stadsbal dat destijds in Den Haag was, dit nummer spelen... Mooiste dag ever!

afbeelding van jeanine68

jeanine68

donderdag 02 feb 2017 - 19:09

Prachtig!!
Een dag om nooit te vergeten......!!

afbeelding van zara

zara

donderdag 02 feb 2017 - 17:36

Hoe vaker ik naar deze zijden Valentino jurk kijk, hoe mooier ik hem vind. Hij zit zo perfect in elkaar. En dan die ingenieus bevestigde sleep met die kanten sluier met grote tiara erboven! Prachtig! De kleding van de bruidsmeisjes vind ik ook ontzettend mooi, ik wist niet dat het van een Nederlands modehuis kwam!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

donderdag 02 feb 2017 - 16:50

Ik kan niet eens meer goed herinneren waar ik was en met wie gekeken. Wel dat ik de tiara heel gedurfd vond als een kroon nadat we maanden lang al die discussies over t huwelijk hadden gehad ivm haar vader.
De jurk vond ik minder wow. Maar zo stralende bruid. Dat was indrukwekkend. En Claus. Claus wat missen we je toch!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

donderdag 02 feb 2017 - 17:50

Ze had iets crèmekleurigs aan. Een vriendin van mn dochter lunchte er ook. Durfde geen foto te msken.
Wat kan t zijn geweest? Iets crèmekleurigs.
Zaten niet apart.
Waren samen zonder dochters.

afbeelding van Iris

Iris

donderdag 02 feb 2017 - 15:43

Tsjonge jonge, wat waren ze nog jong en schattig! Wat spannend was deze dag en de hele voorbereidingen. Leuke tijd. Tijdens het huwelijk was het stil op straat. Ik woonde toen in Ede en mijn ouders zijn uit Dodewaard bij mij naar de tv komen kijken, omdat ze zelf geen tv hadden. En ja, ik moest ook huilen. Gisteravond zag ik de traan van Maxima ook weer in het groot op tv, en ja hoor, daar ging ik weer. Ze keken zo verlief naar elkaar tijdens de kus op het balkon. De jurk vond ik eigenlijk niet zo bijzonder, de sleep daarentegen vond ik prachtig, haar kapsel make-up en oorbellen ook!

afbeelding van Merel123

Merel123

donderdag 02 feb 2017 - 13:55

Ach ja, een dag om nooit te vergeten.
Een prachtige bruid en wat was die WA super verliefd. En als je ze samen ziet, zijn ze nog steeds gek op elkaar. Heerlijk om te zien.

afbeelding van Helena

Helena

donderdag 02 feb 2017 - 13:41

Nu zou je kiezen voor een wat meer uitgesneden hals. Het was echter wel winter. Maar prachtig weer.
Wat een mooie jurk. En die sleep dan. Schitterend. Zo n echt sprookje!!

afbeelding van Eftichia

Eftichia

donderdag 02 feb 2017 - 13:29

Ik vind het pracht van een bruidsjapon, echt klasse.! De schitterende rode kleur van de bruidsmeisjes en bruidskinderen zal ik ook nooit vergeten, allemaal zo stijlvol! Een dag om met genoegen naar terug te kijken!

afbeelding van Paula

Paula

donderdag 02 feb 2017 - 11:50

De jurk daar was ik zelf niet weg van (te wit van kleur en de boothals en zo) maar ik vond de bruidsmeisjes zooooo mooi gekleed en gekapt. Dat warme rood en ze waren zo perfect rustig in hun optreden, ik was erg onder de indruk. Wat een dag was het... wow.

afbeelding van elisah.

elisah.

donderdag 03 feb 2022 - 18:00

Alles vond ik zooooo mooi , alleen het bruidsboeket te zwaar en te grof .

Het was een dag om nooit te vergeten.

afbeelding van Suyari

Suyari

donderdag 02 feb 2017 - 11:47

Het was echt een fabelachtig mooie jurk en een ontroerend bruidspaar. De liefde spatte van het beeldscherm. Ik was dan ook verbaasd dat de jurk van madeleine ook van Valentino was. Ik vond dat een draak van een jurk

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

donderdag 02 feb 2017 - 11:16

Grappig, dat tasje van Beatrix. Was mij totaal niet opgevallen! Mooie log Josine!

afbeelding van Els

Els

donderdag 02 feb 2017 - 11:09

Krijg weer tranen in mijn ogen bij het zien van de prachtige jurk. Wat een sprookje.
En nu alweer 15 jaar verder, en ze leven nog lang en gelukkig.

afbeelding van orchidee

orchidee

donderdag 02 feb 2017 - 09:51

Dank je wel Josine, dat je het zo prachtig voor ons gemaakt hebt.
Ik herinner me alles nog als de dag van gisteren, maar wat is er in de tussen tijd veel gebeurd!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

donderdag 02 feb 2017 - 10:11

Ik zat met een tompouce achter de tv met mijn moeder, tante en zusje. M'n vader boeide het niks, en m'n opa had net een zware hartoperatie gehad. Dus wij waren de enige familieleden die keken. Zaten we daar met z'n vieren te huilen tijdens de tango ;)

afbeelding van orchidee

orchidee

donderdag 02 feb 2017 - 11:29

Mijn dochter en ik hadden samen willen kijken, maar zij lag in bed met een flinke oorontsteking.
Zat ik daar met 2 ongeïnteresseerde mannen :( en oranje tompoezen.
Gelukkig kwam de huisarts wel en moest ik ook nog naar de (maar even open) apotheek waar ik ruim een uur moest wachten voor antibiotica.
Maar die leuke reclame van een meisje met haar vader op haar schouders. Zij riep: zie je ze al?? Danoontje powerrrr! Die blijft me bij als een van de leukste reclames ooit.

afbeelding van orchidee

orchidee

donderdag 02 feb 2017 - 21:00

Oh TWoR, daar doe je me een groot plezier mee!
Het blijft leuk om te zien.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

donderdag 02 feb 2017 - 21:05

Hij is inderdaad grappig!

afbeelding van Lies

Lies

donderdag 02 feb 2017 - 09:14

Oh, wat waren ze toch prachtig! De japon is een lust voor het oog!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

donderdag 02 feb 2017 - 09:08

Prachtig, prachtig, prachtig allemaal !!!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?