In de hoedenkamer van koningin Máxima zijn de meest uiteenlopende hoofddeksels te vinden. In de blog van vandaag gaan we kijken naar een nieuwe favoriet: de fedora. 

De geschiedenis van de fedora brengt ons terug naar 1857. In dit jaar ontwerpt de Italiaanse hoedenmaker Borsalino een gleufhoed met deuken aan weerszijden van de bol. Het stoere ontwerp van vilt valt erg in de smaak bij de Italiaanse heren en wordt ook internationaal een echte bestseller.
Om de vrouwen te betoveren is er iets meer overtuigingskracht nodig, zo blijkt. De Borsalino, zoals de hoed wereldwijd ook wel wordt genoemd, blijft tot de jaren tachtig van de negentiende eeuw een echte herenhoed. Pas als actrice Sarah Bernhardt een Borsalino draagt tijdens de uitvoering van het toneelstuk 'Prinses Fédora', ontdekken de dames van de gegoede stand de vele mogelijkheden van de gedeukte gleufhoed.  Gelukkig maar, want anders hadden we koningin Máxima wellicht nooit gezien met het vrij stoere hoedenmodel. 

Clash 
Een van Máxima's eerste fedora's kregen we te zien op Prinsjesdag 2011. Bij een ruisende avondjurk vol lichtgroene pailletten zou ik zelf nooit een donkerbruine Borsalino kiezen, maar Máxima heeft inmiddels wel bewezen dat een clash van stijlen soms best goed kan uitpakken. En het woord 'clash' bedoel ik in dit geval niet negatief, want op de een of andere manier werkt de tegenstelling tussen beide stijlen en materialen wel. Jammer genoeg flatteert de pasvorm van de japon niet, want anders zou ik het best een geslaagd totaalplaatje vinden. 


Foto: PPE

Dubbel zien
Met een bijna oneindig budget is de verleiding groot om een favoriete hoed in meerdere kleuren aan te schaffen. Dat blijkt ook wel uit Máxima's hoedencollectie. Naast de bruine Borsalino van Prinsjesdag 2011 (links) heeft de koningin ook nog een donkerbruine Borsalino met diepere deuken in haar bezit (rechts). Het verschil is klein, maar het betreft toch echt twee verschillende hoeden. 


Foto: PPE

Streng
Een fedora hoeft natuurlijk niet per se bruin te zijn. Tijdens de opening van een tentoonstelling in 2017 droeg Máxima  een fantastisch exemplaar van donkerblauw vilt (zie hieronder). In vergelijking met Máxima's bruine Borsalino's heeft onderstaande fedora een vrije brede rand. Naar mijn gevoel maakt het de hoed iets vrouwelijker, terwijl de kleur juist zorgt voor een iets strengere uitstraling. Ik hou ervan! 


Foto: PPE

Materiaal
De materiaalkeuze bepaalt ook voor een groot deel de uitstraling van de hoed. Bij Máxima's oversized fedora's heeft Fabienne Delvigne heel slim gekozen voor vrij dik vilt. De materiaalkeuze geeft de hoeden net iets meer statuur, waardoor ze perfect gecombineerd kunnen worden met geklede jurken en mantelpakjes. 


Foto: PPE

In Máxima's goedgevulde hoedenkamer is ook een oversized fedora van beige vilt te vinden. Mijns inziens wringt de kleur van de hoed in dit geval met de materiaalkeuze. Een beige/witte hoed draag je doorgaans in de zomer, terwijl dik vilt een echt wintermateriaal is. Blijkbaar worstelt Máxima ook met deze tegenstelling. In 2002 droeg ze het hoofddeksel bij een mouwloze top en pantalon, en in 2013 combineerde Máxima de fedora met een wollen mantel op een hoogzomerse dag. 


Foto: PPE

Paar tientjes
Voor warme zomerdagen heeft Máxima sinds deze zomer gelukkig ook een luchtige fedora tot haar beschikking. Heel duur is het nieuwe hoofddeksel niet. Voor een paar tientjes is de hoed te koop bij het Nederlandse label Bronté. 


Foto: PPE

Vrije tijd 
In haar vrije tijd draagt Máxima ook nog weleens een fedora om niet al te herkenbaar te zijn. Vanwege de mediacode kan ik alleen onderstaande exemplaren laten zien. Het linker exemplaar komt bij Bronté vandaan. 


Foto: PPE

Zusje
Het modieuze zusje van de fedora luistert naar de naam Trilby en is te herkennen aan de neerwaarste rand aan de voorzijde en de opgeslagenr and aan de achterzijde. Máxima is tot nu toe drie keer gezien met een trilby. 


Foto: PPE

De cowboyhoed wordt ook nog weleens verward met een fedora, maar heeft een veel bredere rand, die aan weerszijden van de hoed is opgeslagen. 


Foto: PPE

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Moon

Moon

dinsdag 14 aug 2018 - 21:18

@Sandy Lerarencongres in Amersfoort

afbeelding van sandy

sandy

dinsdag 14 aug 2018 - 19:36

Josine, bij welke tentoonstelling was dat in 2017 waar ze de mooie blauwe fedora droeg? Was het soms in Utrecht?

afbeelding van Catharina Afra

Catharina Afra

dinsdag 14 aug 2018 - 16:33

Prachtig model hoed, de fedora, staat Maxima geweldig. De donkerblauwe is mijn favoriet.
Ik vind de clash van stijlen juist fantastisch uitpakken.

afbeelding van Carolina

Carolina

dinsdag 14 aug 2018 - 15:17

Ik vraag me af of ze in haar vrije tijd hoeden draagt om niet al te herkenbaar te zijn. Ik ben erg dol op hoeden, heb er zelf ook een aantal, maar als ik mensen met een hoed op zie, dan kijk ik er juist extra naar. En op de een of andere manier heb ik bij Maxima altijd het idee dat ze toch wel erg graag op wil vallen.

afbeelding van Dick Jan Peters

Dick Jan Peters

dinsdag 14 aug 2018 - 12:51

Ik vind dit soort hoeden alleen voor de vrije tijd, of wanneer ze incognito is;
Mijn overweging is vooral dat ik denk: waarom zou een prinses of koningin een `stoere`hoed willen dragen, en er stoer of mannelijk uit willen zien, terwijl er zo enorm veel keuze is in andersoortige hoeden? En ik snap best dat ze het soms te gekleed of tuttig vinden, maar draag dan gewoon geen hoed! Het absolute dieptepunt is de Prinsjesdag-combinatie. Clash van stijlen of niet...., maar een mannenhoed bij een geklede namiddagjapon....dan is er ergens iets even helemaal fout gegaan.........

afbeelding van Merel123

Merel123

dinsdag 14 aug 2018 - 14:39

Vaak heb ik een haat-liefde verhouding met de outfit van Maxima.
Het klopt hier en daar niet, ik zou het zelf anders doen, maar op de één of andere manier staat het haar wel.
Zo ook de Prinsjesdag outfit. Ik zou het niet in mijn hoofd halen om deze hoed bij deze jurk te dragen, maar wat mij betreft komt ze er goed mee weg.

De zwaar opgemaakte ogen en de oranje wangen vind ik verschrikkelijk.

afbeelding van Dick Jan Peters

Dick Jan Peters

dinsdag 14 aug 2018 - 14:51

Dat was mij nog niet opgevallen, Merel. Inderdaad veel te veel van het goeie, ik moest even lachen toen ik beter keek..........ze lijkt bijna op Connie Breukhoven; Is er wel eens aandacht besteed aan de make-up van Maxima op deze site? Het viel mij hier op Curacao, bij het bezoek aan Barber, ook al op, dat Maxima heel zwaar opgemaakt was. Volgens mij is dat helemaal niet prettig voor de draagster, en ook helemaal niet nodig. Ze is knap, heeft een mooi gezicht. Kijk nog maar eens naar die 2 foto`s hierboven , met dat hoedje in haar hand. Zodra ze in de buurt komt van een naturel-look, ziet ze er het beste uit, vind ik.( Een beetje lastig dilemma, want een koningin moet nu juist vaak boven het maaiveld uitsteken.....)

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 14 aug 2018 - 15:17

Dick Jan,

ik ben onze mailberichten opeens kwijt... Kun jij mij het laatste mailtje toevallig nog een keer sturen? Hopelijk zie je dit berichtje.

Groet,
Josine

afbeelding van Dick Jan Peters

Dick Jan Peters

dinsdag 14 aug 2018 - 16:48

Hi Josine, ik heb mijn laatste mailtje opnieuw aan je verzonden; groeten !

afbeelding van Lina

Lina

dinsdag 14 aug 2018 - 13:49

Vooral dat laatste is nou precies wat ik ook vind en zei.

afbeelding van Merel

Merel

dinsdag 14 aug 2018 - 06:46

Ik vind fedora’s en trilby’s (niet te groot, toch echt een hoed, beetje mannelijk) geweldig, dus deze hoeden, op de cowboyhoed na, allemaal mooi. (De Bronte heb ik ook, heerlijke hoed) Al zijn de uitvergrote Delvigne exemplaren, daardoor, wel weer wat minder pittig. De combinaties vind ik niet altijd geslaagd: vilt bij jurken van lovertjes en zijde: nee. (Vooral bij de lovertjes: fantastische jurk! De vorm van de hoed kan prima (lekker eigenwijs!), maar het vilt oogt te zwaar (ik had dan voor stro gekozen), en met het wat suffe standaard lint (waarom geen subtiel accent in kleur van de jurk?) lijkt het een beetje ‘toevallig’.) Vilt bij een mantel of tenminste jasje (de donkerblauwe, de wolwitte trilby, de camel): prachtig. Stro bij een zomerse outfit: super.

afbeelding van Doro

Doro

dinsdag 14 aug 2018 - 01:24

Prinses Irene droeg bij de bijzetting van Prins Bernard geloof ik een waanzinnig mooie wit vilten fedora en een warm wollen witte jas. Ze zag er prachtig uit. Ik denk overigens soweiso dat prinses Irene het mooist gekleed is van alle
Prinsessen en De Koningjn in nederland

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

dinsdag 14 aug 2018 - 10:59

Ook maxima was toen in het wit haar vond ik nog stijlvoller

afbeelding van gambetta

gambetta

maandag 13 aug 2018 - 22:08

Ik vind de Fedora met het rode pakje (2013) haar heel mooi staan.

afbeelding van Lina

Lina

maandag 13 aug 2018 - 21:21

Ik vind zo’n hoed eigenlijk alleen kunnen en passen bij sportieve kleding, bij een broek ofzo. In Engeland bijvoorbeeld dragen ze die eigenlijk alleen als ze gaan jagen (walgelijk trouwens...)
Die hoed bij de jurk op Prinsjesdag vind ik dan ook echt als een tang op een varken slaan.
Ik snap écht niet hoe ze het in haar hoofd heeft kunnen halen een dergelijke hoed bij een (wat het tenslotte is) avondjurk te dragen.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 13 aug 2018 - 20:44

Ik ben geen fan van de Fedora, maar Máxima staat het wel heel goed. Ik vind vooral de eerste modellen en de hoeden van Brontë heel erg mooi. De modellen die Delvingne maakte vind ik niet heel mooi, vooral de cowboyhoed niet. Gelukkig is er nog genoeg dat ik wel heel mooi vind!

afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

maandag 13 aug 2018 - 17:57

Ik vind een fedora echt iets voor bij een mooie wollen wintermantel of zoals in Denemarken met die robe manteau dat was er toch ook eentje, hij staat hierboven niet of is het de donkerbruine. Die leuke zomerhoedjes vind ik haar leuk staan. Die draag ik ook veel in dit model, van de markt in het buitenland.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 13 aug 2018 - 19:26

Dat is dezelfde hoed als bij nummer 2. Maar de combinatie met de robe manteau in Denemarken was inderdaad zeker zo mooi.

afbeelding van Jantje R

Jantje R

maandag 13 aug 2018 - 16:41

Van Fedora houdt ik niet. Ik vind ook de combinatie met de rest van de kleding niet passen.

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

maandag 13 aug 2018 - 16:34

Creme cowboy hoed vind ik haar niet staan,is dat trouwens een al wat oudere foto,
Josien?

afbeelding van Eyecatcher

Eyecatcher

dinsdag 14 aug 2018 - 00:02

Voor die laatste zou ik een moord doen ( nou ja, bijna ) Maar ze had haar haar anders moeten doen, een waanzinnige knot ofzo.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 13 aug 2018 - 19:26

Ja, uit 2006.

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

maandag 13 aug 2018 - 16:32

Witte trilby het moois! linkse. foto nee

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?