Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 01 aug 0 reacties

Met dit diadeem is Máxima absoluut het zonnetje in huis

Het was vandaag een heerlijk zomerse dag, dus daarom sluit ik de week af met een blog over het diamanten zonnestraaldiadeem. 

Als koningin draagt Máxima vooral de grotere stukken uit de koninklijke kluis. Ik geef haar daarin groot gelijk, want afgezien van de hoofdpijn moet het heerlijk zijn om voor een paar miljoen aan diamanten op je hoofd te hebben. Toch hoop ik stiekem wel dat we haar nog een keer gaan zien met het relatief bescheiden zonnestraaldiadeem. Het juweel kent namelijk een mooie en rijke geschiedenis.

Het juweel werd voor het eerst beschreven in de archieven van Mellerio en dat is ook niet zo gek. In het jaar 1888 bestelde het Nederlandse hof bij de Franse juwelier namelijk "1 diademe faiant collier ornements brillants blancs et bruns'. Oftewel: een diadeem dat ook als collier gebruikt kan worden, gemaakt van witte en bruine diamanten. Helaas hebben we het oorspronkelijke ontwerp nooit mogen aanschouwen en de collier-variant evenmin. Om onverklaarbare redenen hebben Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix het ontwerp van Mellerio niet publiekelijk gedragen. De verbazing was dan ook groot toen prinses Mabel op haar trouwdag met het diadeem op de proppen kwam. Wat droeg zij in vredesnaam op haar hoofd? Had ze een nieuw diadeem van haar schoonmoeder gekregen of schuilde er toch een ander verhaal achter de mysterieuze glimmer? 

Door de Rijksvoorlichtingsdienst werd Mabels diadeem die dag omschreven als een tweede versie van het saffieren inhuldigingsdiadeem, maar na gedegen onderzoek van kenners als Vincent Meylant, kwam het juiste verhaal naar boven. Het zonnestraaldiadeem is een juweel an sich, geen tweede versie van. Toch is er wel een link tussen beide juwelen, want de bruine diamanten van het zonnestraaldiadeem, zijn inderdaad vervangen door witte diamanten uit het saffieren inhuldigingsdiadeem. 

Aangezien prinses Mabel op 29 april 2013 het zonnestraaldiadeem droeg tijdens het afscheidsdiner van koningin Beatrix, heeft iemand van de hofhouding 's nachts of misschien zelfs de volgende morgen de stenen weer om moeten zetten, want Máxima droeg het saffieren diadeem op de dag van de inhuldiging mét de verwisselbare diamanten. 

Tot nu toe hebben we Máxima slechts twee keer gezien met het zonnige ontwerp van Mellerio. Het zou mij niet verbazen als het nu geduldig ligt te wachten op de nieuwe generatie, maar wie weet herontdekt Máxima in de toekomst de magie van het diamanten zonnestraaldiadeem wel. Ik ben voor. Jij? 

Klik hier voor een overzicht van alle diademen die Máxima tot nu toe heeft gedragen. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments