Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 13 mei 16 reacties

Máxima’s stijlevolutie: 2002

Máxima’s stijl en uiterlijk zijn beslist niet in beton gegoten. De komende dagen gaan we door haar fotoalbum bladeren. Met vandaag: 2002.

Met het koninklijke huwelijk dat voor de deur staat, is Máxima in januari 2002 erg druk. Tussen alle uitstapjes met familieleden en vrienden door, dans ze de sterren van de hemel, leert ze heel veel mensen kennen en vindt ze qua mode meer haar eigen weg. De Argentijnse Graciela Naum, die al jaren met haar moeder Maria samenwerkte, levert een groot deel van de kleding af, net als Edouard Vermeulen van Natan. Het grijze tailleur op onderstaande foto ademt de stijl van laatsgenoemd modehuis, met een monochrome kleurstelling, een brede kraag en (niet op de foto) schoenen met bandjes. Het kapsel, dat voor Máxima’s doen plat en klassiek is opgestoken, valt eveneens op.

BSR/Van Tellingen

Op 2 februari 2002 draagt Máxima een trouwjurk van Valentino. Het ontwerp heeft een hoge taille, benitierhals en rijke broderie d’art bij het rokgedeelte

RVD

Tijdens de huwelijksreis komt er sportieve kleding in beeld (links). Wat mij op onderstaande foto vooral opvalt, is de vorm van de wenkbrauwen. In vergelijking met 2002 zijn ze nu smaller en gelijkmatiger.

Voor Koninginnedag bestelt Máxima bij Natan een mantelpakje à la Jackie Kennedy, met grote knopen en een verhoogde taille. De hoed met opgeslagen rand, een zogenoemde relevé, zal later uitgroeien tot haar handelsmerk. De pashmina is dat in 2002 al, net als de schoenen met bandjes en een hak van 5 centimeter.

PPE

Tijdens de doop van Eloïse draagt Máxima een kuitlange mantel met geborduurde bloemen van Valentino. Ik heb nog altijd de hoop dat dit kledingstuk nog een keer opduikt.

BSR

Op Prinsjesdag toont Máxima haar lef in een felrode jurk met diep decolleté. Net als het jasje is de jurk een ontwerp van Natan. De haardecoratie komt van Philip Treacy.

17-09-2002 (c)PPE/Nieboer

Op 24 mei trouwt prinses Martha Louise met Ari Behn. Máxima draagt tijdens de plechtigheid een oranje jurk van Valentino.

PPE/Nieboer

Op de Antillen draagt de prinses een keurig tailleur van Natan. Hoeden met een rechte basis zijn nog mode op dat moment. De schoenen met bandjes zijn weer present en de juwelenkeuze is (nog) ingetogen.

BSR

Een beige pak met leren jasje komt meermaals in beeld in 2002. Het label laat zich wel raden: Natan.

24-05-2002 (c) PPE/nieboer

Op naar deel 3, met positiekleding, een robe manteau a la Jackie en een heerlijk Pucci-jasje.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
16 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Nog steeds mooi!

Wat leuk, zo’n overzicht ‘down memory lane’! Ook nu nog, als ik terug kijk, vind ik Maxima een van de allermooiste koninklijke bruiden ooit. Het was echt top. Prachtige japon, prachtig diadeem, prachtige setting, prachtige ceremonie, prachtige balkonkus, prachtig alles! Wat een bruiloft was dat!

Een geslaagd jaar voor Maxima qua mode zou ik zeggen! Ik vind het grijze zijden pakje mooi, maar het is waarschijnlijk wel enigszins gedateerd. De oranje Valentino – ook een erg mooie japon, maar alleen het kapsel met pijpenkrullen vond ik niks (veel te meisjesachtig). De rode Prinsjesdag-jurk: geweldig (en zo veel mooier dan die andere rode jurk die ze ooit bij Prinsjesdag droeg met die afschuwelijke rode lakschoenen). Het gele mantelpakje valt voor mij onder de categorie ‘iets tuttig en gedateerd’ (meer tuttig en gedateerd dan het lichtroze mantelpakje met de rode hoed). Leren jasje zou nog prima kunnen!

Wat verder opvalt is dat de schoenen behoorlijk veel lager waren, en dat haar voeten daardoor ook groter lijken dan nu. Grappig ook, dat cameraatje in haar hand op de foto met het leren jasje 😉

Mijn favoriet was t lichtgele mantelpakje. Helaas maar 1 keer gedragen en inmiddels uit de mode. Ik had zoiets in t zwart. Heerlijk door t pietsie balloneffect en kort jasje gaf dit een schitterend silhouet. Ergens nog in een doos bij mij, en bij Maxima ook denk ik…
De grijze set stond haar ook super.

Vooral de oranje avondjurk van Valentino viel op, tot dat moment werd er niet of nauwelijks oranje gedragen door leden van het koninklijk huis en zeker niet zo van top tot teen.
De rode japon met rood jasje op prinsjesdag was ook een keuze die liet zien dat onze toekomstige koningin lef en durf had op modegebied en we nog heel wat van haar konden verwachten👏
Ze heeft dat gevoel helemaal waargemaakt.

Afgezien van de oranje galajapon van Valentino hoeft voor mij niets meer in de herhaling hoor.
Ik herdraag ook geen kleding meer van 22 jaar geleden.
Dat is passé.
Maar wel heel leuk om terug te kijken in het fotoalbum en herinneringen op te halen, met name aan de trouwdag van ons koningspaar.
Ik vond Maxima’s bruidsjapon met alles erop en eraan echt prachtig.

@Josine Droogendijk: eigenlijk heb ik twee lezersvragen (kijk maar of ze leuk genoeg zijn):

Máxima heeft eigenlijk een nogal beperkt aantal modeleveranciers. In het hogere designersegment is dat Jan Taminiau, Valentino, Natan, Claes Iversen, Oscar de la Renta, wie nog meer? In het confectiesegment shopt ze graag bij Etro, Zara, Max Mara, Massimo Dutti, en nog wel meer. Maar wie heeft ze allemaal nog niet ontdekt? Welke Nederlandse designer past bij haar stijl en functie, en ziet ze over het hoofd?
Klopt het dat bij iedere activiteit van Máxima een hofdame meegaat? Wie zijn die hofdames? Mijn beeld is nog steeds wat oudere adellijke dames, maar ik heb geen idee waar ik dat beeld vandaan heb. Wat is voor die hofdame de rol tijdens zo’n activiteit? De bloemen en kadootjes overnemen die Máxima van het publiek krijgt? Zorgen dat Máxima zich nergens druk om hoeft te maken en het duidelijk is wanneer ze moet zitten, staan, wuiven, knippen, spreken, enzovoorts? Maar waar ik nog iets benieuwder naar was: wat is voor die hofdame de dresscode? Na een paar foto’s heb ik het idee dat de hofdame de onopvallende variant draagt van wat Máxima draagt. Dus: Máxima een knalblauwe jurk -> hofdame een donkerblauwe jurk. Máxima een rood broekpak -> hofdame iets met gedekter donkerrode pantalon. Máxima een grote hoed -> hofdame een bescheiden hoed. Klopt dit? En maakt zo’n hofdame ook weleens een faux pas?

Last edited 13 dagen geleden by zita

Wat een verschil zeg. Leuk om te zien. De rode “prinsjesdag outfit” de geborduurde mantel en het leren jasje zou ik graag nog eens terug zien. Valt toch wel mee met dat decolleté 😇ik vind het niet storend hoor.

De rode avondjurk en de zwarte jas van Valentino graag opnieuw dragen. Allebei erg mooi.

De Valentino mantel helemaal vergeten maar wat is die mooi! Zeker nog een keer dragen.

Prachtig dat rood en een diep decolleté. Er is zeker geen ophef over geweest want ik herinner me er niets van. Wat staat rood haar toch goed, zo vlammend aanwezig. Ik hoop dat ze nog eens zo uitpakt op Prinsjesdag (zeker dit jaar…)

Die rode jurk is inderdaad een topstuk. Heeft ze die vaker gedragen?
Ik kan me ook geen ophef herinneren. Nu is het ook geen jurk waarin haar halve boezem te zien is, maar is hij tamelijk kuis. De wybertjesjurk is eigenlijk de enige jurk die ik me kan herinneren die vrij algemeen afkeuring opriep.

Wat leuk om dit weer terug te zien. Die geborduurde jas mag ze zeker herdragen, maar heeft Amalia dat al niet eens gedaan? (50e verjaardag WA) De oranje avondjurk is wat mij betreft 1 van haar mooiste ooit. De pakjes waren toen helemaal the bom, maar nu doen ze wat stijf en gedateerd aan

Last edited 13 dagen geleden by AnnekeM

Bedoel je deze outfit van Amalia? https://www.instagram.com/p/BTgjrEQBJM5/?utm_source=ig_web_copy_link Dat is toch een andere jas van Máxima? Of heeft ze deze jas ook gedragen?

zat ik ook aan te denken, maar het is inderdaad een andere

Mooi, mooi en vooral zeer verzorgde totaalplaatjes….