Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 09 mei 68 reacties

Máxima’s stijlevolutie: 2001

Máxima’s stijl en uiterlijk zijn beslist niet in beton gegoten. De komende dagen gaan we door haar fotoalbum bladeren. Met vandaag: 2001.

Wat trek je aan als je wordt voorgesteld aan een heel volk? Máxima besloot het in 2001 over de veilige boeg te gooien. Ergens moest ook wel, want in de media was ze vooral rokend, dansend en drinkend te zien. Tijdens haar eerste officiële optreden, de verjaardag van koningin Beatrix, droeg ze een mantelpak dat het begrip ouwelijk op alle mogelijke manieren oversteeg.

BSR/Van Tellingen

Voor de verloving werd er eveneens iets keurigs uit de kast gehaald. Een rood jurkje met korte mouwen van de New Yorkse kleermaker Joseph Ting.

© RVD – Graciela Rossetto

Voor een bezoek aan de Keukenhof hulde Máxima zich in het donkerblauw.

BSR/Van Tellingen

Na de veilige start met Nederlandse, Belgische, Amerikaanse en Argentijnse ontwerpen koos Máxima voor felrood van Valentino. Ik hoop nog altijd dat ze dit pakje nog een keer tevoorschijn haalt. Let ook even op het haar. Wat een volle bos nog! De vorm van haar wenkbrauwen is ook beduidend anders.

BSR/Van Tellingen

Een broekpak uit haar kantoortijd in New York werd geüpgraded met een rode sjaal. Let ook even op haar schoenen: daar zijn Máxima’s Damproof-pumps weer.

BSR

Deze mantel van Frans Hoogendoorn kan door het tijdloze design gerust nog eens dienst doen.

Dit zwarte mantelpakje, gedragen tijdens de uitreiking van de Prins Claus Prijzen, bestelde ze eveneens bij Frans Hoogendoorn.

BSR

Voor het huwelijk van Haakon en Mette-Marit werd er grof geschut ingezet: een avondjurk van Chanel. Ook droeg Máxima voor het eerst een Oranjediadeem.

Een zwart-wit avondtoilet van Natan. Ook deze outfit zou ze gerust nog eens kunnen dragen, zoals ze in 2012 ook al eens deed. Wie weet tijdens het diplomatendiner?

NLbeeld/Bernard Rubsamen

En last but not least een portret van een jonge, naturelle Máxima.

Op naar deel 2, met zomerkleding op de Antillen, een trouwjurk van Valentino en nog heel veel meer.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
68 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Dank je voor dit heerlijke artikel, Josine! De foto’s brengen me meteen terug naar mijn eigen leven in die periode: vrij en onafhankelijk aan de universiteit in de grote stad, alleen wonend, nieuwe vrienden. Een heerlijke tijd – misschien een beetje zoals Amalia zich nu voelt?
Die portretfoto is een eeuwige favoriet voor mij, zal nooit oubollig worden denk ik. Toen vielen me voor het eerst ook Maxima’s prachtige handen op met die lange slanke vingers.
De Chaneljurk kan makkelijk weer gedragen worden, maar misschien eerder door de prinsessen? Het moet de meest less is more-jurk zijn uit Maxima’s kast. Die fase heeft niet lang geduurd 🙂

Laatste foto is naturel, behalve geblondeerd haar, maar wel een van de mooiste foto’s

Hier dan ook mijn ‘spuit 11’ duit in het zakje….
De mantelpakjes zijn beheurlijk truttig, maar het aller-aller lelijkst is het broekpak uit de New York tijd met de Dam-pumps eronder. Echt, weg met die dingen! De rode sjaal kan het geheel niet redden!
De Chanel jurk vind ik eigenlijk heel mooi en sierlijk, alleen wat ik nooit mooi gevonden heb is dat ze haar haar zo strak naar achteren had getrokken. Die tiara staat daardoor ook niet mooi op het kapsel.
En nu we het toch over haar hebben: ik geloof niet dat Maxima ooit echt een ‘volle bos’ heeft gehad. Ze heeft veel haar, maar het was altijd al dun. Met de leeftijd wordt het lastiger om het lang te houden. En ik denk dat Maxima bovengemiddeld veel met haar haar heeft gerommeld. Extensions, blonderen, touperen, nog meer blonderen, etc. Als je recente foto’s van dichtbij bekijkt zie je dat het eigenlijk al grijs is. Een bob op de kaaklijn hoeft van mij niet, maar die slierterig pieken die ze tegenwoordig heeft vind ik onverzorgd staan. Ik zou alles op 1 lengte laten afknippen, maar als ze het netjes liet bijpunten zou het er al beter uit zien.

Wat leuk dit overzicht en wat is het toch een mooie vrouw!
Grappig om de mode van toen te zien. Hoog Spaans tuttig, maar wat vond ik het mooi en had ik ook zelf veel van dit soort kleding in de kast. Het rode pakje en de zwart wit geblokte jas zie ik heel graag terug. Maar blij dat ze nu voor kleurrijke kleding kiest.
Voor mij mag al die make up die zij en haar dochters dragen wel een beetje minder. Met alleen oog make up , een beetje rouge / lippenstift zijn ze mooi zoals ze zijn!

Wat een schattig verliefd ❤️ stelletje. De kleding was destijds behoudend, maar voor de introductie van Maxima weloverwogen en goed gekozen. Het is inmiddels 23 jaar (!) geleden, dus nee niets meer van dragen, dat zou echt sneu zijn. Ik denk dat er überhaupt niet veel vrouwen zijn die de garderobe van zoveel jaren terug nog in de kast hebben hangen, ik in ieder geval niet😁.

Ik heb nog wel kleding uit die tijd en sommige stukken draag ik nog steeds met veel plezier!

Nou, hier 1 tje. En het past nog ook 😃
In elk 🏡inloopkasten. Ik draag lang alles niet meer, maar tja, het hangt niet in de weg 🫢🤣

Ondanks dat veel mij niet meer past, kan ik er toch geen afscheid van nemen.
Want wie weet ooit……. Echt niet, maar een mens mag toch hopen😉😂

Ooh yess

Hahaha, dat zeker blijven doen, hoop doet immers léven 😃

Geinig Celeste, nou dan net als Maxima gewoon lekker bewaren en misschien komt het toch nog een keer tevoorschijn😁. Ik ben een soort Mary Kondo🫣, lekker opruimen, als ik het niet meer draag, dan geef ik het weg.

Nou, ik kan ook weg doen hoor 🤣
Tot ergernis van mijn 👨🏻en🧒🏻👧🏻, vaak veel te snel 😫
Letterlijk en figuurlijk een ” opgeruimd type”. Behalve………🛍️👡👠👛👚👗👕🤓

Lang leve Mary Kondo 🥳

Wie wat bewaart, die heeft wat!😉

De keuze is reuze! 🤣🤣

Altijd leuk om weer eens terug te bladeren in het fotoalbum.
En je dan verbazen over hoe het toen was….!
Maar ook te genieten van de vele leuke momenten.
Ik vond het rode verlovingsjurkje van Maxima toen echt een hele goede, eenvoudige keuze, die haar prima stond.
Het Valentinojasje met de strik was ook heel mooi.
Begrijpelijk dat ze met haar kleding toen aan de veilige kant ging zitten.
Voor mij hoeft Maxima met de outfits van zoveel jaar geleden niet meer op herhaling hoor.
Herdragen is uitstekend, maar dan steeds alleen van de laatste jaren verschillende stukken een aantal keer opnieuw dragen en liefst zo gevarieerd mogelijk mixen en matchen. Dat houdt het boeiend voor jezelf en de ander en dan kan het ook vaak uit de kast komen.

Heel graag de zwart-witte mantel nog een keer! Ik zou deze zelf ook wel willen hebben.
Het is niet dezelfde, toch, als die ze toen aan had samen met Mathilde die ook zo’n soort jas aan had?
Het rode Valentino-mantelpakje vond ik toen erg leuk. Ik ben benieuwd hoe dat in deze tijd nog staat.
De lichtblauwe japon: nooit geweten dat dit Chanel was. Heel chique – en een beetje aangepast aan de ijskoningin stijl van Mette-Marit, wat leuk!
De zwart-witte japon kan denk ik ook nog prima tegenwoordig.
Ik vond toentertijd de jurk van de verlovingsaankondiging ook heel prima. Inderdaad wat conservatief, maar toch heel geschikt. Ik heb nog nooit een prinsessen-verlovingsjurk gezien die niet conservatief was…. Mary vond ik er ook fantastisch uit zien bij haar verloving!

Ik vond de verlovingsjurk destijds ook heel leuk, het was echt iets voor een toekomstige prinses, vooral met die mooie broche erbij.
Ik vind dat niet tuttig, maar koninklijk en stijlvol .

Wat een leuke reportage! Die zwart/witte Valentino zou ik nog eens terug willen zien.
En wat is ze veranderd in de jaren (zoals wij allemaal natuurlijk 😉

oh sorry de zwart/witte jurk is niet van Valentino maar van Natan

Heerlijk om mooie oude foto’s terug te zien, dus ik ben erg blij met deze nieuwe serie. Wat een natuurlijke schoonheid was ze en wát een transformatie heeft ze doorgemaakt, op diverse gebieden. De kledingkeuzes van toen zijn zeer bewust gekozen en niets mis mee, maar, begrijpelijk ook, nauwelijks nog voor herhaling vatbaar, met uitzondering van de witte Natan top en het rode Valentino jasje.

Leuk, leuk, leuk….. Gelukkig heeft Máxima haar eigen stijl gevonden, het begin was nogal conservatief. En de laatste foto; wat een mooie foto van haar.

Het rode Valentino pakje is nog steeds één van mijn favoriete pakjes van Maxima. Zo leuk met de soort van strik sluiting, 100% mijn smaak. Hopelijk zien we het nog eens terug bij bijvoorbeeld Ariane.

Oohh die lichtblauwe jurk. Die heb ik altijd zo mooi gevonden. 🩵Nooit geweten dat van Chanel was.
Nog een keer dragen svp maar dan niet met zwarte accessoires.

Erg leuke serie. Het imago van een “Feestbeestje” moest wat ontkracht worden door de oer degelijke kleding 😫
Ze heeft het (gelukkig) niet lang volgehouden/ gedragen.
Het is zo : ” Niet des Maxima’s “

Het rode pakje, zo mooi. Zou het graag terugzien, én de jas van Hoogendoorn. Zou nu nog gedragen kunnen worden.

Schitterend deze serie josine !!!
Maxima speelde duidelijk op zeker en oerklassiek .. maar niet vergeten .. het was toen ook nog volop mode van mantelpakjes !!
Het rode is mooi . De chanel avondjurk vind ik niet mooi. Het zwarte witte van natan dan weer wel! Wat zag maxima er mi dan “fris” uit .
Zie uit naar de volgende jaren .

Wat een leuke blog, love it…. Het rode pakje, de pied de poule jas en de zwart/witte avondjurk zou ik graag nog een keer terugzien. De rest kan weg, enorm veilig/tuttig. Maar lijkt me ook een uitdaging als je je opeens in koninklijke kringen begeeft…en wat een volle bos haar had ze toen….is het echt door al het kleuren en kappen zo dun geworden😱

Het dunnere haar ligt ook gewoon aan de leeftijd.

Zeker te weten Royal Ellen

Bijzonder, ik verf mijn haar ook al 30+ jaar en nog steeds een dikke bos😉

Dat is zeer bijzonder als je het blondeert. Als je het donker verft, is dat minder zeldzaam. Blonderen is echt killing voor het haar.

En mag ik vragen waarom je dat zou móeten? 🤓

Je hebt gelijk 😃

Nee joh, een makkelijk kort kapsel is dan aan de orde😉😂😵‍💫

Het “stikt in 🇳🇱” ( tussen aanhalingstekens 😉 ) van kort gekapte dames op leeftijd, regelmatig zo ‘kort en lekker praktisch’ geknipt dat ze op hun man gaan lijken 🫢 ↪️ broer+zus of óók broer+broer vibes 😬

💇🏻 Wees gerust @Josine Droogendijk, er lopen gelukkig ook mooie, kekke, leuke, vlotte korte vrouwenkapsels rond ☺️

Hilarisch, dat denk ik regelmatig, wie is wie 😫
‘Kort Pittig’ 🤣🤣

#wieiswie idd 😅, incluis ANWB-achtige unisex outfits maakt het nog lastiger 😵‍💫

Josine, ook met grijs haar “moet” er niets. Ik heb natuurlijk piekhaar werkelijk zo recht als het maar kan, al grijze haren (letterlijk dan) vanaf mijn 17 de , heb jaren mijn haren gekleurd en wanhopig geprobeerd om er enige golving in te krijgen , en heb me nooit zo gelukkig gevoeld als het moment waarop ik op reis was , de lokale kapper carte blanche gegeven heb wat het knippen betreft en vervolgens nooit meer te kleuren …. heerlijk bevrijdend !!!

Goed zo maribrune👏
Ik zeg, ik ga voor team #natuurlijkhaar

Mooi overzicht, verheug me op de andere afleveringen.
Het rode pakje heb ik “life” gezien en stond haar geweldig, al een stapje weg van “veilig tuttig”. En ze heeft superschattige sproetjes, ik was op slag fan.
De zwart/witte Natan vind ik nog steeds een geweldig japon. Die prachtige schouderlijn🤩

Wat een leuke serie. En wat heeft ze hier mooi haar. Jammer dat de kwaliteit duidelijk achteruit is gegaan. Heerlijk tuttig en op safe gespeeld, de kleding op de eerste foto’s: waarschijnlijk geadviseerd door een behoudend iemand.

Hoi Martha,
Ik had vroeger ook haar als Amalia en nu is het ook dun. Let wel: ik heb mijn haar nooit gekleurd, gebleekt of wat dan ook.
Gewoon de leeftijd en die … hormonen😵‍💫
Balen, balen, balen en je doet er niets aan🤷‍♀️
Dus het hoeft niet altijd aan haarbehandelingen te liggen.

Ook kwestie van geluk/aanleg denk ik. Gelukkig zijn mijn haren in de loop der jaren niet veel veranderd qua structuur etc. En ik stijl wat af 😉 Misschien komt dat ook omdat ik altijd een bob heb gehad in allerlei lengtes, dus heel regelmatig de schaar erin gezet. En ik het niet hoef te verven, behalve wat highlights zo nu en dan.
Ik hoop dat Maxima haar gezonde haar toch nog eens terugkrijgt. En anders eens een bob probeert.

Verandering van haar(structuur) na een bevalling (x 3 voor Maxima) is ook niet te onderschatten. Haaruitval tot en met soms. Zou ook kunnen!

Last edited 8 dagen geleden by Rosanna

Zeker Rosanna en wat te denken van “een” stresscomponent? Máxima’s moeder lijkt tevens geen dikke haarbos te hebben #dna 🧬

Pk020, stress doet dat ook ja. No kidding 🤭

Mee eens rosanna ! En …. maxima wordt vaak geprezen om haar figuur en terecht … maar ook dieten kan een negatieve invloed hebben op de haarkwaliteit …. dit wordt vaak vergeten ..

Hoi Anniek,
Ik ben zeker geen #teambob bij Maxima.
Een bob is geweldig (als het je staat, ik heb vele jaren een bob gehad, van sterk opgeknipt tot langer), maar een bob met dun haar vereist nog meer styling en dan nog blijft het er dun uitzien.
Door al die bewerking die het haar dan nodig heeft (ook “steunhaar”)krijg je juist nog meer haarbreuk en dat wil je niet.
Gewoon zoveel mogelijk met rust laten, goed verzorgen en op tijd bijpunten.
En natuurlijk balen om het feit dat je mooie haar ineens foetsie is🫣

Oh dat is een sterk verhaal. Dus dan maar geen bob voor Maxima 😉 Inderdaad balen, maar een leuk knotje of paardenstaart blijft wel een mooie oplossing,

Een bob is idd veel werk en ik vind ook zeker niet dat dit model bij iedereen florissant staat.

Ik denk eerlijk gezegd dat het de discussie over haar haar wel naar de zak van max mag. Het is wel duidelijk dat er verschillende meningen over zijn. Ik vind het kapsel verder helemaal niet storend. Het ziet er uit als bij zoveel mensen die ik ken. Het lijkt mij heel vermoeiend om er altijd maar piekfijn bij te lopen en allerlei kunstgrepen toe tr moeten passen om dat te bereiken. Bijna elke dag nephaar lijkt me vreselijk.
Oh en omdat we met z’n allen steeds meer gewend raken aan botox, andere plastiche chirurgie vergeten we hoe we bijna hoe een normaal lichaam er uitziet en hoe dat oud word.

Mij blijft het wel storen helaas. Het is zo jammer van de mooie outfits. Als ze in functie is stel ik een goed verzorgd kapsel toch wel erg op prijs. En dat is echt niet elke dag en vaak ook maar voor een paar uurtjes. Dan kan ze het haar tijdens alle vrije dagen/uren lekker los gooien. En ik heb het al zo vaak gezegd, een eenvoudig knotje/paardenstaart is al zoveel beter.
Over het wel of niet gebruiken van botox is weer een andere zaak. Overigens ben ik er geen tegenstander van als het op een mooie manier gebeurt. Alleen zelf hoef ik niet zo nodig. Ik zie meer in natuurlijk oud worden op een zo verzorgd mogelijke manier.

Volledig eens met uw laatste aline : “Oh en omdat we met z’n allen steeds meer gewend raken aan botox, andere plastiche chirurgie vergeten we hoe we bijna hoe een normaal lichaam er uitziet en hoe dat oud word.”

Ik sluit me hier zeker bij aan.

Helemaal met je eens Luna👍
Proberen krampachtig jong te blijven is: doodvermoeiend, kost kapitalen en ziet er onnatuurlijk en geforceerd uit.

Ha Roos,
Ik was team bob, dan is ze van die dunne pieken af, dacht ik………

Maar door jouw verhaal stap ik er maar vanaf. ….een bob zal dus geen verbetering zijn, dan maar heel goed verzorgen en hopelijk vaak de schaar erin om de pieken te vermijden.

Wel sneu om weer te zien wat voor prachtig haar ze destijds had, wat een verschil met nu . .

Dat Maxima graag los haar draagt dat is duidelijk zelfbewustheid en eigenheid , dat respecteer ik ook, maar de soms vettige !! pieken noem ik nonchalance, daar heb ik wel wat moeite mee.
Schoon en verzorgd , dat is wel wat ik van een koningin verwacht..
Trouwens, niet alleen van een koningin hoor .. ha ha .

Volledig eens met uw laatste alinea !!

goed verwoord en ik ben het er zo mee eens! ik zocht nog naar de juiste woorden 😉

He-le-maal zo mee eens Josine👍
Bravo, zo goed verwoord!

Ik “strijd” al een tijd hier op het forum tegen al die goedbedoelde “bob” opmerkingen.
Top dat jij nu “om” bent 👍

Tja, een bob is geen garantie voor succes, maar het is een feit dat hoe langer het haar is, hoe ouder de uiteinden zijn en de kans dus groter is dat de punten er niet meer fit en verzorgd uitzien. En dat hoe korter het haar is, hoe groter de kans is dat de uiteinden er nog wél mooi uitzien. Ik denk dus dat we pas weten of Maxima’s haar opknapt van een bob, als ze het een keer doet. Ik vind een bob een leuke middenweg tussen een kort pittig kapsel en lang haar. Ik ben het er mee eens dat af en toe nephaar nu ook niet echt een oplossing is. En ben het wel eens, zoals hierboven ook wordt gezegd, dat een koningin er verzorgd uit hoort te zien wanneer zij in functie is.

Als jarenlange”bob”draagster ben ik het met je eens dat een bobje een ontzettend goede haardracht is en het zal Maxima ook prima staan.
Vettig haar kan ik niet waarnemen bij Maxima; wat ik wel vaak zie is dat ze soms verkeerde stylingproducten gebruikt en ze heel regelmatig met haar handen in haar haar zit. Dan gaat het er wat “vettig” uitzien, maar is gewoon schoon. Je ziet vaak het verschil in begin of eind van een bezoek.
Afblijven dus, niet je handen door je haar halen, maar als dat al een gewoonte is, zie dat dan maar eens af te leren🫣
Doe dan een leuke paardenstaart, hoor ik dan zeggen, maar dan moet je weer verstevigende producten gaan gebruiken want anders “zit” het voor geen meter en die producten zijn ook slecht voor je haar en zorgen vaak voor een kriebelende hoofdhuid 😵‍💫 Kortom gedoe.
Kopzorgen krijg ik ervan😉😂