Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 11 jul 27 reacties

Máxima’s shopgedrag qua hoeden is duidelijk veranderd

We zijn al over de helft van het jaar. Een goede aanleiding om eens terug te blikken op de nieuwe hoeden die Máxima dit jaar al introduceerde. En daarbij valt vooral haar keuze voor bepaalde ontwerpers op.

Of beter gezegd: de afwezigheid van Fabienne Delvigne. Maar liefst 20 jaar lang kocht Máxima vrijwel al haar hoeden bij de Brusselse modiste. In 2022 kwam daar opeens verandering in en stapte ze over naar Berry Rutjes, Philip Treacy en haar kamenier Jolanda. De “officiele” lezing is dat Máxima toe was aan een andere stijl en voorzien was van de relevé’s die Delvigne aan de lopende band voor haar maakte. Maar kijkende naar de nieuwe en ook vernieuwende collectie van de modiste lijkt me dat niet de ware reden. We hebben er weer een geheim van Paleis Huis ten Bosch bij.

Goed, door naar de nieuwe hoeden dan maar. Allereerst doken er twee nieuwe creaties van Jolanda op. Jolanda is de kamenier (kleedster) van Máxima. Doordat zij een cursus op het gebied van hoeden maken heeft gevolgd, kan ze Máxima’s wensen in haar eigen atelier -vaak ook haar eigen keuken- realiseren. Naast dat er op deze manier veel meer mogelijk is, scheelt het de koningin ook tijd en geld. Omdat het modistenvak veel vlieguren vereist voor je “echt” wat kunt maken, zijn de ontwerpen vaak eenvoudig van vorm.

(c)PPE/Van Katwijk

Omdat Koningsdag gevierd werd in vlinderstad Emmen, bestelde Máxima bij Berry Rutjes een haarband met groene vlinders.

PPE/Nieboer

Tijdens de uitreiking van de Four Freedom Awards introduceerde Máxima een baret van stro met sierstiksels. De ontwerper is (nog) niet achterhaald. Iemand de gouden tip?

11-04-2024 © PPE/Nieboer

En dat waren ze alweer! Slechts vier nieuwe hoeden, terwijl er het afgelopen jaar heel wat formele bezoeken plaatsvonden. Blijkbaar is de koningin grotendeels verzadigd en heeft ze in de meeste tinten inmiddels een hoed tot haar beschikking. Is er nog een bepaalde hoed waarin je haar graag eens zou willen zien? Ik heb nog een schuine boaterhoed op mijn wensenlijstje voor Máxima staan. En dan een beetje schuin opgezet, met een mooie knot eronder.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
27 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Zou het heel jammer vinden als onze Maxima een ingetogen kant op gaat qua hoeden. Soms eens een bescheiden dopje is okee maar met zoveel gelegenheden, zo’n hoedenhoofd en naar budget kun je als koningin heerlijk losgaan, wie moet het anders doen?

Echt heel jammer dat Máxima niet echt meer toppers erbij heeft gekocht. Bovenstaande hoeden vind ik allemaal niks… bijzonders… (behalve de vlinders natuurlijk, maar zie die ik haar niet heel veel vaker gaan dragen). Ik vind de hoeden van Fabienne Delvigne vaak perfect bij Maxima passen. Wat haar kamenierster maakt is aardig, maar niet te vergelijken. Ik ben groot fan van Berry Rutjes, zij maakt ook mooie fedora’s bijvoorbeeld, maar Maxima lijkt bij haar zeer opvallende exemplaren te scoren die niet heel vaak herdraagbaar zijn (bijvoorbeeld ook de hoed voor ascot).

Súper leuk dat Máxima de hoeden van Berry Rutjes en haar kamer niet draagt. Ik vind de ontwerpen van Fabienne Delvigne ook altijd prachtug, dus hoop dat ze nog heel veel uit haar collectie blijft herdragen. De hoeden van Philip Tracey zijn wat minder mijn smaak, ik heb niet zoveel met die asymmetrische vliegende schotels, hoe mooi ze ook gemaakt zijn. Ik hoop dat ze ook weer af en toe bij Fabienne gaat shoppen.

Josine, heeft Máxima sinds 2022 geen enkele hoed meer gekocht bij Fabienne Delvigne? Dat is inderdaad wel apart en opvallend. Het was mijzelf nog niet eens opgevallen eerlijk gezegd. Niks tegen op Fabienne Delvigne, maar ik vind het wel mooi dat Máxima vaker voor Berry Rutjes en Jolanda kiest. Ik hoop dat ze ook andere Nederlandse hoedenmakers de kans gaat geven. Philip Treacy is bijna altijd goed, alleen zien we daar al wel veel Royals mee rond lopen.

Mij was het wel zeker opgevallen… ‘eerlijk gezegd’…
Jolanda is met een zeer exceptionele uitzondering daargelaten echt niet mijn cup of tea 🫖 ofwel…

Ik vind het tijd dat Máxima weer eens gaat investeren in mooie, grote en zonodig opvallende hoeden die haar outfits af maken. Ik mis aanwas van mooie hoeden sinds ze niet meer bij Delvigne koopt. Hopelijk wordt ze er weer klant of gaat ze op zoek naar een ander atelier waar ze echt mooie hoeden maken.

Leuke hoeden (mooiste vind ik baret van stro), maar ik ben niet laaiend enthousiast. Máxima en grote hoeden vind ik meestal een mooiere combi.

Van de bovenste 2 foto’s vind ik de rechtse, de groene het mooiste. Wel jammer dat haar kapsel hier beetje rommelig zit. Verder vind ik het niet zo bijzonder . De rieten baret zie je bijna niet door de haarkleur, de vlinderband vind ik ronduit kinderachtig. Net als alle bloemen, bladerkransen, badmutsen en vliegende schotels. Die mogen van mij achter in de hoedenkast blijven liggen. Ik ben dan toch meer fan van de relevé

Maxima heeft een figuur en persoonlijkheid voor grote flamboyante hoeden, die staan haar het best en geven haar een fantastische uitstraling. Ik snap dat ze niet altijd een grote hoed kan dragen maar asjeblieft geen bloemen-, blader- of vlinderkransen meer!!

Merkwaardig….zo weinig nieuwe hoeden!
Met alle respect voor Jolanda, de kamenier, maar ik ben niet altijd even enthousiast over haar ontwerpen voor onze koningin.
Maxima is in mijn beleving een flamboyante, expressieve vrouw, die wel slank maar groot van postuur is en niet zo fragiel gebouwd qua gezicht.
Dat vraagt dan ook om bijpassende hoofddeksels en accessoires.
Met een grote hoed, neem even de relevé, en zijwaartse knot oogt Maxima als een zwierige, stijlvolle persoonlijkheid.
Maar niet elke gelegenheid is daarvoor geschikt en dan doet ze het ook prima met een baret, dopje of sierlijk vormgegeven fascinator.
Wel is dan van groot belang dat de haardracht hierop aangepast is en de hoofdbedekking een eenheid vormt met het, liefst opgestoken kapsel.
Anders oogt het wat kinderlijk, of slordig en doet het afbreuk aan het totaalplaatje, want een hoofddeksel dient juist iets toe te voegen en cachet te geven aan de outfit.

De baret van stro met sierstiksels vind ik leuk, de groene vlinders in combi met de jurk en vlinderstad Emmen ook prima.
De rest wat gewoon en “wel ok”.

De hoedjes zijn mooi, maar zijn te klein voor Maxima. Als ze half op de foto staat, gaat het nog. Ze is er te lang voor.
Kleine vrouwen, kleine hoofddeksels, hoe langer, hoe groter.
Ging ze nou eindelijk maar eens naar Eugenie van Oirschot, die zou haar kunnen voorzien van ‘Doppen’ i.p.v. deze ‘🥚🥚dopjes’ .
Ik zou het heel graag zien. Ze zullen haar geweldig staan.

De hoeden van Eugenie zijn prachtig, echte kunst. Maar of ze draagbaar zijn daarover heb ik mijn twijfels.

Oh, ze heeft zeker draagbare modellen. Ik heb er zelf ook van haar.
Ook die zijn zo mooi, en door eenvoud heel bijzonder.

Ooooh Celeste, dat zijn geen hoeden van Eugenie; dat is draagbare kunst. Wat ontzettend, ongelofelijk mooi zijn die hoeden🤩😍 Nederlands design op z’n best; zou een prachtige promotie zijn als ze eens een paar van deze hoeden zou dragen.

Ze heeft ook eenvoudige modellen die ook werkelijk prachtig zijn.

Echt, wat een beauty’s.
Goed dat je een paar van haar hoeden hebt. You go girl👍

Jullie hebben me nieuwsgierig gemaakt, ik ben dus eens op de website van die Eugenie gaan kijken, gewoon prachtig. Het moet vijftig jaar geleden zijn dat ik nog eens een hoed gedragen heb, maar zo één die zou ik wel willen. Wel voor speciale gelegenheden.

Prachtig; met een gedrapeerde jurk in die kleur met een overlay van een zachte voile met een dotje hier en daar. Zelfde kleur tasje en pumps en ringbling nr. 3 https://www.modekoninginmaxima.nl/maximas-ringbling-een-paarse-knoeperd/

Een vliegende schotel 😉

Wauw, mooi!

Het gedrappeerde ‘hoedje’ van de kamenierster vind ik juist subtiel prachtig, voor mij hoeft niet altijd alles groots te zijn om elegant te ogen, het totaalplaatje van kleding met sieraden en met baret bij de uitreiking van de awards vind ik dan ook erg mooi! Soms ligt een grotere, bijzonder vormgegeven hoed voor de hand en dan vind ik het ook weer getuigen van lef om iets anders te doen. Ik kan dat misschien makkelijk zeggen omdat ik het ook mooi vind in dit geval maar alsnog..
Josine, wat is jouw idee bij ‘het geheim van Huis ten Bosch’ in deze zaak? 🧐🧐🧐

Ik zou het leuk vinden als onze koningin eens bij Catherine op bezoek zou gaan om wat hoofddeksels van haar te lenen. (Niet nagedacht over de praktische mitsen-en-maren☺️) . De hoofddeksels van Catherine in combinatie met haardracht ervaar ik vaak als een stukje kunst. Lijkt me leuk om dat eens bij Maxima te zien (of misschien is dit wel ingegeven door mijn eigen wens om eens hoeden van haar te mogen passen😜)

Last edited 11 dagen geleden by Rien

Inderdaad hertogin Sofie en hoeden is een ijzersterke formule.
Ik weet niet of ze zelf uitkiest of iemand heeft die dat voor haar doet, maar keer op keer zijn haar hoeden geweldig.