Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 18 jun 0 reacties

Máxima's leermomenten

Vorige week droeg Máxima een leren blouse, en in de afgelopen jaren heeft ze wel vaker gekozen voor een modieus leermoment. Linda van Deventer praat ons in deze blog bij over het hoe en wat van het materiaal.

Linda: "Niet elke leersoort is geschikt om kleding of schoenen van te maken. Leer voor schoenen mag niet teveel rek hebben, omdat de schoenen dan te snel uitlopen. De leersoort die men uitkiest voor het maken van kleding mag juist wel veel rek hebben, omdat dit prettiger draagt. Om deze reden is schapenleer of nog beter lamsleer, perfect voor het maken van kleding. Het is dun, zacht en rekt alle kanten op.Voor schoenen kiest men vaak rundleer of kalfsleer uit. Kalfsleer is niet dik, maar wel stevig en rekt maar één richting op. Varkensleer wordt soms voor de voering van schoenen gebruikt. Dit is echter niet wenselijk omdat varkensleer slecht ademt. Dit wordt dan ook vooral bij goedkopere schoenen gedaan. Men kan dan wel op de schoen zetten dat deze van leer is gemaakt, ook al biedt het de drager niet meer comfort. Varkensleer is te herkennen aan de kleine puntjes die in het leer zitten.     

Suède
Naast gladleer of nappa dragen royals ook vaak suède. Suède is de andere zijde van leer: dit wordt ook wel de vleeszijde genoemd. Deze kant is zachter dan de gladleren zijde en soepeler. Leer heeft dus twee zijden: een gladleren kant en een vleeszijde (suède) kant. Toch zie je soms leer wat aan twee kanten suède lijkt. Hoe kan dit? Dit is dikker leer geweest dat is gesplit in dunnere lagen. Deze dunne lagen hebben dan aan twee kanten suède.  

Exotische leersoorten
Naast het bekende kalfsleer en lamsleer, kom je binnen de mode ook allerlei andere leersoorten tegen. Geitenleer wordt ook gebruikt, zelfs vissenleer is mogelijk! Naast leer van verschillende diersoorten kan leer ook anders gelooid of afgewerkt worden. Hierbij moet je denken aan lakleer of nubuck. Bij lammy wordt de vacht van een dier niet verwijderd, maar blijven de haren op het leer zitten. Dit wordt vaak gedaan bij leren mantels en bontlaarsjes."

Plaatjes kijken
Máxima met een leren blouse van Massimo Dutti:

Máxima met een suède jasje van NATAN. 

Leren jurk van NATAN. De zijpanden zijn gemaakt van een zwarte stretchstof, zodat de jurk heerlijk comfortabel draagt. 

Leren culotte, ontwerper onbekend. 

Een lammycoat hangt ook in Máxima's kast. 

Máxima met een clutch van roggenleer: 

En zo zijn er nog veel meer leerlooks: 

Shoppen à la Máxima
Heb jij net als Máxima ook wel zin in een goede leerlook? Dan zou je kunnen kiezen voor onderstaande jurk van Vanilla. Het materiaal en de kleur doet denken aan haar blouse van vorige week. 

Wil je liever een leren kokerrok à la Máxima? Ook die zijn volop te koop, oa bij Reiss via Bijenkorf.

Ben je net als Máxima een dame met lef? Dan kun je ook nog kiezen voor een leren culotte.

Over de auteur: Linda van Deventer is tekstschrijver en maakt als hobby schoenen en tassen. Schrijven over modeaccessoires is haar dan ook op het lijf geschreven. Op ModekoninginMáxima vertelt ze graag over modemerken en geeft ze tips over pasvorm en maakwijzes.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments