Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 11 okt 45 reacties

Máxima herdraagt iconische sari tijdens Zweeds staatsbanket

Bij een staatsbezoek hoort natuurlijk een staatsbanket. Hier lees je alles over Máxima’s look.

© PPE/rpe/de Waal

Van A tot Z is er bij het ontwerpen over deze creatie nagedacht, want de jurk werd gemaakt voor een belangrijk moment: het staatsbanket in India. Dat Jan Taminiau en koningin Máxima de gelegenheid nooit uit het oog zijn verloren, zie je terug in zowel de belijning als de stof. De lange capemouw is een duidelijke knipoog naar de sari, en de zoete stof met kleurrijke bloemenprint ging tot begin dit jaar zelfs door het leven als een echte sari. Tijdens het vorige staatsbezoek aan India in 2007 had Máxima -toen nog prinses- het kledingstuk mee naar huis genomen als herinnering aan Jaïpur. De echte India-kenners weten vast wel waarom. Jaïpur wordt vanwege alle rozekleurige gebouwen namelijk ook wel de Roze Stad genoemd.

Geinig detail: ik adviseerde deze japon in mijn blog van maandag.

Diadeem
Tijdens het staatsbanket draagt de koningin weer een nieuwe versie van het historische Stuart-diadeem. . Máxima zal wel gedacht hebben: de Zweden zijn een kei op het gebied van IKEA-meubels monteren, ik laat zien hoe wij in Nederland juwelen als een bouwpakket in elkaar zetten 😉

Het eerste wat opvalt is dat de beroemde Stuart diamant is gedemonteerd. Op de plaats van de Stuartdiamant prijkt nu één van de grote ronde diamanten die normaal links en rechts op het diadeem zijn geplaatst. Deze zijn weer vervangen door de twee kleinere ronde diamanten die normaliter achter op de zijkanten zijn gedemonteerd. Tevens is het centrale middenstuk door de hofjuwelier gehalveerd. (zie foto’s)

Inmiddels heeft Máxima vier versies van het Stuartdiadeem gedragen. Kijk en vergelijk maar:

Wil je meer lezen over de geschiedenis van het diadeem? Klik dan hier.

Devant de corsage
Op de linkerschouder van Maxima’s sari prijkt een prachtige, historische, grote broche, ook wel een devant-de-corsage of stomacher genoemd. Deze diamanten en parel devant de corsage komt hoogstwaarschijnlijk het bezit van Groothertogin Catharina Paulowna (Koningin van Württemberg). Haar dochter, Koningin Sophie (eerste echtgenote van Koning Willem III) erfde dit juweel van haar moeder. Het juweel bestaat uit een grote open strik, die 5 uiterst zeldzame, waarschijnlijk uit Brazilië stammende, (cushion cut) roze diamanten bevat. Aan de lange diamanten guirlandes en kleine strik hangen grote peervormige parels. Deze devant de corsage is één van de oudste juwelen binnen de Nederlandse Koninklijke juwelencollectie en kan in vele verschillende versies gedragen worden.

Maxima draagt vanavond de lange versie, net zoals Juliana ook vaak deed. Eerder dook ook al een ingekorte versie op, zoals je hieronder rechts ziet.

En dan is er ook nog de meest vereenvoudigde versie, nl. alleen de strik, met soms daaraan hangend de 3 grote parels.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Edwin Fellner van Instagrampagina Dutch Royal Jewels.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
45 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Maxima ziet er geweldig uit, ik kan niet anders zeggen. De jurk is werkelijk schitterend, en wat een kostbare stof, die sari ! Juwelen ook erg fraai, mooi om te zien dat ze daar zo van houdt, en steeds weer andere versies bedenkt van bijvoorbeeld deze tiara. Jammer dat we niet weten waarom koningin Beatrix dit topstuk nooit heeft gedragen. Het enige kritiekpuntje, is dat ik het jammer vind, dat de devant-de corsage niet gedragen wordt, zoals het hoort, namelijk midden op de boezempartij. ( heeft ze dat ooit gedaan?)Uiteraard niet op deze, maar op een symetrische japon. Het is zo`n geweldig en subtiel juweel, en dat komt wat minder tot zijn recht op deze vrij drukke ondergrond. Toch zou ik voor het totaalplaatje een cijfer 10 geven!

Last edited 1 jaar geleden by dickjan1

Jammer dat de Stuart is verwijderd, zou prima passen qua kleur bij de sjerp. Zou de broche met roze diamanten uit Brazilië een geste zijn naar de gastvrouw die er jaren heeft gewoond

Zo zien we u graag Majesteit https://www.instagram.com/p/Cjml1kDtNjL/
ze is kennelijk op de “recycletour”, misschien tip voor vanavond
https://www.modekoninginmaxima.nl/wp-content/uploads/2022/06/jurk-400×700.jpg
https://www.modekoninginmaxima.nl/wp-content/uploads/2022/06/Ruiten-Jan-Taminiau-Prinsjesdag-2013-Maxima-goud-400×700.jpg dacht ook aan de godinnenjurk van haar 40e verjaardag, maar die heeft ze bij t bezoek van t Zweedse Koningspaar in Amsterdam al gedragen!

Mijn excuses: de avondjapon is geen sari maar een super Nederlandse (!) creatie van Tamineau. En waarom niet in Zweden? De kleur staat haar heel goed, en het geheel, ook zeker naast de verzorgd uitziende koning is het, zoals Josine het uitdrukt: een plaatje!

De sari is gewoon prachtig samen met de gedragen juwelen. Ook de japon van prinses Victoria is een plaatje. De roze japon bij aankomst met de mantel is niet mijn favoriete keuze, maar ik begrijp het wel, niet te veel opvallen naast haar man.
Ook vandaag zag ze er erg goed uit – een mooie mantel met de al eerder gedragen japon – juist die mouwen geven een speciaal effect aan de vrij normale japon.- .
En laten we wel wezen: er is helemaal niets mee met het herdragen van kledingstukken en dit keer doet de koningin dat ook met verve! Chapeau!

Jammer dat ze deze schoenen weer aan heeft. Ze heeft vast een zeker verfijndere exemplaren in de kast staan.
Schoenen

Hele gave schoenen juist!

Oei die schoenen….. vreselijk!

Met de gedachte geel en blauw, en t wat frisse weer, zou deze vandaag of morgen misschien wel mooi zijn
https://www.em-press.nl/img/pixel.gif
https://www.em-press.nl/img/pixel.gif

Last edited 1 jaar geleden by P J Hoogeveen

Chapeau Majesteit, dit is wat we willen zien. Een echte koningin. Alles is hier in balans. Zo kunnen we de Natan modemisser van de aankomst gisterenmorgen meteen vergeten. Die nooit meer aantrekken aub.

Ja, dit is mooi. Ik vind de juwelen nog beter gekozen dan in India, en ze ziet er ook veel minder moe uit dan tijdens dat staatsbezoek.

De jurk van prinses Victoria (in andere blog) vind ik werkelijk schitterend! En wat mooi gecombineerd met haar tiara.

Wat ik dan weer leuk vind is dat de broche roze diamanten bevat die waarschijnlijk uit Brazilië komen. Nu heeft koningin Silvia hier ook jaren gewoond. Zou dit een geste zijn naar de gastvrouw

De koning ziet er keurig uit, hij staat op deze foto ook weer zo statig en fier. Wat is dat voor keten die hij draagt?
De jurk van Maxima staat haar nog steeds prachtig en met deze juwelen en tasje kan het prima herdragen worden, de stof is bijzonder mooi en gedetailleerd!

Het lijkt alsof de koning wat is afgevallen? In elk geval ziet hij er goed uit.

Al vond ik het geen wauw en moest ik even schakelen de jurk los van India te zien ben ik wel tevreden met de look!

Leuk hoe ze het diadeem zo onder handen neemt elke keer! Ben benieuwd wat er nog meer mee kan! Zo lijkt het me gaaf hem bijvoorbeeld een keer te demonteren met smaragden ofzo.
Zin in de nieuwe outfits van vandaag!

Deze japon vindt ik de allermooiste die Máxima heeft. Leuk dat ze hem weer opnieuw draagt. Het diadeem en de juwelen en tasje passen er heel goed bij. Het licht blauwe ordelint kleurt er mooi bij. De koning ziet er ook prima uit met die “versierselen “

Dag allemaal, ik ben nieuw hier . Bedankt voor het toevoegen. Omdat ik geen modekenner ben, zal ik vooral vanuit mijn gevoel reageren. Ik hou van mooie kleding en een verzorgde look. De plaatjes van het statiebanket zijn prachtig. De jurk geeft haar een zachte uitstraling. Moet wel even nadenken of ik de jurk geschikt vind voor een Scandinavisch land, maar het totaal plaatje is té mooi om daar wat van op te merken Stuartdiadeem zó dragen is schitterend, Lijkt mij zo zwaar op je hoofd.

Hartelijk Welkom, Pien!

Precies, dat doe ik ook hoor, welkom Pien.

Last edited 1 jaar geleden by Oranjefan

Wow, beeldschoon!!
Door dit kapsel en deze diadeem nóg mooier dan de vorige keer.
Ben benieuwd wat ze draagt bij de contraprestatie, zou het de blauwe tweedelige set zijn Josine?

Schitterende jurk. Eén van haar mooiste galajurken.

Whoop, whoop…… Wat prachtig! Een stralend stel. Voor mij hoeft deze jurk echt niet alleen in Azië gedragen te worden. Dat zou jammer zijn.

Wow! De sari dress had ik eerlijk gezegd niet verwacht in Scandinavie, maar dan dus toch! Prachtig!

Last edited 1 jaar geleden by P J Hoogeveen

Ik vind de jurk echt práchtig, sprookjesachtig, de juwelen staan er prachtig bij en passen perfect bij de jurk.
Toch vind ik ook dat dit niet een jurk is die je in een koud land in oktober verwacht/draagt.
Als je de jurk ziet “voel” je een zwoele avond met een zacht verkoelend briesje. En dan blijkt dat hij op een koude avond in oktober is gedragen, bam! wég duizend en 1 nacht sprookje, en is de sfeer van de jurk toch een beetje weg.

Ik kon Josine haar suggestie niet serieus nemen.
Maar ze heeft gelijk gekregen.
Mooi koningspaar zo, wat wil je nog meer?

Prààchtig !! Máxima’s hele verschijning is van een ongehoorde luxe, en straalt tegelijk zachte, lieve vrouwelijkheid uit ! Deze jurk hoeft, zoals velen met mij opmerken, niet per se met India te worden geassocieerd. Asymmetrisch past altijd ongemeen goed bij haar; extra chic verlenen hem nog het ordelint en… het fraaie tasje ! Het verzorgde kapsel en de schitterende juwelen doen de rest !

Na het sumo worstelaar pak van vanmiddag zien we hier de ware perfectie. Echt schitterend, alhoewel ik de juwelenkeuze in India nog ietsjepietsje mooier vond.
En een sari in Scandinavië vind ik ook een beetje weird, maar vooruit, het is haar vergeven.

🤣 sumoworstelaarspak!

Hier staat óns Koningspaar….!!
Zó mooi…..helemaal blij van!
Het totaalplaatje van Maxima is in één woord TOP! Schitterend.
En Willem Alexander staat er ook koninklijk op met keurig verzorgde haren, baard en kleding. Chapeau!

Josine douze points!. Goed geraden! Wat zien onze koning en koningin er skön uut. Schitterend. Deze jurk staat haar zo mooi. Prachtig zelfs de blauwe kleur van de sjerp zorgt voor een extra dimensie. Met dit diadeem nog mooier als destijds in India.
Ik wens ze een fijne avond toe. Ben zo benieuwd wat koningin Sylvia en prinses Victoria dragen.

Last edited 1 jaar geleden by Tantie

Prachtig!!! Nog veel mooier dan de vorige keer, met name door diadeem, kapsel en make-up. Echt schitterend. Naar mijn mening geen enkel probleem om deze japon in Zweden te dragen; ik vind het juist een beetje voor de hand liggen, ‘gemakkelijk’ om dit in India te dragen. Maxima heeft wel echt een pastelroze dag 🙂

Jullie hebben gelijk hoor, het is niet een sari maar ik associeer deze jurk zo met het wauw moment in India, denk dat het daardoor komt dat ik het niet zo vind passen bij in Scandinavië.
Maar mooi zeker!

Ja Josine je had t goed!! Mooie jurk ook. Prachtig totaalplaatje.

Yes, yes, yes! Zooo mooi.

Prachtig, alles heel verfijnd, elegante japon, draagbaar over alle continenten! De koning ziet er ook pico bello uit met de indrukwekkende keten.

Een heel goede keuze om meer dan een reden. De japon staat haar prachtig. Dat de jurk alleen passend zou zijn in Azie te dragen lijkt me niet. De stof komt wel uit India. En is wel geïnspireerd op een sari, maar dat betreft alleen de stof en het los vallende pand vanaf de schouder.. En zeker niet het model.
Een sari is een rechte vierkante lap stof, meters lang. en wordt geplooid vanaf de taille en dan gewikkeld om de heupen. Het overblijvende meterslange deel wordt over de schouder gedrapeerd. En er wordt een topje met mouwen onder gedragen waar een deel van de maag onbedekt blijft.

Ook al past mi een sari meer in een aziatisch land , het geheel is erg mooi en verzorgd. De tiara past er goed bij. Het geheel is met de tiara mi nog mooier dan zonder. Goede voorspelling josine !!

In één woord prachtig.!!!Maar niet voor een Scandinavisch land ( vind ik hoor ).
Dit hoort gewoon bij een Aziatisch land.
Zoveel prachtige avondjurken in haar kast.. en dan pak je deze…..?

WauW.
Iconische jurk, iconische broche en ook nog de Stuart Tiara! Super mooi en ze matcht goed met koningin Sylvia!

Last edited 1 jaar geleden by AnnekeM

Schitterend, dit is zo mooi. Alles klopt, haar, accessoires ….prachtig. Vind het wel meer voor Aziatische landen, maar na vanmiddag ga ik daar niet over “zeuren” hier wordt ik zo blij van😉

Wat goed Josine! Wat een prachtig plaatje

Fantastisch staat deze sari haar! Echt beeldschoon. Vind het geloof ik alleen niet iets wat je nou zou verwachten bij een staatsbezoek aan Zweden. Vind het echt iets voor India. Maar misschien zie ik dat verkeerd.

Dat gevoel had ik ook ja! Prachtige japon maar meer voor India dan Zweden. Maar goed, beter dan dat ding van vandaag overdag…..