Avatar foto Door Josine Droogendijk
Juwelen 28 jun 0 reacties

Máxima draagt Juliana's juwelen in Oostenrijk

Op dag twee van het Oostenrijkse staatsbezoek draagt Máxima serieuze blingbling. 

Eerst maar even wat foto's, dan weten we waarover we praten. Naast een jurk van Natan draagt de koningin vandaag aquamarijnen uit de koninklijke collectie. 


Foto: Bruno

Broche
De grootste aquamarijn in de collectie van het Huis van Oranje Nassau werd vandaag gedragen door Maxima, ditmaal hangend aan haar diamanten strikbroche. Over deze grote, met briljanten bezette, druppelvormige aquamarijn bestaan twee theorieën. De eerste: In 1820 kreeg de toenmalige Prinses Anna Pavlova van haar echtgenoot (de latere Koning Willem II) voor haar verjaardag een grote druppelvormige aquamarijn voor haar verjaardag t.w.v. fl 5000,-. Ook de prachtige steen was afkomstig uit Brazilië. Na het overlijden overlijden van Koningin Anna Pavlovna ging de grote aquamarijn over naar haar zoon Willem III, met het uitdrukkelijke verzoek deze prachtige blauwe steen te beschouwen als „familiejuweel“. Anna Pavlovna beschouwde het juweel als „heilig“ voor haar.


Foto: PPE
Foto: PPE

De tweede theorie over deze aquamarijn is dat Prins Bernhard de steen aan Juliana schonk als verlovingsgeschenk, hangend aan een witgouden collier. Gezien de financiële positie van de Prins von Lippe-Biesterfeld, betwijfel ik of deze theorie op waarheid berust. Hoogstwaarschijnlijk heeft Koningin Wilhelmina haar de aquamarijn van Anna Pauwlowna uit de kluis gehaald en deze aan Bernhard gegeven, die er vervolgens een witgouden collier bijkocht om deze te kunnen schenken aan zijn verloofde. Welke theorie klopt, zal misschien wel altijd een raadsel blijven.

Oorhangers
Toen Bernhard en Juliana trouwden, kreeg de bruid van schoonmoeder Armgard een prachtige set briolette geslepen aquamarijnen cadeau. Deze kwamen hoogstwaarschijnlijk uit haar eigen collectie. De briolette geslepen aquamarijnen kunnen aan verschillende hangers worden bevestigd. Vandaag droeg Máxima de stenen aan diamanten oorhangers (van juwelier Kafkas) uit eigen collectie. Als je heel goed kijkt, zie je kleurverschil tussen de diamanten oorbel en de hanger. 


Foto: PPE

Oorspronkelijk had de oorbel een koraalkleurige hanger, zoals je op de foto linksonder ziet. Citrienen hebben er inmiddels ook aan gehangen. 


Foto: PPE

Armband 
De armband komt eveneens uit Juliana's collectie en is door Máxima herontdekt. 


Juliana droeg de armband veel en graag.


Foto: PPE

Informatie met dank aan Edwin Fellner. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments