Avatar foto Door Josine Droogendijk
Denemarken 14 jan 43 reacties

Mary in het wit tijdens inhuldiging koning Frederik X

Koningin Margrethe heeft zojuist de Deense troon doorgegeven aan haar oudste zoon, koning Frederik X van Denemarken. Koningin Mary ging daarbij in het wit gekleed.

De outfit van de kersversie koningin is ontworpen door Soeren Le Schmidt en uitgevoerd door Birgit Hallstein.

Een veelzeggende kus.

Prinses Isabella, de nummer twee in lijn van troonsopvolging, completeerde met haar rode outfit de Deense vlag.

Met haar keuze voor wit, de kleur van een nieuw begin, treedt Mary in de voetsporen van de Britse, Spaanse en Belgische koningin. Ook zij droegen wit bij dekroning/eedaflegging van hun man.

Koningin Margrethe

Koningin Margrethe draagt een roze mantelpak, dat onlangs ook al in beeld kwam op de achttiende verjaardag van Christian, de kersverse kroonprins van Denemarken.

M/center>

Nadat ze haar tranen had weggeslikt, verliet de oudvorstin de ruimte. De nieuwe koning nam plaats op de voormalige stoel van Margrethe en Christian nam op zijn beurt plaats op de stoel waar zijn vader zojuist zat.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
43 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Margrethe: wat zette ze bedachtzaam en vol aandacht haar handtekening op de stukken om afstand te nemen en haar koningschap over te dragen!
Hoe aangrijpend haar ontroering te zien bij het uitspreken van Gods zegen over de nieuwe koning, haar zoon!
Haar eenzame aftocht hierna zal weliswaar bij het protocol aldaar horen, maar gaf mij een brok in de keel….!
Ze was, zoals meestal, weer fleurig gekleed; past bij haar.
Frederik had een koninklijk voorkomen, met toch iets spontaans tijdens de balkonscène.
Mary: heel stijlvol in haar eenvoudige maar prachtige wolwitte japon, die haar een serene uitstraling gaf.
De kinderen keurig gekleed en gekapt, samen met hun ouders.
En wat een prettig voorkomen heeft de kroonprins!
Veelbelovend voor de toekomst.
Ik wens hen allen veel geluk en wijsheid, en Margrethe rust op haar genomen besluit en een goede tijd in de achterhoede.

Josephine droeg gisteren een mantel van haar moeder Mary, van Prada. Mary droeg deze in 2015.

Gisteren ademloos op ARD zitten kijken naar de ceremonie. Wat een stijlvol en emotioneel gebeuren.
En wat zag iedereen er ontzettend mooi uit. Ik was zwaar onder de indruk . Hoe mooi kan een sobere inhuldiging zijn als iedereen ( zowel de koninklijke familie als de bevolking) oprecht zijn gevoelens en vaderland gevoel durft te tonen.
Ik ben misschien niet helemaal objectief omdat ik vaak in Denemarken ben geweest. Wat mij daar altijd opvalt is de liefde voor en de trots op hun land.

Ik ben helemaal weg van de jurk van Mary. Wat uiterst stijlvol, bescheiden, koninklijk. Klasse!
Het moment dat koningin Margrethe wegliep vond ik ook aandoenlijk. Even een knuffel had het minder pijnlijk gemaakt om te zien, maar misschien was het zo haar wens. Ik gun haar nog rustige jaren toe aan de zijlijn.

Het ene geslacht komt, en het andere gaat. Ik vond het een aandoenlijk moment. Ook heel mooi, dat zij de Koning der Koningen hierbij betrok.
Haar kleinzoon die haar de stok aangaf, en hoe hij stralend het balkon op kwam lopen. Wat een leuke Kroonprins.
Frederik in vol ornaat , en Mary in een prachtige, vrij eenvoudige jurk.
Er werden emoties getoond, het zijn mensen met gevoel. Mooi om te zien!

Nou idd, een leuke kroonprins. Hij komt heel zelfverzekerd en natuurlijk over. Mooi om te zien. Jurk vind ik Mary echt heel mooi staan.

Een hele leuke documentaire over Frederiks jeugd, waarin ook Victoria en Haakon over hem vertellen. En wat lijkt Isabella ontzettend veel op hem. https://www.dr.dk/drtv/se/frederik-x-_-konge-af-danmark_431973. Zo jammer dat ik geen Deens kan ;).
Ik kan er wel uit opmaken dat Victoria zegt dat ze een goede band hebben, dat Frederik net een grote broer voor haar is.

Last edited 1 maand geleden by Moderator Petra

Wat zag iedereen er mooi uit! Vooral Mary in het wit (onschuld en reinheid) goed gekozen, zeker na de hele affaire. Wel vond ik er een aantal ongemakkelijke momenten bij zitten. Iemand schreef en nu Noorwegen, zeker daar zitten we hier ook wel op te wachten maar ik denk dat de gezondheid van Mette Marit het een beetje dwarsboomd. Uiteindelijk zal het er toch eens van moeten komen.

Ik interpreteer ‘na de hele affaire’ van Jaqueline gewoon als ‘na het hele gedoe’ die allerlei geruchten (helaas) teweeg hebben gebracht, voor alle betrokkenen een pijnlijke zaak.

Iets ‘oprecht geloven’ in deze kan jullie invulling, wens en/of verwachting zijn, maar ‘oprecht geloven’ vind ik in deze nogal een uitspraak; not my cup of tea 🫖

Dan is het woord affaire hier ietwat ongelukkig gekozen misschien? En ja, dat is een invulling, maar jij vult ook iets in voor Jacqueline (namelijk dat ze iets anders bedoeld dan ik interpreteer) en een hele massa mensen vult ook in dat hij vreemd gegaan is. En zo kunnen we nog wel even doorgaan, dus laten we dat maar even niet doen.

Last edited 1 maand geleden by Moderator Petra

Ik wou hier helemaal niet op reageren, maar ik heb besloten het toch te doen. Ik woon sinds 1987 in Spanje en ik kan de zaak dus misschien wat ophelderen. Het blad dat de hele historie publiceerde is “Lecturas”. Ooit een glossy tijdschrift, maar intussen al jaren lang een roddelblad dat enkel echte of verzonnen schandalen oprakelt, kwestie van wat meer te verkopen, want het tijdschrift gaat het financieel niet bepaald voor de wind. Bovendien is de bewuste dame, Genoveva Casanova, iemand die zeker van de vriendenkring van de Deense koninklijke familie deel kan uitmaken, ze was immers jarenlang gehuwd met één van de zonen van wijlen de Hertogin van Alva, een vrouw die tot de hoogste adellijke kringen van Europa behoorde. En zeg nu zelf: als ik een “affaire” wil hebben, dan ga ik toch niet openlijk rondwandelen in de straten van Madrid, samen het Pradomuseum bezoeken en in een bekend restaurant dineren? Eén of andere nepjournalist van “Lecturas” heeft hier een verhaal in gezien en het gepubliceerd, om zo de oplage van het roddelblad wat op te krikken.

Ik vul niets in Petra, ik lees iets en interpreteer de tekst ditmaal van Jaqueline en uw reactie daarop.
Het valt me erg op dat er vanuit MKM pittig wordt gereageerd als een lezer iets linkt aan de geruchten, aan deze hele affaire die nog steeds (helaas) niet geluwd is. Ik schrijf niets over de geruchten alleen dat deze pijnlijk zijn voor alle betrokkenen. Ik reageer op uw reactie nav het bericht van Jaqueline, en ik
vind een duiding als iets ‘oprecht geloven’ nogal wat voor royalty journalisten uit Nederland. Ik hoop dat ik dit mag vinden en duiden.

Ik hoop ook dat ik nog een reactie durf te schrijven over mijn beleving van gisteren ….

Even voor de duidelijkheid: ik ben geen journalist, slecht een medeblogger op MKM. Daar laat ik het bij.

👍👏

Ik vond het mooi.
De buitenlandse media vinden de kus onoprecht, alsof Mary er niet op zat te wachten en eerst afhield.
Ik weet het niet.

Kwam op mij wel oprecht over. Meer van zullen we ……en ook het constant elkaars hand vasthouden….en de zucht voordat Frederik het balkon opliep

Als ik het zo terugkijk op de filmpjes, dan denk ik dat Mary I love you zegt. Vervolgens kijkt ze achterom, misschien zeiden de kinderen in de zaal achter hen wat, geen idee. Vervolgens kijkt ze weer naar Frederik, die wat zegt tegen haar en geeft Frederik een kus. Het leek me heel oprecht.

Wat ontzettend mooi, intiem, ingetogen en ontroerend. denk dat dit wel omschrijft hoe ik de troonwisseling heb ervaren. Ontroerend hoe Margrethe geëmotioneerd wegloopt. Had een knuffel of iets dergelijks op dat moment wel mooi gevonden. En dan de balkonscene………daar staat een koningspaar. Frederik ook zichtbaar ontroerd . Hand in hand, met alle kinderen. Isabella mooi in het noorse rood. En Mary prachtig in deze wolwitte jurk. Wat is ze mooi in haar rol gegroeid van Australische, naar Noorse koningin. Denk dat de Denen een prachtig koningspaar hebben. Maar ook grote schoenen om te vullen. Fijn dat Margrethe er nog is voor eventueel advies😉

Een mooie, ingetogen gebeurtenis. Moeilijk te bevatten hoe historisch dit eigenlijk is voor Denemarken.
Het lijkt me mooi voor Margrethe om nog te kunnen meemaken hoe haar zoon het doet. Voor haar zoon misschien niet gemakkelijk om zijn moeder te hebben ‘meekijken’, maar aan de andere kant: hoe fijn is het om niet over te hoeven nemen in een periode van rouw?
Wat betreft de abdicatie: ik vond het heel ongemakkelijk overkomen hoe beiden elkaar een knikje gaven, en hoe Koningin Margrethe toen ‘afdroop’. Ik moest terugdenken aan de abdicatie van Beatrix, waarbij van zoveel liefde, warmte en waardering voor elkaar blijk gegeven werd. Ik snap dat Frederik meteen z’n eerste vergadering moest voorzitten, al was het maar een formaliteit, maar had elkaar omarmd en had haar er bij laten zitten…
Mary zag er netjes uit, maar het is geen japon die heel lang bij zal blijven, denk ik. Ook erg weinig tijd gehad om hierop voor te bereiden! Een kus vind ik meer geschikt voor een huwelijk, maar dan zal ik wel een kniesoor zijn… Mooi om te zien hoe emotioneel Frederik was! Ik kan me herinneren dat hij dat bij zijn huwelijk ook was.

Prachtige beelden van een heel mooi nieuw koningspaar. Mooi om de emotie te zien, zowel bij Margrethe als bij Frederik e later de emotie die in de kus zat! Mary prachtig en wat mooi dat Isabella in het rood de kleuren van de vlag voltooide. Ik wens ze heel veel geluk in hun nieuwe rol.

Mooi, mooi, mooi !!!!!
Zonder veel poespas maar oh zo symbolisch !!!
De kledij, rood voor margrethe, wit voor mary …. of de deense vlag .
En dan de speech waarvan vooral deze zin mij is bijgebleven …. “Ik zal het vertrouwen nodig hebben van mijn geliefde vrouw, van jullie allemaal en van dat wat groter is dan wij”,

Een ingetogen en bescheiden inhuldiging. Het moment dat Margrethe wegliep en Frederik zo half achterom keek, vond ik wat ongemakkelijk, maar ik ga er van uit dat dit de wens was van Margrethe. Heerlijk die balkonscène met Mary, wat een powerkoppel is het en die kus, dat was toch wel de kers op de taart. Erg leuk dat alle kinderen op het balkon verschenen en mooi om te zien hoe de Denen de nieuwe koning en zijn gezin massaal toejuichten.
De japon van Mary vind ik perfect gekozen: klassiek modern met een mooi kapsel en bescheiden juwelen. Mary heeft de konininklijke allure in het bloed lijkt het wel: wat een stijl, wat een mooie en sympathieke koningin!

👍

Prachtig omschreven Nadeshda. Sluit ik me helemaal bij aan..

Helemaal mee eens….vind ik ook…..

Zeer stijlvol, goed gekozen. Superslank.
En gave kus!
Het werd tijd met haar leeftijdsgenoten Máxima Mathilde Letizia al tien jaar koningin.

Hoogste tijd voor Noorwegen.

Queen Mary is zo mooi in het wit. Echt een sprookje:)

Wat een mooie en ontroerende overdracht van de troon. Aandoenlijk hoe Christian zijn oma helpt met haar stok en blijft nakijken terwijl ze wegloopt. Iconisch beeld..
Alhoewel ik de intimiteit tussen Margaretha en Frederik mistte tijdens de abdicatie (zoals destijds bij Beatrix en Willem Alexander), vond ik het heel indrukwekkend
Mary ziet er geweldig uit in deze mooie witte outfit. En ook Isabella is heel mooi zo.

Wat een emoties! Heel begrijpelijk, en ook mooi om te zien.
Mary zag er, zoals bijna altijd, stijlvol uit.
En Frederik mag er ook zijn.
De afgetreden koningin, je zou haar willen knuffelen.

Ben er stil van met 🥹.
Misschien was het afgesproken, maar ik had, als ik Frederik was, mijn moeder een knuffel gegeven. Maar nogmaals, was misschien wel de wens van Margrethe. Ik had zo met haar te doen zoals ze daar nog even stond. De laatste van de drie koninginnen👏🙏🏻
De nieuwe koningin Mary zag er mooi en sereen uit in wit met een mooi ontworpen, eenvoudige, sierlijke japon. Echt ook heel goed passend bij een kunstminnend land als Denemarken.
Vind het mooi dat ze wit heeft gekozen, omdat de 900 jaar hiervoor meestal een rouwkleur zal zijn gedragen en dan nu een nieuw begin, met hoop. Prinses Isabella in het rood, dus samen de Deense vlag.
Flinke smakkerd op het balkon; lange neus naar alle haatschrijvende roddelaars/pers van de afgelopen tijd 😉👍👏

Mooi geschreven Roos, ik sluit me er helemaal bij aan.

Mooi omscheven, Roos en helemaal mee eens.

Mary en ook Frederik zien er heel mooi uit. Isabella staat het rood ook erg goed. En Margrethe, ja haar taak zit erop, dat zal gepaard gaan met gevoelens van verdriet en ook wel opluchting denk ik.

Wat een heftig moment toen Margrethe de ruimte verliet………….

Mooi detail: vlak voor koningin Margrethe de Troonzaal verliet nadat ze de acte van abdicatie tekende, zei ze: Gud bevare kongen (God save the King). Toen verliet ze zichtbaar ontroerd de zaal.

Ach wat mooi zag Mary er uit! En die balkonscene, prachtig! Frederik moest duidelijk steeds huilen (en ik deed van achter m’n schermpje gezellig mee) 😉

🥹🤩👍

Nou idd. Wat fijn dat de link hier ergens stond. Ik was nog net op tijd, gelukkig!

Wow, wat mooi, zit hier met tranen van ontroering.

Ik bedoel dus bij Beatrix en WA

Dit beeld. Het verlaten van de ruimte. Het komt pijnlijk over.
Gelukkig ging het bij ons destijds anders.

Mary ziet er mooi uit zover dat te zien is, en ze lacht. Wat een zware taak zal dit paar krijgen.