Avatar foto Door Moderator Petra
Overige royals 28 jun 25 reacties

Maria Teresa leent haar kleding royaal uit aan haar (schoon)dochters

Maria Teresa sluist haar kleding graag door naar haar (schoon)dochters. Of ze zelf in haar walk-in-closet mogen rondsnuffelen of dat Maria Teresa zegt: “hee, je mag deze wel hebben.”, dat weten we niet. Feit is wel dat er verschillende kledingstukken van haar terug te zien zijn bij Alexandra, Tessy en Stéphanie.

Zuinigheid met vlijt

Het Luxemburgse hof staat qua kleding bekend om zuinigheid met vlijt. Veel kleding wordt opnieuw gedragen, wat op zich logisch is. Maar daarnaast wordt ook veel kleding later door andere personen gedragen. Henri’s zussen prinses Marie Astrid en prinses Margaretha doen daar ook vrolijk aan mee. Zij dragen kleding van hun moeder Josephine Charlotte, of sluizen jurken door naar hun dochters. Op onderstaande foto’s zie je groothertogin Maria Teresa en erfgroothertogin Stephanie in dezelfde galajapon van Elie Saab.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Haar schoonmoeder droeg de japon bij festiviteiten rondom het huwelijk van Frederik en Mary van Denemarken.

Groothertogin Maria Teresa in een witte galajapon met zilverkleurige schouderbanden tijdens het staatsbezoek aan Zweden in 2008.

Schoondochter Stephanie droeg de japon tijdens het staatsbanket in verband met het staatsbezoek van Nederland aan Luxemburg in 2018.

Foto ©PPE/Nieboer

Prinses Alexandra in een bordeaux rood mantelpakje van haar moeder Maria Teresa.

Op de kerkelijk huwelijksdag van Louis en Tessy in 2006 droeg Maria Teresa deze fascinator. Later zagen we Tessy tijdens het huwelijk van een nicht van prins Louis met dezelfde fascinator. De veren zijn echter weg gelaten.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Overigens heeft Tessy meerdere hoeden van Maria Teresa gedragen. Ook deze roze turban met strik komt uit de walk-in-closet van Maria Teresa. Tessy droeg deze op de nationale feestdag in 2007.

Foto ©PPE/Nieboer

De lila jurk die prinses Alexandra hier draagt tijdens het huwelijksjubileum van haar ouders, komt ook de kledingkast van haar moeder. Maria Teresa droeg de japon ter gelegenheid van de 18e verjaardag van haar oudste zoon Guillaume.

Foto ©PPE/Nieboer

Maria Teresa, Alexandra EN Stephanie in dezelfde mantel, al dan niet aangepast.

De groothertogin van Luxemburg in een zachtgrijze galajapon, met bijpassend jasje.

Dochter prinses Alexandra in dezelfde outfit tijdens een nieuwjaarsreceptie in januari 2020.

Een paarse galajapon voor Maria Teresa, die later werd gedragen door schoondochter Stephanie.

Opvallend detail: ik kan me niet heugen dat prinses Claire ooit iets heeft gedragen van Maria Teresa. Maar ze is dan ook een stuk langer dan haar schoonmoeder.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
25 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Herdragen kleding? Ik ben voor. Ik vind t eerlijk gezegd waanzin om zulke mooie kostbare creaties niet te herdragen. Die laat je toch niet eeuwig in de kast hangen??? Het is meestal gemaakt van prachtig materiaal en hoeveel uren werk zit er wel niet in? Mijn motto is herdragen en/of vermaken.

Hoeveel geld er ook in je portemonnee zit, herdragen is altijd goed. Het is toch vaak duurdere kleding dus waarom niet herdragen. Maar let dan wel op of het bij je past en of het nog van deze tijd is. Het vind persoonlijk dat het Luxemburgse hof er vaak wat tuttiger(behoudender) uitziet. Net als Stephanie, zo’n leuke vrouw en dan soms zo ouwelijk(vind ik hè). Verder een ontzettend leuke blog Petra.

Wat een leuke blog! Er mag er zeker nog een komen met dit onderwerp. Ik vind het leuk om te zien dat kleding herdragen wordt. Of het altijd ook staat bij de 2e persoon, is de vraag. Het is toch gemaakt voor het figuur van MT.
De lila jurk bij prinses Alexandra zit bovenaan te ruim. Je ziet dan goed dat hij voor een grotere cupmaat bedoeld is.
Soms wordt een jurk ook wel eens vermaakt. Zie de witte japon uit 2008 (nou ja, de halslijn had wat hoger kunnen zijn). Als Stephanie hem draagt, heeft de jurk een langer middengedeelte.
Accessoires kunnen wel goed herdragen worden. De fascinator staat Tessy heel leuk. Jammer dat zij bij het Luxemburgse hof verdwenen is, ik vond haar een leuke vrouw.

Is mij nooit opgevallen! Wat leuk…maar je moet kritisch kijken of t bij je past.

Wat een super leuk thema voor een blog!
Mooi dat er zoveel herdragen wordt. Of ik het altijd een succes vindt… niet echt. Soms te ouwelijke look.

Last edited 9 maanden geleden by AnnekeM

De groothertogelijke familie van Luxemburg is na Liechtenstein de rijkste royale familie in Europa, dus zo overdreven zuinig hoeven ze niet te zijn. Wellicht zijn de vrouwen milieubewust en willen ze duurzamer te werk gaan en niet direct nieuw kopen. Òf hun toelage is zo beperkt dat ze de afdankertjes graag overnemen…(MT upcycled zelf niet!) Sommige wissels zijn heel geslaagd, ook de fascinator en de turban staan leuk bij de jongere generatie. Het valt me altijd weer op hoe lieflijk en nostalgisch de uitstraling van de jonge vrouwen is ze kunnen zo in een kostuumdrama.

Last edited 9 maanden geleden by Catherine

Bij de eerste japon, het aubergine pakje, de lila en paarse japon vind ik de wissel van draagster goed uitgepakt. Bij de rest denk ik, nee, ik vind dat mooier staan op MT.

Verbaasd dat er zoveel kledingstukken doorgegeven of uitgeleend worden aan het Luxemburgse hof.
Ik moest hier echt even over nadenken hoor.
Toch zegt mijn gevoel hier nee tegen.
Herdragen heel goed!
Maar doorgeven aan anderen wat eerst van jezelf was, staat mij bij kleding voor volwassenen tegen.
Liever na een aantal keer dragen laten vermaken tot een andere look, zoals prinses Mary met veel succes laat doen.
Uiteraard is dit van mij een persoonlijke gevoelskwestie hoor.
Eigenlijk ben ik wel benieuwd of er ook anderen zijn die hier zo over denken??

Nooit geweten dat er zoveel opnieuw werd gedragen door (schoon)dochters. Al dan niet geslaagd.

Neem me het niet kwalijk maar ik heb eerder een gevoel van dat deze dames het moeten doen met de “afdankertjes” van MT. Zij heeft toch een geheel ander voorkomen en postuur dan haar (schoon)dochters? Vind het een beetje zuinig staan dat vermaken. Gun het je (schoon)dochters om te stralen in iets wat daadwerkelijk hij hen past ipv jouw oudjes te recycleren. Je ziet gewoon dat het allemaal “net niet” is en dat het afbreuk doet aan het oorspronkelijke ontwerp. Misplaatste zuinigheid.

Ik mag toch hopen dat het op vrijwillige basis is , en geen verplichting .

Jaaaa, graag Petra, heel leuk😉

Ja leuk om dit onderwerp terug te laten komen.
Ben ook wel benieuwd naar herdragen bij andere koningshuizen. Letizia en Leonor van Spanje zijn een goed voorbeeld en de trouwjapon van Beatrice en verlovingsjurk van Beatrix ( herdragen door Mabel) zie ik ook graag.

Ja, Petra. Ben benieuwd of er dan wat bijzit, waarvan ik vind dat het ook de (schoon)dochters staat. Sowieso altijd leuk deze blogs over andere royals in de spotlights, hoop dat je daar mee doorgaat.

Ja hoor Petra, top idee 👍

Absoluut.!!! Ik wil graag meer zien, ben altijd al fan geweest van haar kledingstijl.
Het blijft me nog steeds verrassen dat ze langer is dan ik altijd dacht.
Zoooo leuk dat anderen ook plezier beleven aan haar kleding, de meeste items zijn te mooi om in de kast te blijven hangen .

Ze hebben aan het hof daar in ieder geval een goede coupeuse!

Wat een feestje moet het zijn in MT kast te grasduinen, heerlijk , ze heeft zoveel prachtige kleding, en ik denk dat er heel zorgvuldig mee wordt omgegaan, er is niets te zien van het hergebruik.

Wat een top blog is dit.
Dit laat goed zien hoe iemands persoonlijkheid kleding kan laten schitteren.
De meeste items vind ik geweldig staan bij MT, en een stuk minder bij haar (schoon)dochter(s).
Dat ligt er volgens mij niet aan dat ze vermaakt zijn (het Luxemburgse hof zal echt wel top coupeuses in dienst hebben), maar uitstraling doet zo veel voor kleding.
Dat vind ik ook zo duidelijk bij onze koningin, die stralende presence is goud.

Mee eens, Roos. Ondanks dat de (schoon)dochters jonger, slanker en ook schoonheden zijn komen al die jurken bij hun niet uit de verf, ook omdat bijv Stephanie een heel ander type is. Ik gun Alexandra en Stephanie eigen jurken, die bij hún passen en deze dan zelf kunnen herdragen, in het teken van duurzaamheid.

Mee eens, eigenlijk staat alles mooier bij MT dan bij de tweede draagster. De kleding past meer bij haar persoonlijkheid (misschien ook niet raar als zij het oorspronkelijk heeft uitgekozen)

Ik sluit me hierbij aan, men kan ook te zuunig zijn maar ik kan natuurlijk niet in hun portemonnee kijken. Stephanie gun ik echt een passende mode make-over en een goede stylist, ik vind haar altijd zo mat en joyless overkomen. Ik gun haar een eigen stijl en geen doorgevertjes van MT.

Stuk voor stuk mooie tijdloze jurken !! Uitlenen is dan ook een schitterend idee. De ontleners staan er prachtig bij. . Enige misser vind ik de fascinator bij tessy.