Avatar foto Door Moderator Petra
Overige royals 13 jul 15 reacties

Wil je zien: Luxemburgse Royals delen kleding

Zouden de Luxemburgse royals een kledingkamer hebben die toegankelijk is voor de hele familie? Je zou het bijna denken, want het lenen en uitlenen van jurken en mantelpakken is er eerder regel dan uitzondering.

Hier zien we groothertogin Maria Teresa en haar schoonzus prinses Margaretha in hetzelfde groene jasje.

Foto ©PPE/vd Werf

Tijdens de receptie op nationale feestdag 2015, zagen we prinses Alexandra in een blauwe galajapon.

(c) Grand ducale

De japon werd eerder gedragen door erfgroothertogin Stephanie bij het huwelijk van prinses Madeleine en Chris O’Neill.

Prinses Alexandra in Japan

In november 2017 ging prinses Alexandra met haar vader, groothertog Henri, mee op staatsbezoek naar Japan. Wie denkt dat ze daarbij een complete nieuwe garderobe aanschafte, heeft het grondig mis. Ze droeg in Japan heel veel kledingstukken en accessoires van familieleden. Hier laten we er een aantal zien.

Misschien valt het wat minder op, omdat prinses Alexandra het hoedje op een andere manier draagt. Het hoedje is echter eerder gedragen door de toenmalige prinses Tessy op nationale feestdag 2013.

Tessy tijdens nationale feestdag 2013. Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

In de vorige blog over dit onderwerp zagen we deze outfit ook al voorbij komen, maar toch wil ik ze hier graag ook nog even laten zien, als onderdeel van het staatsbezoek aan Japan, waarbij Alexandra met haar vader mee ging.

PPE/BSR

We schreven in de vorige blog ook over deze outfit, die Alexandra (foto 3) overnam van haar moeder (foto 1). Later kwamen we er echter achter, dat ze de ook tijdens het staatsbezoek aan Japan droeg (foto 4).

Groothertogin Maria Teresa tijdens festiviteiten voor de nationale feestdag van 2010. Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Ook dit kanten jasje leende Alexandra van haar moeder Maria Teresa, tijdens het staatsbezoek aan Japan.

Tijdens het huwelijk van haar nichtje Marie Gabrielle, koos prinses Alexandra voor een jaren oude top van haar moeder. Maria Teresa droeg deze top in de 80er jaren, op een officiële foto. Prinses Alexandra liet de fluwelen strik van de schouder verwijderen.

Overigens droeg Alexandra de rok en top ook tijdens de receptie voor de nationale feestdag in 2019.

Foto ©PPE/Nieboer

Erfgroothertogin Stephanie

Bij het huwelijk van aartshertog Imre met Kathleen Walk was prinses Alexandra ook aanwezig. Ze droeg hier een mantel met ingeweven patroon.

De mantel is daarna 3 keer gedragen door erfgroothertogin Stephanie.

De hoed die erfgroothertogin Stephanie droeg bij de doop van prinses Estelle…

Erfgroothertogin Stephanie in 2012 bij de doop van prinses Estelle. Foto ©PPE/Nieboer

… is eerder gedragen door haar schoonmoeder, groothertogin Maria Teresa.

Groothertogin Maria Teresa op nationale feestdag 2010. Foto ©PPE/Nieboer

Nogmaals Alexandra en Tessy

Bij het huwelijk van prins Louis met Tessy Antony, droeg prinses Alexandra dit zachtgroene jasje.

Foto ©PPE/Nieboer

Tien jaar later zagen we prinses Tessy zelf dit jasje dragen, bij de viering van de 95e verjaardag van groothertog Jean.

BSR

Prinses Marie Astrid

Ook prinses Marie Astrid, een van de zussen van groothertog Henri, is een ster in outfits recyclen. Hier zien we haar in een jasje van groothertogin Maria Teresa.

Foto ©PPE/Nieboer

En dan zijn we er nog niet. Er zijn capes gedragen door meerdere familieleden, er zijn nichtjes die mantels van elkaar dragen en ook andere accessoires worden uitgeleend aan elkaar. Vaak ook door vrij onbekende familieleden. We kunnen jammer genoeg niet overal foto’s van laten zien. Maar de conclusie is zeker dat de Luxemburgse groothertogelijke familie een ster is in het uitlenen en herdragen van kleding. We kunnen ze eigenlijk op het gebied van kleding wel uitroepen tot de meest duurzame ‘koninklijke’ familie.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
15 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik vind sommige outfits wel geslaagd, zoals de kanten top en vestje van Alexandra en de grijze hoed van Stéphanie, maar andere niet.

Mwah, ik vind de herdraag momenten van kleding bij de (schoon)dochter zelden geslaagd, zowel qua figuur als ook uitstraling zijn ze te verschillend. Enige uitzondering is het zachtgroene jasje, dat zowel Alexandra als ook Tessy goed stond, maar zij zijn ook meer hetzelde type. Dat María Teresa iets van een familielid herdraagt heb ik nog niet gezien, het zijn altijd de anderen die “moeten” herdragen. Met accessoires vind ik het daarentegen wel zinvol en prima.

Leuk als een keer iets wordt uitgeleend, en mooie ontwerpen vaker worden gedragen, zonde om iets moois en kostbaars maar 1x te dragen.
Maar dit gaat wel erg ver, en dat het door meerdere personen wordt gedragen en waarschijnlijk wordt vermaakt zou ik niet fijn vinden, kleding is toch iets persoonlijks, en vooral als het voor jou is ontworpen .

Waar ik nieuwsgierig naar ben is hoe zoiets gaat? Is er een speciale ruimte waar je uit mag zoeken? Moet je het aanvragen? Zomaar wat vragen die dan bij mij op komen,… gaat MT daarover mee beslissen?

Al met al, best een beetje apart vind ik .

Helemaal eens, dit vind ik ook wel wat overdreven van het Luxemburgersehof.

Wat geinig dat t hergebruik en uitwisseling zelfs verder gaat dan moeder/dochter!
Maar ook wel logisch: Luxemburg een piepie landje en de regelmatige Elie Saab aankopen hakken er wel in.

Hoi Siobhan,
Ik denk dat de Luxemburgse royals met gemaak dagelijks een Elie Saab zouden kunnen kopen.
Volgens enkele bronnen zouden ze goed zijn voor ruim 3 miljard, alleen Liechtenstein heeft meer.
Dat ze ondanks dat recyclen, is echt te prijzen.
Maar ik zou persoonlijk de jonge generatie graag in wat meer hedendaagse, minder klassieke, mode willen zien.

Wow miljarden!

Wat super leuk dat ze zoveel van elkaar lenen en herdragen. Ik hoop altijd dat de mooie fifties en sixties avondjurken van Beatrix en haar zussen nog eens door Máxima herdragen worden.
Hier zitten veel mooie outfits en hoeden bij. Echt een super leuk overzicht! En dat duurzaam omgaan met kleding doen ze goed!

Lenen, herbruikt, herdragen het is fantastisch dat dit gebeurt maar het is wel “gevaarlijk” staat het, past het en dan niet alleen qua figuur, maar ook qua persoonlijkheid. Ik vind het Luxemburgse hof ontzettend leuk, maar wel altijd een beetje “tuttig” met de kleding.
Roos inderdaad Stephanie is zooooo leuk, en een goede styliste kan daar qua kleding zeker aan bijdragen.

Lenen en uitlenen van kleding ben ik geen voorstander van.
Het kan allemaal wel passend gemaakt worden, en bij de één beter uit vallen dan bij de ander, maar ik vind kleding een persoonlijke keuze.
Natuurlijk een hele goede zaak om iets meerdere keren te dragen.
Wel heel leuk om van een bestaand kledingstuk iets nieuws te laten maken voor dezelfde persoon, en het op die manier te herdragen.
Wat betreft juwelen en accessoires sta ik er anders in. Dat kan prima onderling eens uitgewisseld worden.

Recyclen is prima en heel verstandig, maar het pakt niet altijd goed uit.
Het valt me nu weer op hoe Erfgroothertogin Stephanie is veranderd van een sprankelende jonge vrouw tot een beetje tuttig “moeke”, zo jammer. Beetje het idee van “ik ben nu moeder en erfgroothertoging en nu moet alles degelijk”.
Ze heeft zo’n mooi toetje en volgens mij een heel lief karakter, ze verdient een leuke garderobe voor zichzelf en een goede styliste die haar eens uit deze degelijkheid haalt.
Sommige “2e kansjes” vind ik wel geslaagd: het groene jasje, het hoedje van Tessy, het bolero/vestje bij Alexandra, de grijze hoed bij Stephanie, het zachtgroene jasje bij Tessy en het gebloemde jasje bij Marie Astrid.

Inderdaad leuk nieuws aan het Luxemburgse hof!
Je hebt recyclen en recyclen zal ik maar zeggen……

Uhh ja… haha
Dat je een kleding stuk van je (schoon)moeder jaren later her draagt kan ik zeker waarderen. Maar vind dit wel erg ver gaan. Zelfs als je de familie verlaat moet je je garderobe achterlaten!

Wat leuk!