Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overig 17 nov 16 reacties

Lezersvraag: waarom zijn de gordijnen van Huis ten Bosch zo vaak dicht?

In de mailbox van ModekoninginMáxima komen heel uiteenlopende vragen binnen. Het gros beantwoord ik privé, maar af en toe komt er een vraag langs die smeekt om een blog. Zo ook de vraag over de dichte paleisgordijnen.

Misschien was het je nog niet opgevallen, maar in de officiële vertrekken van Paleis Huis ten Bosch zijn de gordijnen de laatste tijd regelmatig dicht. Zowel overdag als ’s avonds. Ik kan me voorstellen dat dat een beetje vreemd overkomt.

PPE/Utrecht
Akinwumi A. Adesina

Vraagt een gelegenheid erom, dan zijn ze ook weleens open. Bijvoorbeeld tijdens de jubileumlunch in de Oranjezaal, april 2023.

Koning Willem-Alexander heeft vorig jaar rond deze tijd verklapt waarom de gordijnen van het paleis zo vaak dicht zijn. “Het zijn zeventiende-eeuwse gebouwen. Bij de verbouwing van Huis ten Bosch is geprobeerd zo duurzaam mogelijk te zijn met bijvoorbeeld monumentenglas. Maar dat is niet echt zo effectief als dubbelglas. Als je nu naar Huis ten Bosch kijkt, zie je dat de meeste gordijnen en luiken dicht zijn.”

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
16 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Heel slim hoor om de gordijnen dicht te houden nu het kouder wordt. Als ze ze in de zomer dicht hebben zal het wel zijn zodat het interieur niet verkleurd door de felle zon. Ik denk niet dat er zonwering aan de buitenkant zit bij zo’n monumentaal gebouw?

Kan me voorstellen dat het ook met foto’s maken heel handig is. Niet te veel tegenwicht, maar dit is nog een betere reden. En wat een leuke foto van Máxima in dat zwarte pak. Wanneer was dat.

Lekker Nederlands! Goed bezig

Of net niet . Nl is ook het land van de open gordijnen/inkijk toch !!

Zeker te weten maribrune.
Jaren geleden hoorden ik dat ook weer van Italiaanse vrienden van ons.
Zij vond het enig om in het donker nog even een ommetje te maken en dan lekker bij iedereen binnen te kijken. “Net allemaal grote tv’s al die ramen” vond ze dat.

Normaal toch om de gordijnen dicht te houden in ruimtes waar niets gebeurt… het gebouw moet echt nog niet van de 17 de eeuw zijn . Woon zelf in een historisch monument van 1920 en ondanks de serieuze energieinvesteringen is het niet evident. Met plafonds van 3m 40 – en wrsch nog meer in huis ten bosch – is het al een hele (fin) inspanning om 18 gr aan te houden…. geen ruimtes dus voor “cut outs” 😄😄

Geen inkijk, nee ik snap het wel 😁

Wel een mooie achtergrond voor een foto !!! 🙃🙃

😂😂😂😉

Leuk weetje en logisch dat men de kou buiten wil houden en de warmte binnen in deze tijd van het jaar.
Blijft een probleem om monumenten in tact te laten en toch comfortabel in te wonen.
Josine een vraagje: dat leuke zwart met wit afgebieste broekpak van Maxima op één van de foto’s ken ik niet. Weet jij hier meer over?

Lijkt op Elie Saab.

Hoi Mary,
Dank voor de tip 👍

Top Mary👍👏
Wat een heerlijk pak met super flared broekspijpen eronder.
Hebben, hebben, hebben 😉😂
Jammer dat ze het niet vaker heeft gedragen.