Avatar foto Door Josine Droogendijk

Lezersvraag: lenen royals weleens juwelen?

Via het contactformulier kwam er een vraag binnen over royals die juwelen lenen. Gebeurt dat weleens en zo ja, wie/wat/waar? In deze blog geef ik antwoord op deze vraag.

De kluis van de Oranjes is tot de nok toe gevuld. Voor een koninklijk gala hoeft Máxima dus niet rond te bellen voor een paar mooie glimmers, maar in het buitenland gebeurt het regelmatig. Zo ontdekte Benjamin Vaesen dat prinses Mathilde in 2011 en 2012 een diamanten collier leende van Wolfers, een Belgische juwelier waar het Belgische hof ook weleens wat koopt. In 2018 kwam het juweel op de veiling terecht. Tenzij Mathilde het collier toen zelf heeft gekocht, is de kans klein dat we haar er ooit nog mee gaan zien.

PPE

Via Wolfers leende Mathilde ook een diamanten rozenbroche, die in beeld kwam tijdens het huwelijk van William en Catherine, april 2011.

BSR

Het collier dat de prinses droeg tijdens het huwelijk van Albert en Charlène (juli 2011) is vermoedelijk ook geleend. De vraag is alleen van wie. Het juweel is ontworpen door juwelier Manalys, net als de bijpassende oorhangers. Bingo, zou ze zeggen. Maar…. Mathildes jongere zus Helène werd op haar bruiloft ook gespot met dezelfde oorhangers. De kans is dus ook aanwezig dat Mathilde iets leende van haar zusje.

Dit diamanten collier, van juwelier Leysen, heeft Mathilde ook slechts één keer gedragen. Omdat het debuut inmiddels veertien jaar geleden is én Mathilde weinig andere colliers in de kluis heeft liggen, bestaat het vermoeden dat deze glimmer ook is geleend.

(c) PPE/Nieboer

Charlène van Monaco leent ook aan de lopende band juwelen. De oorhangers met oranje saffieren zijn hier een mooi voorbeeld van. Juwelier: Graff.

Ook geleend, maar dan van Cartier: een collier met witte en gele diamanten.

BSR

Prinses Eugenie droeg tijdens de kroning van koning Charles juwelen van juwelier Garrard. Zeer vermoedelijk zijn deze ook geleend, in ruil voor naamsbekendheid.

Wie ook regelmatig wat moois leende via een juwelier, was prinses Diana. In haar prinsessentijd kon ze terugvallen op de koninklijke collectie, maar na haar scheiding moest ze haar imago van stijlicoon hooghouden met ‘eigen’ juwelen. Commerciële samenwerkingen met juweliers hielpen haar daarbij. Zo leende ze via juwelier Garrard het zogenoemde Zwanenmeer-collier, met 214 diamanten en 7 Zuidzee-parels.

Een kruis van amethist en diamant, door Diana geleend en gedragen in 1987, kwam in juni dit jaar 2023 op de veiling. De gelukkig koper? Kim Kardashian.

Wat royals ook wel doen, is juwelen leasen. Laat ik prinses Mary als voorbeeld noemen. In 2009 ontwierp de Deense sieradenontwerpster Charlotte Lynggaard een modern diadeem met bijpassende broche en oorhangers. Prinses Mary diende als inspiratiebron voor de set, wat onder andere blijkt uit de gouden acacia die in de juwelen verwerkt is. De gouden acacia is het symbool van Australië, het moederland van Mary. Omdat er aan de set een prijskaartje hangt van maar liefst 300.000 dollar en het Deense kroonprinselijk paar geen zin had in negatieve publicaties over een decadente levensstijl, werd besloten de set niet aan te schaffen. Wel mag Mary de set levenslang exclusief lenen, zodat ze een prachtig visitekaartje van de Deense juwelenindustrie kan zijn. Over win-win gesproken!

PPE/Nieboer

Hopelijk is de vraag zo goed beantwoord. Heb jij ook een leuke lezersvraag? Schroom niet om te mailen!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
16 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik vind het wel een win-win situatie om juwelen te lenen/leasen. De royal hoeft er zo geen geld aan uit te geven en het is reclame voor de juwelier. Maar ik zou wel het liefst genoeg in eigen bezit hebben om niet steeds hetzelfde te hoeven dragen en ook is de situatie anders als er veel dames in de familie zijn, dan vind ik het wel zo dat ze niet steeds weer moeten lenen, maar dat ze ook genoeg eigen keus hebben en dan is af en toe wat lenen niet erg.

Wat een goede lezersvraag, erg interessant om te lezen. Mary heeft het goed voor elkaar om deze schitterende en aparte tiara exclusief te mogen lenen. Zolang het exclusief blijft vind ik het een goed idee, maar als bijvoorbeeld één van de Kardashians met dezelfde juwelen als de royals op de rode loper gaan verschijnen, vind ik het te ver gaan.

Er is voor alles wat, en over te zeggen.
Persoonlijk houd ik niet van lenen of uitlenen.
Als Royal zou ik met verve dragen wat er in mijn kluis of kluisje ligt.
Wat ik zou doen als het me aangeboden zou worden? Ik zou me voelen lopen, met iets geleends. Dat zou mijn eer te na zijn.
Ik zou me niet laten gebruiken voor reclame, hoe subtiel ook verwoord.
Dat familie onderling wat leent kan ik me wel indenken.

Wat leuk zo’n modern diadeem. Is toch geweldig als de tijden in de collectie terugkomen? Ze vragen niet of de Deense staat de set koopt, ze zouden het zelf betalen. Als je er 3 ton voor over hebt….. maar levenslang lenen is natuurlijk een pracht oplossing.

Wat een interessante blog. En leuk om te lezen dat Royalty sieraden lenen. Een mooi reclamebord voor de juwelier of ontwerper. En voor de drager handig om geen grote investering te doen voor de juwelen kluis. Volgens mij is de Nederlandse juwelen kluis goed gevuld. Maar ik kan me voorstellen als je minder keuze hebt dit een mooie uitwijk mogelijkheid is💍👑

Wat een leuk overzicht. Van mij mag Mary die prachtige tiara veel vaker dragen, staat haar geweldig. Goed idee om juwelen te lenen en zo de ontwerpers in de spotlights te zetten. Ik ben blij dat er in NL heel wat kiezen valt uit de Koninklijke kluis. Maar ik zou het ook wel leuk vinden als de prinsessen ter gelegenheid van een 18e of 21e verjaardag een eigen tiara krijgen. Er is vast nog genoeg in d e kluis dat als basis kan dienen.

Leuk overzicht. Niet alle koningshuizen beschikken over een uitgebreide juwelenkluis, dus dan snap ik wel dat ze graag een keer iets lenen van een juwelier. In Nederland is de kluis volgens mij goed gevuld en daar zie je het uitlenen aan de vrouwelijke leden van de familie. Ik vind dat helemaal goed.

Interessante blog, Josine! Heel interessant om te lezen. Ik wist niet dat ook royals juwelen lenen.
Het verhaal achter het Zwanenmeer collier van prinses Diana is heel droevig. Prinses Diana wilde deze set kopen bij Garrard. Na haar dood bleek de set (ook bijpassende oorknoppen besteld) nog niet te zijn afbetaald waardoor de familie Spencer het juweel terug gaf aan Garrard. En Garrard verkocht de set weer door aan een andere koper. Toen de koper ontdekte dat de set van Prinses Diana is geweest wilde hij de set niet meer. En zo kwam de set op een veiling terecht. Enfin hoe het verder is afgelopen met het Zwanenmeer collier is een grote raadsel tot dus ver.

Leuke lezersvraag, die ons een blog met schitterende juwelen heeft opgeleverd!
Ik heb er geen enkel probleem mee wanneer de Royals colliers, broches, armbanden enz. lenen hoor. Eigenlijk vind ik het juist een goed idee!
Ook het onderling met elkaar uitwisselen van juwelen, zoals bij ons koningshuis gebeurt, lijkt mij prima!
Dat zie ik liever dan kledingruil omdat naar mijn mening kleren echt voor de persoon zelf gemaakt zijn en bij hen passen, terwijl dat bij een ander vaak net even niet zo goed staat. Kleding is meer persoons gebonden, terwijl sieraden leuke toevoegingen zijn.
En lenen bij een juwelier: dat levert alleen maar win-win situaties op, toch?!
Van mij mogen de dames naar hartelust experimenteren.

Het Wolfers collier 2011/2012 is overigens prachtig!

Ik heb eerlijk gezegd meer voeling met royals die lenen bij hun hofleverancier ( garrard en wolfers) ,- meestal omdat ze maar over een beperkte kluis kunnen beschikken – dan met royals die beschikken over een overvolle kluis maar niet aan de verleiding kunnen weerstaan om alsmaar bij te kopen – ongeacht de prijs .

Hoi maribrune,
Snap wat je bedoeld, maar (en dat is volgens mij nog niet eerder besproken, verbeter me als het wel zo is) ik denk dat Maxima en haar “collega’s” echt niet het volle pond hoeven te betalen.
Zo’n juwelier/ontwerper krijgt een enorme boost als een royal iets van hem/haar draagt, dat wordt vaak beloond met forse kortingen.
Als je een vaste klant bent gebeurd dat al, laat staan als jouw oorbellen de oren sieren van een royal. Dat is kassa🤩 en dat wordt beloond.

Dat zal zeker zo zijn. Maar als royal wordt je dan wel voor de kar van de willekeurige verkoper geplaatst en … creeer je grotere afstand met de ” landgenoten” want het zijn natuurlijk de echte prijzen die de ronde doen. Dan vind ik lenen bij de hofleverancier een correctere oplossing … ik denk dat de meeste royals die lenen dit ook uit schaarste./noodzaak doen .. ..

🎯 Ai ai mai, dit is ook een treffend perspectief

Zo’n leaseconstructie als die van May wil ik ook wel😉🤩
Ben verbaasd dat het lenen van juwelen ook bij de royals gebeurd, bekend was al dat de sterren hier gebruik van maken op de rode loper.
Dat nu ook blijkt dat diverse royals dat doen is een eyeopener. Vraag me alleen af of ze dat aangeboden krijgen of ze zelf moeten gaan “bedelen” voor zo’n leen. Dat zou ik persoonlijk te gênant voor woorden vinden🫣. Maar waarschijnlijk is daar dan wel “een mannetje” voor die dat allemaal regelt.

Laat ik weer eens reageren op uw post Roos 😉, u verwoordt precies mijn gedachten.