Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 25 apr 0 reacties

Koninklijke pantoffels?

Bij officiële gelegenheden draagt onze koning vaak zwart glad leren gespschoenen. Op de foto's waarop we het koningspaar zien thuiswerken (of noem je dat bij hen 'paleiswerken'?), draagt de koning heel ander schoeisel: bruine, suède mocassins. Linda van Deventer, onze schoenenanalyst, legt ze onder de loep. 

Linda: "Dit zijn niet zomaar mocassins: de bruine instapper, model Gommino, kent een rijke historie en heeft het Italiaanse lederwaren merk Tod's groot gemaakt. Tod's werd in de jaren 20 van de vorige eeuw door de Italiaan Filippo Della Valle opgericht en maakt vanaf het begin handgemaakte schoenen. Het bedrijf begint klein vanuit een kelder en groeit uit tot een zeer succesvol bedrijf. Het grote succes begint in de jaren 70 wanneer de kleinzoon van de oprichter het model Gommino internationaal introduceert en het bedrijf wereldwijd op de kaart zet. 

Driving shoe
De Gommino is officieel een 'driving shoe': een schoen om mee auto te rijden. Door de zool van de Gommino komen 133 rubberen nopjes die doorlopen tot op de hiel. Dit is gedaan zodat de bestuurder van een auto de voet goed af kan zetten, wanneer hij flink wil gassen.

Maakwijze
De Gommino wordt tot op de dag van vandaag met de hand gemaakt. Tod's is er trots op dat in hun fabrieken verschillende generaties aan hun schoenen werken en het ambacht wordt doorgeven aan jongere familieleden. De klassieke Gommino heeft geen aparte zool; de zijkanten en de zool zijn gemaakt uit één stuk leer, waar gaatjes in worden gestanst waar vervolgens de rubberen nopjes doorheen worden geplaatst. De bovenzijde wordt afgewerkt met een zogenaamde 'spiegel' die met de hand en een grove steek erop wordt gestikt.

Verschil tussen loafers en mocassins
Wat maakt de Gommino een mocassin? Het feit dat de Gommino geen losse zool heeft, maakt de schoen een mocassin. Een loafer lijkt misschien veel op dit type schoen, maar heeft wel een losse loopzool. Doordat de zijkanten en de zool van de Gommino zijn gemaakt uit één stuk leer, kun je de schoen niet verzolen. De rubberen nopjes zijn wellicht handig als je auto wil rijden, op stoeptegels slijten ze helaas snel. Het is dus verstandig dat onze koning deze mocassins binnenshuis op zijn tapijt draagt, wanneer hij er langer dan één seizoen van wil genieten!

Koninklijke allure
Onze koning is niet de enige die graag op schoenen van het merk Tod's loopt. Ook koningin Máxima is meerdere malen op schoenen van dit merk gesignaleerd. In Engeland zijn ze eveneens dol op dit Italiaanse lederwaren merk. Een tas uit de collectie is zelfs vernoemd naar prinses Diana: de Tod’s D Bag. Maar ook de jonge generatie royals weet het merk te waarderen, zo is hertogin Catherine meerdere malen op schoenen van dit merk gespot. Al met al is het lederwaren merk Tod's dus een klassieker onder de royals!

Over de auteur: Linda van Deventer is tekstschrijver en maakt als hobby schoenen en tassen. Schrijven over modeaccessoires is haar dan ook op het lijf geschreven. Op ModekoninginMáxima vertelt ze graag over modemerken en geeft ze tips over pasvorm en maakwijzes.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments