Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 20 okt 0 reacties

Koninklijke klassiekers: de pillbox à la Jackie

In de kledingkast van koningin Máxima hangen heel wat succesnummers met een rijke historie. Daarom duiken we de komende tijd in de wereld van koninklijke klassiekers. Welke hoed, welke tas en welke sieraden wil élke royal wel hebben? 

Stel jij je ook weleens voor hoe het leven als koningin zou zijn? Heerlijk de hele wereld overvliegen om met passie en flair jouw land te promoten, dagjes shoppen zonder kledingbudget, en altijd van die heerlijke kleerkasten om je heen. Ik zou wel een weekje willen ruilen! Of je me dan ook te zien krijgt op de rode loper weet ik niet, want wat moet het een feest zijn om in een koninklijke garderobe te vertoeven. De mooiste couture, de duurste juwelen en de gekste hoeden kun je opeens tot in detail bekijken, en daarmee de koninklijke klassiekers ook. Zo zou ik best weleens willen rondparaderen met Máxima's Chaneltassen en haar dophoedjes schreeuwen natuurlijk ook om een heerlijke verkleedpartij. 

Goed, genoeg gefantaseerd, want het draait in deze blog uiteindelijk om een grande dame. Of nou ja, grande… De pillbox is in vergelijking met de riante schotelhoeden en breedgerande relevés maar een klein, onopvallend ding, maar de rijke geschiedenis geeft haar wel veel aanzien en grandeur. De geboorte van de pillbox, ook wel een dophoedje genoemd, vond al plaats in de tijd van het Romeinse Keizerrijk. Ter bescherming tegen de kou en verwondingen droegen soldaten destijds een randloos hoofddeksel, dat met een beetje fantasie best omschreven kan worden als de voorloper van de hedendaagse pillbox. Vanwege de praktische functie wordt de soldatenhoed recht op het hoofd gedragen. Zonder enige vorm van tierelantijnen of franjes. Gewoon recht toe, recht aan.  

Door de eeuwen heen verandert de pillbox van tijd tot tijd in de details, maar de basis en de manier van dragen bijven hetzelfde. Tot de jaren dertig van de twintigste eeuw, want in deze tijd ontdekken modebewuste dames de randloze hoed ook. Opeeens duikt het model op in alle soorten, kleuren en maten. Ook de manier van dragen krijgt een update. Naast recht op het hoofd, wordt het hoeje nu ook schuin op het voorhoofd gedragen. Toch beleeft de pillbox haar échte hoogtijdagen pas in de jaren zestig, als Jackie Kennedy tijdens de inauguratie van haar man een vilten exemplaar draagt op haar achterhoofd. De nieuwe manier van dragen blijkt erg praktisch te zijn en veroorzaakt een ware run op de broertjes en zusjes van Jackies hoed. En ook nu, ruim vijftig jaar later, duikt de pillbox à la Jackie nog met regelmaat op aan het hof. Kijk maar. 


Beatrix in de jaren zestig met een pillbox en riante bontkraag. 


Prinses Margriet werd er destijds ook veel mee gezien. Let ook op het exemplaar met margrieten. Leuk zo'n knipoog.


Koningin Sonja draagt het dophoedje hier op de oude wijze: recht op het hoofd. 


Met kleuren en texturen kun je een leuke draai geven aan je pillbox. Hier geeft Máxima het goede voorbeeld. 


Zowel de hoed -van Bettina Thomas- als de jurk zou ik héél graag nog eens terug zien. 


Mathilde heeft de combinatie strik en pillbox inmiddels ook ontdekt. Wat een plaatje is ze hier! 


Naast de pillbox was de grote knoop ook een handelsmerk van Jackie Kennedy. Dat weet koningin Mathilde blijkbaar ook. 


De lichtblauwe pillbox had een afgeronde rand. Dit is juist een strak exemplaar. 


Victoria heeft de Jackie-look inmiddels ook ontdekt. 


En last but not least een foto van prinses Mary. Wat ziet deze vrouw er toch (bijna) altijd fantastisch uit! 

Morgen is de volgende aflevering aan de beurt. De klassieker die dan aan bod komt, is de camel coat. Tot dan!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments