Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 12 okt 0 reacties

Koninklijk Paar bezoekt Rijnland-Palts en Saarland – dag 2 avondprogramma

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen van woensdag 10 tot en met vrijdag 12 oktober 2018 een werkbezoek aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland.

Donderdag 11 oktober Rijnland-Palts en Saarland
Werelderfgoed en 200e geboortedag Karl Marx – Trier Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezichtigen donderdagochtend 11 oktober in Trier de Porta Nigra. De stadspoort stamt uit de Romeinse tijd en is hét herkenningsteken van Trier. Aansluitend bezoekt het Koninklijk Paar de Dom Sint Pieter en de naastgelegen Onze-Lieve-Vrouwekerk. De drie monumenten staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Trier viert dit jaar de tweehonderdste geboortedag van stadsgenoot Karl Marx. Het Koninklijk Paar sluit het bezoek aan Rijnland-Palts hierom af met een bezichtiging van een tentoonstelling in het Rheinisches Landesmuseum over het leven en werk van Karl Marx. Marx ontwikkelde zijn gedachtegoed in de 19e eeuw tijdens de opkomst van de zware industrie.

Veilige en Digitale Industrie – Coöperatieve gedachte – Saarbrücken – Saarlouis, Saarland
Op donderdagmiddag worden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Saarland op de Staatskanselarij in Saarbrücken ontvangen door minister-president Tobias Hans en zijn echtgenote Tanja Hans. In Stadtschloss Saarbrücken volgt een lunch, waar de minister-president en de Koning een toespraak houden. In de middag sluit het Koninklijk Paar aan bij de economische missie Veilige en Digitale Industrie op de Universiteitscampus van Saarbrücken. Nederlandse en Duitse deelnemers aan het programma laten digitale ontwikkelingen in de maakindustrie zien en bespreken verdere samenwerking op het terrein van Kunstmatige Intelligentie, Cyber Security, Smart Industry en Arbeid 4.0. Aansluitend vertrekken Koning en Koningin naar Saarlouis om een praktijkvoorbeeld te zien van de decentralisatie van energieproductie. De Bürger-Energie-Genossenschaft Köllertal eG is een energiecoöperatie georganiseerd door burgers in samenwerking met de stad Saarlouis. In Duitsland bestaan inmiddels ruim 1800 soortgelijke coöperaties.

Transformatie van oude naar nieuwe industrie – Mettlach ’
s Avonds bij het diner in Schloss Saareck in Mettlach geven de Duitse filosoof Richard David Precht en de Nederlandse historicus Rutger Bregman hun toekomstvisie op de verhouding tussen mens en machine bij de transformatie van oude naar nieuwe industrie en het belang hiervan voor Europa.

Outfit Máxima: zijden midi-jurk met geborduurde veren bij de manchetten. Een bekend ontwerp van Natan.  
Máxima droeg de jurk van Natan eerder tijdens een muziekshow in december 2017 en een cultureel festijn in januari 2018. 

Bij de aankomst waren weinig fotografen aanwezig, maar gelukkig was Vorsten er wel bij. Op hun zeer actieve Instagrampagina deelt het tijdschrift een foto waarop Máxima's nieuwe schoenen te zien zijn. De plexi-haters zullen het vast zwaar hebben met de nieuwe aanschaf 😉 

Ik moet qua schoenen nog een beetje van de schrik bekomen, maar gelukkig maken de bijzondere juwelen heel veel goed. Edwin Fellner, onze juwelenkenner, licht ze toe: 

De smaragden die Máxima draagt komen, met uitzondering van de oorhangers, uit het bezit van Prinses Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van stadhouder Willenm V en moeder van Koning Willem I. Haar erfenis van groene edelstenen werd door Willem I beschouwd als juwelen van het Huis van Oranje Nassau en werd zodoende de basis voor de smaragden „parure“ zoals wij die vandaag de dag kennen. De grote indrukwekkende, cabochon geslepen, druppelvormige smaragd die Maxima als hanger aan haar riviére draagt, komt tevens uit de erfenis van de Prinses van Pruisen en heeft ongeveer de grootte van een duivenei. De door Maxima gedragen smaragden oorhangers komen uit haar persoonlijk bezit en zijn waarschijnlijk een geschenk van haar man, Koning Willem Alexander.

Wilhelmina en Juliana met het smaragden 'duivenei'.

Máxima met het duivenei: 

~~advertentie~~

~~advertentie~~

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments