Koningin Juliana heeft geruime tijd haar kleding laten maken door Maison Linette, het modehuis van Lien Bergé-Farwick. Een van de bekendste avondjurken van Maison Linette staat in deze log centraal. Het betreft een mouwloze japon met sleep, die is versierd met honderden lichtblauwe kraaltjes in bloempatroon. We zagen de robe voor het eerst tijdens het regeringsdiner in 1967, maar ook in de daaropvolgende jaren heeft koningin Juliana de creatie van Maison Linette meermaals gedragen.

1967: het regeringsdiner tgv het huwelijk van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven. 


Foto: Nationaal Archief


Foto: Nationaal Archief 

1967: Bezoek Canada. Geen foto's beschikbaar. 

1968: staatsbezoek Ethiopie 


Foto: Nationaal Archief 

1971: Staatsbezoek Indonesie 


Foto: Nationaal Archief 

1971: staatsbezoek West-Duitsland 


Foto: Nationaal Archief 

1974: staatsbezoek Liberia 


Foto: Nationaal Archief 

Kleurenfoto's uit de jaren zestig en zeventig zijn vaak een beetje verkleurd, maar de echte kleuren van deze japon zijn gelukkig te zien op de website Modemuze. Op deze fantastische modewebsite zijn meerdere koninklijke outfits te bewonderen, waaronder deze japon van koningin Juliana. Nieuwsgierig? Neem dan hier een kijkje. 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van karpathos

karpathos

maandag 24 apr 2017 - 12:15

Koningin Juliana heeft deze japon ook tijdens haar staatsbezoek aan Canada gedragen. Dat was op 17 mei 1967 in Montreal.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 24 apr 2017 - 12:23

Super! Zou je mij die foto willen sturen?

afbeelding van Trixedo

Trixedo

maandag 24 apr 2017 - 14:24

o ja, Josine, die kan je ons dan zeker laten zien - dat wordt genieten !!
Heb meteen nog eens heel dit prachtige blogje met zijn oogverblindend schitterende foto's herbekeken, inclusief die waarnaar ik in mijn bovenstaande reactie (op Eva) van 14 nov. 2016 heb verwezen ! Wat een superluxe avondtoiletten toch, met onvoorstelbaar verrukkelijke accessoires : juwelen, lange handschoenen... - wat een droom !!

afbeelding van eva

eva

woensdag 16 nov 2016 - 03:42

bedankt voor de link Trixedo, heel leuk om te zien en ja, wat zou het leuk zijn als we meer foto's zouden zien van die tijd! (aangezien we nog lang moeten wachten totdat de prinsesjes tiara' s gaan dragen :))

afbeelding van Trixedo

Trixedo

woensdag 16 nov 2016 - 08:51

Eva, graag gedaan ! Ik ben gewoon dol op die foto's uit het 'tijdperk Juliana', zowel die van haarzelf als van haar dochters ! Wat was het toch een tijd van schitterende glitter en glamour, van oogstrelende pracht en praal, en ook de zwart-witfoto's hadden (en hebben) zo hun heel eigen charme !! Ja, vreselijk leuk dat Josine er sowieso werk van wil maken !!

afbeelding van karpathos

karpathos

maandag 14 nov 2016 - 10:57

Wat een prachtig overzicht van deze rijk geborduurde jurk.

afbeelding van eva

eva

maandag 14 nov 2016 - 03:36

Wat worden we weer verwend met die foto's van vroeger met tiara's en andere juwelen! Zou leuk zijn meer te zien van die tijd dat er events waren met de koningin en 4 dochters met tiara's!!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

maandag 14 nov 2016 - 10:29

eva, je denkt wellicht aan foto's als die welke ik hier een tweetal maanden heb gesignaleerd in een blogje over "Interview met Prinses Irene ( Nieuwsuur)" (10.9) : http://www.beaumonde.nl/royalty/huh-prinses-irene-in-5-doordenkquotes. Inderdaad superprachtig, die oude 'groepsfoto's' met alle 'ingrediënten' : schitterende avondtoiletten, juwelen, lange handschoenen ! Wellicht is dit iets om door Josine nog van enig commentaar te worden voorzien ?

afbeelding van Jens

Jens

maandag 14 nov 2016 - 00:03

Ik vind t niks deze japon. Ik mis een pasvorm, daarbij de hemdhalslijn en de trekkende stof: leuke plaatjes maar de jurk vind ik een flop.

afbeelding van Joanna.Gram

Joanna.Gram

zondag 13 nov 2016 - 23:29

Tja, een mooie maar heel gedateerde japon, ik zou hem lekker in de kast laten hangen. Ik vind lange handschoenen ook zo heerlijk ouderwets staan, maar zoals Juliana ze draagt met armbanden erover vind ik niet echt mooi.

afbeelding van Paula

Paula

zondag 13 nov 2016 - 21:51

Grotendeels eens met Kareltje. Ik vind de jurk aan de bovenkant niet zo fijntjes en ik had 'm wat strakker, mooier gevonden. De kleur is wel erg mooi.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zondag 13 nov 2016 - 18:44

Die dunne stola vind ik zeer stijlvol. (De blote bovenarmen waren in die tijd ook voor de maatjes 38plus gewoon geaccepteerd. Ik zie dat veel op de foto's van mn moeder van destijds).

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 14 nov 2016 - 07:25

Heb je een voorbeeld van een jurk die je mooier vindt? Wie weet kan ik die dan de volgende keer bespreken.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 14 nov 2016 - 17:21

Bedankt! Staat genoteerd!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zondag 13 nov 2016 - 14:50

Wat een prachtige prachtige jurk!! Wat zou hetleuk zijn als deze vermaakt kan worden en Máxima deze weer herdraagt. Ik vind de lange handschoenen altijd zo mooi staan. Zou leuk zijn als die weer in de mode komen!

afbeelding van amaliaatje

amaliaatje

zondag 13 nov 2016 - 15:55

Leuk idee maar Juliana was nog kleiner dan Beatrix dus dat wordt wel erg 'hoog water' tenzij er een enorme zoom in zit. ;-)

afbeelding van Maria

Maria

zondag 13 nov 2016 - 13:01

Bedankt voor het delen van de link van Modemuze, Josine. Fijn dat Jesse weer thuis is, nu die voedingen er nog inhouden.

afbeelding van zara

zara

zondag 13 nov 2016 - 08:31

Een tijdloze japon, van een prachtig glanzende zilverblauwe stof, en een prachtige bijpassende stola. Wat ziet het er allemaal stijlvol uit met fonkelende juwelen en lange handschoenen!

afbeelding van Suzanne

Suzanne

zaterdag 12 nov 2016 - 23:20

Welke tiara draagt Koningin Juliana tijdens diner tgv Margriet?

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 12 nov 2016 - 23:46

Het is niet zo goed te zien, maar voor zover ik nu kan zien is het het Korenarendiadeem. Deze werd door de schoondochters van Margriet gedragen op hun huwelijken :)

afbeelding van Edwin

Edwin

zondag 13 nov 2016 - 11:35

Klopt! :-)

afbeelding van Magda

Magda

zaterdag 12 nov 2016 - 21:23

Wat een schitterende avondjapon. De koningin draagt op bijna alle foto's een prachtig collier. Is hier meer informatie over, Josine.? Het was een van haar favorieten.

afbeelding van Suzanne

Suzanne

zaterdag 12 nov 2016 - 23:19

Volgens mij heeft Maxima het collier als tiara gedragen

afbeelding van Sanne

Sanne

zondag 13 nov 2016 - 00:07

Dat klopt, Máxima heeft dit collier twee keer als tiara gedragen, in haar begin jaren als prinses. Het is het tovercollier of diamanten festoenen collier. Koningin Wilhelmin kreeg het collier op haar negende (!!!) verjaardag (van haar vader, als ik me dat goed herinner ). Het collier idool te monteren op een frame en als tiara te dragen zoals inderdaad Máxima heeft gedaan, maar ook bijvoorbeeld prinses Margriet :)

afbeelding van Trixedo

Trixedo

zaterdag 12 nov 2016 - 23:59

Klopt, Suzanne (en Magda). Het gaat om de "diamond festoon necklace" - een schitterend juweel !!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

zaterdag 12 nov 2016 - 20:26

Een schitterend avondtoilet, zoals dit Bossche modehuis er vele ontworpen heeft voor de Oranje-dames ! Ze werden gedragen met prachtige juwelen en met (toen obligate) heel chique lange handschoenen ! Hopelijk laat je er nog vele andere zien, Josine !
En wat goed dat je Jesse weer bij je thuis hebt ! Hopelijk wordt hij nu heel gauw echt beter !

afbeelding van Eftichia

Eftichia

zondag 13 nov 2016 - 14:13

Trixedo@ Inderdaad, SCHITTEREND, behalve de chique lange handschoenen vind ik ook de dunne stola er prachtig bij staan , geeft nog een chiquer cachet aan het geheel! Bedankt voor deze prachtige foto's Josine!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

zondag 13 nov 2016 - 14:51

Absoluut, Eftichia : die fijne en verfijnde stola maakt het plaatje nog oogstrelender - heerlijk !! Verrukkelijk, die supernostalgische beelden - daar krijg ik nooit genoeg van, en (ik weet het) jij ook niet !!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?