Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 05 nov 25 reacties

Koningin Máxima schrijft indringende brief. “Niet iedere dag hoeft een tien te zijn.”

In het Algemeen Dagblad van vandaag staat een indringende brief van koningin Máxima. Als erevoorzitter van MIND US richt ze zich tot de jongere lezers. “Niet elke dag hoeft een tien te zijn. Niet alles wat je doet hoeft te lukken. Je hoeft niet altijd vrolijk te zijn.”

De brief is meerdere alinea’s lang en gaat over de mentale gezondheid van jongeren. Daar maakt de koningin zich zorgen om. “Onderzoek na onderzoek laat verontrustende cijfers zien over de mentale gezondheid van onze jongeren. Jonge mensen ervaren een steeds hogere druk om te presteren. Faalangst, stress, depressieve klachten en zelfs suïcide; ze nemen helaas toe.”

Na een introductie van ‘haar’ stichting MIND US richt de koningin zich tot de jongeren. “Tegen de jongeren blijf ik zeggen: praten praten praten. Dat helpt écht. Deel je gevoelens met vrienden, je ouders of andere vertrouwde mensen die dicht bij je staan. Laat het weten als het goed met je gaat en vertel het hun vooral ook als het even iets minder goed gaat. Want je bent niet alleen. Niet elke dag hoeft een tien te zijn. Niet alles wat je doet hoeft te lukken. Je hoeft niet altijd vrolijk te zijn. Soms is een dag gewoon minder leuk. Soms komt je verwachting niet uit. En dat is niet erg. Dat hebben we allemaal. Het leven gaat immers nooit in een rechte lijn.”

Ook de ouders, leraren, trainers en coaches worden niet vergeten. Wil je de gehele brief lezen? Klik dan hier.

Foto: PPE/Nieboer
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
25 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Zeer goed initiatief. Warme woorden.
Lastig om de doelgroep te bereiken. Ik zal mijn eigen kidz herinneren aan de 10 en dat blijven praten…

Mooie brief van een betrokken Koningin, moeder en zus. Ik begrijp je opmerking Corine maar inmiddels is meer dan de helft van de Nederlanders (55%) niet gelovig (ik gelukkig wel overigens). Ik kan echt geen zin bedenken waarmee ze alle jongeren met allerlei achtergronden recht zou doen. Dus nogmaals, ik vind het een mooie brief.

Wat goed dat ze zich hiervoor inzet! Mooi gezegd, hopelijk helpt dit mensen voor wie de wereld er soms erg di met uitziet.

Een mooie bijdrage van onze koningin aan dit actuele thema. Wat naar mijn mening mist is de Hoop, met een hoofdletter. Het blijft zo erg horizontaal.

En zo is t toch nooit goed? Ze schrijft toch dat ze 6 December de plannen presenteren waarin de jongeren centraal staan, dat lijkt me al een signaal van hoop, er wordt hard aan gewerkt! In zo’n brief kan te toch niet te inhoudelijk worden, dan schrijft ze een krant vol!

Idd, ik denk ook zeker dat Corine deze Hoop heeft bedoeld.
En dat gun ik ook iedereen.

Ja, dat weet ik wel, maar of de jongere generatie dat nou direct interesseert, zo’n kleine 70% van de bevolking is dacht ik of noemt zich “ongelovig”, zonder wat negatiefs te bedoelen, maar heb t idee dat Maxima zelf ook niet zo erg kerkelijk is, vond t in interview voor haar 50e frapant dat ze toen Matthijs v Nieuwkerk over Ines vroeg “Knockin on Heavens door, is ze in de Hemel”? antwoorde “Ik weet niet waar ze is”

Inderdaad. Mooie woorden, maar oppervlakkig.

Wat heeft Máxima dit mooi gezegd, en het dan op deze manier delen. Echt heel goed. Ook een heel mooi project Mind Us. Er zijn zoveel mensen die het psychisch moeilijk hebben, en er rust nog steeds een taboe op. Máxima heeft het van dichtbij meegemaakt, en met haar helaas veel anderen. Hopelijk komt er nu meer openheid over…….

Zo mooi en persoonlijk voor haar ook, heel fijn dat ze dit doet.

Wat een mooie brief! (geprint voor onze kinderen)
De inzet en aandacht van Maxima voor dit onderwerp is erg belangrijk. Mede omdat zij het van dichtbij heeft meegemaakt en dit na aan haar hart ligt weet zij de juiste snaar te raken.

Heel fijn, deze brief! Het heeft ons inderdaad allemaal iets te zeggen. Mensen met psychische problemen worden zo snel vergeten, want je ziet het niet aan de buitenkant. Eens vragen: hoe gaat het met je? kan heel goed doen.
Ik vind het overigens echt heel dapper van Maxima dat ze haar persoonlijke verdriet en gemis omzet in zoiets. Daarmee is het verdriet en gemis niet weg, maar er komt iets positiefs uit voort. Het gaat haar duidelijk aan het hart, en de mensen die ze bezoekt zullen een diep meeleven merken. Dat is zo waardevol.

Wat is dit mooi verwoord, Petra!
Hier wil ik mij graag bij aansluiten, en nog toevoegen hoe waardevol het is een koningin te hebben die daadwerkelijk oog heeft voor de mensen en hun gevoelens en dit ook tot uiting brengt!

ze heeft, met betrekking tot Ines, al n’s gezegd “het heeft me een paar jaar gekost, maar ik kijk nu op haar terug met een grote glimlach”, toch zal ze vast ook nog wel moeilijke momenten hebben, denk dat het werk bij en voor MindUS haar zelf ook helpt, en hoe klasse dat ze haar nare ervaring dan gebruikt om dat voor anderen hopelijk te voorkomen! Uit t veld, ze is van-de-week nog bij een bijeenkomst geweest(Emmeloord), zal Amalia misschien ook wel profijt hebben!Mooi initiatief, de enorme prestatie maatschappij en de sociale druk die mensen elkaar opleggen is helemaal doorgeschoten. Het is niet alleen voor jongeren een moeilijke tijd, ook veel volwassen, ouderen, mensen met een lichamelijke beperking etc etc. kampen met eenzaamheid en mentale problemen. Een beetje ‘warmte en steun’ naar alle mensen die het moeilijk hebben zou meer dan welkom zijn. Dus aan de bak meer ‘veldwerk’ in eigen land!!!

Heb je helemaal gelijk in, ze kan hier heel veel in betekenen. Ik denk dat er achter zit dat psyschische problemen vaak in de jeugd ontstaan en dat ze daarom die doelgroep heeft gekozen. Zich inzetten om te voorkomen, om te luisteren. Maar er is zeker ook een heel grote groep die niet meer tot de jongeren horen en die het heel zwaar heeft en geregeld (nog) niet gezien wordt. En na de afgelopen jaren nog veel meer. Vaak zo verborgen, achter de gesloten voordeuren.

Maar, we moeten ook niet vergeten dat Máxima ook maar 1 leven heeft en 1 mens is. En ze zet zich nu enorm hiervoor in, dat vind ik al heel wat. Misschien is het ook niet te doen om je voor alle doelgroepen in te zetten. Wat mij betreft zou ook een andere Royal dat kunnen doen. Laurentien?

Vollefig mee eens.

Ik had t niet beter kunnen verwoorden Catherine.

Jouw laatste woorden van je reactie zijn mij uit het hart gegrepen.
Meer ,veld, werk in eigen land.
Er zijn in ons eigen land, ondanks alles wat we hebben , ook zoveel zorgen en moeiten , en vooral de jongeren hebben het nodig .
Zij zijn de toekomst, dus wat een mooie taak voor onze koningin om zich hierin vast te bijten.
En ze kan het.!!!

Mooie brief! Hopelijk bereiken ze hier veel mensen mee. Dit is een heel belangrijk onderwerp.

Wat mooi dat Maxima deze brief heeft geschreven.
Een brief die eigenlijk ons allemaal iets te zeggen heeft.
Ik hoop dat Maxima met dit werk doorgaat, ze kan zoveel beteken voor zoveel jonge mensen die het moeilijk hebben.

Geweldig dat ze alle kanalen zoekt en gebruikt om hier aandacht voor te vragen en prachtige slogan “niet iedere dag hoeft een tien te zijn”, Hare Majesteit verdiend hier(van mij)een dikke tien mee!

Mooie boodschap !!! Mooie brief !!
Zeer goed dat hier aandacht wordt aan besteed.
William en harry waren na het overlijden van hun moeder de eerste die rond dit thema naar buiten kwamen las ik in mijn royalty weekblad. Ondertussen zijn ook maxima en mathilde op de kar gesprongen. Mathilde organiseert sportieve evenementen rond het thema ifv van haar 50 ste verjaardag las ik . Denk dat letizia recent ook met het thema begaan was.
Persoonlijk denk ik dat ook de volwassenen een aandeel hebben bij het welzijn van de jongeren .